stdClass Object ( [id] => 1038091 [title] => Nabavili smo životopis bivšeg zastupnika: Bunjac se hvali životom u Irskoj, ali skriva čime se bavi. Čini se da obavlja niže plaćene poslove [alias] => nabavili-smo-zivotopis-bivseg-zastupnika-bunjac-se-hvali-zivotom-u-irskoj-ali-skriva-cime-se-bavi-cini-se-da-obavlja-nize-placene-poslove [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bivši saborski zastupnik Branimir Bunjac ovih je dana otkrio javnosti da već šest mjeseci živi i radi u Irskoj. Neće, međutim, da kaže što točno radi, ali s obzirom na to koliko je nahvalio irske poslodavce, moglo bi se posumnjati da radi za tamošnju vladu ili neku marketinšku tvrtku. Iako je rekao da navodno radi jedan stalni i dva honorarna posla, s obzirom na životopis koji nudi tamošnjim poslodavcima, najvjerojatnije obavlja niže plaćene poslove.

"Slobodna" je, naime, u posjedu njegova CV-ja za irske poslodavce iz kojeg je jasno da je 48-godišnji Bunjac, iako je doktorirao povijest te je taj predmet i predavao u više međimurskih škola prije političkog angažmana, svjestan da taj dio karijere u inozemstvu može objesiti mačku o rep. A pogotovo i dio života koji je proveo kao zastupnik u parlamentu.

Naime, Bunjac navodi, među ostalim, da je radio kao konobar, kamenoklesar, zaštitar, čak i kao drvosječa, te da je završio i konobarsku školu. Zanimljivo je da mu ništa od toga ne stoji u biografiji koja se može naći na Wikipediji gdje je navedeno da je četiri godine vodio i tvrtku Sirius line za astrološko savjetovanje, što god to značilo.

U izjavama za medije spominje jezičnu barijeru pogotovo zbog tamošnjeg dijalekta, ali iz CV-ja je očito da bi i bez toga morao još dosta poraditi na jeziku, jer navodi da se služi razinom B2 engleskog jezika koja je dovoljna tek za neki manje zahtjevan posao. Kako je bivši "živozidaš" ostao tajnovit što se tiče onog što trenutačno radi, razgovarali smo s jednom učiteljicom koja je napustila siguran posao u školi i sa suprugom se preselila u Dublin, da bi se ondje zaposlila kao prodavačica u robnoj kući.

– Kad sam otišla znala sam da se pozdravljam s poslom u struci, ali nije mi bilo teško jer su ovdje primanja dostojna čovjeka – govori nam N.M. (podaci poznati redakciji).

– Ponekad bih s čežnjom pomislila na svoje bivše učenike i posao koji sam voljela, ali utjeha je u činjenici da ovdje od rada možeš svome djetetu priuštiti sve što mu treba, da možeš s obitelji otići u kino, na izlet, na put... – govori N.M. koja je, međutim, vrlo brzo napredovala u poslu, najprije do voditeljice smjene, a potom i do menadžerskog mjesta.

Puno naših radnika u Irskoj reći će vam da je ondje mogućnost napretka izvanredna i dijele slično iskustvo s našom sugovornicom. Neki su počeli od najnižih poslova, primjerice, u hotelu s pet zvjezdica da bi već nakon šest mjeseci došli do recepcije, potom do voditelja recepcije pa bi se dalje još "penjali" na ljestvici poslova, a sve to pratila je i povišica u platnoj vrećici. Svi potvrđuju ono što Bunjac govori o tamošnjim poslodavcima. Vrlo su, naime, korektni prema svojim zaposlenicima.
– Osnovno je da poštuju ugovore o radu – kaže nam jedan mladić iz Dalmacije koji je ugostiteljske struke.

– Ako u njemu piše koliko se plaća prekovremeni ili rad nedjeljom nikada vas neće zakinuti. Plaća, naravno, stiže u dan – kaže i dodaje kako ona nije idealna ako živite u glavnom irskom gradu, jer tu je i život skup. Stoga i nisu svi radnici iz Hrvatske u Dublinu već posvuda naokolo.

Minimalna plaća 1600 eura neto

Jedna djevojka nam je kazala da je upravo to bio razlog njezina povratka doma, jer život u mjestašcu na otoku nije podnijela unatoč izvrsnom poslu u hotelu s pet zvjezdica. Ona je diplomirala turizam na splitskom Ekonomskom fakultetu i za malo više od pola godine rada u irskome visokokategorniku zaradila je taman toliko da nekoliko vikenda može otputovati u tri-četiri europska središta kao turist. Benefit od svega imala je, međutim, u životopisu pa je ubrzo našla odličan posao i doma. Puno mladih i obrazovanih uputi se u Irsku baš radi toga da "podeblja" svoj CV za domaće poslodavce. Djevojka koju spominjemo bila je zadužena za odnose s gostima hotela i rad na recepciji.

Irci još uvijek traže struke poput konobara, barmena, kuhara, zidara..., ali vrlo lako se u struci mogu zaposliti i oni koji imaju diplome iz IT sektora.

S obzirom na to da je minimalna plaća 1600 eura neto, odnosno 10,10 eura bruto po satu, čovjek bi pomislio da svi odmah zarađuju najmanje dvostruko, ali to nije tako. Čak i do iznosa od dvije tisuće eura na niskokvalificiranim poslovima stiže se teško. Primjerice, satnica za radnike u skladištu je, ovisno je li u dnevnoj ili noćnoj smjeni, između 11 i 13 eura bruto, što znači nešto više od 400 eura tjedno, ali u uvjetima kada od toga plaćate smještaj koji je u Irskoj prilično skup, u Dublinu je između tisuću i 1700 eura stan, ne ostaje previše. Naši ljudi, doduše, uglavnom pronalaze sobe u zajedničkom smještaju pa im je cijena oko 600 eura mjesečno. Trošak hrane je sličan kao u Hrvatskoj, kao i režije. Smještaj na jugu ili sjeveru zemlje je jeftiniji, a samim time i mogućnost štednje.

Na građevini je satnica oko 17 eura, plaća hotelske sobarice je od 10 do 12 eura, kuhari mogu zaraditi od 12 do 17 eura, konobar 12 do 14 eura... Ako naš bivši sabornik slučajno radi kao drvosječa zarađuje oko 18 eura na sat, što znači da bi mjesečno mogao zarađivati oko 2400 eura. Ako Bunjac usput još gata iz tarot karata, eto njemu i tri tisuće.

Neki naši ljudi su se dodatno obrazovali u Irskoj i pronašli bolje plaćene poslove, a neki su se brže vratili nego što su namjeravali i nemaju svi samo dobra iskustva. Ipak, može se zaista reći da je većina naših radnika zadovoljna. Često uspoređuju svoja iskustva s radom u Hrvatskoj i prva stvar koju ističu je, osim razlike u visini plaće, pravičnost pri ispunjavanju obostranih obveza iz ugovora o radu. A barem to bi trebali čuti i znati domaći poslodavci.

Što se, pak, Bunjca tiče, treba istaknuti da se on odrekao prava na šestomjesečnu saborsku plaću, ali sam je rekao da u Irskoj zarađuje više. Pisalo se, naime, da je opterećen velikim kreditima, o čemu sada kaže da je otplata pri kraju. O situaciji u Hrvatskoj govori s prijezirom. Javnost ga pamti po incidentima pogotovo pred kraj političke karijere, upao je u gotovo fizički obračun u sabornici, ali i u središtu stranke s kojom se razišao nakon izbora za Europski parlament. I na privatnom planu mu se vuku repovi sa sudskim epilozima, također zbog fizičkih i verbalnih obračuna s bivšom suprugom i njezinim novim partnerom. Bunjac je, naime, gotovo istovremeno doživio i politički i bračni brodolom. To ga, međutim, nije spriječilo da se kandidira i na prošlim izborima. U Trećoj izbornoj jedinici je bio nositelj liste Hrvatske stranke budućnosti i osvojio 158 glasova. Nejasno je zašto se uopće upuštao u to s obzirom na to da je već pola godine u inozemstvu.

Odazvao nam se porukom preko Facebooka pomalo umorno i obećao razgovor idući dan, ali ga nakon toga više nismo uspjeli kontaktirati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odselio iz RH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => odselio iz RH 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-13 09:04:39 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-08-13 20:33:37 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2020-08-13 16:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 52 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/13\/11164079.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Arhiva\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Branimir Bunjac"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_11164079_1280.jpg":"1280x1280","k_11164079_1024.jpg":"1024x1024","k_11164079_640.jpg":"640x640","k_11164079_480.jpg":"480x480","k_11164079_340.jpg":"340x340","k_11164079_220.jpg":"220x220","o_11164079_1280.jpg":"1280x853","o_11164079_1024.jpg":"1024x682","o_11164079_640.jpg":"640x426","o_11164079_480.jpg":"480x320","o_11164079_340.jpg":"340x226","o_11164079_220.jpg":"220x146","h_11164079_1280.jpg":"1280x854","h_11164079_1024.jpg":"1024x683","h_11164079_640.jpg":"640x427","h_11164079_480.jpg":"480x320","h_11164079_340.jpg":"340x227","h_11164079_220.jpg":"220x147","pp_11164079_1280.jpg":"1006x1280","pp_11164079_1024.jpg":"805x1024","pp_11164079_640.jpg":"503x640","pp_11164079_480.jpg":"377x480","pp_11164079_340.jpg":"267x340","pp_11164079_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14899852 Threads: 5 Questions: 3140531937 Slow queries: 7001530 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234783085 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/nabavili-smo-zivotopis-bivseg-zastupnika-bunjac-se-hvali-zivotom-u-irskoj-ali-skriva-cime-se-bavi-cini-se-da-obavlja-nize-placene-poslove-1038091 [printLink] => /vijesti/politika/nabavili-smo-zivotopis-bivseg-zastupnika-bunjac-se-hvali-zivotom-u-irskoj-ali-skriva-cime-se-bavi-cini-se-da-obavlja-nize-placene-poslove-1038091?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 271301 [name] => Branimir Bunjac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branimir-bunjac [link] => /tag/branimir-bunjac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odselio iz RH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nabavili smo životopis bivšeg zastupnika: Bunjac se hvali životom u Irskoj, ali skriva čime se bavi. Čini se da obavlja niže plaćene poslove [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/13/11164079.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Arhiva/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Branimir Bunjac [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/13/11164079.jpg [title] => Goran Mehkek/Arhiva/HANZA MEDIABranimir Bunjac ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Bivši saborski zastupnik Branimir Bunjac ovih je dana otkrio javnosti da već šest mjeseci živi i radi u Irskoj. Neće, međutim, da kaže što točno radi, ali s obzirom na to koliko je nahvalio irske poslodavce, moglo bi se posumnjati da radi za tamošnju vladu ili neku marketinšku tvrtku. Iako je rekao da navodno radi jedan stalni i dva honorarna posla, s obzirom na životopis koji nudi tamošnjim poslodavcima, najvjerojatnije obavlja niže plaćene poslove.

"Slobodna" je, naime, u posjedu njegova CV-ja za irske poslodavce iz kojeg je jasno da je 48-godišnji Bunjac, iako je doktorirao povijest te je taj predmet i predavao u više međimurskih škola prije političkog angažmana, svjestan da taj dio karijere u inozemstvu može objesiti mačku o rep. A pogotovo i dio života koji je proveo kao zastupnik u parlamentu.

Naime, Bunjac navodi, među ostalim, da je radio kao konobar, kamenoklesar, zaštitar, čak i kao drvosječa, te da je završio i konobarsku školu. Zanimljivo je da mu ništa od toga ne stoji u biografiji koja se može naći na Wikipediji gdje je navedeno da je četiri godine vodio i tvrtku Sirius line za astrološko savjetovanje, što god to značilo.

U izjavama za medije spominje jezičnu barijeru pogotovo zbog tamošnjeg dijalekta, ali iz CV-ja je očito da bi i bez toga morao još dosta poraditi na jeziku, jer navodi da se služi razinom B2 engleskog jezika koja je dovoljna tek za neki manje zahtjevan posao. Kako je bivši "živozidaš" ostao tajnovit što se tiče onog što trenutačno radi, razgovarali smo s jednom učiteljicom koja je napustila siguran posao u školi i sa suprugom se preselila u Dublin, da bi se ondje zaposlila kao prodavačica u robnoj kući.

– Kad sam otišla znala sam da se pozdravljam s poslom u struci, ali nije mi bilo teško jer su ovdje primanja dostojna čovjeka – govori nam N.M. (podaci poznati redakciji).

– Ponekad bih s čežnjom pomislila na svoje bivše učenike i posao koji sam voljela, ali utjeha je u činjenici da ovdje od rada možeš svome djetetu priuštiti sve što mu treba, da možeš s obitelji otići u kino, na izlet, na put... – govori N.M. koja je, međutim, vrlo brzo napredovala u poslu, najprije do voditeljice smjene, a potom i do menadžerskog mjesta.

Puno naših radnika u Irskoj reći će vam da je ondje mogućnost napretka izvanredna i dijele slično iskustvo s našom sugovornicom. Neki su počeli od najnižih poslova, primjerice, u hotelu s pet zvjezdica da bi već nakon šest mjeseci došli do recepcije, potom do voditelja recepcije pa bi se dalje još "penjali" na ljestvici poslova, a sve to pratila je i povišica u platnoj vrećici. Svi potvrđuju ono što Bunjac govori o tamošnjim poslodavcima. Vrlo su, naime, korektni prema svojim zaposlenicima.
– Osnovno je da poštuju ugovore o radu – kaže nam jedan mladić iz Dalmacije koji je ugostiteljske struke.

– Ako u njemu piše koliko se plaća prekovremeni ili rad nedjeljom nikada vas neće zakinuti. Plaća, naravno, stiže u dan – kaže i dodaje kako ona nije idealna ako živite u glavnom irskom gradu, jer tu je i život skup. Stoga i nisu svi radnici iz Hrvatske u Dublinu već posvuda naokolo.

Minimalna plaća 1600 eura neto

Jedna djevojka nam je kazala da je upravo to bio razlog njezina povratka doma, jer život u mjestašcu na otoku nije podnijela unatoč izvrsnom poslu u hotelu s pet zvjezdica. Ona je diplomirala turizam na splitskom Ekonomskom fakultetu i za malo više od pola godine rada u irskome visokokategorniku zaradila je taman toliko da nekoliko vikenda može otputovati u tri-četiri europska središta kao turist. Benefit od svega imala je, međutim, u životopisu pa je ubrzo našla odličan posao i doma. Puno mladih i obrazovanih uputi se u Irsku baš radi toga da "podeblja" svoj CV za domaće poslodavce. Djevojka koju spominjemo bila je zadužena za odnose s gostima hotela i rad na recepciji.

Irci još uvijek traže struke poput konobara, barmena, kuhara, zidara..., ali vrlo lako se u struci mogu zaposliti i oni koji imaju diplome iz IT sektora.

S obzirom na to da je minimalna plaća 1600 eura neto, odnosno 10,10 eura bruto po satu, čovjek bi pomislio da svi odmah zarađuju najmanje dvostruko, ali to nije tako. Čak i do iznosa od dvije tisuće eura na niskokvalificiranim poslovima stiže se teško. Primjerice, satnica za radnike u skladištu je, ovisno je li u dnevnoj ili noćnoj smjeni, između 11 i 13 eura bruto, što znači nešto više od 400 eura tjedno, ali u uvjetima kada od toga plaćate smještaj koji je u Irskoj prilično skup, u Dublinu je između tisuću i 1700 eura stan, ne ostaje previše. Naši ljudi, doduše, uglavnom pronalaze sobe u zajedničkom smještaju pa im je cijena oko 600 eura mjesečno. Trošak hrane je sličan kao u Hrvatskoj, kao i režije. Smještaj na jugu ili sjeveru zemlje je jeftiniji, a samim time i mogućnost štednje.

Na građevini je satnica oko 17 eura, plaća hotelske sobarice je od 10 do 12 eura, kuhari mogu zaraditi od 12 do 17 eura, konobar 12 do 14 eura... Ako naš bivši sabornik slučajno radi kao drvosječa zarađuje oko 18 eura na sat, što znači da bi mjesečno mogao zarađivati oko 2400 eura. Ako Bunjac usput još gata iz tarot karata, eto njemu i tri tisuće.

Neki naši ljudi su se dodatno obrazovali u Irskoj i pronašli bolje plaćene poslove, a neki su se brže vratili nego što su namjeravali i nemaju svi samo dobra iskustva. Ipak, može se zaista reći da je većina naših radnika zadovoljna. Često uspoređuju svoja iskustva s radom u Hrvatskoj i prva stvar koju ističu je, osim razlike u visini plaće, pravičnost pri ispunjavanju obostranih obveza iz ugovora o radu. A barem to bi trebali čuti i znati domaći poslodavci.

Što se, pak, Bunjca tiče, treba istaknuti da se on odrekao prava na šestomjesečnu saborsku plaću, ali sam je rekao da u Irskoj zarađuje više. Pisalo se, naime, da je opterećen velikim kreditima, o čemu sada kaže da je otplata pri kraju. O situaciji u Hrvatskoj govori s prijezirom. Javnost ga pamti po incidentima pogotovo pred kraj političke karijere, upao je u gotovo fizički obračun u sabornici, ali i u središtu stranke s kojom se razišao nakon izbora za Europski parlament. I na privatnom planu mu se vuku repovi sa sudskim epilozima, također zbog fizičkih i verbalnih obračuna s bivšom suprugom i njezinim novim partnerom. Bunjac je, naime, gotovo istovremeno doživio i politički i bračni brodolom. To ga, međutim, nije spriječilo da se kandidira i na prošlim izborima. U Trećoj izbornoj jedinici je bio nositelj liste Hrvatske stranke budućnosti i osvojio 158 glasova. Nejasno je zašto se uopće upuštao u to s obzirom na to da je već pola godine u inozemstvu.

Odazvao nam se porukom preko Facebooka pomalo umorno i obećao razgovor idući dan, ali ga nakon toga više nismo uspjeli kontaktirati.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Arhiva/HANZA MEDIA
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/nabavili-smo-zivotopis-bivseg-zastupnika-bunjac-se-hvali-zivotom-u-irskoj-ali-skriva-cime-se-bavi-cini-se-da-obavlja-nize-placene-poslove-1038091 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cc532a33eaaa254f78fc1f986ebaeb0699996ff4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nabavili+smo+%C5%BEivotopis+biv%C5%A1eg+zastupnika%3A+Bunjac+se+hvali+%C5%BEivotom+u+Irskoj%2C+ali+skriva+%C4%8Dime+se+bavi.+%C4%8Cini+se+da+obavlja+ni%C5%BEe+pla%C4%87ene+poslove&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fnabavili-smo-zivotopis-bivseg-zastupnika-bunjac-se-hvali-zivotom-u-irskoj-ali-skriva-cime-se-bavi-cini-se-da-obavlja-nize-placene-poslove-1038091 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fnabavili-smo-zivotopis-bivseg-zastupnika-bunjac-se-hvali-zivotom-u-irskoj-ali-skriva-cime-se-bavi-cini-se-da-obavlja-nize-placene-poslove-1038091 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odselio iz RH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
Politikaodselio iz RH

Nabavili smo životopis bivšeg zastupnika: Bunjac se hvali životom u Irskoj, ali skriva čime se bavi. Čini se da obavlja niže plaćene poslove

13. kolovoza 2020. - 18:38

Bivši saborski zastupnik Branimir Bunjac ovih je dana otkrio javnosti da već šest mjeseci živi i radi u Irskoj. Neće, međutim, da kaže što točno radi, ali s obzirom na to koliko je nahvalio irske poslodavce, moglo bi se posumnjati da radi za tamošnju vladu ili neku marketinšku tvrtku. Iako je rekao da navodno radi jedan stalni i dva honorarna posla, s obzirom na životopis koji nudi tamošnjim poslodavcima, najvjerojatnije obavlja niže plaćene poslove.

"Slobodna" je, naime, u posjedu njegova CV-ja za irske poslodavce iz kojeg je jasno da je 48-godišnji Bunjac, iako je doktorirao povijest te je taj predmet i predavao u više međimurskih škola prije političkog angažmana, svjestan da taj dio karijere u inozemstvu može objesiti mačku o rep. A pogotovo i dio života koji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 22:01