StoryEditorOCM
PolitikaBitka za Pantovčak

Jesu li predsjednički izbori već odlučeni? Možda je i to razlog zašto dvije stranke još šute o eventualnom kandidatu...

Piše Ivo Bonković
14. rujna 2024. - 15:10

Ovog tjedna tekst o predsjedničkim izborima započinjem s nečim što se nije dogodilo, ali je zapravo bitno. Polovica je rujna, do ubacivanja listića u izborne kutije manje je od četiri mjeseca, a iz dvije bitne stranke ni slova o kandidatu. Ne da ih nisu odredili, nego o tome uopće ne govore, kao da su, a vjerojatno jesu, odustali od natjecanja. U pitanju su Domovinski pokret, koji je trenutno u fazi nestajanja, i Most, čije je mudro vrhovništvo odlučilo da im je Marin Miletić puno bitniji i vjerodostojniji negoli su to supružnici Raspudić.

Dvije stranke, jedna koja je u trenutnoj vladajućoj većini, i jedna koja je to bila u čak dvije Vlade, nemaju i vjerojatno ga neće niti imati – kandidata za predsjednika države. Nitko ne očekuje da bi te stranke mogle stići do Pantovčaka, ali njihovo nepojavljivanje u utrci veliki je propagandni poraz, oni u ovom izbornom krugu neće biti ni na jednom izbornom listiću. Je li to i početak njihova kraja?

Mada je preuranjeno to reći jer je do sljedećih redovnih parlamentarnih izbora gotovo četiri godine, kladio bih se da ćemo teško vidjeti članove ovih dviju stranaka u sljedećem sazivu Sabora. Možda tek jedan, dva, posljednja Mohikanca. Miletić i Penava. Dovoljno.

image

Tko će biti novi stanar/stanarka Pantovčaka? 

Damir Krajac/Cropix

Tiha kampanja glavnog favorita

Konačno smo dobili i definitivni sastav predsjedničkih pretendenata – Zoran Milanović, Dragan Primorac, Marija Selak Raspudić i Ivana Kekin. Spominju se još dva kandidata, ali upitno je hoće li uopće uspjeti prikupiti 10 tisuća potpisa podrške, a i ako u tome uspiju, neće dobiti ništa više od tek postotka, ni blizu dva posto glasova.

Milanović je i dalje glavni favorit, i dalje vodi za njegovu narav pretihu kampanju, osim onog bezveznog điha-điha udara na Primorca. A on nastavlja s pomirljivom kampanjom, obilaskom Hrvatske, ali ne zapušta ni svoje inozemne obaveze. Nedavno se susreo s jednim od deset najvažnijih premijera na planetu, prvim čovjekom indijske vlade Narendom Modijem! Kada to usporedite s trenutnim podstanarom na Pantovčaku, ne, zapravo to ne možete niti usporediti... Milanović se najdalje može dobaciti do Banje Luke, tamo mu živi prijatelj s kojim se, kako je sam nedavno rekao, često i čuje, pa mu kaže da se malo smiri! Kao što su Hrvati “smireni” iz Republike Srpske, u kojoj ih više gotovo uopće i nema. Niti će ih ikad više biti.

Dakle, to je sve što imamo od Pantovčaka, link na Republiku Srpsku! Kad to usporedite s inozemnim vezama Dragana Primorca, ostvarenima uglavnom na temelju struke, onda je jasno da su njih dvojica doista neusporediva. Ali to u izborima neće puno značiti. Milanović ima presudnu odliku, a to je što ga veliki broj birača vidi kao jedinu suprotnost, konkurenciju, trn u nozi HDZ-a, i zbog toga će glasati za njega, pa čak i ako se ne slažu previše s onim što on predstavlja i kako se ponaša.

image

Zoran Milanović

Josip Bandic/Cropix
image

Dragan Primorac

Dusko Marusic/Cropix

Razuman potez ‘možemovaca‘

Ivana Kekin je tek ušla u kampanju, ali njezin cilj je jasan – nije to pobjeda na izborima, već daljnja profilacija stranke Možemo. To je razuman potez, ali on nosi i jednu zamku. Koliko će Ivana Kekin u prvom krugu, jer će drugi odgledati od kuće, iz fotelje, dobiti glasova? Dogodi li se da Kekinova na izborima, primjerice, dobije tek dva ili tri posto glasova, to bi bilo doista katastrofalno za ugled stranke koja se profilira kao veliki, ozbiljni konkurent SDP-u. Stoga će morati itekako iskoristiti sve resurse da Ivana Kekin postigne solidan rezultat.

image

Marija Selak Raspudić 

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivana Kekin

Damjan Tadic/Cropix

Što bi to bilo? Sve preko 10 posto bio bi odličan rezultat, s 15 posto bi bilo itekakvog razloga za otvaranje šampanjca. Marija Selak Raspudić u anketama prolazi vrlo dobro. Neki analitičari čak tvrde kako predstavlja ozbiljnu opasnost Primorcu kojeg bi mogla preskočiti, a onda u drugom krugu čak i pobijediti Milanovića. Ne čini mi se to baš previše realno, pogotovo što je u utrci sama, bez stranačke potpore, a Primorac iza sebe ima HDZ, koji će pokrenuti mašineriju i osigurati mu potporu uvijek sigurnih 30 posto glasova.

No, kampanja je tek počela, moguća su iznenađenja, ali čini se da je lista ozbiljnih kandidata konačna. I da su simpatije glasača već zadobivene. Kao što je zaključeno prošle subote, bit će zanimljivo.

image

Počasna straža na Pantovčaku

Boris Kovacev/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 15:11