StoryEditor
PolitikaPOLAGANJE RAČUNA

Glavašević objavio svoje zastupničke troškove, priznao da je pogriješio napavši Hebranga te objavio za što će se boriti u idućem mandatu

Piše Marina Karlović Sabolić
22. svibnja 2020. - 11:41
Davor Pongračić/Arhiv/HANZA MEDIA

Bilo je svakakvih zastupnika. Onih koje su saborski stražari morali iznositi vani. Onih koji u Saboru pjevali. Onih koji su dijelili papirnate avione i alpinističke kacige. Onih koji su frizirali vlastite putne troškove. Prijetili smrću. Nudili novinarima mito.

Ovih dana dobili smo prvog – i za sada jedinog zastupnika - koji je svojim biračima odlučio položiti račune.

Riječ je o nezavisnom zastupniku Bojanu Glavaševiću, sinu legendarnog novinara Hrvatskog radija Vukovar, koji je javnosti, urbi et orbi, predstavio što je u Saboru radio posljednje četiri godine.

Iz izvještaja se vidi da je Glavašević primao plaću od 17 300 kuna, da mu je mjesečni paušal iznosio 1500 kuna, da je prosječno godišnje išao na jedno i pol službeno putovanje, te da je njihov ukupni trošak iznosio 31 986,22 kune.

Glavašević je nabrojao i teme kojima se najviše bavio: ljudska prava i manjine, mir, COVID-19, zdravstveni sustav, nasilje, obitelj i sloboda medija. U Saboru je održao 354 govora i postavio 22 zastupnička pitanja. Aktivan je bio u pet saborskih odbora, od europskih poslova do ljudskih prava i medija.

Glavašević je objavio i na što je posebno ponosan. Pridonio je, kaže, da zdravstvene usluge bude dostupnije. Borio se da u zemlji bude manje nasilja, a da Hrvatska bude sigurnija za žene, manjine i LGBQI osobe. Te što se angažirao za bolje obrazovanje, oko teme roditelja njegovatelja, te u izravnoj komunikaciji sa građanima oko COVOD-19 epidemije.

Ovaj bivši SDP-ovac otkrio je da je u svojem saborskom mandatu naučio da između osobnih vrijednosti i principa s jedne, te politike stranke s druge strane, treba birati ovo prvo. Drugim riječima, da je važnije biti dobar zastupnik nego dobar član stranke. Te da se svakodnevno mora dizati glas za otvorenu demokraciju, slobodu medija i borbu protiv korupcije. Naučio je i da se mnogo ljudi slaže s njim da Vukovar treba biti živi grad, a ne mauzolej.

Glavašević je priznao i u čemu je pogriješio. Što, primjerice, nije ranije građanima omogućio izravan pristup zakonodavnom procesu. Što se nije izborio da Registar branitelja ostane vidljiv javnosti. Što se nije informirao o mogućnostima pristupa vlastitim zastupničkim troškovima. I što je u afektu u televizijskom nastupu sa Andrijom Hebrangom reagirao, kako kaže Glavašević, „na način koji je bio pogrešan“.

Glavašević je u siječnju 2017. u emisiji Otvoreno Hebrangu rekao da je on u masovnim grobnicama u Vukovaru izgubio oca i djeda, a da još traga za prabakom. Te da Hebrang „nema pojma što znači nositi se sa takvim gubicima u životu“ jer nije „ostao bez svega u životu“. Hebrangov otac Andrija je, podsjetimo, pod optužbom da je Staljinov igrač u Jugoslaviji uhapšen i 1949. po svemu sudeći ubijen u beogradskom zatvoru Glavnjača, dok mu je majka Olga u istom zatvoru godinama brutalno mučena.

Glavašević je objavio i za što će se boriti u idućem mandatu: za transparentniju Hrvatsku, bolje zdravstvo i školstvo, manje nasilja prema djeci i ženama, bolje iskorištavanje lokalne proizvodnje i domaćih resursa u gospodarstvu, te smanjivanja učinka klimatskih promjena na Hrvatsku.

- Ovdje se nalazi kratak izvještaj o mom radu u posljednje četiri godine. Koliko mi je poznato, prvi sam zastupnik - i za sada jedini - koji je to učinio. Zato pozivam sve moje kolegice i kolege da, prije nego što se kandidiraju na izborima, objave izvještaj o svom radu, i kako su predstavljali one koji su nas izabrali. Hvala vam što ste mi poklonili povjerenje da vas zastupam! Bila mi je čast – poručio je u objavi na svojem Facebook profilu Glavašević.

#BOJAN GLAVAŠEVIĆ

Izdvojeno

24. svibanj 2020 11:42