stdClass Object ( [id] => 1314145 [title] => Dokumenti iz 1995. godine - Amerika Tuđmanu: Vrlo cijenimo što novac i krv svojih vojnika žrtvujete za obranu Bošnjaka [alias] => dokumenti-iz-1995-godine-amerika-tudmanu-vrlo-cijenimo-sto-novac-i-krv-svojih-vojnika-zrtvujete-za-obranu-bosnjaka [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rat će početi sutra u 4.30 ujutro - zapisao je u večernjim ili poslijepodnevnim satima 3. kolovoza 1995. američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith u svoj diplomatski dnevnik, čije je odlomke izdalo Nacionalno obrambeno sveučilište SAD-a.

Galbraith je toga dana hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu rekao da je službeni Washington svjestan da pobunjeničke srpske vlasti u tzv. Krajini nisu spremne prihvatiti mirni povratak u ustavni poredak Republike Hrvatske, ali da ipak treba nastaviti pregovore. No, Galbraithovo predviđanje nije se ostvarilo, isto kao što njegov savjet nije imao smisla. To se najbolje vidjelo 5. kolovoza 1995., kada je Galbraith u svoj dnevnik zapisao: “Hrvati su izveli veliki vojni prodor. Jutros su osvojili Knin.”

U pozadini ovih riječi je bila tragična situacija u Bosni i Hercegovini i američki strah od neuračunjivosti tadašnjega srpsko-jugoslavenskoga predsjednika Slobodana Miloševića.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina su za Amerikance 1995. bile jedinstvena vojno-politička bojišnica na kojoj su vojne snage bosanskih Srba provodile masovnu eliminaciju bošnjačkog civilnoga stanovništva, pri čemu je za Galbraitha posebno upečatljiv bio srpski zločin u Srebrenici. Galbraith je u svome dnevniku 20. srpnja 1995. napisao kako je vojska bosanskih Srba samo produžena ruka službenoga Beograda koji ju je financirao, organizirao, naoružavao i nadgledao.

Za službeni Washington je posebno bila važna sudbina Bihaća, koji je bio u okruženju srpske vojske i čijih je 160 tisuća stanovnika moglo stradati u novom srpskom zločinu. Zato je Galbraith 25. srpnja 1995. hrvatskoj Vladi prenio službenu poruku iz Washingtona, u kojoj je pisalo: “Vrlo cijenimo prošlotjedne konzultacije i vašu voljnost da svoj novac i krv svojih vojnika žrtvujete za obranu Bošnjaka.”

---

image

Rat će započeti sutra u 4,30 sati, zapisao je Galbraith 3.kolovoza 1995.godine u svoj dnevnik

Boris KovaČev/Cropix
---

Iza ovih riječi je bio Galbraithov strateški razgovor s tadašnjim hrvatskim ministrom obrane Gojkom Šuškom, koji mu je tri dana prije otvoreno rekao da se predsjednik Franjo Tuđman odlučio za izravnu vojnu intervenciju za spas Bihaća. Svjestan kako Amerika Hrvatskoj nije mogla jamčiti mirni povratak okupiranih teritorija, Galbraith je nadolazeću hrvatsku VRO “Oluja” smatrao dobrim vojno-političkim rješenjem. Ipak, američki dužnosnici su se tada bojali da bi Slobodan Milošević mogao posegnuti za ratnom eskalacijom, slično kao što se danas boje da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao napraviti isto.

Jedanaest dana nakon završetka pobjedonosne “Oluje”, u Zagreb je došao tadašnji “leteći” američki pregovarač za Balkan Richard Holbrooke, koji je pripremao Daytonski sporazum, sklopljen četiri mjeseca kasnije. Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman je s njime, među ostalim, razgovarao o sudbini Bosne i Hercegovine.

Prema Galbraithovu dnevniku Tuđman je otvoreno rekao da Bosna i Hercegovina nije održiva te da treba spriječiti nastanak velike muslimanske države koja bi se protezala od Makedonije, preko Kosova, Sandžaka i Bosne i Hercegovine do Jadrana, i koja bi bila opasnija od Srbije. Prema Galbraithu Tuđman je tada rekao i kako je samostalna Bosne i Hercegovina samo privremeno rješenje te je na engleskom naglasio: “Bosnia Herzegovina has no future” (“Bosna i Hercegovina nema budućnosti”).

Iako je Galbraith riječi hrvatskoga predsjednika smatrao predrasudama koje su protivne američkim interesima i koje treba oštro suzbiti, njegovo djelovanje se pokazalo vrlo kontroverznim. Naime, unatoč krajnjoj odbojnosti prema Tuđmanovim gledištima na Bosnu i Hercegovinu, Galbraith je, po prešutnom nalogu tadašnje američke administracije predsjednika Billa Clintona, organizirao nelegalno krijumčarenje oružja iz islamističkoga Irana za bošnjačku Armiju Bosne i Hercegovine.

---

image

Snimka iz 26.kolovoza 1995. godine. Dolazak Vlaka Slobode sa predjsednikom Franjom Tuđmanom u Knin Matko Biljak

Matko Biljak
---

Tako barem svjedoče nekidan (8. kolovoza 2023.) deklasificirana izvješća stalnog obavještajnog povjerenstva američkoga Kongresa iz 1998. Prema tim izvješćima Galbraith je u travnju 1994. sudjelovao u tajnom i neovlaštenom krijumčarenju iranskoga oružja u Bosnu i Hercegovinu. Riječ je bila u zakulisnoj diplomatskoj igri koja je uključivala američko ministarstvo vanjskih poslova i neke hrvatske dužnosnike.

S obzirom da je u Iranu tada, kao i danas, vladao islamistički režim od kojega je službeni Washington zazirao, Galbraith je pred kongresnim istražnim povjerenstvom tvrdio da ni on ni tadašnja administracija predsjednika Billa Clintona nisu sudjelovali u ovoj krajnje sumnjivoj transakciji, što je kongresnom istražnom povjerenstvu izgledalo kao neuvjerljiv izgovor.

Očito, Galbraith je bio svjestan da je svojim postupanjem izravno podupirao islamizam u Bosni i Hercegovini na koji je upozoravao Tuđman, pa se branio ne baš istinitom tvrdnjom da nije dobio nikakve službene instrukcije iz Washingtona i da nije sudjelovao u krijumčarenju oružja za Bošnjake. Jednako kontroverznim se pokazalo Galbraithovo svjedočenje na procesu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača u Haagu.

Kada se zna da haaško tužiteljstvo u ovom slučaju nije uspjelo dokazati postojanje udruženog zločinačkog pothvata za progon srpske manjine iz Hrvatske, vrlo kontroverzno zvuče Galbraithove riječi da je iz čestih razgovora s predsjednikom Franjom Tuđmanom i najvišim hrvatskim dužnosnicima došao do zaključka da je cilj tadašnjeg službenoga Zagreba bio etnički homogena Republika Hrvatska u kojoj bi se na mjesto izbjeglih pripadnika srpske manjine naselilo milijun hrvatskih izbjeglica iz susjednih zemalja.

Očito, veleposlanik Peter Galbraith je teško podnosio Tuđmanovu stratešku viziju oslobođenja Hrvatske od beogradskoga zagrljaja, što mu je izgledalo kao težnja za velikom Hrvatskom. Ipak, Galbraith je dnevničkoj bilješci od 16. kolovoza 1995. konstatirao da je VRO “Oluja” donio novo preslagivanje karata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i da je Tuđman morao biti vrlo zadovoljan postignutim rezultatima.

---

image

Oluja je oslobodila hrvatski teritorij, ali i teritorij Bihaća koji je bio u okruženjem srpskih snaga

NikŠa StipaniČev/Cropix
---

Ovakvo Galbraithovo držanje prema Hrvatskoj sasvim je različito od današnjega američkoga postupanja u Ukrajini, čiji je povijesni usud sličan našemu.

Naime, današnji rat u Ukrajini izgleda kao repriza imperijalne agresije službenoga Beograda, koji je 90-ih godina prošloga stoljeća planirao zadržati “srpska” područja Hrvatske i sačuvati svoj balkanski mini imperij. Slično tome današnji Kremlj nastoji zadržati “novoruska” područja Ukrajine. U oba slučaja ključnu ulogu je igrala nadnacionalna ideja o pripadnosti Hrvata južnoslavenskoj zajednici, odnosno o ideja pripadnosti Ukrajinaca golemoj sveruskoj imperijalnoj zajednici.

Ipak, jedna je stvar vrlo različita, odnos Amerike koja je tijekom Domovinskoga rata u znatnoj mjeri podržavala viziju multikulturnog Balkana u kojem Hrvatska mora naći svoje mjesto. Nasuprot tome, službeni Washington današnju Ukrajinu smatra europskom zemljom i s dosta tolerancije gleda na izraženo antirusko raspoloženje, dok se na hrvatsku odbojnost prema velikoj Srbiji smatralo nepoćudnim velikohrvatsvom.

---

image

Prema Galbraithu Tuđman je tada rekao i kako je samostalna Bosne i Hercegovina samo privremeno rješenje

Nikola ViliĆ/Cropix
---

U pozadini ovakvog držanja službenoga Washingtona je činjenica da je Ukrajina teritorijem i stanovništvom desetak puta veća od Hrvatske i da u strateškom smislu predstavlja “vratnice Europe”. Gledano iz perspektive službenoga Washingtona, Ukrajina u 21. stoljeću predstavlja strateške vratnice kroz koje će, zaobilazeći Rusiju, Amerika svoj utjecaj proširiti u srednjoj Aziji sve do granica Kine.•

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prestali biti tajni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Prestali biti tajni 2 0 7377 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-11 08:48:39 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-11 14:27:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-11 14:27:16 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dokumenti iz 1995. godine - Amerika Tuđmanu: Vrlo cijenimo što novac i krv svojih vojnika žrtvujete za obranu Bošnjaka [metakey] => oluja, kninska tvrđava, oslobađanje Bihaća, Peter Galbraith, Daytonski sporazum [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/11\/803239.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25421932.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/14479222.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25422255.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25391870.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eo Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Boris Kova\u010cev\/Cropix","Matko Biljak","Nik\u0160a Stipani\u010cev\/Cropix","Nikola Vili\u0106\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tu\u0111man na kninskoj tvr\u0111avi<\/p>","

Rat \u0107e zapo\u010deti sutra u 4,30 sati, zapisao je Galbraith 3.kolovoza 1995.godine u svoj dnevnik<\/p>","

Snimka iz 26.kolovoza 1995. godine. Dolazak Vlaka Slobode sa predjsednikom Franjom Tu\u0111manom u Knin Matko Biljak<\/p>","

Oluja je oslobodila hrvatski teritorij, ali i teritorij Biha\u0107a koji je bio u okru\u017eenjem srpskih snaga<\/p>","

Prema Galbraithu Tu\u0111man je tada rekao i kako je samostalna Bosne i Hercegovina samo privremeno rje\u0161enje<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"914x689","hd_803239_1920.jpg":"1920x1080","k_803239_1280.jpg":"1280x1280","k_803239_1024.jpg":"1024x1024","k_803239_640.jpg":"640x640","k_803239_480.jpg":"480x480","k_803239_340.jpg":"340x340","k_803239_220.jpg":"220x220","o_803239_1280.jpg":"1280x964","o_803239_1024.jpg":"1024x771","o_803239_640.jpg":"640x482","o_803239_480.jpg":"480x361","o_803239_340.jpg":"340x256","o_803239_220.jpg":"220x165","h_803239_1280.jpg":"1280x854","h_803239_1024.jpg":"1024x683","h_803239_640.jpg":"640x427","h_803239_480.jpg":"480x320","h_803239_340.jpg":"340x227","h_803239_220.jpg":"220x147","pp_803239_1280.jpg":"1280x1628","pp_803239_1024.jpg":"1024x1303","pp_803239_640.jpg":"640x814","pp_803239_480.jpg":"480x611","pp_803239_340.jpg":"340x432","pp_803239_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25421932_1920.jpg":"1920x1080","k_25421932_1280.jpg":"1280x1280","k_25421932_1024.jpg":"1024x1024","k_25421932_640.jpg":"640x640","k_25421932_480.jpg":"480x480","k_25421932_340.jpg":"340x340","k_25421932_220.jpg":"220x220","o_25421932_1280.jpg":"1280x853","o_25421932_1024.jpg":"1024x682","o_25421932_640.jpg":"640x426","o_25421932_480.jpg":"480x320","o_25421932_340.jpg":"340x226","o_25421932_220.jpg":"220x146","h_25421932_1280.jpg":"1280x854","h_25421932_1024.jpg":"1024x683","h_25421932_640.jpg":"640x427","h_25421932_480.jpg":"480x320","h_25421932_340.jpg":"340x227","h_25421932_220.jpg":"220x147","pp_25421932_1280.jpg":"1280x1628","pp_25421932_1024.jpg":"1024x1303","pp_25421932_640.jpg":"640x814","pp_25421932_480.jpg":"480x611","pp_25421932_340.jpg":"340x432","pp_25421932_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1295","hd_14479222_1920.jpg":"1920x1080","k_14479222_1280.jpg":"1280x1280","k_14479222_1024.jpg":"1024x1024","k_14479222_640.jpg":"640x640","k_14479222_480.jpg":"480x480","k_14479222_340.jpg":"340x340","k_14479222_220.jpg":"220x220","o_14479222_1280.jpg":"1280x863","o_14479222_1024.jpg":"1024x690","o_14479222_640.jpg":"640x431","o_14479222_480.jpg":"480x323","o_14479222_340.jpg":"340x229","o_14479222_220.jpg":"220x148","h_14479222_1280.jpg":"1280x854","h_14479222_1024.jpg":"1024x683","h_14479222_640.jpg":"640x427","h_14479222_480.jpg":"480x320","h_14479222_340.jpg":"340x227","h_14479222_220.jpg":"220x147","pp_14479222_1280.jpg":"1280x1628","pp_14479222_1024.jpg":"1024x1303","pp_14479222_640.jpg":"640x814","pp_14479222_480.jpg":"480x611","pp_14479222_340.jpg":"340x432","pp_14479222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25422255_1920.jpg":"1920x1080","k_25422255_1280.jpg":"1280x1280","k_25422255_1024.jpg":"1024x1024","k_25422255_640.jpg":"640x640","k_25422255_480.jpg":"480x480","k_25422255_340.jpg":"340x340","k_25422255_220.jpg":"220x220","o_25422255_1280.jpg":"1280x853","o_25422255_1024.jpg":"1024x682","o_25422255_640.jpg":"640x426","o_25422255_480.jpg":"480x320","o_25422255_340.jpg":"340x226","o_25422255_220.jpg":"220x146","h_25422255_1280.jpg":"1280x854","h_25422255_1024.jpg":"1024x683","h_25422255_640.jpg":"640x427","h_25422255_480.jpg":"480x320","h_25422255_340.jpg":"340x227","h_25422255_220.jpg":"220x147","pp_25422255_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422255_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422255_640.jpg":"640x814","pp_25422255_480.jpg":"480x611","pp_25422255_340.jpg":"340x432","pp_25422255_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25391870_1920.jpg":"1920x1080","k_25391870_1280.jpg":"1280x1280","k_25391870_1024.jpg":"1024x1024","k_25391870_640.jpg":"640x640","k_25391870_480.jpg":"480x480","k_25391870_340.jpg":"340x340","k_25391870_220.jpg":"220x220","o_25391870_1280.jpg":"1280x853","o_25391870_1024.jpg":"1024x682","o_25391870_640.jpg":"640x426","o_25391870_480.jpg":"480x320","o_25391870_340.jpg":"340x226","o_25391870_220.jpg":"220x146","h_25391870_1280.jpg":"1280x854","h_25391870_1024.jpg":"1024x683","h_25391870_640.jpg":"640x427","h_25391870_480.jpg":"480x320","h_25391870_340.jpg":"340x227","h_25391870_220.jpg":"220x147","pp_25391870_1280.jpg":"1280x1628","pp_25391870_1024.jpg":"1024x1303","pp_25391870_640.jpg":"640x814","pp_25391870_480.jpg":"480x611","pp_25391870_340.jpg":"340x432","pp_25391870_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15228848 Threads: 4 Questions: 3172918860 Slow queries: 7108678 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235417964 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/dokumenti-iz-1995-godine-amerika-tudmanu-vrlo-cijenimo-sto-novac-i-krv-svojih-vojnika-zrtvujete-za-obranu-bosnjaka-1314145 [printLink] => /vijesti/politika/dokumenti-iz-1995-godine-amerika-tudmanu-vrlo-cijenimo-sto-novac-i-krv-svojih-vojnika-zrtvujete-za-obranu-bosnjaka-1314145?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 333402 [name] => Oluja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oluja [link] => /tag/oluja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251170 [name] => Kninska tvrđava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kninska-tvrdava [link] => /tag/kninska-tvrdava ) [2] => stdClass Object ( [id] => 726229 [name] => oslobađanje Bihaća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-11 16:27:34 [main_article_id] => 0 [alias] => oslobadanje-bihaca [link] => /tag/oslobadanje-bihaca ) [3] => stdClass Object ( [id] => 670879 [name] => Peter Galbraith [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-17 19:19:39 [main_article_id] => 0 [alias] => peter-galbraith [link] => /tag/peter-galbraith ) [4] => stdClass Object ( [id] => 351228 [name] => Daytonski sporazum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => daytonski-sporazum [link] => /tag/daytonski-sporazum ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prestali biti tajni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dokumenti iz 1995. godine - Amerika Tuđmanu: Vrlo cijenimo što novac i krv svojih vojnika žrtvujete za obranu Bošnjaka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-15-25-03-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/803239.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božo Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Tuđman na kninskoj tvrđavi

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/803239.jpg [title] => Božo Vukičević/Cropix

Tuđman na kninskoj tvrđavi

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25421932.jpg [title] => Boris KovaČev/Cropix

Rat će započeti sutra u 4,30 sati, zapisao je Galbraith 3.kolovoza 1995.godine u svoj dnevnik

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/14479222.jpg [title] => Matko Biljak

Snimka iz 26.kolovoza 1995. godine. Dolazak Vlaka Slobode sa predjsednikom Franjom Tuđmanom u Knin Matko Biljak

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422255.jpg [title] => NikŠa StipaniČev/Cropix

Oluja je oslobodila hrvatski teritorij, ali i teritorij Bihaća koji je bio u okruženjem srpskih snaga

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25391870.jpg [title] => Nikola ViliĆ/Cropix

Prema Galbraithu Tuđman je tada rekao i kako je samostalna Bosne i Hercegovina samo privremeno rješenje

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Rat će početi sutra u 4.30 ujutro - zapisao je u večernjim ili poslijepodnevnim satima 3. kolovoza 1995. američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith u svoj diplomatski dnevnik, čije je odlomke izdalo Nacionalno obrambeno sveučilište SAD-a.

Galbraith je toga dana hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu rekao da je službeni Washington svjestan da pobunjeničke srpske vlasti u tzv. Krajini nisu spremne prihvatiti mirni povratak u ustavni poredak Republike Hrvatske, ali da ipak treba nastaviti pregovore. No, Galbraithovo predviđanje nije se ostvarilo, isto kao što njegov savjet nije imao smisla. To se najbolje vidjelo 5. kolovoza 1995., kada je Galbraith u svoj dnevnik zapisao: “Hrvati su izveli veliki vojni prodor. Jutros su osvojili Knin.”

U pozadini ovih riječi je bila tragična situacija u Bosni i Hercegovini i američki strah od neuračunjivosti tadašnjega srpsko-jugoslavenskoga predsjednika Slobodana Miloševića.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina su za Amerikance 1995. bile jedinstvena vojno-politička bojišnica na kojoj su vojne snage bosanskih Srba provodile masovnu eliminaciju bošnjačkog civilnoga stanovništva, pri čemu je za Galbraitha posebno upečatljiv bio srpski zločin u Srebrenici. Galbraith je u svome dnevniku 20. srpnja 1995. napisao kako je vojska bosanskih Srba samo produžena ruka službenoga Beograda koji ju je financirao, organizirao, naoružavao i nadgledao.

Za službeni Washington je posebno bila važna sudbina Bihaća, koji je bio u okruženju srpske vojske i čijih je 160 tisuća stanovnika moglo stradati u novom srpskom zločinu. Zato je Galbraith 25. srpnja 1995. hrvatskoj Vladi prenio službenu poruku iz Washingtona, u kojoj je pisalo: “Vrlo cijenimo prošlotjedne konzultacije i vašu voljnost da svoj novac i krv svojih vojnika žrtvujete za obranu Bošnjaka.”

---

image

Rat će započeti sutra u 4,30 sati, zapisao je Galbraith 3.kolovoza 1995.godine u svoj dnevnik

Boris KovaČev/Cropix
---

Iza ovih riječi je bio Galbraithov strateški razgovor s tadašnjim hrvatskim ministrom obrane Gojkom Šuškom, koji mu je tri dana prije otvoreno rekao da se predsjednik Franjo Tuđman odlučio za izravnu vojnu intervenciju za spas Bihaća. Svjestan kako Amerika Hrvatskoj nije mogla jamčiti mirni povratak okupiranih teritorija, Galbraith je nadolazeću hrvatsku VRO “Oluja” smatrao dobrim vojno-političkim rješenjem. Ipak, američki dužnosnici su se tada bojali da bi Slobodan Milošević mogao posegnuti za ratnom eskalacijom, slično kao što se danas boje da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao napraviti isto.

Jedanaest dana nakon završetka pobjedonosne “Oluje”, u Zagreb je došao tadašnji “leteći” američki pregovarač za Balkan Richard Holbrooke, koji je pripremao Daytonski sporazum, sklopljen četiri mjeseca kasnije. Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman je s njime, među ostalim, razgovarao o sudbini Bosne i Hercegovine.

Prema Galbraithovu dnevniku Tuđman je otvoreno rekao da Bosna i Hercegovina nije održiva te da treba spriječiti nastanak velike muslimanske države koja bi se protezala od Makedonije, preko Kosova, Sandžaka i Bosne i Hercegovine do Jadrana, i koja bi bila opasnija od Srbije. Prema Galbraithu Tuđman je tada rekao i kako je samostalna Bosne i Hercegovina samo privremeno rješenje te je na engleskom naglasio: “Bosnia Herzegovina has no future” (“Bosna i Hercegovina nema budućnosti”).

Iako je Galbraith riječi hrvatskoga predsjednika smatrao predrasudama koje su protivne američkim interesima i koje treba oštro suzbiti, njegovo djelovanje se pokazalo vrlo kontroverznim. Naime, unatoč krajnjoj odbojnosti prema Tuđmanovim gledištima na Bosnu i Hercegovinu, Galbraith je, po prešutnom nalogu tadašnje američke administracije predsjednika Billa Clintona, organizirao nelegalno krijumčarenje oružja iz islamističkoga Irana za bošnjačku Armiju Bosne i Hercegovine.

---

image

Snimka iz 26.kolovoza 1995. godine. Dolazak Vlaka Slobode sa predjsednikom Franjom Tuđmanom u Knin Matko Biljak

Matko Biljak
---

Tako barem svjedoče nekidan (8. kolovoza 2023.) deklasificirana izvješća stalnog obavještajnog povjerenstva američkoga Kongresa iz 1998. Prema tim izvješćima Galbraith je u travnju 1994. sudjelovao u tajnom i neovlaštenom krijumčarenju iranskoga oružja u Bosnu i Hercegovinu. Riječ je bila u zakulisnoj diplomatskoj igri koja je uključivala američko ministarstvo vanjskih poslova i neke hrvatske dužnosnike.

S obzirom da je u Iranu tada, kao i danas, vladao islamistički režim od kojega je službeni Washington zazirao, Galbraith je pred kongresnim istražnim povjerenstvom tvrdio da ni on ni tadašnja administracija predsjednika Billa Clintona nisu sudjelovali u ovoj krajnje sumnjivoj transakciji, što je kongresnom istražnom povjerenstvu izgledalo kao neuvjerljiv izgovor.

Očito, Galbraith je bio svjestan da je svojim postupanjem izravno podupirao islamizam u Bosni i Hercegovini na koji je upozoravao Tuđman, pa se branio ne baš istinitom tvrdnjom da nije dobio nikakve službene instrukcije iz Washingtona i da nije sudjelovao u krijumčarenju oružja za Bošnjake. Jednako kontroverznim se pokazalo Galbraithovo svjedočenje na procesu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača u Haagu.

Kada se zna da haaško tužiteljstvo u ovom slučaju nije uspjelo dokazati postojanje udruženog zločinačkog pothvata za progon srpske manjine iz Hrvatske, vrlo kontroverzno zvuče Galbraithove riječi da je iz čestih razgovora s predsjednikom Franjom Tuđmanom i najvišim hrvatskim dužnosnicima došao do zaključka da je cilj tadašnjeg službenoga Zagreba bio etnički homogena Republika Hrvatska u kojoj bi se na mjesto izbjeglih pripadnika srpske manjine naselilo milijun hrvatskih izbjeglica iz susjednih zemalja.

Očito, veleposlanik Peter Galbraith je teško podnosio Tuđmanovu stratešku viziju oslobođenja Hrvatske od beogradskoga zagrljaja, što mu je izgledalo kao težnja za velikom Hrvatskom. Ipak, Galbraith je dnevničkoj bilješci od 16. kolovoza 1995. konstatirao da je VRO “Oluja” donio novo preslagivanje karata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i da je Tuđman morao biti vrlo zadovoljan postignutim rezultatima.

---

image

Oluja je oslobodila hrvatski teritorij, ali i teritorij Bihaća koji je bio u okruženjem srpskih snaga

NikŠa StipaniČev/Cropix
---

Ovakvo Galbraithovo držanje prema Hrvatskoj sasvim je različito od današnjega američkoga postupanja u Ukrajini, čiji je povijesni usud sličan našemu.

Naime, današnji rat u Ukrajini izgleda kao repriza imperijalne agresije službenoga Beograda, koji je 90-ih godina prošloga stoljeća planirao zadržati “srpska” područja Hrvatske i sačuvati svoj balkanski mini imperij. Slično tome današnji Kremlj nastoji zadržati “novoruska” područja Ukrajine. U oba slučaja ključnu ulogu je igrala nadnacionalna ideja o pripadnosti Hrvata južnoslavenskoj zajednici, odnosno o ideja pripadnosti Ukrajinaca golemoj sveruskoj imperijalnoj zajednici.

Ipak, jedna je stvar vrlo različita, odnos Amerike koja je tijekom Domovinskoga rata u znatnoj mjeri podržavala viziju multikulturnog Balkana u kojem Hrvatska mora naći svoje mjesto. Nasuprot tome, službeni Washington današnju Ukrajinu smatra europskom zemljom i s dosta tolerancije gleda na izraženo antirusko raspoloženje, dok se na hrvatsku odbojnost prema velikoj Srbiji smatralo nepoćudnim velikohrvatsvom.

---

image

Prema Galbraithu Tuđman je tada rekao i kako je samostalna Bosne i Hercegovina samo privremeno rješenje

Nikola ViliĆ/Cropix
---

U pozadini ovakvog držanja službenoga Washingtona je činjenica da je Ukrajina teritorijem i stanovništvom desetak puta veća od Hrvatske i da u strateškom smislu predstavlja “vratnice Europe”. Gledano iz perspektive službenoga Washingtona, Ukrajina u 21. stoljeću predstavlja strateške vratnice kroz koje će, zaobilazeći Rusiju, Amerika svoj utjecaj proširiti u srednjoj Aziji sve do granica Kine.•

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božo Vukičević/Cropix Boris KovaČev/Cropix Matko Biljak NikŠa StipaniČev/Cropix Nikola ViliĆ/Cropix
Božo Vukičević/Cropix

Tuđman na kninskoj tvrđavi

Boris KovaČev/Cropix

Rat će započeti sutra u 4,30 sati, zapisao je Galbraith 3.kolovoza 1995.godine u svoj dnevnik

Matko Biljak

Snimka iz 26.kolovoza 1995. godine. Dolazak Vlaka Slobode sa predjsednikom Franjom Tuđmanom u Knin Matko Biljak

NikŠa StipaniČev/Cropix

Oluja je oslobodila hrvatski teritorij, ali i teritorij Bihaća koji je bio u okruženjem srpskih snaga

Nikola ViliĆ/Cropix

Prema Galbraithu Tuđman je tada rekao i kako je samostalna Bosne i Hercegovina samo privremeno rješenje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/dokumenti-iz-1995-godine-amerika-tudmanu-vrlo-cijenimo-sto-novac-i-krv-svojih-vojnika-zrtvujete-za-obranu-bosnjaka-1314145 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9d2dd8575bec92a0ea15185c50b563ced04b67b3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dokumenti+iz+1995.+godine+-+Amerika+Tu%C4%91manu%3A+Vrlo+cijenimo+%C5%A1to+novac+i+krv+svojih+vojnika+%C5%BErtvujete+za+obranu+Bo%C5%A1njaka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fdokumenti-iz-1995-godine-amerika-tudmanu-vrlo-cijenimo-sto-novac-i-krv-svojih-vojnika-zrtvujete-za-obranu-bosnjaka-1314145 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fdokumenti-iz-1995-godine-amerika-tudmanu-vrlo-cijenimo-sto-novac-i-krv-svojih-vojnika-zrtvujete-za-obranu-bosnjaka-1314145 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prestali biti tajni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PolitikaPrestali biti tajni

Dokumenti iz 1995. godine - Amerika Tuđmanu: Vrlo cijenimo što novac i krv svojih vojnika žrtvujete za obranu Bošnjaka

Piše Tihomir Rajčić
11. kolovoza 2023. - 16:27

Rat će početi sutra u 4.30 ujutro - zapisao je u večernjim ili poslijepodnevnim satima 3. kolovoza 1995. američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith u svoj diplomatski dnevnik, čije je odlomke izdalo Nacionalno obrambeno sveučilište SAD-a.

Galbraith je toga dana hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu rekao da je službeni Washington svjestan da pobunjeničke srpske vlasti u tzv. Krajini nisu spremne prihvatiti mirni povratak u ustavni poredak Republike Hrvatske, ali da ipak treba nastaviti pregovore. No, Galbraithovo predviđanje nije se ostvarilo, isto kao što njegov savjet nije imao smisla. To se najbolje vidjelo 5. kolovoza 1995., kada je Galbraith u svoj dnevnik zapisao: “Hrvati su izveli veliki vojni prodor. Jutros su osvojili Knin.”

U pozadini ovih riječi je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 17:25