StoryEditorOCM
Politikapovuci potegni

Dio vodstva DP-a uvjeren da bi se njihova koalicija s HDZ-om mogla raspasti prilično rano: ‘Plenković to radi nemjerno!‘

Piše Vijesti sd
31. svibnja 2024. - 21:49

Nacional je od izvora bliskih vodstvu Domovinskog pokreta doznao kako su oni uvjereni da bi se njihova koalicija s HDZ-om mogla raspasti puno prije no što se to i u najgorim scenarijima, prije sastavljanja Vlade, moglo pretpostaviti te smatraju da je glavni krivac za to premijer Andrej Plenković. Po njihovu uvjerenju, on namjerno želi “razdrmati” savez s DP-om provocirajući ideološke svađe i stavljajući zastupnike iz Domovinskog pokreta pred zid tako da se oni, već na samom početku funkcioniranja koalicije, moraju izjašnjavati protiv odluka i prijedloga HDZ-a kao glavnog koalicijskog partnera.

Budući da je riječ o temama na kojima bi, zapravo, Plenković mogao dobiti simpatije, pa čak i otvorenu podršku oporbenih stranaka, izvori bliski Domovinskom pokretu smatraju da Plenković tako lukavo želi preokrenuti situaciju u svoju korist i zapravo u Saboru testirati i trasirati put za sastavljanje nove koalicije, možda i one velike koalicije – između HDZ-a i SDP-a.

image
Vlado Kos/Cropix/

Za takvu koaliciju, uvjereni su u vodstvu Domovinskog pokreta, a slično su potvrdili i neki izvori bliski vodstvu HDZ-a, mogle bi se početi stvarati pretpostavke odmah nakon unutarstranačkih promjena u SDP-u, to jest nakon izbora za novo vodstvo stranke koji slijede, jer su i neki pretendenti na funkciju novog šefa SDP-a koji bi mogao naslijediti Peđu Grbina već otvoreno počeli zazivati takvu mogućnost. Prvenstveno se tu misli na SDP-ova europskog zastupnika Tonina Piculu, ali i Nevena Bosilja, šefa varaždinskog SDP-a koji je takvu mogućnost čak iznio i u intervjuu za Nacional.

image


 

Damjan Tadic/Cropix

“Vodstvo HDZ-A namjerno gura u saborsku proceduru točke dnevnog reda za koje jako dobro znaju da će isprovocirati Domovinski pokret. Prva od tih stvari bio je prijedlog da šef SDSS-a Milorad Pupovac postane predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što je priča koja je u Saboru krenula od Ante Sanadera. Druga je stavljanje na dnevni red glasanja o Izvješću pučke pravobraniteljice za prošlu godinu. U tom izvješću mogle bi biti i neke ideološke stavke neprihvatljive DP-u. To su samo primjeri koji govore o jasnoj tendenciji premijera Plenkovića da razmontira i uzdrma Domovinski pokret, istovremeno testirajući mogućnost velike koalicije koja bi se počela slagati upravo na onim točkama na kojima puca njegov savez s DP-om, a to su na prvom mjestu Pupovac i ideološke teme”, tako je situaciju između koalicijskih partnera HDZ-a i Domovinskog pokreta ovoga vikenda razložio visoki izvor blizak vodstvu Domovinskog pokreta za nacional.

image
Damjan Tadic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 18:27