StoryEditorOCM
Hrvatskaljutita majka:

‘Zvali su me hitno da dođem u školu, kćer proglasili psihički nestabilnom i poslali psihijatru. A evo što je bilo...‘

Piše Vijesti sd
25. svibnja 2024. - 17:08

Jena majka u podužem postu na Redditu požalila se na neugodnu situaciju koju je njezina kćerka doživjela u razredu. Pa evo što kaže:

„Dobar dan. Kćer mi ide u 8. razred jedne osnovne škole. Evo pozadina priče. Moju kćer su par dječaka iz razreda maltretiralo od početka 8. razreda. Ona je to meni govorila, ali ja sam rekla ignoriraj. I u međuvremenu ona je počela dobivati panične napadaje zbog maltretiranja. Počela bi otežano disati, tresla bi se i plakala. Evo danas na satu matematike ona se popela na stolicu i izbacila glavu kroz prozor jer je u razredu bilo zagušljivo i smrdjelo, napisala je te potom objasnila kako je u tom trenutku u učionicu ušla profesorica.

„Profesorica ju je poslala u stručnu službu. U stručnoj je bila psihologinja koja me nazvala da dođem u školu. Ja sam odmah došla i počela mi je govoriti kako je moje dijete htjelo izvršiti samoubojstvo i kako ima suicidalne misli. Samo da se zna ona je obavila samo jedan razgovor s psihologinjom, a još dva, tri s pedagogom. Profesorica iz matematike, razrednica, psihologinja, moje dijete i ja smo pričale. Nekako smo se našle sve četiri. Psihologinja je ispred svih izjavila da je moje dijete psihički nestabilno i uputila me na hitni psihijatrijski prijem u bolnicu ili ako odbijem da će mi pozvati centar za socijalnu skrb. Navela je majka.

image

Ilustracija

/Shutterstock

Potom je ispričala kako je kćerku odvela na pregled.

„Išle smo skupa i ispostavilo se da je sve u redu i da je psihički stabilna, da nema suicidalnih misli. To se sve izdogađalo samo zato što je ona htjela doći do zraka. Ja sam šokirana. Sad vi meni recite jesam li ja luda ili je škola. Još jednom oprostite na dužem postu, napisala je majka.

Ispod njezina posta razvila se živa rasprava.

Korisnici Reddita su je pitali je li u tom procesu navela da djevojku klinci maltretiraju od početka školske godine? Majka je odgovorila potvrdno, no i navela kako je dobila odgovor iz škole da nema dokaza za to, nikakvih zabilježbi ni primjedbi jer sve „doslovno metu pod tepih“. Drugi su joj rekli kako je pogriješila kad je kćerki rekla da ignorira situaciju.

"To se tako ne radi"

„Krivi odgovor. Točno je da takve komentare treba ignorirati, ali ako ti netko već ide pričati o takvim stvarima koje joj smetaju onda to znači da toj osobi treba podrška i ljubav, navela je jedna žena.

„Ček‘ malo. Kako je dobro kad dobiva panične napadaje, trese se i otežano diše i ti njoj kažeš "ignoriraj". To se ne ignorira jer takva anksioznost je teška i vjerojatno se osjeća kao Pale sam na svijetu. Ipak ti potakni da se napravi još par razgovora sa psihologinjom. To što ti tinjdžer "dobro sam" jako malo znači. A i ta škola isto…. To se tako ne radi. Mora biti individualni razgovor s učenicom, doći do nekog zaključka, i onda individualan razgovor s roditeljem. Pa se doma dalje rješava. Dijete se mora osjećati sigurno i da su ti razgovori u nekom ozračju intime i nikad se ne smije iznositi takve dijagnoze pred ostalim autoritetima u djetetovom životu dok su svi prisutni. Školski psiholog svakako nije taj koji bi mogao davati dijagnoze da je dijete suicidalno. On može roditelja usmjeriti, poslat roditelja i dijete u centar za obitelj i slično, navode drugi.

image

Ilustracija 

/Shutterstock

Jedan tata je napisao: „Imao sam isti problem. Pitao sam dijete da sazna tko su roditelji, i otišao sa djetetom do doma roditelja, pozvonio na zvonce. Izjasnio problem, roditelji su korigirali svije dijete i nije bilo nikakvih problema. Bitno je samo bez nepotrebnih emocija i čiste činjenice i uz smiješak i dobro raspoloženje. Kada roditelji djeteta vide da ih ne mrzite i tražite pomoć, uglavnom će izaći u susret i biti će im neugodno što se njihovo dijete tako ponaša, poručio 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 08:54