StoryEditorOCM
HrvatskaPROVOKACIJA

Znate li što znači pozdrav s tri prsta kojim je srpski državljanin provocirao po Kaštelima? Evo detaljnog objašnjenja...

Piše VIJESTI SD
30. kolovoza 2024. - 15:57

Pozdrav s tri prsta – razmaknutim palcem, kažiprstom i srednjim prstom jedne ruke – smatra se srpskim nacionalističkim pozdravom. 

Tako je pozdravio i jedan muškarac koji se u skupocjenom terencu vozio Kaštelima i provocirao okolne vozače. Policija je pronašla muškarca, a već i prije u nekoliko slučajeva kaznila je takve osobe izgonom iz RH i plaćanjem novčane kazne. Moguć je i pritvor zbog vrijeđanja nacionalnih osjećaja, a sve na temelju prekršaja iz domene remećenja javnog reda i mira. 

Naime, tako je i jedna sudionica Gay Pridea u Zagrebu, državljanka Srbije, privedena svojedobno zbog vrijeđanja građana jer je podizala tri prsta na Trgu bana Jelačića. Protiv nje je pokrenut prekršajni postupak nakon kojega je privedena dežurnom prekršajnom sucu.

Video podizanja tri prsta pogledajte ovdje: 

VIDEO Vozač iz Beograda provocirao po Kaštelima, pokazivanje tri prsta nije mu bilo dosta, pogledajte što je napravio!?

Posljednjih godina uobičajeni srpski pozdrav pobjedi ili nekom uspjehu tri su visoko podignuta i raširena prsta (palac, kažiprst i srednji prst) desne ruke. Ako upitate bilo kojeg Srbina otkad se ovaj pozdrav koristi među Srbima, najčešći odgovor bit će: oduvijek, navodi Peščanik.

image

Čitatelj

Međutim, taj pozdrav tek je značajnije populariziran nakon krvavih ratova u bivšoj Jugoslaviji. Neki povjesničari tvrde da je preuzet iz kršćanstva, drugi navode da su ga koristili srpski vladari, a treći, pak, navode da su ga zloupotrijebili i koristili srpski političari u vrijeme raspada Jugoslavije. Naime, netko tko je dizao tri prsta smatrao se "velikosrbinom".

image

Wikipedia

Jesu li Srbi iz Krajine zloupotrijebili taj pozdrav i prisvojili ga, jer je očito da ga nisu izmislili? I treba li se to smatrati prekršajem? 

Primjerice, "svastika" u prijevodu sa sanskrta znači dobrobit, sreća. Najstariji tragovi toga simbola datiraju još iz doba neolita. A onda je taj simbol preuzeo Hitler i zabranjen je diljem svijeta. Jer zna se što danas simbolizira i koje konotacije povlači za sobom kad taj znak netko iscrta, sigurno ne poziva na sreću.

Tako se tri prsta u Hrvatskoj i BiH smatra provokacijom, a ne izrazom kršćanske solidarnosti i vjere. 

Američki Business Insider, pak, u svojemu svojedobnom vodiču za Hrvatsku piše: "Nemojte dizati tri prsta u zrak jer će vas zamijeniti sa srpskim nacionalistom." 

Evo što o tom pozdravu kaže srpsko-hrvatska enciklopedija, kao i srpski, te bosanski mediji. 

– Pozdrav je sličan pozdravu s dva prsta (V-pozdrav) koji koriste drugi narodi, a koji označava pobjedu. Sličan pozdrav je koristio i Winston Churchill. Slovo V skupljeno u dva prsta označava pobjedu (lat. victoria). 

Za razliku od V-pozdrava koji je vezan za pobjedu, srpski pozdrav s tri prsta nema to značenje. Dio povjesničara smatra da taj pozdrav vuče korijene iz kršćanstva... 

Tijekom ratnih operacija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini srpski vojnici su koristili ovaj pozdrav, pa je stoga vezan i uz njih i uz srpski nacionalizam. Zbog toga pripadnici drugih etničkih grupa na Balkanu, posebno Bošnjaci i Hrvati, ovaj pozdrav često smatraju provokacijom.

Pogotovo se u Hrvatskoj ova gesta smatra provokacijom ili se pripisuje srpskim nacionalistima.

U Srbiji je taj pozdrav popularizirao Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove, tijekom demonstracija 1991. godine u Beogradu. Na tom mitingu to je predstavljalo tri zahtjeva koje je SPO zahtijevao da se ispune. Vuk je izjavio da mu je inspiraciju za taj pozdrav dala slika ustanka u Takovu 1815. godine, na kojoj knez Miloš drži podignuta tri prsta. 

image

Drugi srpski ustanak, 1814–15. Na sastanku u Takovu za vođu je izabran Miloš Obrenović

Takovski ustanak (Paja Jovanović)
image

Drugi srpski ustanak, 1814–15. Na sastanku u Takovu za vođu je izabran Miloš Obrenović

Takovski ustanak (Paja Jovanović)

Također, taj pozdrav je na prostorima Srpske Krajine popularizirao akademik dr. Jovan Rašković, ali po riječima njegove kćerke Sande, on nije dao objašnjenje zašto tako pozdravlja.

Kasnije je taj pozdrav dobio i druga tumačenja i prerastao je u opći srpski pozdrav. Pozdrav predstavlja analogiju s načinom krštenja pravoslavaca, s tri prsta desne ruke, koji simboliziraju Svetog Oca, Svetog Sina i Duha Svetog.

Takođe pozdrav može simbolizirati i "jedan prst za svetog Savu, drugi prst za Njegoša i treći prst za Karađorđa".

Koristi se i u svakodnevnom pozdravljanju, uglavnom među mlađom i srednjom populacijom. Običaj je da se odgovori istim pozdravom.

Pozdrav s tri prsta uglavnom su popularizirali srpski sportaši: Vlade Divac, Saša Đorđević, Vlada Vujasinović, Novak Đoković i mnogi drugi. Kada su osvojili Europsko prvenstvo u košarci 1995., cjelokupna jugoslovenska reprezentacija podignula je tri prsta. Saša Đorđević je, podižući tri prsta, izjavio: "Nećemo da provociramo. Samo – to je Srbija, to smo mi, to sam ja – ništa više. To je moj ponos."

Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, predsjednik Republike Srbije Boris Tadić podignuo je tri prsta na objema rukama...

I ustaše su ga koristili

Igor Mandić je za Novosti detaljno opisao što su tri prsta...

– Tri dobro raširena prsta (palac, kažiprst i srednjak) na visoko uzdignutoj desnici ruci bili su važna i obavezna gestualna simbolika – hrvatskih nam ustaša u vrijeme tzv. NDH! Da, upravo tako, pod tim "trofaznim znamenjem", u ono vrijeme, zbivale su se sve važne ustaške svečanosti, dapače, "prva hrvatska vlada" položila je svečanu prisegu (16. travnja 1941. u Banskim dvorima) tako što su se svi njeni novoimenovani članovi zakleli uvis podižući – tri prsta! Postoji o tome i fotodokumentacija, a i neki pravi Hrvat valjda ima u obitelji još kojeg preživjelog ustašu, koji bi mu mogao o tome posvjedočiti.

Inače, u knjizi "Ustaša – dokumenti o ustaškom pokretu" (prir. P. Požar; "Zagrebačka stvarnost", Zagreb, 1995.), na str. 145., dobro se vidi kako poglavnik dr. Ante Pavelić znakovito ističe tri prsta, dok se u tehnički nešto bolje otisnutoj knjizi "Tko je tko u NDH – Hrvatska 1941.-1945." ("Minerva", Zagreb, 1997.) vide svi članovi vlade s ponosno podignutim prstima, kako prilikom prve zakletve (1941.), tako u nekoj prigodi u jesen 1943. g. (str. 454-456). Dakle, hrvatski su ustaše dobro bili zauzeli značenja te geste (izvorno, nesumnjivo kršćanska simbolika, koja izražava vjeru u sv. Trojstvo), pa kako se onda moglo dogoditi da im je preotmu – Srbi?

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Srpski povjesničar o pozdravu

Kako je pisao Večernji, u Srbiji su se svojedobno jako naljutili na izjavu jednog europskog sportskog dužnosnika koji je stavio znak jednakosti između Šimunićeva pozdrava "Za dom" i uzdignuta tri prsta Novaka Đokovića kojim proslavlja pobjedu pa su Večernje novosti zamolile povjesničara Dragana Petrovića neka pojasni što zapravo znači kada Srbin podigne tri prsta. Petrović je podsjetio kako su nekada, prije Drugog svjetskog rata, Srbi polagali prisegu s podignuta tri prsta, ali spojena, dok se 80-ih godina uvodi pozdrav s raširena tri prsta.

– Bilo koji nacionalni pozdrav može biti dio pažljivo njegovane tradicije, a može s vremenom i evoluirati. Tako je bilo i sa srpskim pozdravom. Tri rastavljena prsta kao naš suvremeni pozdrav je patentiran 1988., u vrijeme okupljanja Srba iz Srijema, Banata, Kosova i Metohije, koji su zahtijevali promjenu Ustava Srbije. To je bio odgovor probuđenog naroda na provokacije Albanaca, Hrvata i Slovenaca, koji su prkosili s dva prsta, što je anglosaksonska "viktorija". Srbi su tada počeli pozdravljati s visoko uzdignuta raširena tri prsta, obično s obje ruke i visoko iznad glave – kaže Petrović, dodajući kako, unatoč ustaljenom mišljenju, Vuk Drašković zapravo nije "autor" ovog pozdrava, "već veće zasluge za fenomen tri prsta pripadaju Mirku Joviću, kao i Jovanu Raškoviću, osnivaču Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj".

Očito je i srpski povjesničar itekakav nacionalist kad kaže da su Hrvati, Albanci i Slovenci provocirali Srbe, koji, eto, ni za što nisu krivi u kontekstu krvavih sukoba na Balkanu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:59