StoryEditorOCM
Hrvatskacurenje informacija

Žestoka paljba po Turudiću, on napustio sjednicu! ‘Ispričavam se što sam remetio vaš mir. Doviđenja i hvala na pažnji‘

Piše VIJESTI SD
27. rujna 2024. - 11:20

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić poručio je u petak na tematskoj sjednici Odbora za pravosuđe da je posve bespredmetno govoriti o curenju informacija iz istraga, odbacivši u cijelosti ikakvu konstrukciju.

Sjednicu je naprasno napustio nakon sat vremena i 15 minuta zbog, kako je rekao, drugih obaveza.

Tijek sjednice

11:18 Zbog kritika oporbe, Ivan Turudić je napustio sjednicu.

To je, naravno, izazavalo burnu reakciju oporbenih zastupnika...

"Grubo se insinuira da sam s nekim dogovorio dolazak na sjednicu. Optužujete me da sam došao na sjednicu na koju ste me vi pozvali. Ovo je nevjerojatno. Prigovarate mi što sam došao. Ispričavam se što sam remetio vaš mir. Doviđenja i hvala vam na pažnji", rekao je na odlasku Turudić nakon što ga je Grmoja kritizirao što se odlučio doći na sat vremena.

"Ne zamjeram vam ništa, zamjeram vladajućima što su dogovorili sjednicu u ovo vrijeme. Ali, u redu je, mi ćemo pustiti da odete i nastaviti dalje", rekao je Grmoja.

Orešković je rekla da će se sazvati nova sjednica ako sad ne može ostati na ovoj.

"Nemamo što plakati, vi trebate plakati jer je vaš čovjek napustio sjednicu", kazao je Grmoja Mažaru i sazvao stanku.

"Trebate maramice", pitao je Hrvoje Zekanović.

11:17 Nakon što je najavio da će ubrzo napustiti sjednicu, Ivan Turudić to je i učinio.

11:15 "Postavit ću konkretno pitanje. Rekli ste da se istraga protiv gospodina Šarića vodila tri godine, a po informacija iz medija osam godina je peglao službenu karticu. Smatrate li da građani mogu imati povjerenje u instituciju kojoj treba tri godine za izvide protiv osobe za koju postoje saznanja da kupuje službenom karticom stvari za sebe. Kako građani to mogu doživjeti?", pitao je Nikola Grmoja.

Marin Živković se nadovezao.

"Rekli ste maloprije da smo se mi već odlučili da su informacije curile, ali problematiziramo što ste vi odlučili da nisu, da tvrdite kako nisu. A ljudi silaze s dužnosti prije uhićenja."

Odgovorio je Turudić.

"Moje vrijeme ističe. Bit ću ovdje još 15 do 20 minuta, samo da znate."

Zekanović se upleo u raspravu.

"Kolega Grmoja se zgraža, a mene zanima zašto se nije pokrenula istraga u aferi Biftek, gdje su Mostovci potrošili 200.000 kuna za večeru."

Magdalena Komes se također uključila.

"Imamo slučaj gradonačelnice Siska, protiv koje izvidi traju godinama. Zanima me hoće li oporba inzistirati da se provjeri curenje informacija ako ona iznenada preda ostavku?"

Turudić je ponovio da je istraga u tijeku.

"Kršite zakon kad govorite o detaljima istrage. Time pomažete da predmeti padnu, zbog toga dolaze pred Europski sud za ljudska prava. Što se tiče trajanja izvida, po mom su mišljenju predugo trajali. Ali, bio sam rješenje problema, ne problem. Izvidi su završeni u moja četiri mjeseca. Odmah je stiglo i rješenje o istražnom zatvoru. Konstatirali ste da je došlo do curenja informacija i time dali presudu. Ja sam rekao da smo utvrdili kako ne postoji sumnja u to. I to je to."

11:05 Govori Damir Habijan.

"Što se tiče mene kao ministra, ono što je u fokusu jest da pravosudne institucije djeluju samostalno i neovisno. Kao ministru mi je bitno i pitanje percepcije, odnosno, povjerenja građana u pravosuđe. Zato bih iskoristio priliku reći da postoji naša odgovornost i da mi kreiramo tu percepciju. Što se konkretne rasprave tiče, morao bi postojati neki minimum pripreme za nju, čega ovdje nema. U pravu ne postoji termin "curenja informacija" pa to ne možemo ni komentirati. Ako je tako generalan naslov, možemo propitivati i otkud vama informacije kojima ste se toliko puta hvalili. Vi izaberite put", rekao je Habijan Grmoji.

Replicirao mu je Marin Živković: "Pomaže li percepciji javnosti to što HDZ-ovci predaju ostavke prije uhićenja ili ne?"

Habijan kaže da mu je drago zbog tog pitanja.

"Radilo se istraživanje o percepciji i povjerenju, a 60 posto građana nikad nije imalo doticaja sa sudom. Zato sam rekao da svi moramo pripaziti o našoj odgovornosti jer smo mi ti koji kreiramo percepciju. Zašto je ono tako nisko? Svi mi moramo preuzeti odgovornost. Na godišnjoj razini imamo 1,6 milijuna predmeta na sudovima. Da je vaša teza točna, brojka bi padala. Što se tiče vašeg pitanja, dolazim iz Varaždina, 2011. se u vrijeme istraga protiv gradonačelnika Ivana Čehoka, dogodilo da oni koji su uključeni u nju to nekome kažu. Otok je puno manji od Varaždina i moglo se dogoditi isto. Ali, to vam ne ide u narativ."

11:00 "Kad smo govorili da će lex AP dovesti do cenzure, rekli ste da se time želi zaustaviti neovlašteno curenje informacija iznutra. Zanima me kakve ste mjere poduzeli da do toga ne dođe u ova dva slučaja jer postoji sumnja javnosti i zastupnika", pitala je, a prenosi N1.

"Poručili ste da sam patološki lažov i da zapravo imam dijagnozu te time prekršili prvila medicinske deontologije. Optužili ste me da sam nešto izdao, ništa nisam izdao. Izrijekom ste rekli da sam okrivljenicima odavao činjenicu da će biti uhićeni. Nisam nikome ništa odavao ili govorio. Akcija je prošla dobro i uredno", odgovorio je Turudić.

"Moja ocjena vas je temeljena na činjenicama da ste višestruko lagali nama i javnosti. Pitala sam vas jeste poduzeli mjere i hoćete li ih poduzeti", pitala je Kekin.

"Nemamo nikakvu sumnju da je do toga došlo i nismo ništa provjeravali. Što smo trebali, ispitivati zašto je dao ostavku? Nismo ovlašteni za to. Živite u zabludi."

10:51 "Moja izjava je da štitite kriminalce i to je moja politička ocjena. Tužna sam i frustrirana što sam došla do takvog zaključka. Vašim dolaskom na čelo DORH-a narušeno je povjerenje javnosti u tijela kaznenog progona. S vama na čelu to nije moguće. U suštini se ne radi o curenju informacija iz istraga ili izvida, ključno je pitanje, imaju li HDZ-ovi političari privilegirani položaj u odnosu na druge. S obzirom na vaše ranije veze s HDZ-om, pitanje je jeste li kao GDO pomogli u minoriziranju političke štete", pitala je Dalija Orešković.

"Posao GDO-a nije govoriti o činjenju političke štete. Žao mi je što se niste referirali na vaš prijedlog dovođenja optuženika ovdje. Saborski zastupnici ne smiju govoriti da je netko kriminalac, dok postupak još traje", odgovorio je Turudić.

"Moram reći da sam čuo Grmoju kako dobacuje, ali u Metkoviću ne postoji bez razloga izjava "U Grmoje su kratke noge." Mene zanima želi li oporba biti ta koja presuđuje i razumije li trodiobu vlasti", dobacio je Nikola Mažar.

"Kolegica Orešković zna što je trodioba vlasti jer ne bi završila fakultet, ali zašto govori što govori, ne znam. Ne mogu ući u njenu glavu", kazao je Turudić.

10:45 "Odabrali ste taktiku napada umjesto odgovaranja na pitanja. To mi samo potvrđuje da sumnje imaju temelje. Nisam čovjek kojeg se da zastrašiti. To dobro znate. Što se tiče mojih pressica ispred DORH-a... Znate li koliko sam kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća prosvjedovao jer se gospodina Sabljaka potjeralo s posla jer je radio svoj posao? Da nije bilo Antikorupcijskog vijeća, to se nikad ne bi dogodilo, ne bi se ništa napravilo ni oko slučaja Gabrijele Žalac. I dalje ću raditi takav pritisak na institucije kako bi radile svoj posao", poručio je Grmoja, prenosi N1.

"Ako u mom mandatu budete tako mahali dokumentima, ili bilo tko drugi, bit ćete procesuirani. Što se mene tiče vaših istupa prije mog mandata? Nije mi bila nikakva namjera plašiti vas ili napadati, znam za vašu besprijekornu hrabrost, s njom sam upoznat", odgovorio je Turudić.

"Prijetite mi uhićenjem ako se bude pritiskao DORH? Ne bojim se, nastavit ću se boriti protiv korupcije u Hrvatskoj, a vezano uz taj slučaj da se pozivam na anegdote, vi ste se pozvali i naveli primjer da sam imao ispred zgrade DORH-a imao konferenciju. Skočili ste si u usta", izjavio je Grmoja.

"Nisam si skočio u usta, nisam govorio o konkretnom kaznenom predmetu nego vašem performansu. Koje sam prijetnje uputio? Rekao sam da će DORH raditi svoj posao i procesuirati one za koje se pokaže sumnja u kršenje članka 307. Tko god bi počinio kazneno djelo, postupat ćemo", odgovorio mu je Turudić.

image

Damir Habijan, Ivan Turudić i Hrvoje Zekanović

Damjan Tadić/Cropix

10:40 Urša Raukar-Gamulin pitala je Turudića vidi li kakvu vezu između ostavki i uhićenja.

"Ponudili su neuvjerljive argumente za ostavke, hoćete li provesti istragu o tome, zašto su prije hapšenja to učinili? Evidentno je da su dobili informacije o tome. Lijepo vas molim, hoćete li pokrenuti, ili već jeste, a trebali ste, istragu o toj podudarnosti?", upitala ga je.

"Hapšenje je srpska riječ, ovdje se kaže uhićenje i morali ste se pripremiti kad dolazite na ovakvo mjesto. Posao u konkretnim predmetima nije utvrđivati unutarnjih poriva okrivljenika o tome zašto su dali ostavke. To su činjenice. Mislite li da bi se glavni državni odvjetnik... Nisam ograničen vremenom? Ne možete mi govoriti da stanem nakon minute i pol. Nisam saborski zastupnik, mene vaša pravila ne vežu, ja sam glavni državni odvjetnik! To je neshvatljivo."

"U svakom trenutku možete se javiti i govoriti koliko želite, ali moram se pridržavati pravila", izjavio je Grmoja.

"Sad neću odgovoriti na pitanje", kazao je Turudić.

"Niste mi odgovorili na pitanje", izjavila je Raukar-Gamulin.

"Nisam imao vremena", odgovorio je Turudić, na što mu je Grmoja dao još vremena.

"Nećemo provoditi istragu zašto je netko podnio ostavku jer to nije predmet kaznenog postupka", odgovorio je.

image
Damjan Tadić/Cropix

10:35 Turudić ne odstupa od toga da ga Nikola Grmoja unaprijed optužuje i vrijeđa, što Grmoja odbacuje i podsjeća glavnog državnog odvjetnika da ga je izabrao Sabor, prenosi N1.

"Pred zgradom DORH-a mahali ste podacima iz izvida i govorili da vas se ne pita otkud to imate. Vama se treba obratiti i pitati kako se dolazi do takvih podataka. A mene optužujete, nisam to nikad radio i to je protivno mom postojanju. Sada me prozivate zašto sam došao i to zna ministar Habijan. Sljedeći tjedan idem izvan Hrvatske, zato sam došao ovdje, stisnuo sam raspored i vi me prozivate. To je pomalo infantilno. Uživajte u osmijehu i tvrdnji da ste mi nadređeni, a niste, riječ je o vašoj improvizaciji. Odbijam u cijelosti ikakvu konstrukciju da je došlo do curenja informacija iz DORH-a. Smatram pogrešnim sazivati sjednice Odbora kako bi se govorilo o konkretnim slučajevima", govorio je Turudić.

Potom se oglasio Grmoja.

"U ovom slučaju očito lažete i to se može potvrditi na snimci. Moram reći kad se obmanjuje javnost", kazao je Grmoja, na što se javio Turudić:

"Što da ovdje dalje radim kad me optužujete da lažem", pitao je Turudić.

"Poričem da je u javnost izašao ikakav podatak o ovim slučajevima iz DORH-a. To treba pitati gospodina Grmoju koji je mahao podacima pred zgradom DORH-a."

image
Damjan Tadić/Cropix

10:30 Turudić govori konkretno o predmetima, a dogodio se i sukob s Grmojom.

"U ova četiri mjeseca smo finalizirali postupak koji traje više od tri godine u slučaju Josipa Šarića. Što se tiče Josipa Škorića, izvidi su tražili nešto više od dvije godine. Vi mene idete ovdje prozivati komentirati s kim je dobar svaki od njih, to je ispod nivoa, to se ne smije raditi i neka javnost ocijeni smije li se to raditi. Ne mogu na takav način razgovarati, ako mi upadate u riječ. Govorite "nisam, nisam, nisam"."

Grmoja ga je prekinuo.

"Obmanjujete javnost koja ne može vidjeti da ništa ne govorim. Ništa nisam rekao, Zekanović vas ometa."

"Ne možete se tako ponašati prema glavnom državnom odvjetniku, niste mi nadređeni", kazao je Turudić.

"Kolega Zekanović, ako još jednom prekinete gospodina Turudića, izbacit ću vas", uzviknuo je Grmoja.

Turudić nije odustao: "Nećete me izbaciti iz takta."

image
Damjan Tadić/Cropix

10:20 "Nisam se došao ovdje šaliti s vama. Nije mi potrebna ni zaštita. Glavni sam državni odvjetnik, vi predsjednik Odbora i neka ostanemo na tim pozicijama. Poznato je da me udarate iza leđa. Kad se sretnemo na ulici, uvijek ste srdačni, a izvana suprotno, kao sad kad ste me nazvali "dubokim grlom". I nemojte me prekidati, nisam saborski zastupnik", započeo je Ivan Turudić pa nastavio:

"Posve je bespredmetno govoriti o curenju informacija iz istrage. Došao sam ovdje iz respekta prema Saboru, vi nemate respekta prema meni kao glavnom državnom odvjetniku. Mogli ste me nazvati i pitati hoću li doći. Toliko o vašem postupanju. Što se tiče istrage, inzistiram na poštovanju presumpcije nevinosti, bez izraza "ali". To rade poricatelji holokausta. Presumpcija nevinosti veća je od svih nas, ali vi je gospodine Grmoja kršite dnevno, govorite da štitim kriminalce. Takvim izjavama doprinosite okrivljenicima. I ovdje ste osnažili položaj okrivljenika u ovom postupku. Dobio sam stotine poruka da se optuženici pozovu iz istražnog zatvora ovdje, a tako nešto se nije dogodilo od 1946. i suđenja Alojziju Stepincu. Kako zamišljate tu situaciju? Da nazovemo Remetinec i tražimo da dođu ovdje svjedočiti na svoju štetu? To je protivno vladavini prava", rekao je na početku Turudić, a prenosi N1.

image

Nikola Grmoja, Nikola Mažar i Ivan Turudić

Damjan Tadić/Cropix

10:11 Predsjednik Odbora za pravosuđe Nikola Grmoja i potpredsjednik Nikola Mažar su izmjenjivali stavove oko samog održavanja sjednice, gdje su jedan drugoga optuživali za politikantstvo. Potom se uključio i Hrvoje Zekanović pa optužio Grmoju da je dolazio do informacija.

"Slobodno sazovite sjednicu na tu temu. Sudjelovao sam više od 20 godina u imenovanjima glavnih državnih odvjetnika, puno duže od HDZ-a i SDP-a, ja sam i dojavio ovim optuženicima za otvaranje istrage", kazao je Grmoja.

image

Nikola Grmoja

Damjan Tadić/Cropix

10:10 Ministar pravosuđa Damir Habijan komentirao je razloge tematske sjednice zbog potencijalnog curenja informacija iz istrage, prenosi N1.

"U vrijeme uhićenja tadašnjeg gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka imali smo situaciju da su informacije izašle, o tome se u gradu pričalo i došlo je do onoga na što se upozoravalo. Sve ovo je igrokaz oporbe, nagledao sam se toga. Ali, to je njihov posao."

Kazao je da su curenja informacija moguća, da se to može dogoditi zbog toliko ljudi uključenih u istrage.

"Naravno da to nije dobro i ako se tako nešto utvrdi, najoštrije ću to osuditi. U životu se to događa, nažalost. Imali smo prethodnog premijera koji je govorio da zna za izvide."

Glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića je vidio nakon što je preuzeo funkciju te tvrdi da mu se požalio na manjak ljudi, kadrova i drugih detalja koji su bitni za obavljanje posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 12:44