StoryEditorOCM
Hrvatskaminus u agraru

Vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje pala je za 12,5 posto, prema bruto dodanoj vrijednosti pad je i veći

Piše hina
1. listopada 2024. - 11:57
Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2023. iznosila je 2,8 milijardi eura, što je u odnosu na prethodnu godinu 12,5 posto manje (ilustracija)Vlado Kos/Cropix

Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2023. iznosila je 2,8 milijardi eura, što je u odnosu na prethodnu godinu 12,5 posto manje, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Istodobno, bruto dodana vrijednost iznosila je 1,4 milijarde eura i pala je za 18,8 posto u odnosu na 2022. godinu.

Podaci DZS-a pokazuju da naknada za zaposlene u prošloj godini iznosi 205 milijuna eura, što je rast od 15,8 posto u odnosu na godinu prije, dok je uloženi rad u poljoprivredi pao za 0,6 posto.

Ekonomski računi u poljoprivredi, kako navode iz DZS-a, izračunani su na temelju podataka dobivenih iz istraživanja Državnog zavoda za statistiku te administrativnih podataka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Poljoprivredna proizvodnja jednaka je zbroju vrijednosti biljne proizvodnje, stočne proizvodnje, poljoprivrednih usluga i vrijednosti proizvodnje neodvojivih nepoljoprivrednih sporednih aktivnosti, pri čemu je obračunsko razdoblje kalendarska godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 11:58