StoryEditorOCM
HrvatskaDOSTA JE BILO?

‘Vratite Markov trg građanima!‘: 1000 dana nakon zabrane pristupa Vladi i Saboru, traži se ocjena ustavnosti zatvaranja

Piše Marijana Cvrtila
28. srpnja 2023. - 20:26
Markov trg snimljen dan nakon pucnjave po Banskim dvorima - ”Ova ograda ne štiti od pucnjave nego isključivo priječi pravo na slobodu kretanja”, ističe Sanja PavićGoran Mehkek/Cropix

Od užarene krune Matije Gupca do rafalne pucnjave Danijela Bezuka zagrebački je Markov trg bio poprište pamtljivih događaja hrvatske povijesti, ali i metafora radničkog i narodnog bunta. Međutim, više od tisuću dana od ispaljenih Bezukovih hitaca, od kojih je stradao nedužni policajac Oscar Fiuri, Markov je trg isključivo metalnom ogradom čvrsto zatvoreni prostor, "predziđe" zgradama Vlade, Sabora, ali i Ustavnog suda, iza kojeg je pristup strogo zabranjen običnim građanima, turistima, kao i obližnjim stanarima.

Nakon nekoliko uzaludnih apela Vladi RH da se prostor trga napokon otvori građanima, udruga Gong izvijestila je u četvrtak kako su podnijeli Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti odluke prema kojoj je Markov trg preko tisuću dana zatvoren za javnost. Točnije, kako su izvijestili, zatražili su od Ustavnog suda da ispita ustavnost i zakonitost Uredbe o dopuni Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja, prema kojoj je Markov trg štićeni prostor zatvoren za slobodno okupljanje i kretanje. Ukratko, da se Markov trg napokon otvori građanima.

Metalne ograde

– Gotovo tri godine nakon napada na zgradu Vlade Republike Hrvatske, Markov trg je zatvoren metalnim ogradama za građane i građanke. Iako je Županijsko državno odvjetništvo nakon gotovo godinu dana izvida i dokaznih radnji utvrdilo sve relevantne okolnosti te nisu prikupljeni podaci iz kojih bi proizlazilo da su uz navedenog pojedinca sudjelovale druge osobe, trg je ostao trajno zatvoren za javnost bez pravog objašnjenja – obrazlažu iz Gonga. Podsjetimo, trg je pod takvu zaštitu stavljen od 12. listopada 2020. godine kada je 22-godišnji Danijel Bezuk iz automatske puške zapucao po Banskim dvorima, ranio policajca i ubrzo nakon bijega sam sebi oduzeo život. Metalna ograda otad priječi pristup i povijesnim znamenitostima, poput crkve sv. Marka, koju građani i turisti mogu gledati samo iz daljine.

image

Sanja Pavić: Čak ni u vrijeme bombardiranja Banskih dvora početkom devedesetih trg nije bio zatvoren za javnost

Željko Puhovski/Cropix

O motivima zašto su se u Gongu odlučili obratiti Ustavnom sudu pravnica te udruge Sanja Pavić kaže:

– Gong već duže vrijeme apelira na Vladu da otvori Markov trg građanima i građankama. Pokušali smo i od MUP-a dobiti informacije koji su razmjeri opasnosti da se površina javne namjene prvi put stavi pod štićeni prostor prve kategorije, ali odgovor nismo dobili. Čak ni u vrijeme bombardiranja Banskih dvora početkom devedesetih trg nije bio zatvoren za javnost – ističe Sanja Pavić. Treba dodati, podsjećaju iz Gonga, da prosvjedi na Markovu trgu unatoč postavljenoj ogradi nisu zabranjeni, međutim u posljednje tri godine skupine radnika i drugih nezadovoljnika "zgurane" su na prostor otprilike 400 četvornih metara na koji može stati maksimalno 500-600 ljudi. U Gongu smatraju kako pritom "nije precizno dokazano zašto je nametnuto takvo ograničenje okupljanja, kao i slobodno kretanje građankama i građanima po povijesnom trgu, kada sa sigurnosnog aspekta, odnosno ponavljanja napada poput onog u listopadu 2020. godine nema adekvatnih procjena ili dokaza o povećanom riziku".

– Realno, ova ograda ne štiti od pucnjave nego isključivo priječi pravo na slobodu kretanja. Osim što je zastarjela mjera zaštite, omogućila je da se javni prostor pretvori u privatno parkiralište za odabrane. Naravno da te zgrade trebaju biti adekvatno štićene, ali ne na ovaj način. Ovako su se u Vladi ogradili samo od demokracije – ističe Sanja Pavić, dodajući kako se većina sjednica Vlade RH danas ionako održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici "koja nije štićeni prostor prve kategorije".

Pravo na okupljanje

Iz Gonga upozoravaju i kako je zbog prostora opasanog ogradom otežano kretanje i narušena kvaliteta života stanara Gornjega grada, "a sama četvrt čini povijesno središte glavnoga grada i turističku atrakciju, koja je ovakvim sigurnosnim režimom, kakav prije nikad nije bio uveden, narušena na neodređeno vrijeme".

– Osiguranje institucija zakonodavne i izvršne vlasti treba organizirati tako da taj prostor istodobno bude otvoren i za slobodno okupljanje. Javnost ima puno pravo znati sve činjenice o razini opasnosti, osim onih koje moraju ostati tajne, kako bi se doista osiguralo da svako ograničenje prava na slobodno okupljanje ispred Vlade, Sabora i Ustavnog suda bude jasno obrazloženo i strogo ograničeno – zaključuju iz Gonga.

Potpora sindikata: U Berlinu nema nikakvih ograda

Potporu Gongovu prijedlogu upućenom Ustavnom sudu daju i iz najvećih sindikalnih središnjica, čiji čelnici također smatraju kako Markov trg što prije treba otvoriti za javnost.

– Podržavam taj stav. Nedavno sam bio u Berlinu, ondje ispred zgrade Vlade, koja je deset puta veća od one u Zagrebu, nema nikakvih ograda. Vjerujem da je Hrvatska sigurna zemlja i nema potrebe štititi Vladu ogradom. Markov trg treba biti dostupan građanima i turistima – nema dvojbi za Mladena Novosela, predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Dodaje i kako nikada na radničkim prosvjedima na Trgu sv. Marka nisu zabilježeni nikakvi izgredi.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), podsjeća kako je u vrijeme tadašnjeg premijera Ive Sanadere 2005. godine izmjenama Zakona o javnom okupljanju bilo zabranjeno okupljanje i prosvjedi u krugu od stotinu metara od zgrada Vlade, Sabora i Ustavnog suda. Tome se usprotivio upravo NHS koji se zajedno s nekoliko građanskih udruga obratio Ustavnom sudu, a Sud je na koncu tu zabranu "srušio". Sever kaže kako podržava zahtjeve Gonga.

– Razumijemo da se radi o tri važne štićene institucije koje se nalaze na kratkoj udaljenosti na Markovu trgu, međutim, građani zaslužuju imati pravo pristupa jer to je i njihov trg – poručuje Sever.

S 1500 metara skresano na 500-600

U vrijeme Vlade Zorana Milanovića izmjenama Zakona o javnom okupljanju iz 2012. godine propisano je da javno okupljanje nije dopušteno najmanje deset metara od zgrade Vlade i Sabora te 20 metara od zgrade Ustavnog suda. Tim je izmjenama ograničen i broj ljudi tijekom većih okupljanja (pa tako i prosvjeda) na Markovu trgu i to na njih najviše 1500, što je mjerama iz 2020. godine zbog ograničenja prostora "skresano" na maksimalno 500-600.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 12:00