stdClass Object ( [id] => 161341 [title] => VLADA ODLUČILA Dalvin u stečaj, Brodosplit DIV-u; Milanović: Nemamo vremena za gubljenje [alias] => vlada-odlucila-dalvin-u-stecaj-brodosplit-div-u-milanovic-nemamo-vremena-za-gubljenje [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitski škver prodaje se samoborskom DIV-u, ponude Danka Končara za Trogir i Kraljevicu su odbijene, pri čemu Kraljevica odlazi u stečaj, a za Trogir, kao i za riječki 3. maj, traži se novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok će se Uljanik privatizirati po modelu radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade. Također, splitska tvrtka Dalmacijavino ide u stečaj.

- Hrvatska brodogradnja će opstati, i dalje ćemo graditi velike brodove, s nešto manje ukupne bruto registarske tonaže ali s većom vrijednošću brodova i većom zaradom, izjavio je premijer Zoran Milanović komentirajući donošenje tih odluka.

- Hrvatska brodogradilišta u zadnjih 50 - 60 godina bila su u vlasništvu države koja je bila odgovorna za sve njihove gubitke i loše poslovanje. Više ne može ostati tako, stvari se moraju mijenjati, a nemamo vremena za gubljenje, naglasio je Milanović.

S EU je ispregovarano ono što je jedino bilo moguće, jer to je realnost. Prethodna Vlada i pregovarači bili su ograničeni nekim realnim okvirima i ništa drugo nisu mogli napraviti, ocijenio je premijer.

Hrvatska je jedina nova članica EU i jedina slavenska zemlja koja živi na moru, od mora i uz more više od tisuću godina. Mi smo mala zemlja na moru, a Poljska je velika zemlja koja ima malo more, dodao je Milanović.

Nakon procjene rizika i perspektive, odlučili smo se za DIV jer procjenjujemo da se radi o pravnoj osobi i ljudima koji se misle baviti brodogradnjom, a nije nevažno ni što se radi o hrvatskoj tvrtki, rekao je premijer Zoran Milanović.

Naglasivši kako nakon privatizacije splitskog brodogradilišta "nitko ne može ulaziti u kalkulacije da će kratko vrijeme graditi brodove, a onda sagraditi apartmane i vile", Milanović je posebno istaknuo značaj opstanka brodogradnje u Dalmaciji.

Split je grad s velikom brodograđevnom tradicijom, koja je oblikovala i cijelu regiju u zadnjih stotinu godina, pa je važno da brodogradnja opstane kao relevantna gospodarska aktivnost u tom dijelu Hrvatske. Na sjevernom dijelu Jadrana to praktično nije upitno, ali za Dalmaciju je jako važno da se brodogradnja očuva kao tradicija i izvor prihoda i zarade, kazao je Milanović.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić napomenuo je kako je DIV postao velikim poduzećem s lanjskim ukupnim prihodom od 60 milijuna eura i s dobiti od 45 milijuna kuna. DIV je po ocjeni Europske komisije, kaže Čačić, pokazao izrazito aktivan pristup u pripremi projekta restrukturiranja i dobio je visoke ocjene.

Proces privatizacije u idućih pet godina neće biti jednosmjerna cesta jer država preuzima znatne obveze - isplata otpremnina, pokrivanje gubitaka unazad, podrška restrukturiranju tijekom pet godina. No, s druge strane, DIV preuzima obvezu ozdravljenja splitskog škvera za iznos od preko dvije milijarde kuna kroz različite forme, rekao je Čačić.

Brodotrogir u novi pokušaj privatizacije, Kraljevica u stečaj

Vlada je na današnjoj sjednici odbila ponude Danka Končara za kupnjom brodogradilišta u Trogiru i Kraljevici te odlučila da se za Brodotrogir traži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok Kraljevica ide u stečaj.

Vlada je procijenila da su korporativna jamstva koje je Končarova tvrtka Jadranska ulaganja ponudila za oba brodogradilišta neprihvatljiva kao sredstvo osiguranja, tako da je Končar, koji je nedavno odustao od kupnje riječkog 3. maja, ostao i bez trogirskog i kraljevičkog škvera.

Što se tiče daljnje sudbine Brodotrogira smatramo da taj projekt ima budućnost jer je dio brodogradilišta namijenjen turističko-nautičkom projektu, što bi moglo poslužiti kao "zaslađivač", ali to nije i jedini mamac za ulagače, rekao je premijer Zoran Milanović.

Stoga je Vlada zadužila Ministarstvo gospodarstva da u roku 90 dana predloži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje trogirskog brodogradilišta u skladu s obvezama preuzetim pred Europskom komisijom.

Kraljevičko brodogradilište pak ide u stečaj, što je bila teška i neugodna odluka, pogotovo jer se radi o najstarijem brodogradilištu na Jadranu, ali nije bilo drugog rješenja, kazao je Milanović.

Vlada će učiniti sve da radnicima olakša situaciju, tako da će prije otvaranja stečaja dobiti otpremnine i sva ostala prava, kao što je predviđeno programom restrukturiranja.

Brodogradilište Kraljevica ima sve uvjete za pokretanje stečajnog postupka, od prezaduženosti do velikoga akumuliranog gubitka, što je rezultiralo negativnim kapitalom u visini milijarde kuna, istaknuo je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Iako se radi o teškoj odluci, svako daljnje produljivanje agonije kraljevičkog brodogradilišta bilo bi na štetu lokalne zajednice i ljudi koji tamo rade, rečeno je na sjednici.

Restrukturiranje 3. maja, Uljanik ide u privatizaciju

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će se za riječko brodogradilište 3. maj tražiti novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok će pulski Uljanik ići u privatizaciju po modelu organiziranog radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom.

Budući da je ponuditelj Danko Končar odustao od kupnje 3. maja, a ne postoje pretpostavke za stečaj, Vlada ima obvezu provesti program restrukturiranja. Stoga je zaduženo Ministarstvo gospodarstva da u roku 90 dana predloži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje 3. maja, u skladu s obvezama preuzetim pred Europskom komisijom.

Radi se o "zdravijem brodogradilištu" u kojem postoji perspektiva kvalitetne brodogradnje, ocijenio je premijer Zoran Milanović dodavši kako se Vlada ne predaje unatoč neuspjehu dosadašnjih napora za pronalaženjem kupca, već vjeruje da će naći pravo rješenje.

Uljanik ide u privatizaciju u dva koraka - kroz radničko dioničarstvo i dokapitalizaciju.

To je jedino stvarno profitabilno i uspješno brodogradilište u vlasništvu države na hrvatskom dijelu Jadrana, koje će privatizacijom prijeći u vlasništvo radnika i menadžmenta, rekao je Milanović.

To je primjer državne tvrtke koja je bila u stanju zarađivati, a to je, nažalost, izuzetak. Mi smo u naše brodove ugrađivali niz uvoznih komponenti, a onda ih prodavali u inozemstvu po nižoj cijeni, dodao je.

Po riječima prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića, radnicima će se po povoljnim uvjetima ponuditi dionice Uljanika, a preduvjet je da iskažu interes za kupnju najmanje 39 posto dionica. Drugi korak je dokapitalizacija u kojoj neće sudjelovati država.

Obavljeni su razgovori s bankama koje to žele pratiti, kao i s Upravom i sindikatima, a nakon završetka privatizacije očekuje se povoljnija vlasnička struktura, bez većinskog udjela države, i priljev svježeg kapitala, kaže Čačić.

H
FOTO: CROPIX
 

Šegvić: Osporit ćemo prodaju Brodosplita DIV-u

Ako je informacija da će Vlada prihvatiti ponudu samoborskog DIV-a za kupnju “Brodosplita” istinita, onda je to još jedan dokaz da nije došlo do promjene vlasti, nego izmjene ljudi. Već smo upozoravali da je bivša vlast “štelila” natječaj u korist DIV-a koji, koliko je poznato, nije ispunio propisane uvjete. A uz to, natječaj je u međuvremenu istekao i ako Vlada u takvoj situaciji uistinu prihvati DIV-ovu ponudu, sindikat će napraviti sve što je u našoj moći da u upravnom postupku osporimo tu prodaju – ističe Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata “Brodosplita”, uz napomenu kako sindikat neće biti protiv kada se ispune svi potrebni uvjeti za prodaju.

A u uvjete spada i to da DIV mora unijeti 40 posto vlastitog novca u restrukturiranje, odnosno milijardu i pol kuna zdravog novca, što, prema informacijama Sindikata, do danas nije osigurano.

Šegvić podsjeća i kako je sa spomenutim nepravilnostima Nezavisni sindikat upoznao DORH, kojemu su poslali sedam dopisa, šest u vrijeme bivše vlasti i jedan nakon izbora, te ističe kako je i Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDI) potvrdila da je sve na što sindikat upozorava točno.

D. ZENIĆ

 

Sindikat traži sastanak s Čačićem o brodogradnji, Pappo zadovoljan

Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat u pismu upućenom prvom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću traže da organizira sastanak sa predstavnicima sindikata koji djeluju u brodogradnji.

"Tražimo da po donošenju odluke o prihvatljivosti ponuda za privatizaciju brodogradilišta, sukladno Vašim prethodnim najavama, upriličite sastanak sa predstavnicima sindikata koji djeluju u brodogradnji", navodi se u pismu.

Ističu kako su odluke o privatizaciji brodogradilišta od životnog interesa za potpisnike ovog zahtjeva, gradove i regije u kojima je prisutna brodograđevna djelatnost te smatraju da ne bi bilo u ničijem interesu da se o donesenim odlukama, njihovoj provedbi i daljnjim povezanim aktivnostima Vlade, raspravlja putem medija.

"Stoga zahtjevamo da čim prije, a predlažemo početkom sljedećeg tjedna, organizirate sastanak s predstavnicima sindikata koji djeluju u brodogradnji na kojem bi se sveobuhvatno raspravile posljedice donesenih odluka i planovi daljnjih aktivnosti Vlade u ovoj za hrvatsko gospodarstvo iznimno važnoj djelatnosti", navodi se u pismu HUS-a i SMH-a.

Pappo zadovoljan odlukom Vlade

Član Uprave DIV-a Darko Pappo rekao je Hini kako je zadovoljan Vladinom odlukom o prodaji Brodosplita DIV-u te čestitao Vladi na toj odluci.

"Zadovoljni smo što je Vlada prihvatila našu ponudu. Tome smo se nadali i na tome radili. Čestitam Vladi što je u kratkom roku donijela za nju možda tešku odluku", rekao je Pappo.

Istaknuo je kako je namjera DIV-a iskoristiti potencijal Brodosplita koji, kako je rekao, dosad nije bio iskorišten u mjeri u kojoj je to mogao biti.

Brodosplit je jak i u drugim područjima osim u brodogradnji, kao što su prerada metala, izrada čeličnih konstrukcija, konstrukcija koje se mogu transportirati morem, a može proizvoditi i dizalice, agregate za proizvodnju električne energije, izvoditi antikorozivnu zaštitu, tešku strojnu obradu i druge poslove, kaže Pappo ističući da za sve to Brodosplit ima ljude i opremu.

Na pitanje što slijedi nakon Vladine odluke, odgovorio je da je to potpisivanje ugovora o prijenosu dionica, sazivanje skupštine dioničara te imenovanje nadzornog odbora i uprave. Pappo očekuje da bi sve to trebalo biti obavljeno za tri mjeseca.

Šoljić: Vladina odluka o 3. maju u skladu sa zahtjevima sindikata

Vladina odluka o 3. maju u skladu je sa zahtjevom sindikata, a mi smo jasno rekli da nam je prihvatljiv samo opstanak brodograđevne djelatnosti u 3. maju, kazao je glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodograđevnoj industriji 3. maj Juraj Šoljić komentirajući današnju odluku Vlade da se za 3. maj traži novo rješenje za privatizaciju i preustroj.

Šoljić je naveo da je Uprava 3. maja izvijestila sindikat da je prošlog tjedna započela izradu novog plana preustroja tog brodogradilišta u tri inačice, koji će se temeljiti na novim poslovima u slijedeće dvije godine.

Planovi preustroja moraju uključiti smanjenje kapaciteta i 40-postotno sudjelovanje vlasnika u troškovima preustroja, podsjetio je Šoljić te naveo da su predstavnici sindikata zatražili da ih se na radnom sastanku, kao socijalne partnere, izvijesti o Vladinim odlukama u vezi s brodogradilištem.

Sindikat od Vlade i Uprave 3. maja zahtijeva da se ugovore novi poslovi koji će jamčiti provedbu preustroja, zaštitu djelatnosti i radnih mjesta i najavljuje aktivno sudjelovanje u izradi programa preustroja, donošenju odluka, odabiru ulagača i zaštiti radnih mjesta, rekao je.

Šoljić je kazao i da su radnici 3. maja solidarni s radnicima Brodogradilišta Kraljevica, u kojem će, prema današnjoj odluci Vlade, biti otvoren stečaj. Nadamo se da će radnici Kraljevice iznaći mogućnosti za nastavak djelatnosti, pa i u stečaju, kazao je Šoljić.

Sindikat Brodogradilišta Kraljevica: Odluka o stečaju je politička

Vladina odluka o stečaju Brodogradilišta Kraljevica je politička odluka, jer je riječ o najmanjem brodogradilištu koje se moglo prvo i najlakše preustrojiti, izjavio je danas predsjednik Sindikata Brodogradilišta Kraljevica Nenad Miškulin.

Radnici Kraljevice platit će gubljenjem radnih mjesta način vođenja brodogradilišta u prošlih 20 godina, rekao je Miškulin ističući da se sindikat ne slaže s odlukom o stečaju Kraljevice i s takvim rješavanjem problema.

Smatramo da se Kraljevica mogla preustrojiti bez stečaja, a upitni su i kriteriji po kojima je donesena odluka da Kraljevica ide u stečaj, a ostalima je omogućeno da pokušaju probleme riješiti preustrojem, kazao je.

Miškulin je naglasio da Sindikat Brodogradilišta Kraljevica traži od predsjednika Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozrena Matijaševića i prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića hitan sastanak u resornom ministarstvu, na kojem bi sindikat dobio sve informacije i pojašnjenja u vezi s današnjom odlukom Vlade.

Tražimo sastanak kako ne bismo morali informacije prikupljati iz medija, da nas se izvijesti o statusu brodogradilišta i zaposlenika u ovom trenutku i nadalje, rekao je Miškulin.

Na današnjoj sjednici Vlade, koja je odlučila da Brodogradilište Kraljevica ide u stečaj, rečeno je da Kraljevica ima sve uvjete za pokretanje stečaja, od prezaduženosti do velikoga akumuliranog gubitka, te da će radnici dobiti otpremnine i sva ostala prava, predviđena programom restrukturiranja.

Sindikati odobravaju vladin model privatizacije Uljanika

Današnji zaključak Vlade da će se pulsko brodogradilište Uljanik privatizirati po modelu radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom prihvaćen je s odobravanjem u Sindikatu metalaca - Industrijskom sindikatu i Sindikatu Istre i Kvarnera koji djeluju u tom brodogradilištu.

Povjerenik Sindikata metalaca - Industrijskog sindikata u Uljaniku Đino Šverko izrazio je zadovoljstvo ovom odlukom ustvrdivši kako nije iznenađen takvim epilogom s obzirom da je "Uljanik najuspješnije hrvatsko brodogradilište s velikom tradicijom te dobrim i uspješnim radnicima i menadžmentom".

"Uljanik je po kriterijima Europske komisije proglašen društvom bez poteškoća. Stoga kada je riječ o radničkom dioničarstvu očekujem popuste za radnike u otkupu tog paketa od 25 posto dionica", kazao je Šverko dodavši kako u sindikatu još nisu upoznati s detaljima procedure. Ovaj sindikat, kazao je, pratit će svaki korak u daljnjem procesu privatizacije.

Povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku Rajko Kutlača kazao je za Hinu kako je prvi zahtjev sindikata bio taj da se u slučaju radničkog dioničarstva radnicima ponudi otkup 25 posto kapitala društva.

"Potrebno je da taj udio posjeduju radnici da nam se jednog dana ne bi dogodilo da većinski vlasnik ima mogućnost donijeti, između ostalog, i odluku o gašenju proizvodnje", rekao je Kutlača dodavši kako će sindikat time osigurati poziciju u kojoj nitko neće biti većinski vlasnik.

Cilj je ovog sindikata, ističe Kutlača, zadržavanje radnih mjesta i brodograđevne djelatnosti jer, kako je rekao, "dovođenje u pitanje opstanka brodogradnje bilo bi porazno za Republiku Hrvatsku".

Iz Uprave Uljanika nisu komentirali današnji zaključak Vlade o privatizaciji tog brodogradilišta.

(H)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-03-22 11:06:33 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-03-22 16:01:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-03-22 11:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8059 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15302767 Threads: 1 Questions: 3180613086 Slow queries: 7133947 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235583543 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/vlada-odlucila-dalvin-u-stecaj-brodosplit-div-u-milanovic-nemamo-vremena-za-gubljenje-161341 [printLink] => /vijesti/hrvatska/vlada-odlucila-dalvin-u-stecaj-brodosplit-div-u-milanovic-nemamo-vremena-za-gubljenje-161341?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 311909 [name] => vlada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vlada [link] => /tag/vlada ) [1] => stdClass Object ( [id] => 171711 [name] => brodogradilišta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodogradilista [link] => /tag/brodogradilista ) [2] => stdClass Object ( [id] => 501137 [name] => brodosplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodosplit [link] => /tag/brodosplit ) [3] => stdClass Object ( [id] => 201178 [name] => div [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => div [link] => /tag/div ) [4] => stdClass Object ( [id] => 233121 [name] => dalmacijavino [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacijavino [link] => /tag/dalmacijavino ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => VLADA ODLUČILA Dalvin u stečaj, Brodosplit DIV-u; Milanović: Nemamo vremena za gubljenje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-11-57-02-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Splitski škver prodaje se samoborskom DIV-u, ponude Danka Končara za Trogir i Kraljevicu su odbijene, pri čemu Kraljevica odlazi u stečaj, a za Trogir, kao i za riječki 3. maj, traži se novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok će se Uljanik privatizirati po modelu radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade. Također, splitska tvrtka Dalmacijavino ide u stečaj.

- Hrvatska brodogradnja će opstati, i dalje ćemo graditi velike brodove, s nešto manje ukupne bruto registarske tonaže ali s većom vrijednošću brodova i većom zaradom, izjavio je premijer Zoran Milanović komentirajući donošenje tih odluka.

- Hrvatska brodogradilišta u zadnjih 50 - 60 godina bila su u vlasništvu države koja je bila odgovorna za sve njihove gubitke i loše poslovanje. Više ne može ostati tako, stvari se moraju mijenjati, a nemamo vremena za gubljenje, naglasio je Milanović.

S EU je ispregovarano ono što je jedino bilo moguće, jer to je realnost. Prethodna Vlada i pregovarači bili su ograničeni nekim realnim okvirima i ništa drugo nisu mogli napraviti, ocijenio je premijer.

Hrvatska je jedina nova članica EU i jedina slavenska zemlja koja živi na moru, od mora i uz more više od tisuću godina. Mi smo mala zemlja na moru, a Poljska je velika zemlja koja ima malo more, dodao je Milanović.

Nakon procjene rizika i perspektive, odlučili smo se za DIV jer procjenjujemo da se radi o pravnoj osobi i ljudima koji se misle baviti brodogradnjom, a nije nevažno ni što se radi o hrvatskoj tvrtki, rekao je premijer Zoran Milanović.

Naglasivši kako nakon privatizacije splitskog brodogradilišta "nitko ne može ulaziti u kalkulacije da će kratko vrijeme graditi brodove, a onda sagraditi apartmane i vile", Milanović je posebno istaknuo značaj opstanka brodogradnje u Dalmaciji.

Split je grad s velikom brodograđevnom tradicijom, koja je oblikovala i cijelu regiju u zadnjih stotinu godina, pa je važno da brodogradnja opstane kao relevantna gospodarska aktivnost u tom dijelu Hrvatske. Na sjevernom dijelu Jadrana to praktično nije upitno, ali za Dalmaciju je jako važno da se brodogradnja očuva kao tradicija i izvor prihoda i zarade, kazao je Milanović.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić napomenuo je kako je DIV postao velikim poduzećem s lanjskim ukupnim prihodom od 60 milijuna eura i s dobiti od 45 milijuna kuna. DIV je po ocjeni Europske komisije, kaže Čačić, pokazao izrazito aktivan pristup u pripremi projekta restrukturiranja i dobio je visoke ocjene.

Proces privatizacije u idućih pet godina neće biti jednosmjerna cesta jer država preuzima znatne obveze - isplata otpremnina, pokrivanje gubitaka unazad, podrška restrukturiranju tijekom pet godina. No, s druge strane, DIV preuzima obvezu ozdravljenja splitskog škvera za iznos od preko dvije milijarde kuna kroz različite forme, rekao je Čačić.

Brodotrogir u novi pokušaj privatizacije, Kraljevica u stečaj

Vlada je na današnjoj sjednici odbila ponude Danka Končara za kupnjom brodogradilišta u Trogiru i Kraljevici te odlučila da se za Brodotrogir traži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok Kraljevica ide u stečaj.

Vlada je procijenila da su korporativna jamstva koje je Končarova tvrtka Jadranska ulaganja ponudila za oba brodogradilišta neprihvatljiva kao sredstvo osiguranja, tako da je Končar, koji je nedavno odustao od kupnje riječkog 3. maja, ostao i bez trogirskog i kraljevičkog škvera.

Što se tiče daljnje sudbine Brodotrogira smatramo da taj projekt ima budućnost jer je dio brodogradilišta namijenjen turističko-nautičkom projektu, što bi moglo poslužiti kao "zaslađivač", ali to nije i jedini mamac za ulagače, rekao je premijer Zoran Milanović.

Stoga je Vlada zadužila Ministarstvo gospodarstva da u roku 90 dana predloži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje trogirskog brodogradilišta u skladu s obvezama preuzetim pred Europskom komisijom.

Kraljevičko brodogradilište pak ide u stečaj, što je bila teška i neugodna odluka, pogotovo jer se radi o najstarijem brodogradilištu na Jadranu, ali nije bilo drugog rješenja, kazao je Milanović.

Vlada će učiniti sve da radnicima olakša situaciju, tako da će prije otvaranja stečaja dobiti otpremnine i sva ostala prava, kao što je predviđeno programom restrukturiranja.

Brodogradilište Kraljevica ima sve uvjete za pokretanje stečajnog postupka, od prezaduženosti do velikoga akumuliranog gubitka, što je rezultiralo negativnim kapitalom u visini milijarde kuna, istaknuo je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Iako se radi o teškoj odluci, svako daljnje produljivanje agonije kraljevičkog brodogradilišta bilo bi na štetu lokalne zajednice i ljudi koji tamo rade, rečeno je na sjednici.

Restrukturiranje 3. maja, Uljanik ide u privatizaciju

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će se za riječko brodogradilište 3. maj tražiti novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok će pulski Uljanik ići u privatizaciju po modelu organiziranog radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom.

Budući da je ponuditelj Danko Končar odustao od kupnje 3. maja, a ne postoje pretpostavke za stečaj, Vlada ima obvezu provesti program restrukturiranja. Stoga je zaduženo Ministarstvo gospodarstva da u roku 90 dana predloži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje 3. maja, u skladu s obvezama preuzetim pred Europskom komisijom.

Radi se o "zdravijem brodogradilištu" u kojem postoji perspektiva kvalitetne brodogradnje, ocijenio je premijer Zoran Milanović dodavši kako se Vlada ne predaje unatoč neuspjehu dosadašnjih napora za pronalaženjem kupca, već vjeruje da će naći pravo rješenje.

Uljanik ide u privatizaciju u dva koraka - kroz radničko dioničarstvo i dokapitalizaciju.

To je jedino stvarno profitabilno i uspješno brodogradilište u vlasništvu države na hrvatskom dijelu Jadrana, koje će privatizacijom prijeći u vlasništvo radnika i menadžmenta, rekao je Milanović.

To je primjer državne tvrtke koja je bila u stanju zarađivati, a to je, nažalost, izuzetak. Mi smo u naše brodove ugrađivali niz uvoznih komponenti, a onda ih prodavali u inozemstvu po nižoj cijeni, dodao je.

Po riječima prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića, radnicima će se po povoljnim uvjetima ponuditi dionice Uljanika, a preduvjet je da iskažu interes za kupnju najmanje 39 posto dionica. Drugi korak je dokapitalizacija u kojoj neće sudjelovati država.

Obavljeni su razgovori s bankama koje to žele pratiti, kao i s Upravom i sindikatima, a nakon završetka privatizacije očekuje se povoljnija vlasnička struktura, bez većinskog udjela države, i priljev svježeg kapitala, kaže Čačić.

H
FOTO: CROPIX
 

Šegvić: Osporit ćemo prodaju Brodosplita DIV-u

Ako je informacija da će Vlada prihvatiti ponudu samoborskog DIV-a za kupnju “Brodosplita” istinita, onda je to još jedan dokaz da nije došlo do promjene vlasti, nego izmjene ljudi. Već smo upozoravali da je bivša vlast “štelila” natječaj u korist DIV-a koji, koliko je poznato, nije ispunio propisane uvjete. A uz to, natječaj je u međuvremenu istekao i ako Vlada u takvoj situaciji uistinu prihvati DIV-ovu ponudu, sindikat će napraviti sve što je u našoj moći da u upravnom postupku osporimo tu prodaju – ističe Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata “Brodosplita”, uz napomenu kako sindikat neće biti protiv kada se ispune svi potrebni uvjeti za prodaju.

A u uvjete spada i to da DIV mora unijeti 40 posto vlastitog novca u restrukturiranje, odnosno milijardu i pol kuna zdravog novca, što, prema informacijama Sindikata, do danas nije osigurano.

Šegvić podsjeća i kako je sa spomenutim nepravilnostima Nezavisni sindikat upoznao DORH, kojemu su poslali sedam dopisa, šest u vrijeme bivše vlasti i jedan nakon izbora, te ističe kako je i Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDI) potvrdila da je sve na što sindikat upozorava točno.

D. ZENIĆ

 

Sindikat traži sastanak s Čačićem o brodogradnji, Pappo zadovoljan

Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat u pismu upućenom prvom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću traže da organizira sastanak sa predstavnicima sindikata koji djeluju u brodogradnji.

"Tražimo da po donošenju odluke o prihvatljivosti ponuda za privatizaciju brodogradilišta, sukladno Vašim prethodnim najavama, upriličite sastanak sa predstavnicima sindikata koji djeluju u brodogradnji", navodi se u pismu.

Ističu kako su odluke o privatizaciji brodogradilišta od životnog interesa za potpisnike ovog zahtjeva, gradove i regije u kojima je prisutna brodograđevna djelatnost te smatraju da ne bi bilo u ničijem interesu da se o donesenim odlukama, njihovoj provedbi i daljnjim povezanim aktivnostima Vlade, raspravlja putem medija.

"Stoga zahtjevamo da čim prije, a predlažemo početkom sljedećeg tjedna, organizirate sastanak s predstavnicima sindikata koji djeluju u brodogradnji na kojem bi se sveobuhvatno raspravile posljedice donesenih odluka i planovi daljnjih aktivnosti Vlade u ovoj za hrvatsko gospodarstvo iznimno važnoj djelatnosti", navodi se u pismu HUS-a i SMH-a.

Pappo zadovoljan odlukom Vlade

Član Uprave DIV-a Darko Pappo rekao je Hini kako je zadovoljan Vladinom odlukom o prodaji Brodosplita DIV-u te čestitao Vladi na toj odluci.

"Zadovoljni smo što je Vlada prihvatila našu ponudu. Tome smo se nadali i na tome radili. Čestitam Vladi što je u kratkom roku donijela za nju možda tešku odluku", rekao je Pappo.

Istaknuo je kako je namjera DIV-a iskoristiti potencijal Brodosplita koji, kako je rekao, dosad nije bio iskorišten u mjeri u kojoj je to mogao biti.

Brodosplit je jak i u drugim područjima osim u brodogradnji, kao što su prerada metala, izrada čeličnih konstrukcija, konstrukcija koje se mogu transportirati morem, a može proizvoditi i dizalice, agregate za proizvodnju električne energije, izvoditi antikorozivnu zaštitu, tešku strojnu obradu i druge poslove, kaže Pappo ističući da za sve to Brodosplit ima ljude i opremu.

Na pitanje što slijedi nakon Vladine odluke, odgovorio je da je to potpisivanje ugovora o prijenosu dionica, sazivanje skupštine dioničara te imenovanje nadzornog odbora i uprave. Pappo očekuje da bi sve to trebalo biti obavljeno za tri mjeseca.

Šoljić: Vladina odluka o 3. maju u skladu sa zahtjevima sindikata

Vladina odluka o 3. maju u skladu je sa zahtjevom sindikata, a mi smo jasno rekli da nam je prihvatljiv samo opstanak brodograđevne djelatnosti u 3. maju, kazao je glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodograđevnoj industriji 3. maj Juraj Šoljić komentirajući današnju odluku Vlade da se za 3. maj traži novo rješenje za privatizaciju i preustroj.

Šoljić je naveo da je Uprava 3. maja izvijestila sindikat da je prošlog tjedna započela izradu novog plana preustroja tog brodogradilišta u tri inačice, koji će se temeljiti na novim poslovima u slijedeće dvije godine.

Planovi preustroja moraju uključiti smanjenje kapaciteta i 40-postotno sudjelovanje vlasnika u troškovima preustroja, podsjetio je Šoljić te naveo da su predstavnici sindikata zatražili da ih se na radnom sastanku, kao socijalne partnere, izvijesti o Vladinim odlukama u vezi s brodogradilištem.

Sindikat od Vlade i Uprave 3. maja zahtijeva da se ugovore novi poslovi koji će jamčiti provedbu preustroja, zaštitu djelatnosti i radnih mjesta i najavljuje aktivno sudjelovanje u izradi programa preustroja, donošenju odluka, odabiru ulagača i zaštiti radnih mjesta, rekao je.

Šoljić je kazao i da su radnici 3. maja solidarni s radnicima Brodogradilišta Kraljevica, u kojem će, prema današnjoj odluci Vlade, biti otvoren stečaj. Nadamo se da će radnici Kraljevice iznaći mogućnosti za nastavak djelatnosti, pa i u stečaju, kazao je Šoljić.

Sindikat Brodogradilišta Kraljevica: Odluka o stečaju je politička

Vladina odluka o stečaju Brodogradilišta Kraljevica je politička odluka, jer je riječ o najmanjem brodogradilištu koje se moglo prvo i najlakše preustrojiti, izjavio je danas predsjednik Sindikata Brodogradilišta Kraljevica Nenad Miškulin.

Radnici Kraljevice platit će gubljenjem radnih mjesta način vođenja brodogradilišta u prošlih 20 godina, rekao je Miškulin ističući da se sindikat ne slaže s odlukom o stečaju Kraljevice i s takvim rješavanjem problema.

Smatramo da se Kraljevica mogla preustrojiti bez stečaja, a upitni su i kriteriji po kojima je donesena odluka da Kraljevica ide u stečaj, a ostalima je omogućeno da pokušaju probleme riješiti preustrojem, kazao je.

Miškulin je naglasio da Sindikat Brodogradilišta Kraljevica traži od predsjednika Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozrena Matijaševića i prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića hitan sastanak u resornom ministarstvu, na kojem bi sindikat dobio sve informacije i pojašnjenja u vezi s današnjom odlukom Vlade.

Tražimo sastanak kako ne bismo morali informacije prikupljati iz medija, da nas se izvijesti o statusu brodogradilišta i zaposlenika u ovom trenutku i nadalje, rekao je Miškulin.

Na današnjoj sjednici Vlade, koja je odlučila da Brodogradilište Kraljevica ide u stečaj, rečeno je da Kraljevica ima sve uvjete za pokretanje stečaja, od prezaduženosti do velikoga akumuliranog gubitka, te da će radnici dobiti otpremnine i sva ostala prava, predviđena programom restrukturiranja.

Sindikati odobravaju vladin model privatizacije Uljanika

Današnji zaključak Vlade da će se pulsko brodogradilište Uljanik privatizirati po modelu radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom prihvaćen je s odobravanjem u Sindikatu metalaca - Industrijskom sindikatu i Sindikatu Istre i Kvarnera koji djeluju u tom brodogradilištu.

Povjerenik Sindikata metalaca - Industrijskog sindikata u Uljaniku Đino Šverko izrazio je zadovoljstvo ovom odlukom ustvrdivši kako nije iznenađen takvim epilogom s obzirom da je "Uljanik najuspješnije hrvatsko brodogradilište s velikom tradicijom te dobrim i uspješnim radnicima i menadžmentom".

"Uljanik je po kriterijima Europske komisije proglašen društvom bez poteškoća. Stoga kada je riječ o radničkom dioničarstvu očekujem popuste za radnike u otkupu tog paketa od 25 posto dionica", kazao je Šverko dodavši kako u sindikatu još nisu upoznati s detaljima procedure. Ovaj sindikat, kazao je, pratit će svaki korak u daljnjem procesu privatizacije.

Povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku Rajko Kutlača kazao je za Hinu kako je prvi zahtjev sindikata bio taj da se u slučaju radničkog dioničarstva radnicima ponudi otkup 25 posto kapitala društva.

"Potrebno je da taj udio posjeduju radnici da nam se jednog dana ne bi dogodilo da većinski vlasnik ima mogućnost donijeti, između ostalog, i odluku o gašenju proizvodnje", rekao je Kutlača dodavši kako će sindikat time osigurati poziciju u kojoj nitko neće biti većinski vlasnik.

Cilj je ovog sindikata, ističe Kutlača, zadržavanje radnih mjesta i brodograđevne djelatnosti jer, kako je rekao, "dovođenje u pitanje opstanka brodogradnje bilo bi porazno za Republiku Hrvatsku".

Iz Uprave Uljanika nisu komentirali današnji zaključak Vlade o privatizaciji tog brodogradilišta.

(H)

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/vlada-odlucila-dalvin-u-stecaj-brodosplit-div-u-milanovic-nemamo-vremena-za-gubljenje-161341 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4ecc51c1723239fbe345280a162237ad02970efc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=VLADA+ODLU%C4%8CILA+Dalvin+u+ste%C4%8Daj%2C+Brodosplit+DIV-u%3B+Milanovi%C4%87%3A+Nemamo+vremena+za+gubljenje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvlada-odlucila-dalvin-u-stecaj-brodosplit-div-u-milanovic-nemamo-vremena-za-gubljenje-161341 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvlada-odlucila-dalvin-u-stecaj-brodosplit-div-u-milanovic-nemamo-vremena-za-gubljenje-161341 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

VLADA ODLUČILA Dalvin u stečaj, Brodosplit DIV-u; Milanović: Nemamo vremena za gubljenje

Piše PSD.
22. ožujka 2012. - 12:04

Splitski škver prodaje se samoborskom DIV-u, ponude Danka Končara za Trogir i Kraljevicu su odbijene, pri čemu Kraljevica odlazi u stečaj, a za Trogir, kao i za riječki 3. maj, traži se novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok će se Uljanik privatizirati po modelu radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade. Također, splitska tvrtka Dalmacijavino ide u stečaj.

- Hrvatska brodogradnja će opstati, i dalje ćemo graditi velike brodove, s nešto manje ukupne bruto registarske tonaže ali s većom vrijednošću brodova i većom zaradom, izjavio je premijer Zoran Milanović komentirajući donošenje tih odluka.

- Hrvatska brodogradilišta u zadnjih 50 - 60 godina bila su u vlasništvu države koja je bila odgovorna za sve...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 13:57