StoryEditorOCM
HrvatskaU 89. GODINI ŽIVOTA

Umrla ugledna odvjetnica Dafinka Večerina, jedna od osnivačica Hrvatske socijalno-liberalne stranke

Piše Hina
26. kolovoza 2023. - 14:44

Ugledna hrvatska odvjetnica Dafinka Večerina umrla je jučer u Zagrebu u 89. godini života, potvrdili su Hini u nedjelju iz Hrvatske odvjetničke komore (HOK). Večerina je bila jedna od osnivačica Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), a svoju odvjetničku karijeru, u kojoj se specijalizirala za obiteljsko pravo, započela je 1971. godine tijekom Hrvatskog proljeća.

I sama je bila aktivna sudionica Hrvatskog proljeća, nacionalnog i demokratskog pokreta protiv unitarizma u bivšoj Jugoslaviji, bila je uhićena i četiri je mjeseca provela u zatvoru. Nakon izlaska iz zatvora branila je četrdesetak studenata i intelektualaca, "proljećara" u sudskim procesima protiv njih, a među ostalima i Ivana Zvonimira Čička, Antu Glibotu i Ivana Milasa.

Dafinka Večerina bila je i angažirana aktivistica za zaštitu žena od nasilja. Na poziv ženske grupe "Trešnjevka" bila je jedna od osnivačica i volonterka S.O.S. telefona za žene i djecu žrtve nasilja 1988. godine.

Tijekom duge i uspješne odvjetničke karijere branila je poznate žene u brakorazvodnim parnicama, poput Simone Gotovac. Često je u medijima istupala s temama ženskih prava, braka i obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 07:15