StoryEditorOCM
Hrvatskaprosvjed na trgu

Umirovljenici poručili Plenkoviću: ‘Je li vas sramota?! Hoćemo veće mirovine odmah ili ćemo vas smijeniti!‘

Piše Vijesti SD
1. listopada 2024. - 13:20

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u utorak je počeo prosvjed pod nazivom "Protiv siromaštva", koji organizira Blok umirovljenici zajedno (BUZ). Sudionici su se počeli okupljati u podne, ali sada ih je već oko tisuću.

Iznijeli su glavne zahtjeve - povećanje prosječne mirovine, novi izračun mirovina, ukidanje penalizacije nakon 65. godine, usklađenje po stopi od 100 posto, zaustavljanje prevara s ugovorima o dosmrtnom uzdržavanju i oslobođenje od pretplate za javni servis.

Njihov glavni zahtjev za Vladu, koji su unaprijed najavili je da ispune svoje obećanje i da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće. Pripremaju se govori, koje će održati sudionici iz redova umirovljeničkih udruga i sindikata, zatim predsjednik BUZ-a Milivoj Špika i predstavnik seniora SDP-a.

Najavili su i "govornika iznenađenja", ali Špika je kasnije potvrdio reporteru N1 da ga ipak neće biti. Obratio se okupljenima i poručio kako predsjednik Vlade misli da stariji ne razlikuju formulu za usklađivanje od one za rast mirovne, prenosi N1.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

- Oni se hvale da mirovine rastu, ali samo se usklađuju, nikad onoliko koliko rastu cijene i plaće, nego uvijek manje - rekao je Špika.

Poručio je i da predsjednik Vlade oko sebe okuplja "predstavnike umirovljenika" koji predstavljaju samo sebe, dodajući da se "HSU prodao za jedan saborski mandat i jednog državnog tajnika".

Rada Pašić, članica IO Matice umirovljenika Hrvatske, rekla je da su umirovljenici dovedeni na rub siromaštva.

- Ovo nije samo ekonomski problem, sad je to problem ljudskog dostojanstva. Mi više nećemo tolerirati ignoriranje problema, tražimo konkretne mjere. Povećanje mirovine i bolju zdravstvenu skrb, sigurnost i mir. Vrijeme je da država konačno stane, ona mora stati uz nas, narod, umirovljenike. Nećemo njihove mrvice, vratite nam naše - zaključila je, kako piše N1.

image


 

Damjan Tadic/Cropix
image


 

Damjan Tadic/Cropix

Mario Iveković iz Novog sindikata pozdravio je "najbrojniju skupinu danas, a to su oni koji čekaju tramvaj".

- Ovo ovdje je borba za dostojanstvo. Sjetite se velikog Vlade Gotovca koji se obraćao ljudima bez dostojanstva i ljubavi, i mi se danas obraćamo takvima - rekao je.

Špika je postavio pitanje za premijera Andreja Plenkovića i poručio da iza njega nema plakata političkih stranaka, jer ovo nije politički skup, već slanje poruke predsjedniku Vlade koji se oglušio na njihove molbe.

- Premijeru, znate li koliko je gladnih umirovljenika? Znate li da ih je više od pola s mirovinom ispod linije siromaštva? Je li vas sramota što kopaju po kontejnerima? - pitao je s govornice.

image


 

Damjan Tadic/Cropix

Zaključio je da umirovljenicima nikad nije bilo lošije nego danas. Obratio i SDP-ovac Ivo Jelušić.

- Zašto Andrej Plenković i Vlada HDZ-a ne vole umirovljenike? Zašto mogu dati svima koji zaslužuju, a i onima koji ne zaslužuju, ali ne i umirovljenicima? Kome je dobro u ovom sustavu? Što je Vlada učinila da spriječi da nas pljačkaju? Ništa - rekao je, kako prenosi N1.

Nada se da će prosvjed nešto promijeniti, objašnjavajući da "novca ima".

- Neke zemlje u EU izdvajaju 15 ili 16 posto BDP-a, prosjek je 13,5 posto, a u Hrvatskoj samo 11 posto. Kad bi Hrvatska vratila umirovljenicima ono što su zaradili, mirovine bi bile puno veće i bolje. Sve oni to znaju, ali ne žele. Za bolje dane umirovljenika ćemo morati sačekati neku drugu vladu koja će bolje razumjeti umirovljenike - poručio je.

image
Damjan Tadic/Cropix

Špika se vratio za govornicu i naveo da traže veće mirovine odmah.

- Tražimo da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće. I to odmah. Već danas je mirovina trebala biti 790 eura po obećanju HDZ-a, a ne 600 eura. Proračun je u vrijeme Plenkovićeve Vlade udvostručen, BDP je udvostručen - spomenuo je i financijske uvjete za automatsko povećanje.

Traže i da se svima iznad 65 godina ukine penalizacija, jer smatraju nelogičnim da se penalizira ljude koji imaju dulji radni staž od onih koji su dočekali dob za umirovljene radeći, javlja N1. Kritiziraju drugi mirovinski stup i vjeruju da ga treba eliminirati. Špika također ne vidi razlog zašto netko ne može naslijediti više partnerove mirovine, nego što trenutni propisi dopuštaju.

Zakon o lobiranju nazvao je legaliziranjem korupcije i uputio pozdrav premijeru.

- Ćao Plenkoviću, vidimo se vrlo uskoro na sljedećem skupu! Mi se ne šalimo, ne dajemo lažna obećanja. Ili ćete napraviti ili ćemo vas smijeniti - upozorio je Špika na kraju, kako piše N1.

image


 

Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image


 

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 13:21