stdClass Object ( [id] => 1380644 [title] => U dvije godine rodile 1303 tinejdžerice, neke i mlađe od 15 godina. Stručnjakinja otkriva što najčešće brine mlade majke [alias] => u-dvije-godine-rodile-1303-tinejdzerice-neke-i-mlade-od-15-godina-strucnjakinja-otkriva-sto-najcesce-brine-mlade-majke [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pitanje pobačaja, demografije uopće, jalove rasprave o (ne)uvođenju seksualne edukacije u škole - u naših su političara omiljene ideološke teme za rasplamsavanje političkih sukoba i ostrašćenih polemika, na kojima se pokušava ‘ušićariti‘ koji bod za osiguravanje udobnih zastupničkih klupa.

Tko je za ubacivanje prava na pobačaj u Ustav, koga brine depopulacija i "zamjena stanovništva", tko će – ako država neće – prije u škole pogurnuti zdravstveni/spolni odgoj na lokalnoj razin?… Te su se i slične teme tijekom ove dosadne predizborne kampanje ovlaš, površno, kako to već u ovim prilikama biva, "bacale u eter".

Život se, naravno, događa izvan političkih staklenih kugli pa tako i neke brojke koje u ovoj kampanji nismo mogli čuti. A objavio ih je, i to početkom ožujka, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i to one najnovije koje se odnose na 2022. godinu, sabrane u publikaciju pod nazivom Hrvatski zdravstveno-statistički ljetopis za 2022. godinu.

Uz ostale podatke iz zdravstvenog kartona nacije, mogu se pronaći i neki o kojima se u javnosti, barem posljednjih godina, malo govori – maloljetničke, odnosno tinejdžerske trudnoće te pobačaji među mladim djevojkama.

Iako su u posljednjih dvadesetak godina, kako pokazuju podaci HZJZ-a, te brojke pretežito u silaznoj putanji, što u okolnostima opće depopulacije i dugogodišnjeg negativnog prirodnog prirasta na razini cijele zemlje i nije previše čudno, tinejdžerske trudnoće, porodi i pobačaji događaju se i dalje, koliko god mi malo o tome govorili.

Recimo i to da se podaci koje iznosi HZJZ odnose na one dobivene u rodilištima i bolnicama, a govore sljedeće - u 2022. godini rodila je ukupno 191 maloljetnica u dobi od 17 i manje godina, s tim da su njih tri bile mlađe od 15 godina!

Uz to, još 468 rodilja bile su mlađe punoljetnice, to jest imale su između 18 i 19 godina, tako da je ukupno 659 poroda zabilježeno u adolescentica mlađih od 20 godina ili 7,2 na 1000 žena te dobne skupine.

To je blagi porast u odnosu na 2021. godinu, kada su rodile 644 djevojke u dobi do 20 godina (stopa 7,0/1000), ali niže nego 2019. godine kada je ta stopa iznosila 8,9/1000

Kada su u pitanju legalno inducirani pobačaji u toj dobnoj skupini, podaci HZJZ-a pokazuju kako je 2022. godine ukupno 186 legalno induciranih prekida trudnoće zabilježeno u djevojaka mlađih od 20 godina, što je udio od 6,1 posto u ukupnom broju prekida trudnoća u Hrvatskoj u toj godini. Dvije djevojke bile su mlađe od 15 godina, njih 28 imalo je između 15 i 16 godina, a 156 između 17 i 19 godina.

To su brojke veće nego 2021. godine kada je u dobnoj skupini do 20 godina zabilježeno 138 legalno induciranih prekida trudnoće (udio 5,2 posto), od kojih je jedna djevojka bila mlađa od 15 godina, njih 19 imalo je između 15 i 16 godina, a 118 između 17 i 19 godina. U dvije godine, 2021. i 2022. godine, dakle, u Hrvatskoj su tako ukupno rodile 1303 tinejdžerice, a 324 djevojaka do 20 godina imalo je abortus.

---

image

Prekidi trudnoće u tim dobnim skupinama, kako pokazuju podaci HZJZ-a, ipak su daleko niži nego prije dvadesetak godina

/Shutterstock
---

Prekidi trudnoće u tim dobnim skupinama, kako pokazuju podaci HZJZ-a, ipak su daleko niži nego prije dvadesetak godina, a to je uglavnom trend i diljem Europe. Na primjer, 2003. godine - u samo jednoj godini - u nas je legalno inducirani prekid trudnoće zabilježen u 494 adolescentice mlađe od 20 godina (udio 8,3 posto), da bi se njihov udio u ukupnom broju pobačaja 2007. godine popeo na 9,2 posto, a 2022. godine iznosio 6,1 posto.

Bez daljnjega, tinejdžerske trudnoće, porodi i pobačaji nisu tema kojom bi netko trebao licitirati i prikupljati bodove, ali bi se svakako trebao više angažirati kada je u pitanju pomoć, potpora, edukacija i razumijevanje mladih ljudi, mladih trudnica i rodilja, djevojaka i mladića koji se često nemaju kome obratiti za osnovne informacije. A to, čini se, u Hrvatskoj još uvijek nije stvarnost.

Praktički jedino savjetovalište u nas namijenjeno maloljetnim trudnicama, roditeljima ali i članovima njihovih obitelji je "Mama je mama" iz Zagreba, koje je nastalo kao projekt Udruge roditelja "Korak po korak". Djeluju već 18 godina i pružaju potpuno besplatne usluge svojim korisnicima, a u stručnom timu okupljaju psihologe, socijalne radnike, pravnike, ginekologe.

Silvija Stanić, diplomirana psihologinja, geštalt psihoterapeutkinja i sveučilična specijalistica za prava djece, voditeljica je programa "Mama je mama" te izvršna direktorica Udruge roditelja "Korak po korak", koja prenosi kako su od 2005. do 2023. godine programom "Mama je mama" obuhvatili oko 800 maloljetnih trudnica, roditelja i članova njihovih obitelji, proveli više od 2500 individualnih savjetovanja te više od 650 sastanaka malih edukativnih grupa i grupa podrške.

Dodatno, kaže, 2013. godine pokrenuli su web portal maloljetni-roditelji.net, prvi i jedini portal namijenjen maloljetnim roditeljima i mladima u riziku, koji donosi informativne i edukativne interaktivne sadržaje te besplatno online savjetovanje. U deset godina imali su gotovo dva milijuna posjeta stranici (1,85 milijuna) te proveli više od 7000 savjetovanja od strane psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ginekologa.

Silvija Stanić sigurno može ocijeniti koliko je problem maloljetničkih trudnoća u nas dovoljno prepoznat na razini institucija i društva općenito, koliko uopće mlade osobe u tom smislu mogu računati na institucionalnu otvorenost i potporu.

- Problem maloljetničke trudnoće i majčinstva još je uvijek nedovoljno prepoznat, a javnost nedovoljno informirana. Kontinuirane aktivnosti na našem projektu pridonose prevenciji rizičnog spolnog ponašanja mladih u procesu sazrijevanja i prihvaćanja svoje društvene uloge. Međutim, zakonska regulativa u Hrvatskoj većinom ne pokriva specifične situacije vezane za maloljetničke trudnoće i roditeljstvo.

Također, od strane nadležnih institucija ne postoji sustavni pristup prevenciji kao ni smjernice za postupanje u slučajevima maloljetničkih trudnoća i roditeljstva. Stručnjaci iz područja obrazovanja, socijalne skrbi i zdravstvene zaštite često nisu sigurni kako reagirati te gdje i kako pomoći maloljetnoj trudnici, majci i njezinoj obitelji – pobraja uočene anomalije sustava Silvija Stanić.

Općenito, kaže ona, stječe se dojam da postupanje u slučaju maloljetničkih trudnoća i roditeljstva najviše ovisi o spremnosti i motivaciji pojedinaca, koja ponekad nedostaje.

---

image

Tema spolnosti mladih još je uvijek tabu tema na široj društvenoj razini

Godong/Bsip Via Afp
---

- Sustavni pristup prevenciji, edukacija mladih, osiguravanje informacija, kao i besplatnih, dostupnih savjetovališta za mlade nužno je kako bi se preveniralo rizično spolno ponašanje mladih te pojava maloljetničkih trudnoća – kaže ona. Pitamo je i iz kojih se razloga njihovu savjetovalištu najčešće javljaju maloljetne trudnice i majke.

- U najvećoj mjeri susrećemo se s potrebom za podrškom vezanom za prilagodbu i prihvaćanje trudnoće, kako od trudnih djevojaka, tako i od strane njihovih obitelji. Obiteljski odnosi često su narušeni pa je potrebna podrška kako bi se u nastaloj situaciji maloljetna trudnica osnažila za roditeljstvo, brigu o djetetu i samostalan život – odgovara psihologinja Stanić.

Također, kaže, često se susreću s pitanjima i teškoćama vezanima za nastavak i završetak školovanja, budući da je najčešće riječ o djevojkama srednjoškolske dobi. Uz to, maloljetne majke često zanimaju razna pravna i administrativna pitanja, poput prava na ostvarivanje roditeljske skrbi, ostvarivanja prava na rodiljnu naknadu i slično.

- Tema spolnosti mladih još je uvijek tabu tema na široj društvenoj razini, stoga odgovornost leži na svima, ponajprije školi i obitelji. Informacije koje mladi dobivaju najčešće su na razini zaštite reproduktivnog zdravlja, no često izostaje otvorena komunikacija o stavovima, emocionalnom osnaživanju, pristupu partnerskim odnosima u vezama, odupiranju pritisku vršnjaka ili okoline itd. Taj dio je važna komponenta, no svakako nedovoljno prisutna na svim razinama edukacije i zaštite mladih – kaže Silvija Stanić.

Sustavna i kvalitetna edukacija mladih o spolnosti kroz obrazovni sustav svakako je nešto što vidi kao potrebu kako bi se spriječilo rizično spolno ponašanje i maloljetničke trudnoće, ali isto tako je važna, dodaje psihologinja, edukacija i osnaživanje stručnjaka koji se u svome radu mogu susresti s maloljetnim trudnicama kako bi im mogli pružiti potrebnu pomoć i potporu.

U većini škola u Hrvatskoj danas se o ovim temama najviše govori kroz međupredmetnu temu Zdravlje, dakle nema posebnog školskog predmeta, o čemu u društvu još uvijek vladaju prijepori. Maloljetničke trudnoće događaju se dok su djevojke još u školskim klupama, a Sanja Perić, ravnateljica splitske srednje Zdravstvene škole ističe kako su one posljednjih godina ipak rjeđe.

- Eventualno se u našoj školi zna dogoditi po jedna maloljetnička trudnoća godišnje, a onda godinama ništa. Mi smo zdravstvena škola, imamo odličan školski preventivni program kao dio nastavnog plana i programa. Učenici uče o spolnosti, samozaštiti, reproduktivnom zdravlju, imamo i predavanja doktora školske medicine. Kada se i dogodi trudnoća među našim učenicama, škola uvijek nastoji biti pomoć i potpora, nastojimo mladim trudnicama i majkama omogućiti da završe školovanje, a surađujemo i s roditeljima – prepričava ravnateljica Perić.

Ipak, dodaje, rizična ponašanja među mladima teško je spriječiti, velik je utjecaj interneta, društvenih mreža, TikTok izazova koji potiču rizična ponašanja.

-Treba raditi na prevenciji, bez daljnjega. Uvijek je dobro da postoji suradnja i potpora roditelja i škole, kao i što više takvih sadržaja i podrške mladima. Nisam sigurna treba li spolni, odnosno zdravstveni odgoj, biti zaseban predmet u školama jer, osobito u našoj školi, učenici su preopterećeni nastavnim satima, vježbama. Ali, kao što sam rekla, mi već provodimo preventivni program kao dio nastavnog plana i programa kao i međupredmetnu temu Zdravlje. Ali da, edukacije nikad previše! – zaključuje ravnateljica splitske Zdravstvene škole.

---

image

Potrebna je podrška kako bi se maloljetna trudnica osnažila za roditeljstvo, brigu o djetetu i samostalan život

Shutterstock
---

---

Hrvatska u rangu s Poljskom i Češkom

U Europskim razmjerima Hrvatska se po pitanju tinejdžerskih trudnoća, odnosno udjelu živorođene djece od majki mlađih od 20 godina, ne nalazi u vrhu, ali daleko smo, primjerice, od Švedske ili Norveške.

Na rimjer, prema podacima platforme Statista, koja prikuplja službene nacionalne i međunarodne statistike, u 2021. godini (zadnji dostupni podaci) Bugarska je bila na vrhu europskih zemalja prema udjelu živorođene djece od strane majki koje su bile mlađe od 20 godina – njihov je udio ondje iznosio oko deset posto.

U Hrvatskoj su, podsjetimo, 2021. godine bila ukupno 644 poroda (odnosno 640 živorođene djece) majki do 20 godina, što je udio od 1,75 posto (2022. godine popeo se na 1,9 posto).

Kako bilo, 2021. godine, prema podacima Statiste, daleko iznad nas su, osim Bugarske, bile i Slovačka, gdje je udio živorođene djece od majki mlađih od 20 godina iznosio oko šest posto, Mađarska (4,89 posto), Albanija (četiri posto), Srbija (3,72 posto), Turska (3,64 posto) itd. Hrvatska je u bila u rangu s Poljskom (1,79) i Češkom (1,74).

Na dnu zemalja prema udjelu broja živorođene djece od majki mlađih od 20 godina u ukupnom broju 2021. godine bile su Švicarska (0,21 posto), Nizozemska (0,4 posto), Norveška (0,47 posto) te Švedska (0,63 posto).

---

---

Sve kasnije stupajunu seksualne odnose

Zanimljive rezultate o seksualnom ponašanju mladih u Hrvatskoj otkrio je multidisciplinarni znanstveni projekt SERZAM2020, istraživanje koje je u tri vala, 2005., 2010. i 2021. godine među ispitanicima u dobi do 18 do 25 godina, proveo autorski tim na čelu s prof. dr. Aleksandrom Štulhoferom s Katedre za seksologiju na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Podsjetimo, ti su rezultati, predstavljeni krajem prošle godine, pokazali kako mlađe generacija sve kasnije stupaju u prve seksualne odnose, da su manje seksualno aktivni i imaju manje partnera.

Tako je 2021. godine u odnosu na druge dvije ispitivane godine broj seksualno aktivnih ispitanika pao za 12 posto i iznosio je 73 posto. Pad je osobito vidljiv u mladića (18 posto), dok je u djevojaka bio između sedam i osam posto.

U tom je razdoblju porasla i prosječna dob stupanja u seksualne odnose, i to za pola godine – u mladića je to 2021. godine bilo 17,5 godina, a kod djevojaka na 17,9 godina. Iako je porasla uporaba kondoma, 2021. godine još uvijek više od polovice mladića i oko 60 posto djevojaka tu vrstu zaštite nije redovito koristilo.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => i dalje tabu tema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => i dalje tabu tema 2 0 9980 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-13 11:54:29 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-15 07:08:12 [modified_by] => 3165 [publish_up] => 2024-04-14 08:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U dvije godine rodile 1303 tinejdžerice, neke i mlađe od 15 godina. Stručnjakinja otkriva što najčešće brine mlade majke page_title=U dvije godine rodile 1303 tinejdžerice, neke i mlađe od 15 godina. Stručnjakinja otkriva što najčešće brine mlade majke [metakey] => maoljetničke trudnoće, maloljetne majke , mlade majke [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/13\/26909559.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/13\/23997820.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/13\/26428682.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/13\/26206532.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/13\/21971976.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Godong\/Bsip Via Afp","\/Shutterstock","Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Problem maloljetni\u010dke trudno\u0107e i maj\u010dinstva jo\u0161 je uvijek nedovoljno prepoznat<\/p>","

Tema spolnosti mladih jo\u0161 je uvijek tabu tema na \u0161iroj dru\u0161tvenoj razini<\/p>","

Prekidi trudno\u0107e u tim dobnim skupinama, kako pokazuju podaci HZJZ-a, ipak su daleko ni\u017ei nego prije dvadesetak godina<\/p>","

Potrebna je podr\u0161ka kako bi se maloljetna trudnica osna\u017eila za roditeljstvo, brigu o djetetu i samostalan \u017eivot<\/p>","

Prenatal health care. Close up of young pregnant woman visiting doctor at antenatal clinic. Medic gynecologist examine fetal heartbeat rate moving stethoscope by naked baby bump of expectant mother<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x667","hd_26909559_1920.jpg":"1920x1080","k_26909559_1280.jpg":"1280x1280","k_26909559_1024.jpg":"1024x1024","k_26909559_640.jpg":"640x640","k_26909559_480.jpg":"480x480","k_26909559_340.jpg":"340x340","k_26909559_220.jpg":"220x220","o_26909559_1280.jpg":"1280x853","o_26909559_1024.jpg":"1024x683","o_26909559_640.jpg":"640x426","o_26909559_480.jpg":"480x320","o_26909559_340.jpg":"340x226","o_26909559_220.jpg":"220x146","h_26909559_1280.jpg":"1280x854","h_26909559_1024.jpg":"1024x683","h_26909559_640.jpg":"640x427","h_26909559_480.jpg":"480x320","h_26909559_340.jpg":"340x227","h_26909559_220.jpg":"220x147","pp_26909559_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909559_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909559_640.jpg":"640x814","pp_26909559_480.jpg":"480x611","pp_26909559_340.jpg":"340x432","pp_26909559_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23997820_1920.jpg":"1920x1080","k_23997820_1280.jpg":"1280x1280","k_23997820_1024.jpg":"1024x1024","k_23997820_640.jpg":"640x640","k_23997820_480.jpg":"480x480","k_23997820_340.jpg":"340x340","k_23997820_220.jpg":"220x220","o_23997820_1280.jpg":"1280x852","o_23997820_1024.jpg":"1024x682","o_23997820_640.jpg":"640x426","o_23997820_480.jpg":"480x319","o_23997820_340.jpg":"340x226","o_23997820_220.jpg":"220x146","h_23997820_1280.jpg":"1280x854","h_23997820_1024.jpg":"1024x683","h_23997820_640.jpg":"640x427","h_23997820_480.jpg":"480x320","h_23997820_340.jpg":"340x227","h_23997820_220.jpg":"220x147","pp_23997820_1280.jpg":"1280x1628","pp_23997820_1024.jpg":"1024x1303","pp_23997820_640.jpg":"640x814","pp_23997820_480.jpg":"480x611","pp_23997820_340.jpg":"340x432","pp_23997820_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26428682_1920.jpg":"1920x1080","k_26428682_1280.jpg":"1280x1280","k_26428682_1024.jpg":"1024x1024","k_26428682_640.jpg":"640x640","k_26428682_480.jpg":"480x480","k_26428682_340.jpg":"340x340","k_26428682_220.jpg":"220x220","o_26428682_1280.jpg":"1280x854","o_26428682_1024.jpg":"1024x683","o_26428682_640.jpg":"640x427","o_26428682_480.jpg":"480x320","o_26428682_340.jpg":"340x226","o_26428682_220.jpg":"220x146","h_26428682_1280.jpg":"1280x854","h_26428682_1024.jpg":"1024x683","h_26428682_640.jpg":"640x427","h_26428682_480.jpg":"480x320","h_26428682_340.jpg":"340x227","h_26428682_220.jpg":"220x147","pp_26428682_1280.jpg":"1280x1628","pp_26428682_1024.jpg":"1024x1303","pp_26428682_640.jpg":"640x814","pp_26428682_480.jpg":"480x611","pp_26428682_340.jpg":"340x432","pp_26428682_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1355","hd_26206532_1920.jpg":"1920x1080","k_26206532_1280.jpg":"1280x1280","k_26206532_1024.jpg":"1024x1024","k_26206532_640.jpg":"640x640","k_26206532_480.jpg":"480x480","k_26206532_340.jpg":"340x340","k_26206532_220.jpg":"220x220","o_26206532_1280.jpg":"1280x903","o_26206532_1024.jpg":"1024x722","o_26206532_640.jpg":"640x451","o_26206532_480.jpg":"480x338","o_26206532_340.jpg":"340x239","o_26206532_220.jpg":"220x155","h_26206532_1280.jpg":"1280x854","h_26206532_1024.jpg":"1024x683","h_26206532_640.jpg":"640x427","h_26206532_480.jpg":"480x320","h_26206532_340.jpg":"340x227","h_26206532_220.jpg":"220x147","pp_26206532_1280.jpg":"1280x1628","pp_26206532_1024.jpg":"1024x1303","pp_26206532_640.jpg":"640x814","pp_26206532_480.jpg":"480x611","pp_26206532_340.jpg":"340x432","pp_26206532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21971976_1920.jpg":"1920x1080","k_21971976_1280.jpg":"1280x1280","k_21971976_1024.jpg":"1024x1024","k_21971976_640.jpg":"640x640","k_21971976_480.jpg":"480x480","k_21971976_340.jpg":"340x340","k_21971976_220.jpg":"220x220","o_21971976_1280.jpg":"1280x853","o_21971976_1024.jpg":"1024x682","o_21971976_640.jpg":"640x426","o_21971976_480.jpg":"480x320","o_21971976_340.jpg":"340x226","o_21971976_220.jpg":"220x146","h_21971976_1280.jpg":"1280x854","h_21971976_1024.jpg":"1024x683","h_21971976_640.jpg":"640x427","h_21971976_480.jpg":"480x320","h_21971976_340.jpg":"340x227","h_21971976_220.jpg":"220x147","pp_21971976_1280.jpg":"1280x1628","pp_21971976_1024.jpg":"1024x1303","pp_21971976_640.jpg":"640x814","pp_21971976_480.jpg":"480x611","pp_21971976_340.jpg":"340x432","pp_21971976_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38377228 Threads: 4 Questions: 7096608957 Slow queries: 3300056 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608311829 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/u-dvije-godine-rodile-1303-tinejdzerice-neke-i-mlade-od-15-godina-strucnjakinja-otkriva-sto-najcesce-brine-mlade-majke-1380644 [printLink] => /vijesti/hrvatska/u-dvije-godine-rodile-1303-tinejdzerice-neke-i-mlade-od-15-godina-strucnjakinja-otkriva-sto-najcesce-brine-mlade-majke-1380644?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 755504 [name] => maoljetničke trudnoće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-14 10:35:45 [main_article_id] => 0 [alias] => maoljetnicke-trudnoce [link] => /tag/maoljetnicke-trudnoce ) [1] => stdClass Object ( [id] => 755505 [name] => maloljetne majke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-14 10:35:45 [main_article_id] => 0 [alias] => maloljetne-majke [link] => /tag/maloljetne-majke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 635698 [name] => mlade majke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-09 22:38:06 [main_article_id] => 0 [alias] => mlade-majke [link] => /tag/mlade-majke ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => i dalje tabu tema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U dvije godine rodile 1303 tinejdžerice, neke i mlađe od 15 godina. Stručnjakinja otkriva što najčešće brine mlade majke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/13/26909559.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

Problem maloljetničke trudnoće i majčinstva još je uvijek nedovoljno prepoznat

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/13/26909559.jpg [title] =>

Problem maloljetničke trudnoće i majčinstva još je uvijek nedovoljno prepoznat

/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/13/23997820.jpg [title] =>

Tema spolnosti mladih još je uvijek tabu tema na široj društvenoj razini

Godong/Bsip Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/13/26428682.jpg [title] =>

Prekidi trudnoće u tim dobnim skupinama, kako pokazuju podaci HZJZ-a, ipak su daleko niži nego prije dvadesetak godina

/Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/13/26206532.jpg [title] =>

Potrebna je podrška kako bi se maloljetna trudnica osnažila za roditeljstvo, brigu o djetetu i samostalan život

Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/13/21971976.jpg [title] =>

Prenatal health care. Close up of young pregnant woman visiting doctor at antenatal clinic. Medic gynecologist examine fetal heartbeat rate moving stethoscope by naked baby bump of expectant mother

/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pitanje pobačaja, demografije uopće, jalove rasprave o (ne)uvođenju seksualne edukacije u škole - u naših su političara omiljene ideološke teme za rasplamsavanje političkih sukoba i ostrašćenih polemika, na kojima se pokušava ‘ušićariti‘ koji bod za osiguravanje udobnih zastupničkih klupa.

Tko je za ubacivanje prava na pobačaj u Ustav, koga brine depopulacija i "zamjena stanovništva", tko će – ako država neće – prije u škole pogurnuti zdravstveni/spolni odgoj na lokalnoj razin?… Te su se i slične teme tijekom ove dosadne predizborne kampanje ovlaš, površno, kako to već u ovim prilikama biva, "bacale u eter".

Život se, naravno, događa izvan političkih staklenih kugli pa tako i neke brojke koje u ovoj kampanji nismo mogli čuti. A objavio ih je, i to početkom ožujka, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i to one najnovije koje se odnose na 2022. godinu, sabrane u publikaciju pod nazivom Hrvatski zdravstveno-statistički ljetopis za 2022. godinu.

Uz ostale podatke iz zdravstvenog kartona nacije, mogu se pronaći i neki o kojima se u javnosti, barem posljednjih godina, malo govori – maloljetničke, odnosno tinejdžerske trudnoće te pobačaji među mladim djevojkama.

Iako su u posljednjih dvadesetak godina, kako pokazuju podaci HZJZ-a, te brojke pretežito u silaznoj putanji, što u okolnostima opće depopulacije i dugogodišnjeg negativnog prirodnog prirasta na razini cijele zemlje i nije previše čudno, tinejdžerske trudnoće, porodi i pobačaji događaju se i dalje, koliko god mi malo o tome govorili.

Recimo i to da se podaci koje iznosi HZJZ odnose na one dobivene u rodilištima i bolnicama, a govore sljedeće - u 2022. godini rodila je ukupno 191 maloljetnica u dobi od 17 i manje godina, s tim da su njih tri bile mlađe od 15 godina!

Uz to, još 468 rodilja bile su mlađe punoljetnice, to jest imale su između 18 i 19 godina, tako da je ukupno 659 poroda zabilježeno u adolescentica mlađih od 20 godina ili 7,2 na 1000 žena te dobne skupine.

To je blagi porast u odnosu na 2021. godinu, kada su rodile 644 djevojke u dobi do 20 godina (stopa 7,0/1000), ali niže nego 2019. godine kada je ta stopa iznosila 8,9/1000

Kada su u pitanju legalno inducirani pobačaji u toj dobnoj skupini, podaci HZJZ-a pokazuju kako je 2022. godine ukupno 186 legalno induciranih prekida trudnoće zabilježeno u djevojaka mlađih od 20 godina, što je udio od 6,1 posto u ukupnom broju prekida trudnoća u Hrvatskoj u toj godini. Dvije djevojke bile su mlađe od 15 godina, njih 28 imalo je između 15 i 16 godina, a 156 između 17 i 19 godina.

To su brojke veće nego 2021. godine kada je u dobnoj skupini do 20 godina zabilježeno 138 legalno induciranih prekida trudnoće (udio 5,2 posto), od kojih je jedna djevojka bila mlađa od 15 godina, njih 19 imalo je između 15 i 16 godina, a 118 između 17 i 19 godina. U dvije godine, 2021. i 2022. godine, dakle, u Hrvatskoj su tako ukupno rodile 1303 tinejdžerice, a 324 djevojaka do 20 godina imalo je abortus.

---

image

Prekidi trudnoće u tim dobnim skupinama, kako pokazuju podaci HZJZ-a, ipak su daleko niži nego prije dvadesetak godina

/Shutterstock
---

Prekidi trudnoće u tim dobnim skupinama, kako pokazuju podaci HZJZ-a, ipak su daleko niži nego prije dvadesetak godina, a to je uglavnom trend i diljem Europe. Na primjer, 2003. godine - u samo jednoj godini - u nas je legalno inducirani prekid trudnoće zabilježen u 494 adolescentice mlađe od 20 godina (udio 8,3 posto), da bi se njihov udio u ukupnom broju pobačaja 2007. godine popeo na 9,2 posto, a 2022. godine iznosio 6,1 posto.

Bez daljnjega, tinejdžerske trudnoće, porodi i pobačaji nisu tema kojom bi netko trebao licitirati i prikupljati bodove, ali bi se svakako trebao više angažirati kada je u pitanju pomoć, potpora, edukacija i razumijevanje mladih ljudi, mladih trudnica i rodilja, djevojaka i mladića koji se često nemaju kome obratiti za osnovne informacije. A to, čini se, u Hrvatskoj još uvijek nije stvarnost.

Praktički jedino savjetovalište u nas namijenjeno maloljetnim trudnicama, roditeljima ali i članovima njihovih obitelji je "Mama je mama" iz Zagreba, koje je nastalo kao projekt Udruge roditelja "Korak po korak". Djeluju već 18 godina i pružaju potpuno besplatne usluge svojim korisnicima, a u stručnom timu okupljaju psihologe, socijalne radnike, pravnike, ginekologe.

Silvija Stanić, diplomirana psihologinja, geštalt psihoterapeutkinja i sveučilična specijalistica za prava djece, voditeljica je programa "Mama je mama" te izvršna direktorica Udruge roditelja "Korak po korak", koja prenosi kako su od 2005. do 2023. godine programom "Mama je mama" obuhvatili oko 800 maloljetnih trudnica, roditelja i članova njihovih obitelji, proveli više od 2500 individualnih savjetovanja te više od 650 sastanaka malih edukativnih grupa i grupa podrške.

Dodatno, kaže, 2013. godine pokrenuli su web portal maloljetni-roditelji.net, prvi i jedini portal namijenjen maloljetnim roditeljima i mladima u riziku, koji donosi informativne i edukativne interaktivne sadržaje te besplatno online savjetovanje. U deset godina imali su gotovo dva milijuna posjeta stranici (1,85 milijuna) te proveli više od 7000 savjetovanja od strane psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ginekologa.

Silvija Stanić sigurno može ocijeniti koliko je problem maloljetničkih trudnoća u nas dovoljno prepoznat na razini institucija i društva općenito, koliko uopće mlade osobe u tom smislu mogu računati na institucionalnu otvorenost i potporu.

- Problem maloljetničke trudnoće i majčinstva još je uvijek nedovoljno prepoznat, a javnost nedovoljno informirana. Kontinuirane aktivnosti na našem projektu pridonose prevenciji rizičnog spolnog ponašanja mladih u procesu sazrijevanja i prihvaćanja svoje društvene uloge. Međutim, zakonska regulativa u Hrvatskoj većinom ne pokriva specifične situacije vezane za maloljetničke trudnoće i roditeljstvo.

Također, od strane nadležnih institucija ne postoji sustavni pristup prevenciji kao ni smjernice za postupanje u slučajevima maloljetničkih trudnoća i roditeljstva. Stručnjaci iz područja obrazovanja, socijalne skrbi i zdravstvene zaštite često nisu sigurni kako reagirati te gdje i kako pomoći maloljetnoj trudnici, majci i njezinoj obitelji – pobraja uočene anomalije sustava Silvija Stanić.

Općenito, kaže ona, stječe se dojam da postupanje u slučaju maloljetničkih trudnoća i roditeljstva najviše ovisi o spremnosti i motivaciji pojedinaca, koja ponekad nedostaje.

---

image

Tema spolnosti mladih još je uvijek tabu tema na široj društvenoj razini

Godong/Bsip Via Afp
---

- Sustavni pristup prevenciji, edukacija mladih, osiguravanje informacija, kao i besplatnih, dostupnih savjetovališta za mlade nužno je kako bi se preveniralo rizično spolno ponašanje mladih te pojava maloljetničkih trudnoća – kaže ona. Pitamo je i iz kojih se razloga njihovu savjetovalištu najčešće javljaju maloljetne trudnice i majke.

- U najvećoj mjeri susrećemo se s potrebom za podrškom vezanom za prilagodbu i prihvaćanje trudnoće, kako od trudnih djevojaka, tako i od strane njihovih obitelji. Obiteljski odnosi često su narušeni pa je potrebna podrška kako bi se u nastaloj situaciji maloljetna trudnica osnažila za roditeljstvo, brigu o djetetu i samostalan život – odgovara psihologinja Stanić.

Također, kaže, često se susreću s pitanjima i teškoćama vezanima za nastavak i završetak školovanja, budući da je najčešće riječ o djevojkama srednjoškolske dobi. Uz to, maloljetne majke često zanimaju razna pravna i administrativna pitanja, poput prava na ostvarivanje roditeljske skrbi, ostvarivanja prava na rodiljnu naknadu i slično.

- Tema spolnosti mladih još je uvijek tabu tema na široj društvenoj razini, stoga odgovornost leži na svima, ponajprije školi i obitelji. Informacije koje mladi dobivaju najčešće su na razini zaštite reproduktivnog zdravlja, no često izostaje otvorena komunikacija o stavovima, emocionalnom osnaživanju, pristupu partnerskim odnosima u vezama, odupiranju pritisku vršnjaka ili okoline itd. Taj dio je važna komponenta, no svakako nedovoljno prisutna na svim razinama edukacije i zaštite mladih – kaže Silvija Stanić.

Sustavna i kvalitetna edukacija mladih o spolnosti kroz obrazovni sustav svakako je nešto što vidi kao potrebu kako bi se spriječilo rizično spolno ponašanje i maloljetničke trudnoće, ali isto tako je važna, dodaje psihologinja, edukacija i osnaživanje stručnjaka koji se u svome radu mogu susresti s maloljetnim trudnicama kako bi im mogli pružiti potrebnu pomoć i potporu.

U većini škola u Hrvatskoj danas se o ovim temama najviše govori kroz međupredmetnu temu Zdravlje, dakle nema posebnog školskog predmeta, o čemu u društvu još uvijek vladaju prijepori. Maloljetničke trudnoće događaju se dok su djevojke još u školskim klupama, a Sanja Perić, ravnateljica splitske srednje Zdravstvene škole ističe kako su one posljednjih godina ipak rjeđe.

- Eventualno se u našoj školi zna dogoditi po jedna maloljetnička trudnoća godišnje, a onda godinama ništa. Mi smo zdravstvena škola, imamo odličan školski preventivni program kao dio nastavnog plana i programa. Učenici uče o spolnosti, samozaštiti, reproduktivnom zdravlju, imamo i predavanja doktora školske medicine. Kada se i dogodi trudnoća među našim učenicama, škola uvijek nastoji biti pomoć i potpora, nastojimo mladim trudnicama i majkama omogućiti da završe školovanje, a surađujemo i s roditeljima – prepričava ravnateljica Perić.

Ipak, dodaje, rizična ponašanja među mladima teško je spriječiti, velik je utjecaj interneta, društvenih mreža, TikTok izazova koji potiču rizična ponašanja.

-Treba raditi na prevenciji, bez daljnjega. Uvijek je dobro da postoji suradnja i potpora roditelja i škole, kao i što više takvih sadržaja i podrške mladima. Nisam sigurna treba li spolni, odnosno zdravstveni odgoj, biti zaseban predmet u školama jer, osobito u našoj školi, učenici su preopterećeni nastavnim satima, vježbama. Ali, kao što sam rekla, mi već provodimo preventivni program kao dio nastavnog plana i programa kao i međupredmetnu temu Zdravlje. Ali da, edukacije nikad previše! – zaključuje ravnateljica splitske Zdravstvene škole.

---

image

Potrebna je podrška kako bi se maloljetna trudnica osnažila za roditeljstvo, brigu o djetetu i samostalan život

Shutterstock
---

---

Hrvatska u rangu s Poljskom i Češkom

U Europskim razmjerima Hrvatska se po pitanju tinejdžerskih trudnoća, odnosno udjelu živorođene djece od majki mlađih od 20 godina, ne nalazi u vrhu, ali daleko smo, primjerice, od Švedske ili Norveške.

Na rimjer, prema podacima platforme Statista, koja prikuplja službene nacionalne i međunarodne statistike, u 2021. godini (zadnji dostupni podaci) Bugarska je bila na vrhu europskih zemalja prema udjelu živorođene djece od strane majki koje su bile mlađe od 20 godina – njihov je udio ondje iznosio oko deset posto.

U Hrvatskoj su, podsjetimo, 2021. godine bila ukupno 644 poroda (odnosno 640 živorođene djece) majki do 20 godina, što je udio od 1,75 posto (2022. godine popeo se na 1,9 posto).

Kako bilo, 2021. godine, prema podacima Statiste, daleko iznad nas su, osim Bugarske, bile i Slovačka, gdje je udio živorođene djece od majki mlađih od 20 godina iznosio oko šest posto, Mađarska (4,89 posto), Albanija (četiri posto), Srbija (3,72 posto), Turska (3,64 posto) itd. Hrvatska je u bila u rangu s Poljskom (1,79) i Češkom (1,74).

Na dnu zemalja prema udjelu broja živorođene djece od majki mlađih od 20 godina u ukupnom broju 2021. godine bile su Švicarska (0,21 posto), Nizozemska (0,4 posto), Norveška (0,47 posto) te Švedska (0,63 posto).

---

---

Sve kasnije stupajunu seksualne odnose

Zanimljive rezultate o seksualnom ponašanju mladih u Hrvatskoj otkrio je multidisciplinarni znanstveni projekt SERZAM2020, istraživanje koje je u tri vala, 2005., 2010. i 2021. godine među ispitanicima u dobi do 18 do 25 godina, proveo autorski tim na čelu s prof. dr. Aleksandrom Štulhoferom s Katedre za seksologiju na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Podsjetimo, ti su rezultati, predstavljeni krajem prošle godine, pokazali kako mlađe generacija sve kasnije stupaju u prve seksualne odnose, da su manje seksualno aktivni i imaju manje partnera.

Tako je 2021. godine u odnosu na druge dvije ispitivane godine broj seksualno aktivnih ispitanika pao za 12 posto i iznosio je 73 posto. Pad je osobito vidljiv u mladića (18 posto), dok je u djevojaka bio između sedam i osam posto.

U tom je razdoblju porasla i prosječna dob stupanja u seksualne odnose, i to za pola godine – u mladića je to 2021. godine bilo 17,5 godina, a kod djevojaka na 17,9 godina. Iako je porasla uporaba kondoma, 2021. godine još uvijek više od polovice mladića i oko 60 posto djevojaka tu vrstu zaštite nije redovito koristilo.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Godong/Bsip Via Afp /Shutterstock Shutterstock /Shutterstock
/Shutterstock

Problem maloljetničke trudnoće i majčinstva još je uvijek nedovoljno prepoznat

Godong/Bsip Via Afp

Tema spolnosti mladih još je uvijek tabu tema na široj društvenoj razini

/Shutterstock

Prekidi trudnoće u tim dobnim skupinama, kako pokazuju podaci HZJZ-a, ipak su daleko niži nego prije dvadesetak godina

Shutterstock

Potrebna je podrška kako bi se maloljetna trudnica osnažila za roditeljstvo, brigu o djetetu i samostalan život

/Shutterstock

Prenatal health care. Close up of young pregnant woman visiting doctor at antenatal clinic. Medic gynecologist examine fetal heartbeat rate moving stethoscope by naked baby bump of expectant mother

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/u-dvije-godine-rodile-1303-tinejdzerice-neke-i-mlade-od-15-godina-strucnjakinja-otkriva-sto-najcesce-brine-mlade-majke-1380644 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2623aae1a78cefb93c61c06b976bb690e201bfae [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+dvije+godine+rodile+1303+tinejd%C5%BEerice%2C+neke+i+mla%C4%91e+od+15+godina.+Stru%C4%8Dnjakinja+otkriva+%C5%A1to+naj%C4%8De%C5%A1%C4%87e+brine+mlade+majke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-dvije-godine-rodile-1303-tinejdzerice-neke-i-mlade-od-15-godina-strucnjakinja-otkriva-sto-najcesce-brine-mlade-majke-1380644 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-dvije-godine-rodile-1303-tinejdzerice-neke-i-mlade-od-15-godina-strucnjakinja-otkriva-sto-najcesce-brine-mlade-majke-1380644 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => i dalje tabu tema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskai dalje tabu tema

U dvije godine rodile 1303 tinejdžerice, neke i mlađe od 15 godina. Stručnjakinja otkriva što najčešće brine mlade majke

Piše Marijana Cvrtila
14. travnja 2024. - 10:35

Pitanje pobačaja, demografije uopće, jalove rasprave o (ne)uvođenju seksualne edukacije u škole - u naših su političara omiljene ideološke teme za rasplamsavanje političkih sukoba i ostrašćenih polemika, na kojima se pokušava ‘ušićariti‘ koji bod za osiguravanje udobnih zastupničkih klupa.

Tko je za ubacivanje prava na pobačaj u Ustav, koga brine depopulacija i "zamjena stanovništva", tko će – ako država neće – prije u škole pogurnuti zdravstveni/spolni odgoj na lokalnoj razin?… Te su se i slične teme tijekom ove dosadne predizborne kampanje ovlaš, površno, kako to već u ovim prilikama biva, "bacale u eter".

Život se, naravno, događa izvan političkih staklenih kugli pa tako i neke brojke koje u ovoj kampanji nismo mogli čuti. A objavio ih je, i to početko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 17:52