StoryEditorOCM
Hrvatskaveliki problem

Tko će nam raditi u turističkoj sezoni?! Ravnatelj HZZ-a: ‘Nedostaje čak 50 do 60 tisuća sezonaca‘

Piše Vijesti SD
1. ožujka 2024. - 17:56

Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kazao je da što se tiče hrvatskog tržišta rada, možemo reći da smo u dinamičnoj situaciji, jer danas, kaže, imamo 116.000 nezaposlenih osoba i može se reći da proteklih nekoliko godina imamo konstantan pad registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj koja je danas na razini od 6 posto.

- Isto tako možemo reći da očekujemo i s obzirom i na nadolazeću turističku sezonu da će doći i do daljnjeg pada nezaposlenosti u Hrvatskoj, a taj nedostatak radne snage će se zamijeniti uvozom stranih radnika.

Najviše ih je u graditeljstvu, i povezano s ugostiteljstvom i hotelskim smještajem, odnosno povezano s turističkom sezonom.

Projekcije su da samo za sezonsko zapošljavanje na razini Republike Hrvatske nedostaje oko 50 do 60 tisuća radnika - kaže Lončar, piše Novi list.

Na pitanje novinara kako će se na uvoz radne snage i općenito tržište rada odraziti novi Zakon o strancima, Lončar veli da taj zakon još nije stupio na snagu, Vlada ga je, kaže, prihvatila i uputila u saborsku proceduru, tako da se očekuje njegovo prihvaćanje.

- Temeljem onoga što je najavljeno na prezentaciji tog zakona, predložene zakonske izmjene u kojima sudjelujemo i mi kao HZZ, idu ka poboljšanjima, da se uvede i dodatna regulativa na tržište rada oko uvoza radne snage.

U prvom redu, jedan dio propisa će se odnositi na status tih radnika u Hrvatskoj, s druge strane će se regulirati dodatni položaj agencija za zapošljavanje koje uvoze radnu snagu - ističe Lončar i dodaje da će kada zakon stupi na snagu, HZZ kao jedno od operativnih tijela koja ga provode biti spreman.

- Taj zakon ne bi trebao predstavljati ‘usko grlo‘ nego će dodatno poboljšati situaciju na način da se od poslodavaca očekuje ozbiljnost u radu, da na vrijeme pripremaju radnu snagu, a isto tako da dobijemo i dobar dio adekvatne radne snage sa zadovoljavajućom kvalitetom i vještinama - rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:58