StoryEditorOCM
Hrvatskavažan savjet

Što učiniti ako popijete sumnjivo piće? HZJZ objavio upute, a evo kako prepoznati da nešto nije u redu

Piše PSD
8. studenog 2023. - 11:53

Nakon što je u Hrvatskoj zabilježeno nekoliko slučaja ozljeđivanja zbog konzumacije pića, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je upute za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tekućine.

Zbog ozljeđivanja prilikom konzumacije različitih pića, u Hrvatskoj je do jučer hospitalizirano nekoliko osoba, među kojima je i muškarac iz Rijeke koji je nakon konzumacije gaziranog pića u kafiću zadobio kemijsku ozljedu jednjaka.

Još nekoliko osoba hospitalizirano je u Zagrebu i Varaždinu, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi analize 16 uzoraka izuzetih iz riječkog kafića i novih koji su u međuvremenu pristigli.

Dok su analize u tijeku, zavod je izdao upute za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tekućine, uz napomenu da za sada nije poznato o kojem se sredstvu radi, pa su izostavili savjet o pijenju vode.

"Preporuke se mogu izmijeniti ovisno o rezultatima provedenih laboratorijskih analiza, a u slučaju izmjene, upute će biti objavljene na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu", istaknuli su u priopćenju.

Navode da su mogući znakovi konzumacije štetnih sredstava promijenjeni okus napitka, naglo nastala bol i pečenje usne šupljine te krvarenje iz sluznice usne šupljine.

Ističu da bi, ukoliko dođe do tih znakova, osobe odmah trebale ispljunuti ostatak tekućine iz usta i prekinuti daljnji unos te tekućine.

"Ne izazivajte namjerno povraćanje, ne uzimajte ništa na usta, sačuvajte ostatak napitka i originalnu ambalažu iz koje ste pili radi mogućnosti provedbe daljnjih analiza te se odmah javite u najbližu hitnu medicinsku službu ili nazovite broj 194", ističu u priopćenju.

Mogući znakovi:

– Promijenjeni okus napitka

– Naglo nastala bol i pečenje usne šupljine

– Krvarenje iz sluznice usne šupljine

Postupak:

1. Odmah ispljunite ostatak tekućine iz usta i prekinite daljnji unos

2. Ne izazivajte namjerno povraćanje

3. Ne uzimajte ništa na usta

4. Sačuvajte ostatak napitka i originalnu ambalažu iz koje ste pili radi mogućnosti provedbe daljnjih analiza

5. Odmah se javite u najbližu hitnu medicinsku službu ili nazovite broj 194.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:22