StoryEditor
HrvatskaAd hoc

Što kad Ustavni sud ruši pravni poredak?

12. veljače 2020. - 12:00
Predsjednik Ustavnog suda Zvonimira Šeparović išao je na ruku HDZ-u kako bi stranka mogla pilatski oprati rukeBruno Konjević/HANZA MEDIA

Ne, nećemo o tome jesu li homoseksualni parovi pogodan okvir za odgoj djece. To je, na koncu, ipak pitanje javnog morala i demokratske procedure. Ali, odluka Ustavnog suda kojom se sudovima i drugim državnim tijelima nalaže omogućiti istospolnim parovima udomljavanje djece čisti je pravni apsurd i na rubu rušenja pravnog poretka. Ona djeluje čudno baš s pravnog stajališta. Zašto?

Ustavni sud nije Zakon o udomiteljstvu proglasio neustavnim kao ni pojedine njegove članke, ali je ocijenio kako "proizvodi diskriminatorne učinke". Kako, pitanje je sad, nešto može biti ustavno, a diskriminirajuće kad Ustav jamči ravnopravnost svih građana pred zakonom?

Po kratkom postupku

Nadalje, Ustavni je sud, per definitionem, nadležan za ocjenu usklađenosti zakona i drugih akata s Ustavom i zakonitosti donesenih sudskih odluka. A u ovom slučaju on posve zaobilazi i ignorira sam Zakon, umjesto da, ako drži da nije u redu, naloži njegovu promjenu.

Sud je odlučivao po tužbi udruge "Dugine obitelji" i još nekih, kojima se tražila upravo ocjena ustavnosti Zakona o udomiteljstvu, ali je onda otišao dalje od same tužbe. I Upravni je sud prethodno, suprotno važećem Zakonu, osporio odluku Centra za socijalnu skrb koji nije dopustio dvojici istospolnih udomiti dijete?!

Kako sve to objasniti? Ustavni je sud još jednom demonstrirao svoj politički karakter, što je posljedica njegova izbora političkim dogovorom dviju najjačih stranaka, zahvaljujući čemu su u njemu, čast izuzecima, uhljebljeni isluženi i nedovoljno kompetentni bivši političari.

A da je politika i u ovom slučaju bila presudna, s obzirom na izostanak pravne logike, u to ne treba sumnjati. Ravnateljica zagrebačkog centra koja je odbila poslušati odluku Upravnog suda smijenjena je po kratkom postupku. Ustavni je sud neuobičajeno brzo prelomio preko koljena. Predsjednik Suda je imao potrebu opravdavati se pred kamerama.

Dišpet narodu

Četiri suca, znakovito, imaju izdvojeno mišljenje. Prije donošenja odluke u Zagrebu su agitirali predstavnici Parlamenta EU za LGBT prava.

Iz HDZ-a (i iz Ministarstva obitelji) promptno traže poštivanje odluke uz pilatsko pranje ruku: pa mi smo svoj svjetonazor očitovali donošenjem Zakona. Otvaranje rasprave stranci koja nosi krimen Istanbulske konvencije u ovom predizbornom trenutku ne bi odgovaralo pa joj je Miroslav Šeparović izišao na ruku.

Na svoje su došle sve one napredne stranke, udruge i pojedinci čiji se svjetonazor svodi na dišpet jednom katoličkom narodu kojemu treba promijeniti genetski kod u ime i za račun onoga queer (hrvatski: nastranost) koji sintetizira sva ona velika slova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. listopad 2020 12:00