StoryEditorOCM
Hrvatskabivši ministar

Filipović: Nelogično mi je da se Lovrinčević upuštao u sitne dealove i tražio novac, i iskreno, u to ne vjerujem

Piše Vijesti SD
13. prosinca 2023. - 11:32

Davor Filipović, bivši ministar gospodarstva kojega je jučer s dužnosti smijenio premijer Andrej Plenković, obraća se javnosti od 11 sati. Izjavu novinarima daje u Ministarstvu iz kojega odlazi, piše Jutarnji list.

Filipovićeva smjena uslijedila je nakon što je tjednik Nacional obavio članak u kojem navodi da je njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca. Tjednik je potom objavio i audio zapis razgovora Lovrinčevića i novinara Mreže TV.

- Mi smo krizu iskoristili kao priliku te smo pokrenuli transformaciju energetskog sustava, aktivirali, osigurali rekordna sredstva za energetsku obnovu, postavljanje solara. Našim smo gospodarstvenicima stavili na raspolaganje mlrd. eura za povećanje konkurentnosti. Hrvatska bilježi rekordne strane investicije i vidljivo je da RH postaje atraktivnija investicijska destinacija. ponosan sam da sam sudjelovao u svim tim projektima. Sve te stvari čine našu domovinu još sigurnijom, to su stvari koje ostaju.

Što se tiče ove situacije, dužnost mi je ne biti tret niti Vladi niti HDZ-u, a najvažnije, niti hrvatskoj državi kojoj sam imao prilike služiti kao ministar i kojoj ću ubuduće služiti kao profesor na Ekonomskom fakultetu.O porukama koje su jučer objavljene, o tome nisam ništa znao ali preuzimam odgovornost. Lovrinčević, da se on upuštao u tobožnje sitne dealove i da je tražio novac, zvuči mi nelogično i, iskreno, u to ne vjerujem. Ali sve što se dogodilo me dovelo u situaciju da preuzmem političku odgovornost jer nijedan pojedinac nije važniji od države. Ne želim ugroziti sve ono dobro što ostavljam u Ministarstvu i u Vladi. Čast mi je bila služiti hrvatskoj vladi i državi, rekao je Filipović.

- Ponavljam, sve ono što je izašlo u medijima jučer, ja za to nisam znao i jučer sam prvi put vidio. Ja na kraju preuzimam političku odgovornost.

Na pitanje novinara o izvlačenju novca, Filipović kaže da mu je to nelogično, no vjeruje da će se i Lovrinčević obratiti javnosti i reći sve što je bitno o tom pitanju.

- Ovo se nije smjelo dogoditi a meni nije preostalo ništa drugo nego preuzeti političku odgovornost. Radio sam pošteno na dobrobit hrvatskog naroda i želim da moje kolegice i kolege s premijerom nastave razvijati našu Domovinu... Želim svojoj stranci pobjedu na izborima. Što se tiče posla mog dojučerašnjeg savjetnika i državnog tajnika, imali smo korektnu suradnju ali ja ne mogu znati sve što oni rade na svakom mjestu.

Na pitanje o davanju informacija Mostu, Filipović kaže da se to ni u kojem slučaju nije smjelo dogoditi, no on za takvo što nije znao.

- Svaka državna i privatna tvtrka ima određene medijske kampanje. O tome vodi računa struka. Ja se operativno nikad takvim stvarima nisam bavio i nisam ni od koga zahtijevao da se bavi mojim imidžem, kazao je bivši ministar.

- Tek treba utvrditi vjerodostojnost svega onoga što je od jučer u medijima. Premijer je taj koji bira svoj tim, uvodi igrače u igru, stavlja na klupu... Na njemu je da vuče poteze koje misli da su najbolji. Tko god uđe u Vladu je u jednom trenutku bivši, samo je pitanje kada je taj trenutak.Ja nisam bio svjestan da su podaci na taj naći išli tom novinaru koji ih je onda prosljeđivao Mostu. Ja sam imao određena saznanja. Govorim o podacima kada smo se pripremali za sjednicu Odbora za gospodarstvo. Zatražili smo izvješće od svih institucija. Svi ti izvještaji su službeno dolazili meni i imao sam pregled što se događa. U Saboru sam satima odgovarao na pitanja i stojim iza svake riječi.

Međutim, minutu poslije Filipović je rekao da podatke o aferi ‘Plin za cent‘, kaže, nije imao. O planovima za budućnost, Filipović je rekao:

- Nisam se bavio medijima, raspisivanjem natječaja i slično... To je proces. Stručne službe na kraju procesa potpišu. Ne biram ja, nisam ja taj koji operativno određuje bilo kakve stvari. To trebate pitati Lovrinčevića. Ja sam preuzeo političku odgovornost. Neke stvari se nisu smjele dogoditi kako su se dogodile. Sada ću služiti našoj Domovini na Fakultetu. Studenti će me doživljavati na isti način kao i prije, provjerite kakve sam ocjene od studenata dobivao prije nego što sam bio ministar. Već danas sam u procesu prelaska na Ekonomski fakultet Zagreb i veselim se

Na pitanje o njegovom nasljedniku nije znao odgovoriti, a rekao je da će o tome odlučiti premijer.

- Treba utvrditi što se točno događalo i je li to uopće istina, a premijer treba donijeti odluku tko je u Vladi, a tko nije i ja njegovu odluku u potpunosti podržavam, zaključio je Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:42