StoryEditorOCM
Hrvatskaoprez!

Širi se afrička svinjska kuga, ugrožene domaće i divlje svinje. Iz Ministarstva poljoprivrede vlasnicima upućen apel

Piše Stanislav Soldo
15. srpnja 2023. - 18:33

Širi se afrička svinjska kuga među domaćim i divljim svinjama. Ministarstvo poljoprivrede informiralo je da je na snagu stupilo novo Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge.

Kao zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge u populaciji držanih svinja određuju se područja zone zaštite u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a zone nadziranja uključuju i dijelove Osječko- baranjske županije. Kao zaraženo područje zbog izbijanja afričke svinjske kuge u divljih svinja određuju se dijelovi Karlovačke, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije.

Iz Ministarstva poljoprivrede apeliraju na vlasnike svinja da se najstrože pridržavaju svih biosigurnosnih mjera zaštite.

Dodatno, kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa i u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze aktivni su punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na području općina koje se nalaze u zoni zaštite.

Nakon provedenog elektronskog savjetovanja, objavljen je i Pravilnik o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacijskim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog podrijetla te utvrđivanju popisa objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge kojim se propisuje oblik i sadržaj oznaka zdravstvene ispravnosti i identifikacijskih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla u svrhu stavljanja na tržište, oblik i sadržaj posebnih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla te postupak određivanja objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:18