stdClass Object ( [id] => 1028488 [title] => Silovateljima su se u Srednjem vijeku odsijecale glave i kopale oči, ali samo ako je žrtva bila poštena i ‘na dobrom glasu‘ [alias] => silovateljima-su-se-u-srednjem-vijeku-odsijecale-glave-i-kopale-oci-ali-samo-ako-je-zrtva-bila-postena-i-na-dobrom-glasu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovih dana, kada su ženski organi zavladali preizbornom kampanjom što će, nažalost, biti putokaz do biračkih kutija tek onom dijelu glasačica kojima nije ni dosad trebao, netko se na Facebooku sjetio da izvuče dio iz Korčulanskog statuta iz 1214. godine koji govori o kaznama u slučaju silovanja.

Pa kaže: "Plemiću koji je silovao udanu plemkinju odsijecala se glava ako je djelo bilo dokazano s dva svjedoka. Za silovanje neudane plemkinje kazna je bila 100 dukata, od čega je polovica išla djevojci, a polovica općini. Pored toga, počinitelj je morao odležati u zatvoru šest mjeseci, a kaznu je mogao izbjeći ako bi se oženio oštećenicom.

Na smrt odsijecanjem glave bio bi osuđen i plemić koji bi silovao udanu seljanku. Za silovanje neudane seljanke plemić je plaćao 50 dukata i bio kažnjen s tri mjeseca zatvorske kazne. Ako bi pak seljak silovao neudanu plemkinju, kažnjavan je vješanjem, a ako bi plemkinja nekoga lažno optužila za silovanje, bila bi kažnjena spaljivanjem."

Kakva-takva satisfakcija

Ovaj dio Korčulanskog zakona ponukao nas je da doznamo više o srednjevjekovnom pravnom položaju žena, pogotovo kada je riječ o nasilju, na ovim prostorima. I da se odmah razumijemo, nikada taj položaj nije bio pravedan, pa iako se seksualno nasilje smatralo težim prijestupom, žena je morala pod otežanim okolnostima dokazivati da ga je pretrpjela, a ishod suđenja i visina kazne ovisili su u mnogim komunama i o njezinu socijalnom statusu i društvenom položaju.

Upravo u tome je, međutim, bolno očita sličnost s današnjom sudskom praksom. Zar nismo nekidan pročitali kako su trojica silovatelja u Čakovcu oslobođena od optužbe da su "počinili kazneno djelo protiv spolne slobode nad nemoćnom osobom", jer je tijekom 20-godišnjeg (!) suđenja utvrđeno da djevojka ne zadovoljava sve uvjete da bi bila smatrana nemoćnom?

Ipak, čak i u mračnom srednjem vijeku žrtva silovanja je mogla dobiti kakvu-takvu satisfakciju kažnjavanjem počinitelja. Kazne su negdje zbilja bile drakonske, zlostavljačima su se odsijecali udovi, doduše ne oni "bitni", već najčešće ruke, a ponegdje je postojala čak i smrtna kazna.

---

image
Prizor iz rimske mitologije, "Silovanje Sabine", crtež Johna Leecha
Profimedia
The Print Collector/Heritage Images/Profimedia
---

U radu "Neki aspekti pravnog položaja ženâ u Vinodolskom zakonu, Senjskom i Krčkom" o kaznama za nasilje nad ženama pisala je dr. Zrinka Novak s Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU.

Tako je u Vinodolskom zakonu iz 1288. godine za silovanje propisana visoka novčana kazna, dok se u Senjskom i Krčkom statutu, koji su pisani stoljeće kasnije, predviđa i smrtna kazna.

Vinodolski zakon za onoga tko siluje ženu ili je namjerava silovati u čl. 56 propisuje da "treba knezu platiti 50 libara, što je nešto manje od 25 dukata, a toj ženi isto toliko, ako se ne bude mogao s njome na neki drugi način nagoditi". Dakle, kazna za silovanje je vrlo visoka, bez obzira radi li se o pokušaju ili izvršenju zločina jer za ono doba, recimo, s 50 dukata mogla se kupiti dobra parcela.

Povrijeđena čast

Budući da je povrijeđena i čast ženine obitelji, krajnji korisnik globe je upravo njezina obitelj. No, ako bi počinitelj kojim slučajem nagodbom uzeo žrtvu (djevojku, udovicu) za ženu (uz njezinu privolu), kaznu bi izbjegao, jer bi tim činom bila vraćena čast obitelji žene žrtve.

Sam čin, pojašnjava dr. Novak, dokazuje se svjedocima, što je zapravo u praksi teško izvedivo, pa Vinodolski zakon, u slučaju nedostatka svjedoka, vjeruje oštećenoj, s time da ona mora prisegnuti, zajedno s porotnicama, na Evanđelje, zaklinjući se na istinu.

Senjski statut donosi odredbu (čl. 48) u kojoj se za silovanje žene predviđa smrt: "Ako tko siluje djevojku koja je djevica ili neku poštenu ženu, treba umrijeti."

U Krčkome statutu predviđen je sustav dokazivanja zločina, čak i tortura za osumnjičenoga, a ako bi na mukama priznao da je počinio zločin, slijedila bi mu smrtna kazna.

Trsatski statut, koji je donesen 1460. godine, pravi razliku prema tome radi li se o djevojci, udanoj ženi ili bludnici, piše dr. Novak. Dodaje da je prema Trsatskom statutu, ali i nekim istarskim statutima iz XV. st. (Dvigradski, Buzetski) vidljivo da bi silovatelj bludnice ili žene na "lošem" glasu bio kažnjen manjom kaznom od one koja je bila propisana za silovanje žene na dobrom glasu. To je ono kad naši momci i danas kažu "sama je tražila i izazivala".

I Rapski statut iz 1326. godine razlikuje žene prema moralnome i društvenome statusu pa se tako propisuje da ako netko siluje djevicu, udanu ženu ili udovicu dobroga glasa, plaća 100 perpera (oko 50 dukata) globe, od čega polovica iznosa pripada komuni, a polovica žrtvi, a počinitelj delikta protjeruje se na godinu dana izvan komune. U slučaju da nema odakle platiti globu treba ga se kazniti tako da mu se - iskopaju oči!

Dakako, ako je silovana žena poštena i dobroga glasa. Za silovanje bludnice, pak, kazna je bitno manja - 12 perpera, što je oko šest dukata. Ako dotični nije u mogućnosti isplatiti globu, kažnjava ga se tako da mu se odreže desna šaka. Nije malo!

---

image
Akg-images/Akg/Profimedia
---

Dalmatinski statuti

Ako bi netko silovao bludnicu koja drži javnu kuću, kazna za počinitelja iznosi šest perpera, što je oko tri dukata. Ako prijestupnik ne može platiti globu, bio bi osuđen na bičevanje i žigosanje.

Rapski statut navodi i mjeru u slučaju da se siluje sluškinja, pa tako za počinitelja kazna iznosi 12 perpera (oko šest dukata), a ako je ne bi mogao platiti u novcu, kažnjava ga se također odsijecanjem desne šake. Čini se drakonski, je l' da? Pitanje je koliko teško su tadašnji tužitelji uspijevali u dokaznom postupku uvjeriti sud.

U gotovo svim dalmatinskim statutima, osim u dubrovačkom, kazne za silovatelje ovisile su o bračnom statusu (udana žena, neudana, djevojka, udovica) i o moralnom kriteriju (dobra žena, poštena žena, "prosta" ili "zla" žena, žena "na lošem glasu", bludnica itd.), ali i o društvenom statusu žene unutar komune, dakle bitno je bilo je li patricijka, građanka, bogatija ili siromašnija, sluškinja, seljanka, redovnica...

Uglavnom se smatralo da samo prisutnost muškarca u kući može jamčiti za žensku čast i poštenje, što je, kako pojašnjava dr. Zrinka Novak, bilo povezano s u srednjem vijeku raširenim shvaćanjem da žena treba biti na neki način zatvorena u privatni prostor, te u okrilju obitelji živjeti pod patronatom muškarca. Nepravedno? Pa zar i danas ne čujemo ono "šta ona ima sama radit' vanka u tu uru"?

Inače, u to vrijeme većina zakona tretirala je udane žene kao ograničeno poslovno sposobne, što znači da nije mogla sama raspolagati imovinom, a neki statuti su izričito propisivali podređenost žene mužu. Na primjer, po odredbama Korčulanskog statuta udovica koja se želi ponovno udati može izdvojiti samo svoj miraz, a ako se ne odluči ponovno udavati može zadržati svoj miraz i svu muževu imovinu.

Zanimljivo je da je nešto veća prava imala udovica iz braka bez djece na Braču i Hvaru, gdje je dobivala u vlasništvo trećinu ostavine. Tko je ono rekao da su otočani škrti? No, šalu na stranu, treba se samo sjetiti današnjih sudskih trakavica u slučaju razvoda, potom alimentacija... Uostalom, ako netko danas izjavi da odluku o abortusu žena ne može sama donositi, što je to ako ne ograničavanje pravne sposobnosti?

Tretiralo se u srednjovjekovnim statutima i fizičko nasilje nad ženama. Tako se u Senjskom statutu u čl. 56 predviđa kazna za onoga tko istuče dobru ženu (bona mulier) ili djevicu (virgo), a visina kazne ovisi o moralnoj reputaciji oštećene. Naime, ako je žrtva poštena žena (honesta mulier) ili poštena djevojka (honesta puella), dakle žena doličnoga morala, kazna za počinitelja istoga moralnog ugleda je šest libara (oko tri dukata), a ako je riječ o poštenoj djevojci ili ženi koju je napao nepošten čovjek, kazna za takva počinitelja iznosi 24 libre (oko 12 dukata). Trebalo bi, međutim, znati da su sud o tome je li žena doličnog morala donosili muškarci, dakle isti oni koji koji imaju pravo odrediti i pravorijek. Nekako nam je i to danas poznato.

Tjeranje štapom

Senjski statut u čl. 82 određuje vrlo visoku novčanu kaznu od 50 libara (oko 25 dukata) za pljusku, i to bez obzira na stalešku pripadnost. Naime, pljuska se smatra napadom na čast uvrijeđenoga, iako ne ostavlja vidljive tragove na licu, pa čak i ne uzrokuje pretjeranu fizičku bol. Na Krku su stanovnici također bili osjetljivi na povredu časti pljuskom, ali Krčki statut donosi razliku u stupnju povrede, prema društvenom ugledu.

Recimo, Poljički statut ovako kaže: "Ako tko izbije bilo čiju ženu, ili sestru, ili kćer, bez prava povoda s njihove strane, taj plaća dvostruku kaznu za nasilje, to jest 50 libara." Zamislite kako je bilo "teško" dokazati povod.

Zanimljivo je, ipak, da su Poljičani predvidjeli kazne i za žene koje vrijeđaju muškarce: "Ako ženska osoba navali na koga psovkama, nije dopušteno da je udari, već da odgovori. Međutim, ako ženska osoba nasrne na koga da udari ili napadne, da se počupa ili potuče s njim, a da joj on nije pružio pravoga povoda niti je kriv - ako takvu potjera štapom do njezine kuće, za to ne plaća ništa." Kuš babo, rekli bi joj i danas mnogi muškarčine. I potom je spalili kao vješticu.

---

Klade za verbalne uvrede


U slučaju verbalne uvrede, što se naročito odnosi na psovku, Vinodolski zakon u čl. 28 predviđa, i za muškarca i za ženu koja počini verbalni delikt prema muškarcu ili ženi, novčanu kaznu od dvije libre namijenjenu kao odštetu uvrijeđenoj osobi, a dvije libre dvoru (knezu). Naravno, uvreda se dokazuje barem jednim vjerodostojnim svjedokom, ako na mjestu događaja nije bilo prisutno više svjedoka.

U Krčkome statutu stoji odredba da "nijedan muž ne može osloboditi svoju ženu ni od koje obveze ako bi psovala neku dobru ženu", a kazne su prilično stroge i ponižavajuće za optuženu. Treba biti stavljena u klade, a njezin muž treba platiti tri celeza, koji se dijele napola, polovica gospodi, a polovica kao odšteta oštećenoj strani. I ovdje je dovoljan jedan svjedok, a naglašava se da se, ako nema muških svjedoka, vjeruje "jednoj dobroj ženi".

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRAKONSKE KAZNE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => DRAKONSKE KAZNE 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-23 09:50:20 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-06-25 06:26:40 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2020-06-25 06:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13959790.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13959794.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13959788.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Hulton Archive","The Print Collector\/Heritage Images\/Profimedia","Akg-images\/Akg\/Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u201dSilovanje Lukrecije\u201d; o njoj je i Shakespeare napisao poemu
\n\/Getty Images)","Prizor iz rimske mitologije, \u201dSilovanje Sabine\u201d, crte\u017e Johna Leecha
\nProfimedia",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1372","k_13959790_1280.jpg":"1280x1280","k_13959790_1024.jpg":"1024x1024","k_13959790_640.jpg":"640x640","k_13959790_480.jpg":"480x480","k_13959790_340.jpg":"340x340","k_13959790_220.jpg":"220x220","o_13959790_1280.jpg":"1280x914","o_13959790_1024.jpg":"1024x731","o_13959790_640.jpg":"640x457","o_13959790_480.jpg":"480x343","o_13959790_340.jpg":"340x242","o_13959790_220.jpg":"220x157","h_13959790_1280.jpg":"1280x854","h_13959790_1024.jpg":"1024x683","h_13959790_640.jpg":"640x427","h_13959790_480.jpg":"480x320","h_13959790_340.jpg":"340x227","h_13959790_220.jpg":"220x147","pp_13959790_1280.jpg":"1006x1280","pp_13959790_1024.jpg":"805x1024","pp_13959790_640.jpg":"503x640","pp_13959790_480.jpg":"377x480","pp_13959790_340.jpg":"267x340","pp_13959790_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1800x1179","k_13959794_1280.jpg":"1280x1280","k_13959794_1024.jpg":"1024x1024","k_13959794_640.jpg":"640x640","k_13959794_480.jpg":"480x480","k_13959794_340.jpg":"340x340","k_13959794_220.jpg":"220x220","o_13959794_1280.jpg":"1280x838","o_13959794_1024.jpg":"1024x670","o_13959794_640.jpg":"640x419","o_13959794_480.jpg":"480x314","o_13959794_340.jpg":"340x222","o_13959794_220.jpg":"220x144","h_13959794_1280.jpg":"1280x854","h_13959794_1024.jpg":"1024x683","h_13959794_640.jpg":"640x427","h_13959794_480.jpg":"480x320","h_13959794_340.jpg":"340x227","h_13959794_220.jpg":"220x147","pp_13959794_1280.jpg":"1006x1280","pp_13959794_1024.jpg":"805x1024","pp_13959794_640.jpg":"503x640","pp_13959794_480.jpg":"377x480","pp_13959794_340.jpg":"267x340","pp_13959794_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1800x1295","k_13959788_1280.jpg":"1280x1280","k_13959788_1024.jpg":"1024x1024","k_13959788_640.jpg":"640x640","k_13959788_480.jpg":"480x480","k_13959788_340.jpg":"340x340","k_13959788_220.jpg":"220x220","o_13959788_1280.jpg":"1280x920","o_13959788_1024.jpg":"1024x736","o_13959788_640.jpg":"640x460","o_13959788_480.jpg":"480x345","o_13959788_340.jpg":"340x244","o_13959788_220.jpg":"220x158","h_13959788_1280.jpg":"1280x854","h_13959788_1024.jpg":"1024x683","h_13959788_640.jpg":"640x427","h_13959788_480.jpg":"480x320","h_13959788_340.jpg":"340x227","h_13959788_220.jpg":"220x147","pp_13959788_1280.jpg":"1006x1280","pp_13959788_1024.jpg":"805x1024","pp_13959788_640.jpg":"503x640","pp_13959788_480.jpg":"377x480","pp_13959788_340.jpg":"267x340","pp_13959788_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4493869 Threads: 2 Questions: 145733840 Slow queries: 62015 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4340187 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/silovateljima-su-se-u-srednjem-vijeku-odsijecale-glave-i-kopale-oci-ali-samo-ako-je-zrtva-bila-postena-i-na-dobrom-glasu-1028488 [printLink] => /vijesti/hrvatska/silovateljima-su-se-u-srednjem-vijeku-odsijecale-glave-i-kopale-oci-ali-samo-ako-je-zrtva-bila-postena-i-na-dobrom-glasu-1028488?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355562 [name] => silovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silovanje [link] => /tag/silovanje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 328363 [name] => srednji vijek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srednji-vijek [link] => /tag/srednji-vijek ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611224 [name] => zrinka novak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-25 08:25:39 [main_article_id] => 0 [alias] => zrinka-novak [link] => /tag/zrinka-novak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRAKONSKE KAZNE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Silovateljima su se u Srednjem vijeku odsijecale glave i kopale oči, ali samo ako je žrtva bila poštena i ‘na dobrom glasu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13959790.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Hulton Archive [mainImageDesc] => ”Silovanje Lukrecije”; o njoj je i Shakespeare napisao poemu
/Getty Images) [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13959790.jpg [title] => ”Silovanje Lukrecije”; o njoj je i Shakespeare napisao poemu
/Getty Images)
Hulton Archive ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13959794.jpg [title] => Prizor iz rimske mitologije, ”Silovanje Sabine”, crtež Johna Leecha
Profimedia
The Print Collector/Heritage Images/Profimedia ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13959788.jpg [title] => Akg-images/Akg/Profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovih dana, kada su ženski organi zavladali preizbornom kampanjom što će, nažalost, biti putokaz do biračkih kutija tek onom dijelu glasačica kojima nije ni dosad trebao, netko se na Facebooku sjetio da izvuče dio iz Korčulanskog statuta iz 1214. godine koji govori o kaznama u slučaju silovanja.

Pa kaže: "Plemiću koji je silovao udanu plemkinju odsijecala se glava ako je djelo bilo dokazano s dva svjedoka. Za silovanje neudane plemkinje kazna je bila 100 dukata, od čega je polovica išla djevojci, a polovica općini. Pored toga, počinitelj je morao odležati u zatvoru šest mjeseci, a kaznu je mogao izbjeći ako bi se oženio oštećenicom.

Na smrt odsijecanjem glave bio bi osuđen i plemić koji bi silovao udanu seljanku. Za silovanje neudane seljanke plemić je plaćao 50 dukata i bio kažnjen s tri mjeseca zatvorske kazne. Ako bi pak seljak silovao neudanu plemkinju, kažnjavan je vješanjem, a ako bi plemkinja nekoga lažno optužila za silovanje, bila bi kažnjena spaljivanjem."

Kakva-takva satisfakcija

Ovaj dio Korčulanskog zakona ponukao nas je da doznamo više o srednjevjekovnom pravnom položaju žena, pogotovo kada je riječ o nasilju, na ovim prostorima. I da se odmah razumijemo, nikada taj položaj nije bio pravedan, pa iako se seksualno nasilje smatralo težim prijestupom, žena je morala pod otežanim okolnostima dokazivati da ga je pretrpjela, a ishod suđenja i visina kazne ovisili su u mnogim komunama i o njezinu socijalnom statusu i društvenom položaju.

Upravo u tome je, međutim, bolno očita sličnost s današnjom sudskom praksom. Zar nismo nekidan pročitali kako su trojica silovatelja u Čakovcu oslobođena od optužbe da su "počinili kazneno djelo protiv spolne slobode nad nemoćnom osobom", jer je tijekom 20-godišnjeg (!) suđenja utvrđeno da djevojka ne zadovoljava sve uvjete da bi bila smatrana nemoćnom?

Ipak, čak i u mračnom srednjem vijeku žrtva silovanja je mogla dobiti kakvu-takvu satisfakciju kažnjavanjem počinitelja. Kazne su negdje zbilja bile drakonske, zlostavljačima su se odsijecali udovi, doduše ne oni "bitni", već najčešće ruke, a ponegdje je postojala čak i smrtna kazna.

---

image
Prizor iz rimske mitologije, "Silovanje Sabine", crtež Johna Leecha
Profimedia
The Print Collector/Heritage Images/Profimedia
---

U radu "Neki aspekti pravnog položaja ženâ u Vinodolskom zakonu, Senjskom i Krčkom" o kaznama za nasilje nad ženama pisala je dr. Zrinka Novak s Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU.

Tako je u Vinodolskom zakonu iz 1288. godine za silovanje propisana visoka novčana kazna, dok se u Senjskom i Krčkom statutu, koji su pisani stoljeće kasnije, predviđa i smrtna kazna.

Vinodolski zakon za onoga tko siluje ženu ili je namjerava silovati u čl. 56 propisuje da "treba knezu platiti 50 libara, što je nešto manje od 25 dukata, a toj ženi isto toliko, ako se ne bude mogao s njome na neki drugi način nagoditi". Dakle, kazna za silovanje je vrlo visoka, bez obzira radi li se o pokušaju ili izvršenju zločina jer za ono doba, recimo, s 50 dukata mogla se kupiti dobra parcela.

Povrijeđena čast

Budući da je povrijeđena i čast ženine obitelji, krajnji korisnik globe je upravo njezina obitelj. No, ako bi počinitelj kojim slučajem nagodbom uzeo žrtvu (djevojku, udovicu) za ženu (uz njezinu privolu), kaznu bi izbjegao, jer bi tim činom bila vraćena čast obitelji žene žrtve.

Sam čin, pojašnjava dr. Novak, dokazuje se svjedocima, što je zapravo u praksi teško izvedivo, pa Vinodolski zakon, u slučaju nedostatka svjedoka, vjeruje oštećenoj, s time da ona mora prisegnuti, zajedno s porotnicama, na Evanđelje, zaklinjući se na istinu.

Senjski statut donosi odredbu (čl. 48) u kojoj se za silovanje žene predviđa smrt: "Ako tko siluje djevojku koja je djevica ili neku poštenu ženu, treba umrijeti."

U Krčkome statutu predviđen je sustav dokazivanja zločina, čak i tortura za osumnjičenoga, a ako bi na mukama priznao da je počinio zločin, slijedila bi mu smrtna kazna.

Trsatski statut, koji je donesen 1460. godine, pravi razliku prema tome radi li se o djevojci, udanoj ženi ili bludnici, piše dr. Novak. Dodaje da je prema Trsatskom statutu, ali i nekim istarskim statutima iz XV. st. (Dvigradski, Buzetski) vidljivo da bi silovatelj bludnice ili žene na "lošem" glasu bio kažnjen manjom kaznom od one koja je bila propisana za silovanje žene na dobrom glasu. To je ono kad naši momci i danas kažu "sama je tražila i izazivala".

I Rapski statut iz 1326. godine razlikuje žene prema moralnome i društvenome statusu pa se tako propisuje da ako netko siluje djevicu, udanu ženu ili udovicu dobroga glasa, plaća 100 perpera (oko 50 dukata) globe, od čega polovica iznosa pripada komuni, a polovica žrtvi, a počinitelj delikta protjeruje se na godinu dana izvan komune. U slučaju da nema odakle platiti globu treba ga se kazniti tako da mu se - iskopaju oči!

Dakako, ako je silovana žena poštena i dobroga glasa. Za silovanje bludnice, pak, kazna je bitno manja - 12 perpera, što je oko šest dukata. Ako dotični nije u mogućnosti isplatiti globu, kažnjava ga se tako da mu se odreže desna šaka. Nije malo!

---

image
Akg-images/Akg/Profimedia
---

Dalmatinski statuti

Ako bi netko silovao bludnicu koja drži javnu kuću, kazna za počinitelja iznosi šest perpera, što je oko tri dukata. Ako prijestupnik ne može platiti globu, bio bi osuđen na bičevanje i žigosanje.

Rapski statut navodi i mjeru u slučaju da se siluje sluškinja, pa tako za počinitelja kazna iznosi 12 perpera (oko šest dukata), a ako je ne bi mogao platiti u novcu, kažnjava ga se također odsijecanjem desne šake. Čini se drakonski, je l' da? Pitanje je koliko teško su tadašnji tužitelji uspijevali u dokaznom postupku uvjeriti sud.

U gotovo svim dalmatinskim statutima, osim u dubrovačkom, kazne za silovatelje ovisile su o bračnom statusu (udana žena, neudana, djevojka, udovica) i o moralnom kriteriju (dobra žena, poštena žena, "prosta" ili "zla" žena, žena "na lošem glasu", bludnica itd.), ali i o društvenom statusu žene unutar komune, dakle bitno je bilo je li patricijka, građanka, bogatija ili siromašnija, sluškinja, seljanka, redovnica...

Uglavnom se smatralo da samo prisutnost muškarca u kući može jamčiti za žensku čast i poštenje, što je, kako pojašnjava dr. Zrinka Novak, bilo povezano s u srednjem vijeku raširenim shvaćanjem da žena treba biti na neki način zatvorena u privatni prostor, te u okrilju obitelji živjeti pod patronatom muškarca. Nepravedno? Pa zar i danas ne čujemo ono "šta ona ima sama radit' vanka u tu uru"?

Inače, u to vrijeme većina zakona tretirala je udane žene kao ograničeno poslovno sposobne, što znači da nije mogla sama raspolagati imovinom, a neki statuti su izričito propisivali podređenost žene mužu. Na primjer, po odredbama Korčulanskog statuta udovica koja se želi ponovno udati može izdvojiti samo svoj miraz, a ako se ne odluči ponovno udavati može zadržati svoj miraz i svu muževu imovinu.

Zanimljivo je da je nešto veća prava imala udovica iz braka bez djece na Braču i Hvaru, gdje je dobivala u vlasništvo trećinu ostavine. Tko je ono rekao da su otočani škrti? No, šalu na stranu, treba se samo sjetiti današnjih sudskih trakavica u slučaju razvoda, potom alimentacija... Uostalom, ako netko danas izjavi da odluku o abortusu žena ne može sama donositi, što je to ako ne ograničavanje pravne sposobnosti?

Tretiralo se u srednjovjekovnim statutima i fizičko nasilje nad ženama. Tako se u Senjskom statutu u čl. 56 predviđa kazna za onoga tko istuče dobru ženu (bona mulier) ili djevicu (virgo), a visina kazne ovisi o moralnoj reputaciji oštećene. Naime, ako je žrtva poštena žena (honesta mulier) ili poštena djevojka (honesta puella), dakle žena doličnoga morala, kazna za počinitelja istoga moralnog ugleda je šest libara (oko tri dukata), a ako je riječ o poštenoj djevojci ili ženi koju je napao nepošten čovjek, kazna za takva počinitelja iznosi 24 libre (oko 12 dukata). Trebalo bi, međutim, znati da su sud o tome je li žena doličnog morala donosili muškarci, dakle isti oni koji koji imaju pravo odrediti i pravorijek. Nekako nam je i to danas poznato.

Tjeranje štapom

Senjski statut u čl. 82 određuje vrlo visoku novčanu kaznu od 50 libara (oko 25 dukata) za pljusku, i to bez obzira na stalešku pripadnost. Naime, pljuska se smatra napadom na čast uvrijeđenoga, iako ne ostavlja vidljive tragove na licu, pa čak i ne uzrokuje pretjeranu fizičku bol. Na Krku su stanovnici također bili osjetljivi na povredu časti pljuskom, ali Krčki statut donosi razliku u stupnju povrede, prema društvenom ugledu.

Recimo, Poljički statut ovako kaže: "Ako tko izbije bilo čiju ženu, ili sestru, ili kćer, bez prava povoda s njihove strane, taj plaća dvostruku kaznu za nasilje, to jest 50 libara." Zamislite kako je bilo "teško" dokazati povod.

Zanimljivo je, ipak, da su Poljičani predvidjeli kazne i za žene koje vrijeđaju muškarce: "Ako ženska osoba navali na koga psovkama, nije dopušteno da je udari, već da odgovori. Međutim, ako ženska osoba nasrne na koga da udari ili napadne, da se počupa ili potuče s njim, a da joj on nije pružio pravoga povoda niti je kriv - ako takvu potjera štapom do njezine kuće, za to ne plaća ništa." Kuš babo, rekli bi joj i danas mnogi muškarčine. I potom je spalili kao vješticu.

---

Klade za verbalne uvrede


U slučaju verbalne uvrede, što se naročito odnosi na psovku, Vinodolski zakon u čl. 28 predviđa, i za muškarca i za ženu koja počini verbalni delikt prema muškarcu ili ženi, novčanu kaznu od dvije libre namijenjenu kao odštetu uvrijeđenoj osobi, a dvije libre dvoru (knezu). Naravno, uvreda se dokazuje barem jednim vjerodostojnim svjedokom, ako na mjestu događaja nije bilo prisutno više svjedoka.

U Krčkome statutu stoji odredba da "nijedan muž ne može osloboditi svoju ženu ni od koje obveze ako bi psovala neku dobru ženu", a kazne su prilično stroge i ponižavajuće za optuženu. Treba biti stavljena u klade, a njezin muž treba platiti tri celeza, koji se dijele napola, polovica gospodi, a polovica kao odšteta oštećenoj strani. I ovdje je dovoljan jedan svjedok, a naglašava se da se, ako nema muških svjedoka, vjeruje "jednoj dobroj ženi".

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Hulton Archive The Print Collector/Heritage Images/Profimedia Akg-images/Akg/Profimedia
Hulton Archive
”Silovanje Lukrecije”; o njoj je i Shakespeare napisao poemu
/Getty Images)
The Print Collector/Heritage Images/Profimedia
Prizor iz rimske mitologije, ”Silovanje Sabine”, crtež Johna Leecha
Profimedia
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/silovateljima-su-se-u-srednjem-vijeku-odsijecale-glave-i-kopale-oci-ali-samo-ako-je-zrtva-bila-postena-i-na-dobrom-glasu-1028488 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=32ec280ffd6f048d71f8ce763e80532865a5395c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Silovateljima+su+se+u+Srednjem+vijeku+odsijecale+glave+i+kopale+o%C4%8Di%2C+ali+samo+ako+je+%C5%BErtva+bila+po%C5%A1tena+i+%E2%80%98na+dobrom+glasu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilovateljima-su-se-u-srednjem-vijeku-odsijecale-glave-i-kopale-oci-ali-samo-ako-je-zrtva-bila-postena-i-na-dobrom-glasu-1028488 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilovateljima-su-se-u-srednjem-vijeku-odsijecale-glave-i-kopale-oci-ali-samo-ako-je-zrtva-bila-postena-i-na-dobrom-glasu-1028488 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRAKONSKE KAZNE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaDRAKONSKE KAZNE

Silovateljima su se u Srednjem vijeku odsijecale glave i kopale oči, ali samo ako je žrtva bila poštena i ‘na dobrom glasu‘

25. lipnja 2020. - 08:23

Ovih dana, kada su ženski organi zavladali preizbornom kampanjom što će, nažalost, biti putokaz do biračkih kutija tek onom dijelu glasačica kojima nije ni dosad trebao, netko se na Facebooku sjetio da izvuče dio iz Korčulanskog statuta iz 1214. godine koji govori o kaznama u slučaju silovanja.

Pa kaže: "Plemiću koji je silovao udanu plemkinju odsijecala se glava ako je djelo bilo dokazano s dva svjedoka. Za silovanje neudane plemkinje kazna je bila 100 dukata, od čega je polovica išla djevojci, a polovica općini. Pored toga, počinitelj je morao odležati u zatvoru šest mjeseci, a kaznu je mogao izbjeći ako bi se oženio oštećenicom.

Na smrt odsijecanjem glave bio bi osuđen i plemić koji bi silovao udanu seljanku. Za silovanje neudane seljanke plemić je plaćao 50 dukata...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 04:45