StoryEditor
HrvatskaSlobodna Dalmacija

Damir Šarac: Samo je jedna novina s velikim N: nikad dosadna, uvijek Slobodna!

Piše Damir Šarac
17. siječnja 2020. - 20:50
Saša Burić/Hanza media

Već na prvoj naslovnici 'Slobodne Dalmacije' od 17. lipnja 1943. tiskanoj u mosorskoj pojati došao je do izražaja duh koji će Novinu ispunjati punih 77 godina: ilustratorica Cvijeta Job, tada dvadesetogodišnjakinja, kći slikara Ignjata Joba koja se puno godina kasnije proslavila ilustracijama bajki Ivane Brlić-Mažuranić, nacrtala je karikaturu Mussolinija koji nastoji ugasiti vatru (otpora) koja je zahvatila dalmatinske gradove, no oganj je sve žešči! Na rezervoaru iz kojeg gasi antifašistički požar piše 'ulje', moguće baš ono ulje ricinusovo kojim su talijanski fašisti šopali okupirane Dalmatince izazivajući im strašne želučane tegobe. Talijanima su tih dana kucali posljednji trenuci na dalmatinskoj obali, niti tri mjeseca kasnije fašistička Italije će kapitulirati a s partizanima nakratko u Split dolazi i 'Slobodna'. Kad su u zadnjem razdoblju Drugog svjetskog rata u grad nahrupili nacisti, Novina se ponovno seli za pokretom otpora, da bi se od 26. listopada 1944. trajno nastanila u Splitu.

Proći će još desetak godina dosadnog novinarstva kad je kao i sve ostale tiskovine služila revolucionarnoj komunističkoj propagandi i objavljivala beskrajno duge govore rukovodilaca. Put koji je od 1957. zacrtao legenadrni glavni urednik Sibe Kvesić, razvijajući dopisničku mrežu iz svih malih i velikih dalmatinskih mista, kojima je na taj način dao dotad neviđenu pažnju, urodio je nevjerojatnim rezultatom: od lokalne novinice koja se prodavala u nekoliko tisuća primjeraka doveo je 'Slobodnu' do lista s peteroznamenkastim nakladama kojem nitko u Dalmaciji nije nije mogao 'ni primirisati', niti po utjecaju, niti po ugledu, niti po privrženosti čitatelja! Kao najistinitija istina zvučala je tvrdnja: 'Izašlo je u Novini!' , a kao najteža prijetnja: 'Dat ću te u Novinu!' uz ozbiljnu politiku i kolumne, tajna 'Sobodnina' šarma i obljubljenosti bila je u reportažama vrhunskih majstora pera, vijestima iz najmanjih mjesta, sjajnim fotografijama, suvremenom grafičkom oblikovanju te zalaganju za pravo 'maloga čovjeka'.  

Novina je postala uobičajeni naziv za 'Slobodnu Dalmaciju' jer se niti jedna druga novina nije mogla izboriti za takav status na njezinom području koje se osamdesetih godina pod urednikovanjem Joška Kulušića i njegovih pobočnika Joška Frančeskija i Vojka Mirkovića, te cijele plejade sjajnih urednika i novinara te vanjskih suradnika proširio preko cijele jugoslavenske države: redovito je na istpitivanjima tržišta prema utjecaju i ugledu zauzimala prvo mjesto i po tome postala jedinstvena pojava među regionalnim dnevnicima, prava rijetkost i u svjetskoj žurnalistici. Tiskalo se devet izdanja: večernje, zagrebačko, dalmatinsko, BiH, dubrovačko, zadarsko, šibensko, splitsko, te europsko otisnuto u Frankfurtu istog dana.

Popularnosti 'Slobodne' doprinijela je i masa posebnih priloga i izdanja, pri čemu valja istaknuti najstariji hrvatski politički tjednik 'Nedjeljna Dalmacija' koju je 1971. pokrenuo glavni urednik Hrvoje Baričić. U zlatnim vremenima dosezala je nakladu od preko 90 tisuća primjeraka, a brojevi uoči prvih demokratskih izbora u kojem su objavljivani ekskluzivni intervjui sa Savkom Dapčević Kučar, Vicom Vukovom i Franjom Tuđmanom premašio je 120 tisuća. U 'Nedjeljnoj' je 1983. rođen 'Feral' zbog čije je šale s 'Partizankom' 1988. godine splitski tjednik bio posljednji list zabranjen u komunističkoj Jugoslaviji. 

Privlačila je 'Slobodna' čitatelje brojnim dodatnim sadržajima, tiskao se humoristički prilog Pomet, tjednik Jadranski sport, strip revija Cak, sportski list Pressing, kulturni podlistak Forum, prvi dalmatinski tabloid Stil, dječji časopis Oblutak, Mali oglasnik, lovački mjesečnik Dobra kob, a potom i časopisi Maslina, Otvoreno more, Hajdukova revija, Naprid bili,te prilozi za nježniji spol, modu, auto-moto, zdravlje, enigmatiku, stripoljupce, čuveni tv-prilog koji se prvi u državi pomakao s uobičajenog petka na četvrtak...  S vremenom, prilozi su se dodavali i ukidali, ali ta je dobra tradicija očuvana sve do danas kad se svakog dana mogu pronaći specijalizirani 'aditivi' za zainteresirano čitateljstvo. 

'Slobodna' danas ima najmoćniju tiskaru u Dalmaciji, objavljuje Dubrovački vjesnik, jedan od najstarijih hrvatskih lokalnih listova, Šibenski list, Otvoreno More, Max Fishing, Maslinu, povremena izdanja koja se bave najboljim u Hrvatskoj, tvrtkama, institucijama, projektima. Organiziraju se brojne konferencije koje se bave žarećim problemima poput vodoopskrbe, sigurnosti na moru, demografije, borbenim sustavima budućnosti....

A kad smo kod budućnosti, 'Slobodnin' produžetak u futur bio je internetski portal pokrenut 1999. godine.

Kakva se revolucija dogodila medijima kroz to vrijeme! Naš proizvod, novinski tekst postao je besplatan, vrijednost i važnost  počeli su se mjeriti u klikovima, nastala je bespoštedna trka za pažnjom čitatelja u kojoj si morao privući stotine tisuća ljudi ili riskirati gubitak utjecaja. Stara se dama i ovdje drži, navukla je dres i patike pa postala najbrže rastući mainstream medij u Hrvatskoj, prebacujući i preko milijun dnevnih čitanja, jedini izvan Zagreba s nacionalnim dosegom. I kao što fine dame slijede modnu utakmicu, tako i 'Slobodna' u svojim visokim godinama vrijednim poštovanja mora biti svakoga dana biti šik. S novim obnovljenim portalom još ćete više guštati u njezinim pričama. Nikad dosadna, uvijek slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 14:27