StoryEditorOCM
HrvatskaODMAH NAKON PRESSICE

Prve pukotine u lijevoj koaliciji: ‘Cijela stranka je na nogama, nitko ne želi ići s SDP-om.‘ Javili se iz Istre...

Piše IVANKA TOMA/jl
6. ožujka 2024. - 13:57

Još se svi čelnici oporbenih stranaka ljevice i centra u utorak navečer nisu razišli sa sastanka koji se održao u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu, gdje je dogovoren zajednički izlazak na izbore, a iz IDS-a su već počele stizati obavijesti da slika i nije baš onakva kakva je odaslana nakon sastanka - piše Jutarnji list.

- Ovdje je deset političkih stranaka ljevice i centra koje u potpunosti razumiju u kakvu se trenutku Hrvatska sada nalazi, koje potpuno razumiju u kojem smjeru HDZ gura Hrvatsku. I upravo zato što znamo da Hrvatska može bolje, što znamo da Hrvatska mora bolje, danas smo nakon razgovora dogovorili da ćemo na ovim izborima koji su pred nama nastupiti zajedno - izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin dok su uz njega stajali čelnici stranaka - Fokus (Davor Nađi), IDS (Dalibor Paus), PGS (Darijo Vasilić), Reformisti (Radimir Čačić), Centar (Ivica Puljak), Radnička fronta (Denis Geto), Stranka s imenom i prezimenom (Dalija Orešković), Glas (Anka Mrak Taritaš) te HSS (Krešo Beljak).

Nitko od njih, dok su bili uključeni mikrofoni i kamere, nije ništa dodao niti oduzeo Grbinovoj izjavi, nego je sve ostalo na tome da je dogovoreno kako će u šest izbornih jedinica ljevica izaći u dva bloka - Možemo! u jednome, a u drugome SDP u koaliciji s ostalim strankama, a u preostale četiri izborne jedinice svi zajedno u jednome bloku, dok će se modaliteti dogovoriti naknadno.

Međutim, Grbinova izjava nije dobro sjela IDS-ovcima u Istri koji su je gledali na televiziji pa je i prije nego što je predsjednik IDS-a Dalibor Paus sjeo u automobil i krenuo put Istre razaslana obavijest da u 8. izbornoj jedinici (obuhvaća Istru, Rijeku i Kvarner) stranke ljevice i centra idu u tri bloka. Jedan je Možemo!, drugi SDP, a treći blok čini koalicija u kojoj su IDS, PGS, Fokus i Reformisti.

image

Radimir Čačić, Krešimir Beljak, Dalija Oreškovic, Peđa Grbin, Anka Mrak Taritaš, Ivica Puljak, Darijo Vasilić

Goran Mehkek/Cropix

O tome je Paus govorio Hini prije sastanka čelnika deset stranaka na Iblerovom trgu, pozivajući se na odluku Predsjedništva IDS-a, te je još sugerirao da bi, osim u 8. izbornoj jedinici, u još njih pet bilo oportuno izaći na izbore u tri bloka "kako bi se prevladali animoziteti između pojedinih stranaka". Predsjednik IDS-a je rekao i da je predsjednika SDP-a Peđu Grbina ranije obavijestio da IDS neće izaći na izbore na listi s SDP-om.

Tijekom sastanka, kažu nam insajderi, Paus nije na tome inzistirao, nego je iskazao dvojbu oko toga može li se u Istri bolji rezultat dobiti ako idu s SDP-om ili odvojeno. Ali je, kažu, iznio čvrst stav da treba maknuti HDZ s vlasti, da će IDS doprinijeti zajedničkom nastupu oporbenih stranaka, kao i da je spreman sudjelovati u Vladi koju bi formirale stranke ljevice i centra.

Međutim, nakon sastanka, IDS-ovcima je uši zaparao samo dio Grbinove izjave koji govori o dogovoru da će se zajednički nastupiti na izborima, dok je drugi dio izjave u kojemu navodi da slijede razgovori o modalitetima, što neće komentirati dok se razgovori ne završe, ostao po strani. Zbog toga je među IDS-ovcima u utorak navečer zavladao nemir i bojazan što je to Paus u ime stranke dogovorio u Zagrebu.

- Svi koji su došli na sastanak u SDP nastoje dogovor koji je postignut uokviriti na način koji im najviše ide u prilog. Rečeno je da se ide zajedno na izbore, a da ćemo modalitete dogovoriti. Jasne su jedino 4.,5.,7. i 9. izborna jedinica gdje ćemo ići svi zajedno, uključujući Možemo! jer smo tamo najslabiji i logično je da idemo na SDP-ovu listu - kaže sudionik sastanka.

Izvori iz Istre pak objašnjavaju kako da je predizborna koalicija s SDP-om članovima i simpatizerima IDS-a zalogaj koji ne mogu progutati jer, osim ranijih animoziteta između ove dvije stranke koji postoji na lokalnoj razini, IDS-ovci navode kako su SDP-ove organizacije u Istri zapuštene i de facto bi odrađivali kampanju za njih.

Izvori iz IDS-a također ističu da im je prednost izlaska na izbore bez SDP-a mogućnost da oni na svoju listu stave i Socijaldemokrate koji su isključeni iz svih kombinacija, zatim Uniju Kvarnera, Istarsku stranku umirovljenika, a možda i još koju manju stranku - piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:18