StoryEditorOCM
HrvatskaVremenska prognoza

Predah, doduše kratak. Idućih dana kao na ringišpilu, kiša, jugo... Ali, strpljen, spašen! Evo kad stižu ljepši dani

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
6. listopada 2024. - 19:53

APOKALIPTIČNI PRIZORI

Šok, tuga i nevjerica, atmosfera je ovog vikenda glavna vijest u medijima, a prizori katastrofe u Jablanici nikog nisu ostavili ravnodušnim. Priroda se nemilosrdno obrušila na ovaj pitomi gradić biser Neretve, a sudbina tih skromnih ljudi koji su u nekoliko desetaka minuta izgubili svoje najmilije i sve što su marljivo stvarali i gradili za života, dirnule su cijelu regiju. Prirodne katastrofe koje smo naviknuli gledati u „trećim“ zemljama svijeta, galopirajućim klimatskim promjenama, nažalost, stigle su i u naše „dvorište“. Tragedija u Bosni i Hercegovini kao podsjetnik kako priroda zna biti bešćutna, a čovjek pred njom malen i nemoćan. Atmosfera u subotu nije propustila šokirati ni Dalmaciju, moćan grmljavinski oblak pogodio je Podgoru na makarskoj rivijeri i u svega sat vremena donio više od 140 litara kiše po četvornom metru, što je enormna količina oborine ekvivalentna gotovo 5 obilnih kiša u 24 sata, a uz takve ekstremne oborine sustav za odvodnju oborinskih voda zaista nije imao nikakve šanse...

PONEDJELJAK-KRATAK PREDAH

Atmosfera nam na početku novog tjedna sprema predah od nepovoljnog vremena, doduše kratak, jer već krajem utorka nam stiže novi poremećaj vremena. Pretežno sunčano i zaista ugodno vrijeme uz maksimalne temperature zraka u Dalmaciji oko 20 stupnjeva celzijusa. Naša preporuka, iskoristite ovaj dan za aktivnosti (i obveze) na otvorenome.

image

Slika 1. Udari juga u utorak (meteoadriatic.net)

UTORAK- STIŽE POGORŠANJE

Idila u atmosferi neće dugo trajati, navući će se naoblaka, a već ujutro zapuhat će jako jugo i najaviti promjenu vremena. U drugom dijelu dana, a naročito prema večernjim satima jugo će jačati pa će u utorak biti „materijala“ i za meteoalarm. Zbog juga i naoblake, u Dalmaciji će vladati nepovoljne biometeorološke prilike. Ako moramo izdvojiti nešto (meteo) pozitivno iz utorka koji je pred nama onda je to definitivno što će se veći dio dana, naoblaci usprkos, zadržati suho vrijeme. U večernjim satima, pogoršanje sa sjeverozapada proširit će se i na Dalmaciju pa nam se nakon kratkog predaha ponovno vraćaju kiša, pljuskovi i grmljavina. Oborine će ponovno lokalno biti i izraženije, a glavnina oborina nas očekuje u noćnim satima. Uz jugo, temperature zraka u blagom porastu.

image

Slika 2. Oborine u utorak (wxcharts.com)

SRIJEDA- POVOLJNIJI DRUGI DIO DANA

U noći na srijedu i ranim jutarnjim satima očekuje nas glavnina oborina, lokalno i obilnijih. Dobra vijest je što će drugi dio dana biti znatno povoljniji i uglavnom bez oborina. Vrijeme „po jugu“, a temperatura zraka još malo viša.

ČETVRTAK- RINGIŠPIL

Kao na ringišpilu, izmjenjivat će se, s jedne strane ciklona, a s druge privremena stabilizacija vremena. U četvrtak navečer iz Genovskog zaljeva nam stiže nova pošiljka vrlo nestabilne zračne mase pa su ponovno izgledni lokalno i obilniji grmljavinski pljuskovi. Puhat će jako jugo, biometeorološke prilike i dalje loše.

image

Slika 3. Oborine u četvrtak (wxcharts.com)

PETAK-NESTABILAN, JUGO SLABI

TRENDOVI ZA VIKEND- STRPLJEN, SPAŠEN!

Konačno malo dobrih meteoroloških vijesti, prema većini raspoloživog prognostičkog materijala, atmosfera će se za vikend iskupiti anticiklonom i lijepim vremenom. Strpljen, spašen!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 19:55