StoryEditorOCM
HrvatskaGoruće teme

Politolog Šalaj: ‘Država smo propuštenih prilika. Nakon 30 godina Hrvatska fizički nestaje... Pupovac? Ponaša se uobičajeno‘

Piše PSD
14. siječnja 2022. - 19:51

Politolog i profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj gostovao je u Newsroomu N1 gdje je komentirao razne aktualne i političke teme, a na početku se osvrnuo na posljednji Popis stanovništva objavljen danas.

Komentirajući uvjete kojima građani žive 30 godina od međunarodnog priznanja, Berto Šalaj je rekao:

“Možemo povezati dva događaja – sutrašnju obljetnicu i današnju objavu podataka o popisu stanovništa, ali činjenica je da nakon 30 godina Hrvatska nestaje, fizički nestajemo i to nas navodi na pitanje koliko smo kao narod sposobni kvalitetno upravljati sa sobom. Nije to samo pitanje Plenkovića i njegove Vlade. Rekao bih da smo država, politička zajednica propuštenih prilika. Hrvatska sigurno nije najgore mjesto za život, ali građani su očekivali pravednu državu u kojoj će s užitkom živjeti, a ne seliti iz nje. Popis pokazuje da dugoročne politike i strategije nema i nismo ih osmilili.”

Osvrnuo se na problem s povlačenje novca iz EU fondova.

“Ako gledamo predstojeće dvije godine, to će biti godine političke stabilnosti za Plenkovićevu Vladu. Naravno da će biti izloženi kritikama, one su legitimne, no danas ne vidimo opasnost za parlamentarnu većinu iako je malobrojna. Ono što Plenkovića muče jesu upravljački kapaciteti njegove Vlade. Ovo oko Fonda solidarnosti će biti utrka s vremenom, sigurno ne možemo iskoristiti sve. Nije samo to izazov, još traje pandemija, najavljuje se povećanje cijena struje i plina, tu Plenković kao državnik pada ili prolazi. U ove dvije godine mora pokazati da ima kompetentnu Vladu koja može odgovoriti na izazove”, istaknuo je Šalaj za N1 i dodao:

“Moramo se pitati o kvalifikacijama Andreja Plenkovića u human resource dijelu, kako bira suradnike – neki su optuženi za ozbiljnu korupciju, a dio se pokazuje nekompetentan. To ne bi bio problem da premijer može priznati grešku. Ima problem s izborom kadrova i ima problem priznati grešku.”

Na pitanje smatra li da bi ministar Darko Horvat zbog toga ipak mogao ispasti iz Vlade, rekao je:

“Ako rezultati budu porazni, mislim da će premijer prije ljetne stanke sam pomišljati na rekonstrukciju Vlade.”

O dolasku Milorada Pupovca u Republiku Srpsku rekao je: “Dan RS je neustavan, ali Republika Srpska je ustavna kategorija. Imat ćemo velikih problema kako se odnositi prema tome. Svi znamo kako je ona nastala i znamo razmišljanja Milorada Dodika, ali je onda pitanje kako se odnositi prema tome. Pupovac se ponaša uobičajeno, između određenih krajnosti.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 07:18