StoryEditorOCM
HrvatskaKONTRA IZ ŠIBENIKA

Plenković: ‘Svaka nas šuša može nazvati izdajnicima, pa smo se obratili SOA-i. Sad bi se Milanović trebao ispričati...‘

Piše HINA
19. listopada 2024. - 21:45

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je u subotu u Šibeniku kako mu "svaka tupava šuša" može reći da su Vlada i HDZ izdajnici, pa je stoga pitao SOA-u ima li saznanja o tome, čime je odgovorio na novinarski upit izruguje li se sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom.

"Nalazimo se u jednom političkom kupusu i džumbusu koji traje godinama, a budući da se kroz Sabor razvila praksa od strane oporbenih zastupnika da za sve što im je sporno pitaju SOA-u je li istina, onda smo i mi jučer stvari doveli do toga da pitamo je li istina ovo što nam talog od Hajdaš Dončića ili Milanovića prebacuju godinama. I SOA je u okviru svoje nadležnosti rekla da za svaku od tih teških optužbi nemaju nikakvih saznanja - poručio je Plenković nakon sjednice Nacionalnog odbora u Šibeniku, koja se održava uoči sutrašnjeg Općeg sabora HDZ-a.

Analogija oporbe

Nakon što je poslao upit SOA-i ima li saznanja da Vlada vodi veleizdajničku, izdajničku ili kvislinšku politiku, podanički izvršava naloge Bruxellesa te o optužbama na račun HDZ-a da su kriminalna organizacija ili nacistička stranka, SOA je prema današnjoj objavi Vlade "konstatirala da ne raspolaže saznanjima koji bi potvrdili takve navode."

"Sad bi mi ovom analogijom oporbe trebali tražiti da smjesta daju ostavke Milanović, Hajdaš Dončić i svi koji su od njih prepisivali ili se moraju ispričati - ‘dobar dan, dragi HDZ, oprostite, sve što smo vam mi izgovorili nije istina‘. To je bila poanta", pojasnio je Plenković. 

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Podsjetio je, u izjavi novinarima, i na uspjehe Vlade - od socijalnih pitanja do infrastrukturnih projekata, te istaknuo kako oporba u svemu tome ničime nije pridonijela. 

"Što god mi napravimo - ili nije do nas ili je slučajno ili lažemo, a uz to smo lupeži i kriminalci, nacisti, veleizdajnici...Poanta ovoga (slanja upita SOA-i)  je bila da kažemo tome dosta", poručio je Plenković.

Nije propustio priliku spomenuti najnoviju spornu temu između vladajućih i oporbe, slanje naših vojnika u NATO misiju obučne potpore Ukrajini u Njemačku o čemu će Sabor ovog tjedna glasovati.

"Za nas je Wiesbaden u Njemačkoj, za Milanovića i njegove jatake je negdje pored Harkiva", istaknuo je Plenković pa je ironično dodao kako je ispitivao članove HDZ-a ili veleposlanike koji su živjeli ili žive u Njemačkoj nalazi li se Wiesbaden zaista tamo ili u Ukrajini. 

"E, do toga smo došli i sad ćemo stvari dovoditi do apsurda", ustvrdio je Plenković. 

Plenković ne vidi postupak Vlade, u kojoj od SOA-e traže odgovore na ovakva pitanja, kao izrugivanje s obavještajnom agencijom. 

‘Dokle to možemo trpjeti?‘

"Ne, ovo je poruka oporba i javnosti. Ako mi svaka šuša blentava i tupava može reći da smo veleizdajnici, kvislinzi... čekaj malo, pa dokle možemo to trpjeti? Pa smo pitali njih imaju li oni nekih saznanja o tome, ako imaju, onda da idemo sami u zatvor. A, gle čuda, nemaju nikakvih saznanja i to je bit", odgovorio je Plenković. 

Ako oni (oporba) mogu pitati SOA-u za sve, možemo i mi, ustvrdio je Plenković.

Na novinarska pitanja o kandidatima za predstojeće lokalne izbore, kazao je da se na sutrašnjem Općem saboru stranke neće o tome raspravljati. Dodao je kako je potrebno još provesti određene konzultacije.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

"Fokus je na predsjedničkom kandidatu Draganu Primorcu i podršci njemu jer ti su izbori prvi", poručio je Plenković.

Upitan hoće li ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić biti kandidat na lokalnim izborima u Zadru, a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Primorsko-goranskoj županiji, kratko je odgovorio: "O tom potom".

Negativno je odgovorio na upit je li predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić danas bio na sjednici Nacionalnog odbora. Negirao je i da je bilo pritisaka na Policijsku upravu Šibensko-kninsku.

Naime, mediji su objavili da je Dujić, čiju je kćer prijavila mlada policajka, bio na sastanku s načelnikom PU šibensko-kninske a što je on demantirao. Dujić je kazao da je posjetio PU Šibensko-kninsku, no nije se sastao s načelnikom policije Sandrom Santinijem, kako su ranije izvijestili mediji. Dujić je otišao u policiju kako bi prijavio prijetnje smrću koje su on i njegova obitelj primili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 21:50