StoryEditor
HrvatskaUVIK KONTRA

Ovi izbori naznaka su drukčijeg razmišljanja hrvatskih građana, danas birači pitaju: ‘Di su naše pare?!‘

10. lipnja 2021. - 14:48
Prizor iz splitske Banovine - u Gradskom vijeću je tutti-frutti, a takav miks neće biti stabilan jer će se glasati od projekta do projekta. Idila, teško je i zamisliti kako će to funkcioniratiDuje Klarić/Cropix

Mislili smo da je s preuzimanjem vlasti u općinama, gradovima i županijama završen reality show hrvatskih lokalnih izbora, kako će sada sve utonuti u birokratsku dosadu i da će iskakati još samo šokantni nalazi novih kad iz škafetina i ormara poispadaju kosturi starih. Ali zanimanje još gori. Posebno u Zagrebu i Splitu.

Desnica iz Domovinskog pokreta upire se se dokazati kako su glupi Zagrepčani hametice glasali za opciju koja će putem Srijemskog fronta u glavni grad uvesti divizije Crvene armije, kako će im potajice u zoru otvoriti Kamenita vrata i boljševička će se revolucija prevaliti preko glavnog trga grada u Hrvata. Što ni Titovima nije uspjelo. Jednostavno se ne mogu pomiriti s tim da je cijeli smisao demokracije promjena onih koji puku ne odgovaraju za nešto odgovornije, ako se već može. I zašto misle da bi baš oni, očito bez podrška među biračima, trebali zajašiti na grbaču radnog naroda. Zeleno-lijevi pa šta? Molim, neka netko u dvije riječi pojasni koja je opcija dosad vladala Zagrebom? Je l' bandićizam bio desno-lijeva opcija? Više je nalikovala na desna ruka - lijevi džep.

Bandićeva ostavština

Pa su se mudraci nekidan okupili na državnoj televiziji i na sijelu Otvorenog udri iz svih snaga po Sandri Benčić, koja je predstavljala vladajuće iz Možemo. Dva su dana na vlasti, a oni od njih traže da ispune sva obećanja, raščiste mutež koji se nakupljao dvadesetak godina i napune proračun. Baš su se našli. Prvi pogled u zagrebački takujin pokazao je dubioze koje se u metropoli očitavaju u milijardama. Ostale općinice i gradovi trve o stotinama hiljada, možda i milijunima, ali u Zagrebu, kako i spada, sve je u milijardama: dugovi, krediti, obaveze. Bandićeva je ostavština, samo iz zadnje dvije godine, oko milijardu i po kuna minusa, neizbrojiva količina zaposlenih u administraciji i nerazmrsiva mreža interesa - što sve podmiruju baš one budale koje glasaju.

Naravno, nema straha za Zagreb, grad čiji proračun iznosi četrnaest splitskih proračuna. Neće bankrotirati niti će tramvaji stati. Vratit će se tamo lova i uvijek će biti za mnoge, ali kontrola koju najavljuje novi gradonačelnik Tomislav Tomašević plaši ove ribare u mutnoj vodi. Preplaćeni poslovi, zapošljavanja po babi i daidži, namješteni natječaji, to češe ove "domoljube", a ne fantomska crvena revolucija.

Ipak, samo to će im i ostati jer ih je Benčićka poznavanjem dijagnoze glavnoga grada rasturila, pocijepala njihove zmijske jezike kao papiriće i prosula ih po studiju nacionalne televizije. Kako? Lako, pripremala se, vidi se da je društvo iz Možemo godinama rovarilo po dosadnim tisućama papirušina gradske uprave u čijim se nezanimljivim slovima i brojkama kroje nečije sreće izražene s puno nula i poslova za odabrane.

Nazire se u svim promjenama volja građana: da se konačno stane na rep korupcijskoj hobotnici i stvari promijene, ne samo u Zagrebu, ne samo u Splitu, nego i u drugim sredinama, čak i tamo gdje su na vlast izabrani ljudi iz HDZ-a koji drže do časti i poštenja i rade za narod, što bi se reklo. Ovi izbori naznaka su drukčijeg razmišljanja hrvatskih građana, ne da se zbaci HDZ, kao što i nije, nego da se upravlja drukčije. Zato se poput suprotnog magnetnog pola od glasačke volje odbilo trumbetanje o "crvenoj revoluciji". Brže od ikog to je shvatio premijer Andrej Plenković, koji je nakon izbora bio neprepoznatljivo nervozan i razdražljiv kao ala. On dobro razumije da HDZ nije izgubio tek nekoliko važnih gradova, a dobio milijun nebitnih općina i županija nego je prepoznao trend, vlak u koji će teško uskočiti mnogi od njegovih. Posebno oni kojima je sve domoljublje u džepu. I zastavici. I ruci na srcu. I paroli: nadiru komunjare.

Promaja je dobra

Danas građani pitaju: di su naše pare?!

Split je odabrao drukčije, s leđa je skinuo blizance HDZ-a i HGS-a. U prvu trojku postavljeni su profesor Puljak, aktivist Ivošević i malo poznati Kuzmanić. A u Gradskom vijeću je tutti-frutti. I takav miks koji neće biti stabilan jer će se glasati od projekta do projekta. Idila, teško je i zamisliti kako će to funkcionirati. Nova splitska vlast nije tako pripremljena kao zagrebačka, nismo ni očekivali da će biti, ali svaka promjena, svaka promaja je dobra.

Nekad nemirni Ivošević bio je totalno smiren u gostima kod Aleksandra Stankovića, koji ga je dobrih dvadesetak minuta mesario zbog antisemitskih izjava iz prošlosti i njegova porijekla iz sadašnjosti. Jedva smo dočekali da se malo dotakne i Splita. Ne bagerira kao Benčićka, ali dobro poznaje stvari. Uozbiljio se momak, zakoračio je u područje kompromisa koje je kao aktivist mogao mirne duše prezirati. Sad će mu biti svakodnevica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 02:44