StoryEditorOCM
Hrvatskanikakvo rješenje

Oporba: Ustrojavanje dva nova ministarstva je ‘čista podjela plijena i put za udomljavanje kadrova‘

Piše Hina
16. svibnja 2024. - 20:47

Oporbeni zastupnici nisu u četvrtak podržali izmjene zakona kojem se ustrojavaju dva nova ministarstva smatrajući to "čistom podjelom plijena" i udomljavanjem kadrova dok za Ministarstvo demografije kažu da neće riješiti problem depopulacije.

Marijana Puljak (Klub Centra i Nezavisne platforme Sjever) rekla je da povećavanje broja ministarstava nije odgovor na potrebe građana već na "čistu potrebu za podjelom plijena i zadovoljavanje zahtjeva za udomljavanjem vlastitih kadrova koalicijskih partnera".

Smatra također da osnivanje Ministarstva demografije nije rješenje za demografske probleme i odlazak mladih jer se to ne može riješiti nekakvim birokratskim manevrima.

Sandra Benčić (Klub Možemo) drži da bi demografija trebala biti međuresorno pitanje koje traži jaku koordinaciju različitih ministarstava te se demografska politika mora baviti uzrocima koji su do tog problema doveli.

Rješenje vidi u gradnji stanova za najam jer naši mladi najduže u EU ostaju živjeti s roditeljima zbog nemogućnosti kupnje skupih stanova. Jedini način da prestane iseljavati i da se neki vrate je da im se osigura kvaliteta života usporediva sa zemljama EU, rekla je Benčić.

Arsen Bauk (Klub SDP-a) ocijenio je da će u provedbi zakona doći do sukoba nadležnosti jer planirano Ministarstvo demografije ima iste ovlasti koje ima i sadašnje Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Upitao je i kako se bez pitanja socijalne politike može provoditi demografska politika. 

Božo Petrov (Klub Mosta) upozorio je da postoji sukob ovlasti unutar različitih ministarstava koje su pokušali spajati pa razdvajati.

Stoga ocjenjuje i da će se tu problemi pojavljivati iduće četiri godine. Zanima ga zašto je HDZ-ova vlada 2020. ugasila ministarstvo demografije, a sada ga ponovno uvodi.

Vezano uz ministarstvo znanosti i obrazovanja koje će se sada zvati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, Petrov je kazao kako bivše ministarstvo nije znalo izaći s opsegom prošlog djelovanja a sada su dodali i mlade.

Tijekom rasprave oporbeni zastupnici ljevice i desnice kritizirali su Domovinski pokret zbog koaliranja sa HDZ-om te podsjećali na njihove izjave tijekom bivšeg saborskog saziva te u predizbornoj kampanji.

Podsjetivši na rezultate parlamentarnih izbora, predsjednik DP-a Ivan Penava rekao je da je jedina razumna odluka koja se dala iščitati iz tih rezultata bila da prva (HDZ) i trećeplasirana stranka (DP), koje su ideološki bliske, oforme novu saborsku većinu i novu vladu.

Sarkastično je poručio i da je "dirnut" od oporbene silne brige za budućnost DP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 19:25