StoryEditorOCM
HrvatskaGDJE JE ZAPELO?

Obitelji država srušila kuću uz obećanje da će sagraditi novu, Stjepan u suzama: Ne mogu se pomiriti da još ničega nema‘

Piše I. P.
6. listopada 2024. - 22:17

Od zagrebačkog potresa prošle su četiri i pol godine, a neki su i dalje bez vlastitog krova nad glavom. Novinarska ekipa Danas.hr-a posjetila je obitelj kojoj je država srušila kuću, uz obećanje da će izgraditi novu. No nikakvog pomaka nema.

U zagrebačkom naselju Miroševac nekad je bila kuća obitelji Malčić Pirin. Kad god dođe na to mjesto, Stjepanu se oči napune suzama. "Kad god dođem ovdje, to je, jednostavno se ne mogu pomiriti s tim da nema još izgradnje zamjenske kuće", kaže Malčić Pirin.

Tu se, kaže, rodio. Tu su mu bili i baka i djed i otac i majka, ali, zagrebački potres ju je uništio. I dobili su crvenu naljepnicu.

Stjepan Malčić Pirin trenutačno s obitelji živi kao podstanar u prizemlju kuće koju plaća ministarstvo.

Gdje je zapelo, novinari Danas.hr su pitali državnog tajnika Domagoja Orlića koji je kazao "Mi smo gospodinu ponudili mogućnost novčane pomoći umjesto gradnje, gospodin se na kraju ipak odlučio za gradnju u sklopu organizirane obnove. Projekt je završen i dostavljen u Ministarstvo u rujnu ove godine prije nekoliko dana. Mi ćemo u narednih tjedan do dva raspisati nabavu za izvođenje radova".

Na zagrebačkom području završena je gradnja 23 zamjenske kuće. U ovom trenutku gradi se njih 27. Državi je najveći problem što se izvođači radova ne javljaju na natječaj ili su cijene prenapuhane.

Stjepan je samo jedan od 1400 ljudi u Hrvatskoj kojemu država zbog oštećene kuće plaća najamninu. Država plaća 9.3 eura po kvadratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 22:18