StoryEditor
Hrvatskaborba protiv covida

Novi naputak HZJZ-a: samoizolacija bliskih kontakata skraćena s 14 na 10 dana! Iznimke su samo osobe koje rade u domovima

27. listopada 2020. - 08:57
Robert Fajt/Ilustracija/Cropix

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove kriterije za testiranje na SARS-CoV-2, prekid izolacije i karantenu.

Prema odluci Ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19, skraćuje se s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana.

- Već se neko vrijeme razgovara o skraćivanju samoizolacija sa 14 dana na 10, sad je objavljen dokument. Prije nekog vremena je skraćena izolacija, a od jučer imamo na snazi i takvu odluku što se tiče samoizolacije. Sada je 10 dana i samoizolacija i izolacija - potvrdila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Kompletne upute može pročitati na stranicama HZJZ-a.

Kriteriji za prekid izolacije podijeljeni su na četiri kategorije bolesnika: oboljeli s blagom ili umjerenom kliničkom slikom, oboljeli s teškom kliničkom slikom, oboljeli koji je imunokompromitiran odnosno ako je korisnik ili djelatnik kolektiva s osjetljivom populacijom i asimptomatski oboljeli od COVID-19.

Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma (u prethodnoj verziji je bio jedan).

Prema novoj uputi bliske kontakte nije potrebno testirati ni na početku ni tijekom samoizolacije osim ako ne razviju simptome bolesti, a tu navode ogradu - ako kapaciteti dozvoljavaju - ili ako postoji epidemiološka indikacija

Iznimno, na početku karantene i samoizolacije treba testirati bliske kontakte oboljelih od bolesti COVID- 19 ako su identificirani kao bliski kontakti tri ili više dana od izlaganja bolesniku i ako su u međuvremenu ostvarivali kontakt s vulnerabilnim skupinama (primjerice pri radu u bolnici ili kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom).

Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome (osim ako su imunokompromitirane).

Sve simptomatske osobe sa postavljenom kliničkom sumnjom na COVID-19

Ako kapaciteti testiranja to omogućuju, sve pacijente koji se obrate liječnicima sa simptomima/znakovima kompatibilnim s COVID-19 treba testirati zbog aktivnog traženja oboljelih. To bi bili sljedeći pacijenti:

Pacijenti s akutnom infekcijom dišnog sustava (nagli početak barem jednog od sljedećih simptoma bolesti: kašalj, povišena tjelesna temperatura, nedostatak zraka) ili nagli gubitak mirisa, okusa ili promjena okusa ili radiološki dokaz lezija kompatibilnih s COVID-19 i ako imaju ispunjen barem jedan od sljedećih kriterija:

- boravak unazad 14 dana prije početka simptoma u području ili državi u kojem ima grupiranja bolesti ili je rasprostranjena transmisija bolesti

- bliski kontakt s potvrđenim ili vjerojatnim slučajem oboljenja od COVID-19 unutar 14 dana prije početka simptoma

- bolest zahtijeva hospitalizaciju

- bolesnik je unutar 14 dana prije početka simptoma bio korisnik ili zaposlenik ustanove za smještaj osjetljivih skupina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. studeni 2020 14:56