stdClass Object ( [id] => 1337530 [title] => Najveće afere u hrvatskoj znanosti: sve prasce, janjce, parfeme i jahte nadmašila je gadljiva izjava jednog profesora... [alias] => najvece-afere-u-hrvatskoj-znanosti-sve-prasce-janjce-parfeme-i-jahte-nadmasila-je-gadljiva-izjava-jednog-profesora [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prasci, janjci, parfemi, privatni detektivi, jahte. Plagijati, seksualna uznemiravanja, upitna akademska napredovanja i tako redom - nema na čemu posljednjih godina nisu na ispitu čestitosti padali istaknuti članovi naše akademske i znanstvene zajednice.

Karikiramo, naravno, mnoga od (ne)djela koja im se stavljaju na teret spadaju u kazneno-pravnu sferu i o njima će (ili već jesu) pravorijek izreći sudovi. Međutim, slučajevi koji posljednjih dana nemilice sipaju u javnost u središte afera doveli su ne samo sveučilišne profesore, nego i (bivše) čelnike visokoškolskih ustanova, to jest nekoliko (bivših) dekana/ica i jednu (bivšu) rektoricu, a dio akademske zajednice nedavno je morao reagirati i zbog učestalih zahtjeva aktualnih i bivših ministara koji pokušavaju (i uspijevaju) “ušićariti” napredovanje u zvanju na fakultetima u vrijeme dok obnašaju državne dužnosti.

Kakvu sliku šalju ovakvi primjeri iz akademske zajednice čiji pojedinci, umjesto da budu intelektualni svjetionik i motor razvoja društva, završavaju u rubrikama crne kronike? Mnogi članovi akademske zajednice s kojima smo ovih dana razgovarali ustraju na tome da je riječ o pojedinačnim, za njih same šokantnim primjerima, zbog kojih, kažu, ne treba etiketirati cijelu akademsku zajednicu.

Nova uhićenja u Zagrebu

Ostavit ćemo to na procjenu javnosti i nadležnim institucijama, a mi samo podsjećamo na nekoliko slučajeva koji su se posljednjih dana, mjeseci i godina probili u javnost i koji svjedoče o razmjerima korupcije u akademskom svijetu (da ne upotrijebimo termin “kokošarenja” i pohlepe), a za neke bismo rekli da su i na rubu bizarnosti.

U srijedu je na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) uhićeno 29 ljudi zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu u Zagrebu, a ukupna procijenjena šteta je viša od dva milijuna eura.

---

image

Almin Đapo, bivši dekan Geodetskog fakulteta, izlazi iz zgrade u pratnji istražitelja

Ranko Šuvar/Cropix
---

Neslužbeno se doznaje da je među uhićenima bivši dekan toga fakulteta Almin Đapo i profesor Boško Pribičević, a EPPO je izvijestio da dekana i profesora sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca. U nizu primjera zlouporaba za koje se sumnjiče, iz EPPO-a su potvrdili da je predmet istrage i nabava te korištenje vozila, kupljenog europskim novcem navodno za potrebe projekta fakulteta.

Međutim, kako je ranije pisao portal Telegram, koji je otkrio aferu, umjesto fakulteta, vozilo (navodno luksuzni Land Rover) profesor je koristio u privatne svrhe i noću parkirao u vlastitoj garaži. Isto tako, sumnja se da su europskim novcem kupili jahtu, odnosno motornu brodicu, koja je također umjesto za svrhe projekta fakulteta iznajmljivana u sklopu djelatnosti nautičkog turizma.

Samo dan ranije od ovih uhićenja, jednomjesečni istražni zatvor određen je za bivšu zadarsku rektoricu Dijanu Vican, koja je “pala” u aferi čiji krak vodi do bivše državne tajnice Josipe Pleslić (bivše Rimac) i građevinskog poduzetnika iz Zagreba Ante Stanišića, kojemu je također određen istražni zatvor.

“Grijeh” koji se bivšoj zadarskoj rektorici stavlja na teret, podsjetimo, jest da je navodno na nagovor Pleslić (ex Rimac) “oprostila” Stanišićevu poduzeću naplatu jamstva nakon neobavljena posla, čime je Sveučilište u Zadru navodno oštećeno za 1,45 milijuna kuna. Ne zna se kakve je osobne koristi zauzvrat imala od toga bivša rektorica, mediji pišu da je navodno dobila – ručak.

Zato su, čini se, prilično rastrošni bili bivši dekan te njegova nasljednica dekanica na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Podsjetimo, sredinom listopada zagrebačka je policija podnijela kaznene prijave protiv ovog dvojca te još dvije zaposlenice fakulteta za više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

---

image

Bivšoj zadarskoj rektorici Dijani Vican određen je jednomjesečni istražni zatvor

Jure Mišković /Cropix
---

Spominje se osobna korist od sklapanja fiktivnih studentskih ugovora, ali javnost su više zabavljale vijesti o kojima su izvještavali mediji – bivši dekan te njegova nasljednica za vrijeme svoga “službovanja” navodno su peglali službene kartice na parfeme, odnosno različite kozmetičke, prehrambene i druge artikle, kupovale su se haljine, odijela, skupe muške košulje, set tanjura, što su sve navodno pravdali “darivanjem poslovnih partnera”, putovalo se na konferenciju na Bali.

Portal Telegram, koji je također otkrio ovu aferu, pisao je da je bivša dekanica čak angažirala detektivsku tvrtku za potrebe fakulteta koja je trebala prikupljati i obrađivati podatke, uz ostalo, “o osobama koje su fakultetu počinile štetu”.

- A što sa siromašnim studentima? ODGOVOR: Siromašni će morati učiti! – to je jedan od najzvučnijih mini-dijaloga profesora iz znamenite antikorupcijske afere “Indeks”, koja je 2008. godine snažno zatresla akademsku scenu u Zagrebu, kasnije u Osijeku, i koja je počela uhićenjem gotovo 200 profesora različitih fakulteta, posrednika i studenata koji su bili optuženi za zlouporabe položaja, odnosno kupovinu i prodaju ispita. Istrage su bile vezane za zagrebački Ekonomski i Fakultet prometnih znanosti, osječki Pravni i Ekonomski fakultet, a ne ulazeći u ishode procesa i njihovu dugotrajnost te presude akterima – podsjetimo, neke je presude lani srušio Vrhovni sud, a za neke je nastupila zastara – prisjetimo se tek nekoliko detalja koji govore sami za sebe.

Tako su studenti uhićeni u toj aferi, i koji očigledno nisu morali učiti, prepričavali da su za prolaz kod nekih profesora uplaćivali 400 do 2000 eura, upis na fakultet naplaćivao se 2000 eura, a jedna je studentica osječkog Ekonomskog fakulteta tada izjavila da je za prolaznu ocjenu iz matematike, preko posrednika, profesoru platila tisuću eura plus – prase i janje.

---

image

Izricanje presude Draganu Badanjku i Krešimiru Someku u aferi Index

Goran Mehkek/Cropix
---

Korupcija postala normalna

- Profesor nam je na predavanju pokazao svoj Mercedes kroz prozor i rekao da ćemo mu mi kupiti ovakav novi iduće godine – ispričao je, pak, na sudu tada jedan student Ekonomskog fakulteta iz Osijeka. Neki su korumpirani profesori s osječkog Pravnog fakulteta, osuđeni za namještanje ispita, za protuuslugu tražili da im se adaptiraju prostorije, ugradi klima i napravi ograda.

To je, nažalost, samo dio afera koji je javnost imala priliku pratiti posljednjih 15 godina, a koji svjedoče kako naši “intelektualni umovi” narušavaju ugled visokoškolske zajednice. A to je samo kap primjera (nismo se ni dotaknuli plagiranja, seksualnog uznemiravanja, neprimjerenih zahtjeva za napredovanjem i sl.) koji stane u jedan novinski tekst. Umjesto zaključka, ponovit ćemo riječi iz 2019. godine koje je, obrazlažući osuđujuću presudu trojici profesora osječkog Pravnog fakulteta zbog namještanja ispita iz 2012. godine u aferi “Indeks”, izrekla sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Rahela Valentić:

- Iz ovog slučaja proizlazi da je korupcija potpuno ukorijenjena u akademskim krugovima, što je zabrinjavajuća pojava, kao i to što dio roditelja i studenata to prihvaća kao potpuno normalno. Korupcija je očito ušla u sustav i takvo ponašanje profesora zaslužuje prijezir i bezuvjetne kazne. Javnost se s pravom mora zapitati koliko kvalitetne kadrove dobivamo sa sveučilišta ovim načinom polaganja ispita. 

---

image

U najnovijoj aferi privedeno je 29 osumnjičenih osoba s Geodetskog fakulteta 

Ranko Šuvar/Cropix
---

---

Treba ponovno uspostaviti nacionalni Odbor za etiku

Uvjerena sam da etička tijela, to jest etička povjerenstva na fakultetima i etički savjeti na sveučilištima rade svoj posao, osobito ako su u pitanju, uvjetno rečeno, niže razine, odnosno zaposlenici koji nisu na čelnim pozicijama u institucijama.

Međutim, ono što razočarava jest da su ta tijela često nemoćna kad su u pitanju visokopozicionirane osobe, poput dekana, rektora, prorektora, odnosno kada su članovi tih tijela izravno ovisni o osobama čije postupke procjenjuju – komentira izv. prof. dr. sc. Vesnica Garašić, profesorica zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta i članica Velikog i Malog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti te nekadašnja predsjednica Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu u vrijeme nekadašnjeg rektora Alekse Bjeliša.

Profesorica Garašić godinama se zauzima za jačanje etičkih načela u akademskoj zajednici, a bila je među onima koji su upozoravali na to da je lani donesenim novim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti praktički eutanaziran nekadašnji Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, čije je članove imenovao Hrvatski sabor, te da se zakon nedovoljno bavi pitanjem etike u znanosti i visokom obrazovanju.

- Nema sumnji da treba ponovno uspostaviti nacionalni Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju kao neovisno i objektivno tijelo koje bi davalo mišljenja o pojedinim neetičnim ponašanjima i pojavama u akademskoj zajednici. Osobito se to tiče visokopozicioniranih osoba.

Ne ulazim sada u kaznenu sferu, ali tu bi trebali doći svi slučajevi koji nisu adekvatno riješeni na razini sveučilišta, počevši od neprofesionalnog obavljanja nastavničkog rada, neprihvatljive prakse u nastavi, vrijeđanja studenata i ostalih oblika uznemiravanja, izmišljanja rezultata u znanosti, krivotvorenja, plagiranja, sukoba interesa i slično.

Ne bih se složila da u akademskoj zajednici postoji šutnja o ovim pojavama, ali je obeshrabrujuće kada na upozorenja relevantne institucije ne reagiraju – kaže profesorica Garešić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => akademska korupcija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => akademska korupcija 2 0 7195 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-09 14:17:54 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-09 15:10:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-09 15:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Najveće afere u hrvatskoj znanosti: sve prasce, janjce, parfeme i jahte nadmašila je gadljiva izjava jednog profesora... page_title=Najveće afere u hrvatskoj znanosti: sve prasce, janjce, parfeme i jahte nadmašila je gadljiva izjava jednog profesora... [metakey] => almin đapo, boško pribičević, Dijana Vican, korupcija, afera index, akademska zajednica, geodetski fakultet [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26015928.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26015986.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26015387.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/25862344.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/1458357.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Lucija O\u010dko\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107 \/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Privo\u0111enje osumnji\u010denih na ispitivanje u aferi Geodetski fakultet<\/p>","

U najnovijoj aferi privedeno je 29 osumnji\u010denih osoba s Geodetskog fakulteta\u00a0<\/p>","

Almin \u0110apo, biv\u0161i dekan Geodetskog fakulteta, izlazi iz zgrade u pratnji istra\u017eitelja<\/p>","

Biv\u0161oj zadarskoj rektorici Dijani Vican odre\u0111en je jednomjese\u010dni istra\u017eni zatvor<\/p>","

Izricanje presude\u00a0Draganu Badanjku i Kre\u0161imiru Someku u aferi Index<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26015928_1920.jpg":"1920x1080","k_26015928_1280.jpg":"1280x1280","k_26015928_1024.jpg":"1024x1024","k_26015928_640.jpg":"640x640","k_26015928_480.jpg":"480x480","k_26015928_340.jpg":"340x340","k_26015928_220.jpg":"220x220","o_26015928_1280.jpg":"1280x853","o_26015928_1024.jpg":"1024x682","o_26015928_640.jpg":"640x426","o_26015928_480.jpg":"480x320","o_26015928_340.jpg":"340x226","o_26015928_220.jpg":"220x146","h_26015928_1280.jpg":"1280x854","h_26015928_1024.jpg":"1024x683","h_26015928_640.jpg":"640x427","h_26015928_480.jpg":"480x320","h_26015928_340.jpg":"340x227","h_26015928_220.jpg":"220x147","pp_26015928_1280.jpg":"1280x1628","pp_26015928_1024.jpg":"1024x1303","pp_26015928_640.jpg":"640x814","pp_26015928_480.jpg":"480x611","pp_26015928_340.jpg":"340x432","pp_26015928_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26015986_1920.jpg":"1920x1080","k_26015986_1280.jpg":"1280x1280","k_26015986_1024.jpg":"1024x1024","k_26015986_640.jpg":"640x640","k_26015986_480.jpg":"480x480","k_26015986_340.jpg":"340x340","k_26015986_220.jpg":"220x220","o_26015986_1280.jpg":"1280x853","o_26015986_1024.jpg":"1024x682","o_26015986_640.jpg":"640x426","o_26015986_480.jpg":"480x320","o_26015986_340.jpg":"340x226","o_26015986_220.jpg":"220x146","h_26015986_1280.jpg":"1280x854","h_26015986_1024.jpg":"1024x683","h_26015986_640.jpg":"640x427","h_26015986_480.jpg":"480x320","h_26015986_340.jpg":"340x227","h_26015986_220.jpg":"220x147","pp_26015986_1280.jpg":"1280x1628","pp_26015986_1024.jpg":"1024x1303","pp_26015986_640.jpg":"640x814","pp_26015986_480.jpg":"480x611","pp_26015986_340.jpg":"340x432","pp_26015986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26015387_1920.jpg":"1920x1080","k_26015387_1280.jpg":"1280x1280","k_26015387_1024.jpg":"1024x1024","k_26015387_640.jpg":"640x640","k_26015387_480.jpg":"480x480","k_26015387_340.jpg":"340x340","k_26015387_220.jpg":"220x220","o_26015387_1280.jpg":"1280x853","o_26015387_1024.jpg":"1024x682","o_26015387_640.jpg":"640x426","o_26015387_480.jpg":"480x320","o_26015387_340.jpg":"340x226","o_26015387_220.jpg":"220x146","h_26015387_1280.jpg":"1280x854","h_26015387_1024.jpg":"1024x683","h_26015387_640.jpg":"640x427","h_26015387_480.jpg":"480x320","h_26015387_340.jpg":"340x227","h_26015387_220.jpg":"220x147","pp_26015387_1280.jpg":"1280x1628","pp_26015387_1024.jpg":"1024x1303","pp_26015387_640.jpg":"640x814","pp_26015387_480.jpg":"480x611","pp_26015387_340.jpg":"340x432","pp_26015387_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25862344_1920.jpg":"1920x1080","k_25862344_1280.jpg":"1280x1280","k_25862344_1024.jpg":"1024x1024","k_25862344_640.jpg":"640x640","k_25862344_480.jpg":"480x480","k_25862344_340.jpg":"340x340","k_25862344_220.jpg":"220x220","o_25862344_1280.jpg":"1280x853","o_25862344_1024.jpg":"1024x682","o_25862344_640.jpg":"640x426","o_25862344_480.jpg":"480x320","o_25862344_340.jpg":"340x226","o_25862344_220.jpg":"220x146","h_25862344_1280.jpg":"1280x854","h_25862344_1024.jpg":"1024x683","h_25862344_640.jpg":"640x427","h_25862344_480.jpg":"480x320","h_25862344_340.jpg":"340x227","h_25862344_220.jpg":"220x147","pp_25862344_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862344_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862344_640.jpg":"640x814","pp_25862344_480.jpg":"480x611","pp_25862344_340.jpg":"340x432","pp_25862344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_1458357_1920.jpg":"1920x1080","k_1458357_1280.jpg":"1280x1280","k_1458357_1024.jpg":"1024x1024","k_1458357_640.jpg":"640x640","k_1458357_480.jpg":"480x480","k_1458357_340.jpg":"340x340","k_1458357_220.jpg":"220x220","o_1458357_1280.jpg":"1280x853","o_1458357_1024.jpg":"1024x682","o_1458357_640.jpg":"640x426","o_1458357_480.jpg":"480x320","o_1458357_340.jpg":"340x226","o_1458357_220.jpg":"220x146","h_1458357_1280.jpg":"1280x854","h_1458357_1024.jpg":"1024x683","h_1458357_640.jpg":"640x427","h_1458357_480.jpg":"480x320","h_1458357_340.jpg":"340x227","h_1458357_220.jpg":"220x147","pp_1458357_1280.jpg":"1280x1628","pp_1458357_1024.jpg":"1024x1303","pp_1458357_640.jpg":"640x814","pp_1458357_480.jpg":"480x611","pp_1458357_340.jpg":"340x432","pp_1458357_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15547895 Threads: 5 Questions: 3209662761 Slow queries: 7236608 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236154029 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/najvece-afere-u-hrvatskoj-znanosti-sve-prasce-janjce-parfeme-i-jahte-nadmasila-je-gadljiva-izjava-jednog-profesora-1337530 [printLink] => /vijesti/hrvatska/najvece-afere-u-hrvatskoj-znanosti-sve-prasce-janjce-parfeme-i-jahte-nadmasila-je-gadljiva-izjava-jednog-profesora-1337530?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 713819 [name] => almin đapo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-24 21:41:32 [main_article_id] => 0 [alias] => almin-dapo [link] => /tag/almin-dapo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 713417 [name] => boško pribičević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-21 10:23:20 [main_article_id] => 0 [alias] => bosko-pribicevic [link] => /tag/bosko-pribicevic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 324965 [name] => dijana vican [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dijana-vican [link] => /tag/dijana-vican ) [3] => stdClass Object ( [id] => 289516 [name] => korupcija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => korupcija [link] => /tag/korupcija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 736163 [name] => afera index [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-09 16:10:19 [main_article_id] => 0 [alias] => afera-index [link] => /tag/afera-index ) [5] => stdClass Object ( [id] => 651981 [name] => akademska zajednica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-06 14:44:40 [main_article_id] => 0 [alias] => akademska-zajednica [link] => /tag/akademska-zajednica ) [6] => stdClass Object ( [id] => 664819 [name] => geodetski fakultet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-27 15:04:26 [main_article_id] => 0 [alias] => geodetski-fakultet [link] => /tag/geodetski-fakultet ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => akademska korupcija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najveće afere u hrvatskoj znanosti: sve prasce, janjce, parfeme i jahte nadmašila je gadljiva izjava jednog profesora... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26015928.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Lucija Očko/Cropix [mainImageDesc] =>

Privođenje osumnjičenih na ispitivanje u aferi Geodetski fakultet

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26015928.jpg [title] => Lucija Očko/Cropix

Privođenje osumnjičenih na ispitivanje u aferi Geodetski fakultet

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26015986.jpg [title] => Ranko Šuvar/Cropix

U najnovijoj aferi privedeno je 29 osumnjičenih osoba s Geodetskog fakulteta 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26015387.jpg [title] => Ranko Šuvar/Cropix

Almin Đapo, bivši dekan Geodetskog fakulteta, izlazi iz zgrade u pratnji istražitelja

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/25862344.jpg [title] => Jure Mišković /Cropix

Bivšoj zadarskoj rektorici Dijani Vican određen je jednomjesečni istražni zatvor

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/1458357.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Izricanje presude Draganu Badanjku i Krešimiru Someku u aferi Index

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prasci, janjci, parfemi, privatni detektivi, jahte. Plagijati, seksualna uznemiravanja, upitna akademska napredovanja i tako redom - nema na čemu posljednjih godina nisu na ispitu čestitosti padali istaknuti članovi naše akademske i znanstvene zajednice.

Karikiramo, naravno, mnoga od (ne)djela koja im se stavljaju na teret spadaju u kazneno-pravnu sferu i o njima će (ili već jesu) pravorijek izreći sudovi. Međutim, slučajevi koji posljednjih dana nemilice sipaju u javnost u središte afera doveli su ne samo sveučilišne profesore, nego i (bivše) čelnike visokoškolskih ustanova, to jest nekoliko (bivših) dekana/ica i jednu (bivšu) rektoricu, a dio akademske zajednice nedavno je morao reagirati i zbog učestalih zahtjeva aktualnih i bivših ministara koji pokušavaju (i uspijevaju) “ušićariti” napredovanje u zvanju na fakultetima u vrijeme dok obnašaju državne dužnosti.

Kakvu sliku šalju ovakvi primjeri iz akademske zajednice čiji pojedinci, umjesto da budu intelektualni svjetionik i motor razvoja društva, završavaju u rubrikama crne kronike? Mnogi članovi akademske zajednice s kojima smo ovih dana razgovarali ustraju na tome da je riječ o pojedinačnim, za njih same šokantnim primjerima, zbog kojih, kažu, ne treba etiketirati cijelu akademsku zajednicu.

Nova uhićenja u Zagrebu

Ostavit ćemo to na procjenu javnosti i nadležnim institucijama, a mi samo podsjećamo na nekoliko slučajeva koji su se posljednjih dana, mjeseci i godina probili u javnost i koji svjedoče o razmjerima korupcije u akademskom svijetu (da ne upotrijebimo termin “kokošarenja” i pohlepe), a za neke bismo rekli da su i na rubu bizarnosti.

U srijedu je na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) uhićeno 29 ljudi zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu u Zagrebu, a ukupna procijenjena šteta je viša od dva milijuna eura.

---

image

Almin Đapo, bivši dekan Geodetskog fakulteta, izlazi iz zgrade u pratnji istražitelja

Ranko Šuvar/Cropix
---

Neslužbeno se doznaje da je među uhićenima bivši dekan toga fakulteta Almin Đapo i profesor Boško Pribičević, a EPPO je izvijestio da dekana i profesora sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca. U nizu primjera zlouporaba za koje se sumnjiče, iz EPPO-a su potvrdili da je predmet istrage i nabava te korištenje vozila, kupljenog europskim novcem navodno za potrebe projekta fakulteta.

Međutim, kako je ranije pisao portal Telegram, koji je otkrio aferu, umjesto fakulteta, vozilo (navodno luksuzni Land Rover) profesor je koristio u privatne svrhe i noću parkirao u vlastitoj garaži. Isto tako, sumnja se da su europskim novcem kupili jahtu, odnosno motornu brodicu, koja je također umjesto za svrhe projekta fakulteta iznajmljivana u sklopu djelatnosti nautičkog turizma.

Samo dan ranije od ovih uhićenja, jednomjesečni istražni zatvor određen je za bivšu zadarsku rektoricu Dijanu Vican, koja je “pala” u aferi čiji krak vodi do bivše državne tajnice Josipe Pleslić (bivše Rimac) i građevinskog poduzetnika iz Zagreba Ante Stanišića, kojemu je također određen istražni zatvor.

“Grijeh” koji se bivšoj zadarskoj rektorici stavlja na teret, podsjetimo, jest da je navodno na nagovor Pleslić (ex Rimac) “oprostila” Stanišićevu poduzeću naplatu jamstva nakon neobavljena posla, čime je Sveučilište u Zadru navodno oštećeno za 1,45 milijuna kuna. Ne zna se kakve je osobne koristi zauzvrat imala od toga bivša rektorica, mediji pišu da je navodno dobila – ručak.

Zato su, čini se, prilično rastrošni bili bivši dekan te njegova nasljednica dekanica na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Podsjetimo, sredinom listopada zagrebačka je policija podnijela kaznene prijave protiv ovog dvojca te još dvije zaposlenice fakulteta za više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

---

image

Bivšoj zadarskoj rektorici Dijani Vican određen je jednomjesečni istražni zatvor

Jure Mišković /Cropix
---

Spominje se osobna korist od sklapanja fiktivnih studentskih ugovora, ali javnost su više zabavljale vijesti o kojima su izvještavali mediji – bivši dekan te njegova nasljednica za vrijeme svoga “službovanja” navodno su peglali službene kartice na parfeme, odnosno različite kozmetičke, prehrambene i druge artikle, kupovale su se haljine, odijela, skupe muške košulje, set tanjura, što su sve navodno pravdali “darivanjem poslovnih partnera”, putovalo se na konferenciju na Bali.

Portal Telegram, koji je također otkrio ovu aferu, pisao je da je bivša dekanica čak angažirala detektivsku tvrtku za potrebe fakulteta koja je trebala prikupljati i obrađivati podatke, uz ostalo, “o osobama koje su fakultetu počinile štetu”.

- A što sa siromašnim studentima? ODGOVOR: Siromašni će morati učiti! – to je jedan od najzvučnijih mini-dijaloga profesora iz znamenite antikorupcijske afere “Indeks”, koja je 2008. godine snažno zatresla akademsku scenu u Zagrebu, kasnije u Osijeku, i koja je počela uhićenjem gotovo 200 profesora različitih fakulteta, posrednika i studenata koji su bili optuženi za zlouporabe položaja, odnosno kupovinu i prodaju ispita. Istrage su bile vezane za zagrebački Ekonomski i Fakultet prometnih znanosti, osječki Pravni i Ekonomski fakultet, a ne ulazeći u ishode procesa i njihovu dugotrajnost te presude akterima – podsjetimo, neke je presude lani srušio Vrhovni sud, a za neke je nastupila zastara – prisjetimo se tek nekoliko detalja koji govore sami za sebe.

Tako su studenti uhićeni u toj aferi, i koji očigledno nisu morali učiti, prepričavali da su za prolaz kod nekih profesora uplaćivali 400 do 2000 eura, upis na fakultet naplaćivao se 2000 eura, a jedna je studentica osječkog Ekonomskog fakulteta tada izjavila da je za prolaznu ocjenu iz matematike, preko posrednika, profesoru platila tisuću eura plus – prase i janje.

---

image

Izricanje presude Draganu Badanjku i Krešimiru Someku u aferi Index

Goran Mehkek/Cropix
---

Korupcija postala normalna

- Profesor nam je na predavanju pokazao svoj Mercedes kroz prozor i rekao da ćemo mu mi kupiti ovakav novi iduće godine – ispričao je, pak, na sudu tada jedan student Ekonomskog fakulteta iz Osijeka. Neki su korumpirani profesori s osječkog Pravnog fakulteta, osuđeni za namještanje ispita, za protuuslugu tražili da im se adaptiraju prostorije, ugradi klima i napravi ograda.

To je, nažalost, samo dio afera koji je javnost imala priliku pratiti posljednjih 15 godina, a koji svjedoče kako naši “intelektualni umovi” narušavaju ugled visokoškolske zajednice. A to je samo kap primjera (nismo se ni dotaknuli plagiranja, seksualnog uznemiravanja, neprimjerenih zahtjeva za napredovanjem i sl.) koji stane u jedan novinski tekst. Umjesto zaključka, ponovit ćemo riječi iz 2019. godine koje je, obrazlažući osuđujuću presudu trojici profesora osječkog Pravnog fakulteta zbog namještanja ispita iz 2012. godine u aferi “Indeks”, izrekla sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Rahela Valentić:

- Iz ovog slučaja proizlazi da je korupcija potpuno ukorijenjena u akademskim krugovima, što je zabrinjavajuća pojava, kao i to što dio roditelja i studenata to prihvaća kao potpuno normalno. Korupcija je očito ušla u sustav i takvo ponašanje profesora zaslužuje prijezir i bezuvjetne kazne. Javnost se s pravom mora zapitati koliko kvalitetne kadrove dobivamo sa sveučilišta ovim načinom polaganja ispita. 

---

image

U najnovijoj aferi privedeno je 29 osumnjičenih osoba s Geodetskog fakulteta 

Ranko Šuvar/Cropix
---

---

Treba ponovno uspostaviti nacionalni Odbor za etiku

Uvjerena sam da etička tijela, to jest etička povjerenstva na fakultetima i etički savjeti na sveučilištima rade svoj posao, osobito ako su u pitanju, uvjetno rečeno, niže razine, odnosno zaposlenici koji nisu na čelnim pozicijama u institucijama.

Međutim, ono što razočarava jest da su ta tijela često nemoćna kad su u pitanju visokopozicionirane osobe, poput dekana, rektora, prorektora, odnosno kada su članovi tih tijela izravno ovisni o osobama čije postupke procjenjuju – komentira izv. prof. dr. sc. Vesnica Garašić, profesorica zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta i članica Velikog i Malog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti te nekadašnja predsjednica Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu u vrijeme nekadašnjeg rektora Alekse Bjeliša.

Profesorica Garašić godinama se zauzima za jačanje etičkih načela u akademskoj zajednici, a bila je među onima koji su upozoravali na to da je lani donesenim novim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti praktički eutanaziran nekadašnji Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, čije je članove imenovao Hrvatski sabor, te da se zakon nedovoljno bavi pitanjem etike u znanosti i visokom obrazovanju.

- Nema sumnji da treba ponovno uspostaviti nacionalni Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju kao neovisno i objektivno tijelo koje bi davalo mišljenja o pojedinim neetičnim ponašanjima i pojavama u akademskoj zajednici. Osobito se to tiče visokopozicioniranih osoba.

Ne ulazim sada u kaznenu sferu, ali tu bi trebali doći svi slučajevi koji nisu adekvatno riješeni na razini sveučilišta, počevši od neprofesionalnog obavljanja nastavničkog rada, neprihvatljive prakse u nastavi, vrijeđanja studenata i ostalih oblika uznemiravanja, izmišljanja rezultata u znanosti, krivotvorenja, plagiranja, sukoba interesa i slično.

Ne bih se složila da u akademskoj zajednici postoji šutnja o ovim pojavama, ali je obeshrabrujuće kada na upozorenja relevantne institucije ne reagiraju – kaže profesorica Garešić.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Lucija Očko/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Jure Mišković /Cropix Goran Mehkek/Cropix
Lucija Očko/Cropix

Privođenje osumnjičenih na ispitivanje u aferi Geodetski fakultet

Ranko Šuvar/Cropix

U najnovijoj aferi privedeno je 29 osumnjičenih osoba s Geodetskog fakulteta 

Ranko Šuvar/Cropix

Almin Đapo, bivši dekan Geodetskog fakulteta, izlazi iz zgrade u pratnji istražitelja

Jure Mišković /Cropix

Bivšoj zadarskoj rektorici Dijani Vican određen je jednomjesečni istražni zatvor

Goran Mehkek/Cropix

Izricanje presude Draganu Badanjku i Krešimiru Someku u aferi Index

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/najvece-afere-u-hrvatskoj-znanosti-sve-prasce-janjce-parfeme-i-jahte-nadmasila-je-gadljiva-izjava-jednog-profesora-1337530 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a3842f82fad7fe6410ca3af82e2c6b204c59324f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najve%C4%87e+afere+u+hrvatskoj+znanosti%3A+sve+prasce%2C+janjce%2C+parfeme+i+jahte+nadma%C5%A1ila+je+gadljiva+izjava+jednog+profesora...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajvece-afere-u-hrvatskoj-znanosti-sve-prasce-janjce-parfeme-i-jahte-nadmasila-je-gadljiva-izjava-jednog-profesora-1337530 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnajvece-afere-u-hrvatskoj-znanosti-sve-prasce-janjce-parfeme-i-jahte-nadmasila-je-gadljiva-izjava-jednog-profesora-1337530 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => akademska korupcija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaakademska korupcija

Najveće afere u hrvatskoj znanosti: sve prasce, janjce, parfeme i jahte nadmašila je gadljiva izjava jednog profesora...

Piše Marijana Cvrtila
9. studenog 2023. - 16:09

Prasci, janjci, parfemi, privatni detektivi, jahte. Plagijati, seksualna uznemiravanja, upitna akademska napredovanja i tako redom - nema na čemu posljednjih godina nisu na ispitu čestitosti padali istaknuti članovi naše akademske i znanstvene zajednice.

Karikiramo, naravno, mnoga od (ne)djela koja im se stavljaju na teret spadaju u kazneno-pravnu sferu i o njima će (ili već jesu) pravorijek izreći sudovi. Međutim, slučajevi koji posljednjih dana nemilice sipaju u javnost u središte afera doveli su ne samo sveučilišne profesore, nego i (bivše) čelnike visokoškolskih ustanova, to jest nekoliko (bivših) dekana/ica i jednu (bivšu) rektoricu, a dio akademske zajednice nedavno je morao reagirati i zbog učestalih zahtjeva aktualnih i bivših ministara koji pokušavaju (i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 10:02