StoryEditor
Hrvatskaveliki plus

Muzej grada Šibenika: šest izložaka sada se može i dodirivati

29. veljače 2020. - 13:37
Nikša Stipaničev/Hanza media

Mate je učenik 6. razreda osnovne škole i već je posjećivao Muzej grada Šibenika, no najnoviji postav vjerojatno će još dugo pamtiti.

Prvi put, naime, Mate je izložene predmete mogao uzeti u ruke i opipavati ih sa svih strana kako bi stvorio sliku o tomu kako izgledaju.

Mate je slijep i najmlađi je, ujedno i najpopularniji član Udruge slijepih koja okuplja 150 članova iz Šibenika i Šibensko-kninske županije. U suradnji i s tom udrugom, Muzej grada Šibenika, u sklopu projekta “Kultajmo u Šibeniku”, sufinanciranog iz europskog socijalnog fonda, osmislio je kako da ta ustanova postane dostupna i zanimljiva svim posjetiteljima, bez razlike čuju li ili ne, vide li ili su slijepi.

Zato sada Mate sam može ponešto reći o predmetu pronađenom kod Zatona, a potječe iz 1. ili 2. stoljeća.
- Ovdje je ručka i, sve u svemu, čini se da je ovo super posuda! – komentirao je Mate.

Posuda stara nešto manje od 2000 godina koju je Mate mogao dodirivati jedna je od šest predmeta iz muzejskog stalnog postava koji su za sada dostupni posjetiteljima koji ne vide.

Nije riječ o izvornim eksponatima, nego o njihovoj replici izrađenoj u plastici 3D printerom. Iako su u Udruzi slijepih od početka bili uključeni u ovaj projekt, sada kada su prvi eksponati isprintani, tajnik udruge Darko Juras ističe kako je šibenski muzej ovim sadržajem dobio veliki plus koji neće proći nezamijećeno, pogotovo ljeti, kada dođu turisti, među njima i oni koji da bi nešto mogli vidjeti, moraju to i dataknuti.

- Došli smo vidjeti ovu novitadu kod naših prijatelja u muzeju. Do sada takvog sadržaja nije bilo. Neki su printani u prirodnoj veličini, a neki umanjeni, vodeći računa da se postigne optimalno rješenje i da slijepa osoba što realnije doživi taj eksponat. Ovo je svakako veliki plus za ovu ustanovu – zadovoljno će Juras.

image
Nikša Stipaničev/Hanza media

Ravnatelj šibenskog muzeja Željko Krnčević podsjeća pak kako je u sklopu projekta “Kultajmo u Šibeniku” pokrenut i onaj nazvan Muzej za sve. Osobe u invalidskim kolicima još od prije imaju rampu koja im omogućuju da obiđu postav na obje etaže, a sada su na red došli slijepi, ali i gluhi posjetitelji.

- Ovo je izložba predmeta koji su printani na 3D printeru i prezentirani tako da slijepi mogu doći u muzej i vidjeti što je to antička posuda, grafika s likom Antuna Vrančića, homovolans Fausta Vrančića itd. Ovo je početak, budući da smo u sklopu projekta dobili 3D printer, nastavit ćemo dalje dopunjavati zbirku printanih predmeta iz stalnog postava. Intencija je da imamo muzej za sve, da svatko može doći u muzej i čuti priče o Šibeniku, gradu bogate prošlosti i osjetiti predmete kako izgledaju. Također, dobili smo i tri induktivne petlje za one koji slabije čuju, odnosno koriste slušne aparate. Postavljene su na nekoliko mjesta, među ostalim i u dijelu stalnog postava koji govori o velikoj kugi koja je poharala Šibenik. O tomu govori i film koji se vrti u postavu, a od sada će ga uz pomoć induktivne petlje gluhe osobe moći pratiti bez problema – rekao je Krnčević te podsjetio kako je šibenski muzej još prije postavio taktilne ploče na šest arheoloških lokaliteta u okolici: na Kosi u Vrpolju, Danilu, Bribiru, Murteru, Velikoj Mrdakovici i Srimi-Prižba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. studeni 2020 13:16