StoryEditorOCM
Hrvatskazbog odluke vlade

MOL opet tuži Hrvatsku! Ovo bi mogla biti dosad najvrjednija arbitraža - radi se o desecima milijuna eura?

Piše Vijesti SD
22. lipnja 2024. - 09:28

MOL opet tuži Hrvatsku, mađarska naftna kompanija pokrenula je još jednu arbirtažu, piše kolega Ivan Pandžić iz 24 sata, te podsjeća kako je Hrvatska izgubila obje dosad okončane arbitraže, dok jedna još traje.

"MOL je novu arbitražu pokrenuo pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova(ICSID) u Washingtonu,", piše kolega Pandžić i dodaje kako neslužbeno doznaje da je novi spor vezan za odluku Vlade iz jeseni 2022. godine po kojoj je Ina sav plin proizveden u Hrvatskoj morala prodavati HEP-u.

- Prvo je cijena bila 41 euro za megavatsat, a zatim 47 eura. MOL smatra da je Vlada to učinila nezakonito kako bi subvencionirala domaće kupce, a MOL-u je nanijela ekonomsku štetu. Zanimljivo, arbitražu nije pokrenula Ina, nego njen mađarski suvlasnik koji ima nešto više od 49 posto suvlasništva, dok Hrvatska drži 44,8 posto suvlasništva u Ini.

Prema izvorima bliskim MOL-u, MOL je u posljednjih godinu i pol više puta kontaktirao nadležne dužnosnike Vlade RH i pokazao spremnost za pronalaženje sporazumnog rješenja za obje strane. Ali tadašnji ministar gospodarstva Davor Filipović, nije imao sluha, stoga u MOL-u smatraju da nisu imali drugog izbora nego pokrenuti međunarodnu arbitražu.

Vrijednost arbitraže još nije objavljena, ali neslužbeno saznajemo da se radi o "desecima milijuna eura". S obzirom na to da su cijene plina tada dosezale više od 200 eura po megavatsatu, ovo bi mogla biti dosad najvrjednija arbitraža - piše Ivan Pandžić iz 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 09:29