stdClass Object ( [id] => 1130144 [title] => Mladi inženjer s Hvara, koji sezonski radi na benzinskoj crpki, istražuje lijek za COVID: ‘Imam razloga za optimizam, Kinezi su eksperimentom već potvrdili moju ideju!‘ [alias] => mladi-inzenjer-s-hvara-koji-sezonski-radi-na-benzinskoj-crpki-istrazuje-lijek-za-covid-imam-razloga-za-optimizam-kinezi-su-eksperimentom-vec-potvrdili-moju-ideju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ante Tomasović diplomirani je inženjer molekularne biotehnologije. Živi u Hvaru i ne radi u struci. Nije da ne bi htio, dapače. Ali, unatoč tome, uspio je, uz pomoć dvoje profesora s fakulteta, objaviti znanstveni rad na temu koronavirusa. Već to bi bio uspjeh, ali priča dobiva još više na snazi nakon što su njegova ideja i znanstveni rad potvrđeni nezavisnim istraživanjem u Kini.

Kako je sve krenulo? Kako je došao do saznanja koja bude nadu u traženju lijeka za COVID-19 koji bi, uz cjepivo i sve epidemiološke mjere, mogao doprinijeti suzbijanju širenja i napokon prevladavanju pandemije koronavirusa?

Radi boljeg razumijevanja ove problematike, Ante Tomasović na početku našeg razgovora objašnjava kako virusi čine glavnu štetu nakon ulaska u stanicu, jer se tamo višestruko dupliciraju i zatim ubijaju stanicu te izlaze iz nje da dalje inficiraju još stanica.

---

image
Ante Tomasović, diplomirani inženjer molekularne biotehnologije
 
Privatni album
---

– S-protein (Spike protein) dugi je protein na površini koronavirusa kojim se virus hvata za ljudske stanice i zatim ulazi u njih. Zbog toga je meta za razvoj raznih lijekova, jer ako se spriječi djelovanje S-proteina, sprječava se i ulazak virusa u stanicu, a time i infekcija i širenje virusa – objašnjava Ante Tomasović.

Kad je počeo čitati znanstvene publikacije i vijesti o koronavirusu, uočio je, kaže nam, nekoliko zanimljivih statistika.

– Prva statistika bila je da virus rijetko uzrokuje bolest kod djece i u osoba mlađe dobi. Druga je statistika, koja odskače, da je smrtnost kod osoba muškog spola znatno veća nego kod žena. Zbog ovih statistika odlučio sam čitati literaturu o razlikama između fiziologije pluća mlađih osoba i starijih, i naišao sam na podatak da pluća u razvoju koriste spolne hormone koji potiču njihov rast, među kojima je najzastupljeniji ženski spolni hormon estrogen. Budući da žene i mlađe osobe imaju više tog hormona u plućnom tkivu od muškaraca i osoba starije dobi, te da je infekcija koronavirusom prvenstveno respiratorna bolest, pretpostavio sam da hormon estrogen na neki način inhibira virus – objašnjava mladi inženjer molekularne biotehnologije.

---

image
S-protein sa simulacijom vezanog estradiola (estrogena), koji je označen žutom bojom
 
Ante Tomasović
---

Potom je odlučio bioinformatičkim alatima koji su mu bili dostupni ispitati vezu između estrogena i koronavirusa.

– Podršku u tom istraživanju dali su mi prof. dr. sc. Ivan-Krešimir Svetec i doc. dr. sc. Marina Svetec Miklenić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Prvi trag koji smo otkrili uz pomoć bioinformatičkih alata bio je da su S-protein koronavirusa i ljudski receptor za estrogen slični u jednom malom dijelu, točnije S-protein je bio sličan s dijelom estrogen receptora koji veže estrogen – objašnjava Tomasović saznanja do kojih su došli.

Dodaje kako su zbog toga razvili teoriju da je moguće da se estrogen, osim na ljudske receptore, veže i na virusni S-protein i tako mu potencijalno smanjuje aktivnost i inhibira virus.

Već 27. svibnja 2020. godine, svega dva i pol mjeseca nakon proglašenja epidemije u Hrvatskoj, poslali su teorijski znanstveni rad na recenziju. No, dugo su čekali na recenziju. Rad im je odobren 8. veljače 2021. godine.

Na prijedlog dr. Marine Svetec Miklenić, u međuvremenu je Ante Tomasović, koristeći program koji simulira vezanje i interakcije molekula (tzv. docking program) obavio simulaciju vezanja estrogena na S-protein i dobio dobar rezultat (-9,4 kcal/mol), koji predviđa jako vezanje tih dviju molekula.

U ovom slučaju, objašnjava nam, što je rezultat negativniji, to se smatra boljim. U pravilu se rezultat od -10 kcal/mol smatra jako dobrim rezultatom.

– Ostalo je samo napraviti praktične eksperimente da se to i dokaže, ali tu je došlo do zastoja. Laboratorijski pokusi su dosta skupi, zahtijevaju vrijeme, organizaciju i novac. Čak i dokazani iskusni istraživači rijetko lako dolaze do tih sredstava, a budući da ja nemam poziciju na institutu niti radim u struci, to mi je dodatno otežalo stvari. Iako je moj profesor lobirao za ta sredstva, to je sve išlo sporo – govori Ante.

I tako, ni jedna se vrata nisu otvorila kako bi mogao provesti eksperimentalno istraživanje o djelovanju estrogena u suzbijanju koronavirusa.

U međuvremenu je počeo neovisno istraživati neke druge stvari i zaposlio se sezonski na benzinskoj crpki na Hvaru.

– Na sreću, dr. Marina Svetec Miklenić nastavila je istraživati druge znanstvene radove kako bi prikupila još dokaza za našu teoriju i pokrenula eksperimente. Tako je nedavno našla da su kineski znanstvenici dokazali da se derivat estrogena, estrogen-benzoat, veže na S-protein koronavirusa. Ne samo to, nego su eksperimentalno dokazali i da taj derivat estrogena inhibira djelovanje S-proteina, i da inhibira infekciju koronavirusom u laboratorijskim uvjetima – kaže nam Ante.

Koje su implikacije ovog otkrića? Na to pitanje mladi Hvaranin, s očito velikim znanstvenim potencijalom, objašnjava da su kineski istraživači radili te pokuse s estrogen-benzoatom zbog toga što su koristeći isti bioinformatički alat kao i on dobili rezultat da se estrogen-benzoat dobro veže na S-protein. Njihov rezultat bio je -8,6 kcal/mol za estrogen-benzoat, što je čak lošiji početni rezultat od onoga do kojeg je Tomasović došao za estrogen (-9,4 kcal/mol).

– Ja sam isto koristeći programe pronašao da se ne samo molekula estrogena, koja spada u grupu steroida, nego sve slične steroidne molekule relativno dobro vežu na S-protein prema predviđanju bioinformatičkih programa – ističe naš sugovornik.

To uključuje, objašnjava nadalje, estrogen-benzoat, za koji je sada dokazano da se veže na S-protein i da inhibira koronaviruse.

– A uključuje i druge steroidne molekule s dobrim predviđanjem za koje još to nije dokazano, kao što su coumestrol, koji je fitoestrogen iz soje, i drugi biljni fitoestrogen quercetin. Vrlo je vjerojatno da bi slični laboratorijski pokusi dokazali isto i za estrogen, coumestrol i quercetin i ostale steroidne molekule slične strukture za koje program predviđa dobro vezanje na S-protein – kaže Ante Tomasović.

Ima i dobru vijest za sve nas koji u prehrani konzumiramo proizvode kao što su soja, sojino mlijeko, lan i druge koji sadrže fitoestrogene ili pak dodatak prehrani quercetin (quercetin kapsule). Vrlo vjerojatno, ističe, takvi proizvodi i dodaci prehrani pomažu protiv infekcije koronavirusom, a pritom su i lako dostupni.

– U slučaju teške infekcije i liječenja u bolnici bilo bi dobro propisivati steroidne lijekove (medrol, dexamethason), koji se trenutno i koriste u medicinskoj praksi, ali njihovo se djelovanje pripisuje njihovu vezanju na estrogen receptore, a ne na virusni S-protein i inhibiciju virusa, jer su ovo nova saznanja. Kad bi se to znalo, propisivali bi se ranije i više – smatra Tomasović.

Ono što bi bilo najbitnije u praksi je, kako naglašava, kliničko ispitivanje steroidnih lijekova protiv koronavirusa, koje bi se trebalo organizirati i financirati što prije, to bolje.

– Osobno mislim da bi najlakše bilo ispitati i primijeniti fitoestrogene iz biljaka, jer su već uvelike dio svakodnevne prehrane i za neke od njih ni ne treba tražiti recept jer su s malim nuspojavama ili bez njih. Neki drugi steroidni lijekovi, pa i sam hormon estrogen, imaju više nuspojava jer se vežu na estrogen receptore, iako bi vrlo vjerojatno inhibirali i sprječavali koronavirusnu infekciju pa bi opet imali više dobrih efekata nego negativnih, barem kratkoročno – ocjenjuje Ante Tomasović.

Pitamo ga i kako je doživio to što su Kinezi eksperimentom potvrdili njegovu ideju, a on sam nije imao mogućnost istraživati u laboratoriju. Odgovara kako je važno što je to potvrđeno eksperimentom, a bilo bi još važnije kad bi se provelo kliničko istraživanje i počela primjena takvog lijeka protiv koronavirusa.

– Dr. Marina Svetec Miklenić i dr. Ivan-Krešimir Svetec aktivno rade na tome da se provede eksperiment kod nas i bilo bi dobro podržati ih u tome – ističe na kraju Ante Tomasović.

A mi možemo samo dodati: možda se skoro vrata nekog laboratorija otvore i za ovog mladog Hvaranina. Možda u nekom novom istraživanju koje ga zaokuplja. Po svemu sudeći, rezultat neće izostati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Diplomirani inženjer molekularne biotehnologije Ante Tomasović živi u Hvaru i ne radi u struci. Unatoč tome, uspio je, uz pomoć dvoje profesora s fakulteta, objaviti znanstveni rad na temu koronavirusa. Priča dobiva još više na snazi nakon što su njegova ideja i znanstveni rad potvrđeni nezavisnim istraživanjem u Kini... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDNI SU PUTOVI GENIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Diplomirani inženjer molekularne biotehnologije Ante Tomasović živi u Hvaru i ne radi u struci. Unatoč tome, uspio je, uz pomoć dvoje profesora s fakulteta, objaviti znanstveni rad na temu koronavirusa. Priča dobiva još više na snazi nakon što su njegova ideja i znanstveni rad potvrđeni nezavisnim istraživanjem u Kini... ČUDNI SU PUTOVI GENIJA 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-25 05:35:43 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => Ljubica Vuko [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-26 09:14:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-09-26 09:14:10 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1899 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19459736.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19440468.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19440472.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19440692.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19440698.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19440718.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/13429580.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/25\/19441210.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix, Privatni album","Ante Tomasovi\u0107","Ante Tomasovi\u0107","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Tonci Plazibat\/Cropix","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ante Tomasovi\u0107","S-protein s ozna\u010denim lancima
\n\u00a0","S-protein sa simulacijom vezanog estradiola (estrogena), koji je ozna\u010den \u017eutom bojom
\n\u00a0","Ante Tomasovi\u0107, diplomirani in\u017eenjer molekularne biotehnologije
\n\u00a0","Ante Tomasovi\u0107, diplomirani in\u017eenjer molekularne biotehnologije
\n\u00a0","Ante Tomasovi\u0107, diplomirani in\u017eenjer molekularne biotehnologije
\n\u00a0","","Ante Tomasovi\u0107
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x900","hd_19459736_1920.jpg":"1920x1080","k_19459736_1280.jpg":"1280x1280","k_19459736_1024.jpg":"1024x1024","k_19459736_640.jpg":"640x640","k_19459736_480.jpg":"480x480","k_19459736_340.jpg":"340x340","k_19459736_220.jpg":"220x220","o_19459736_1280.jpg":"1280x960","o_19459736_1024.jpg":"1024x768","o_19459736_640.jpg":"640x480","o_19459736_480.jpg":"480x360","o_19459736_340.jpg":"340x255","o_19459736_220.jpg":"220x165","h_19459736_1280.jpg":"1280x854","h_19459736_1024.jpg":"1024x683","h_19459736_640.jpg":"640x427","h_19459736_480.jpg":"480x320","h_19459736_340.jpg":"340x227","h_19459736_220.jpg":"220x147","pp_19459736_1280.jpg":"1006x1280","pp_19459736_1024.jpg":"805x1024","pp_19459736_640.jpg":"503x640","pp_19459736_480.jpg":"377x480","pp_19459736_340.jpg":"267x340","pp_19459736_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1931","hd_19440468_1920.jpg":"1920x1080","k_19440468_1280.jpg":"1280x1280","k_19440468_1024.jpg":"1024x1024","k_19440468_640.jpg":"640x640","k_19440468_480.jpg":"480x480","k_19440468_340.jpg":"340x340","k_19440468_220.jpg":"220x220","o_19440468_1280.jpg":"1280x1287","o_19440468_1024.jpg":"1024x1029","o_19440468_640.jpg":"640x643","o_19440468_480.jpg":"480x482","o_19440468_340.jpg":"340x341","o_19440468_220.jpg":"220x221","h_19440468_1280.jpg":"1280x854","h_19440468_1024.jpg":"1024x683","h_19440468_640.jpg":"640x427","h_19440468_480.jpg":"480x320","h_19440468_340.jpg":"340x227","h_19440468_220.jpg":"220x147","pp_19440468_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440468_1024.jpg":"805x1024","pp_19440468_640.jpg":"503x640","pp_19440468_480.jpg":"377x480","pp_19440468_340.jpg":"267x340","pp_19440468_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1842","hd_19440472_1920.jpg":"1920x1080","k_19440472_1280.jpg":"1280x1280","k_19440472_1024.jpg":"1024x1024","k_19440472_640.jpg":"640x640","k_19440472_480.jpg":"480x480","k_19440472_340.jpg":"340x340","k_19440472_220.jpg":"220x220","o_19440472_1280.jpg":"1280x1228","o_19440472_1024.jpg":"1024x982","o_19440472_640.jpg":"640x614","o_19440472_480.jpg":"480x460","o_19440472_340.jpg":"340x326","o_19440472_220.jpg":"220x211","h_19440472_1280.jpg":"1280x854","h_19440472_1024.jpg":"1024x683","h_19440472_640.jpg":"640x427","h_19440472_480.jpg":"480x320","h_19440472_340.jpg":"340x227","h_19440472_220.jpg":"220x147","pp_19440472_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440472_1024.jpg":"805x1024","pp_19440472_640.jpg":"503x640","pp_19440472_480.jpg":"377x480","pp_19440472_340.jpg":"267x340","pp_19440472_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_19440692_1920.jpg":"1920x1080","k_19440692_1280.jpg":"1280x1280","k_19440692_1024.jpg":"1024x1024","k_19440692_640.jpg":"640x640","k_19440692_480.jpg":"480x480","k_19440692_340.jpg":"340x340","k_19440692_220.jpg":"220x220","o_19440692_1280.jpg":"1280x720","o_19440692_1024.jpg":"1024x576","o_19440692_640.jpg":"640x360","o_19440692_480.jpg":"480x270","o_19440692_340.jpg":"340x191","o_19440692_220.jpg":"220x123","h_19440692_1280.jpg":"1280x854","h_19440692_1024.jpg":"1024x683","h_19440692_640.jpg":"640x427","h_19440692_480.jpg":"480x320","h_19440692_340.jpg":"340x227","h_19440692_220.jpg":"220x147","pp_19440692_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440692_1024.jpg":"805x1024","pp_19440692_640.jpg":"503x640","pp_19440692_480.jpg":"377x480","pp_19440692_340.jpg":"267x340","pp_19440692_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3412","hd_19440698_1920.jpg":"1920x1080","k_19440698_1280.jpg":"1280x1280","k_19440698_1024.jpg":"1024x1024","k_19440698_640.jpg":"640x640","k_19440698_480.jpg":"480x480","k_19440698_340.jpg":"340x340","k_19440698_220.jpg":"220x220","o_19440698_1280.jpg":"1280x2274","o_19440698_1024.jpg":"1024x1819","o_19440698_640.jpg":"640x1137","o_19440698_480.jpg":"480x853","o_19440698_340.jpg":"340x604","o_19440698_220.jpg":"220x390","h_19440698_1280.jpg":"1280x854","h_19440698_1024.jpg":"1024x683","h_19440698_640.jpg":"640x427","h_19440698_480.jpg":"480x320","h_19440698_340.jpg":"340x227","h_19440698_220.jpg":"220x147","pp_19440698_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440698_1024.jpg":"805x1024","pp_19440698_640.jpg":"503x640","pp_19440698_480.jpg":"377x480","pp_19440698_340.jpg":"267x340","pp_19440698_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3412","hd_19440718_1920.jpg":"1920x1080","k_19440718_1280.jpg":"1280x1280","k_19440718_1024.jpg":"1024x1024","k_19440718_640.jpg":"640x640","k_19440718_480.jpg":"480x480","k_19440718_340.jpg":"340x340","k_19440718_220.jpg":"220x220","o_19440718_1280.jpg":"1280x2274","o_19440718_1024.jpg":"1024x1819","o_19440718_640.jpg":"640x1137","o_19440718_480.jpg":"480x853","o_19440718_340.jpg":"340x604","o_19440718_220.jpg":"220x390","h_19440718_1280.jpg":"1280x854","h_19440718_1024.jpg":"1024x683","h_19440718_640.jpg":"640x427","h_19440718_480.jpg":"480x320","h_19440718_340.jpg":"340x227","h_19440718_220.jpg":"220x147","pp_19440718_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440718_1024.jpg":"805x1024","pp_19440718_640.jpg":"503x640","pp_19440718_480.jpg":"377x480","pp_19440718_340.jpg":"267x340","pp_19440718_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13429580_1920.jpg":"1920x1080","k_13429580_1280.jpg":"1280x1280","k_13429580_1024.jpg":"1024x1024","k_13429580_640.jpg":"640x640","k_13429580_480.jpg":"480x480","k_13429580_340.jpg":"340x340","k_13429580_220.jpg":"220x220","o_13429580_1280.jpg":"1280x853","o_13429580_1024.jpg":"1024x682","o_13429580_640.jpg":"640x426","o_13429580_480.jpg":"480x320","o_13429580_340.jpg":"340x226","o_13429580_220.jpg":"220x146","h_13429580_1280.jpg":"1280x854","h_13429580_1024.jpg":"1024x683","h_13429580_640.jpg":"640x427","h_13429580_480.jpg":"480x320","h_13429580_340.jpg":"340x227","h_13429580_220.jpg":"220x147","pp_13429580_1280.jpg":"1006x1280","pp_13429580_1024.jpg":"805x1024","pp_13429580_640.jpg":"503x640","pp_13429580_480.jpg":"377x480","pp_13429580_340.jpg":"267x340","pp_13429580_220.jpg":"173x220"},{"size0":"771x1066","hd_19441210_1920.jpg":"1920x1080","k_19441210_1280.jpg":"1280x1280","k_19441210_1024.jpg":"1024x1024","k_19441210_640.jpg":"640x640","k_19441210_480.jpg":"480x480","k_19441210_340.jpg":"340x340","k_19441210_220.jpg":"220x220","o_19441210_1280.jpg":"1280x1769","o_19441210_1024.jpg":"1024x1415","o_19441210_640.jpg":"640x884","o_19441210_480.jpg":"480x663","o_19441210_340.jpg":"340x470","o_19441210_220.jpg":"220x304","h_19441210_1280.jpg":"1280x854","h_19441210_1024.jpg":"1024x683","h_19441210_640.jpg":"640x427","h_19441210_480.jpg":"480x320","h_19441210_340.jpg":"340x227","h_19441210_220.jpg":"220x147","pp_19441210_1280.jpg":"1006x1280","pp_19441210_1024.jpg":"805x1024","pp_19441210_640.jpg":"503x640","pp_19441210_480.jpg":"377x480","pp_19441210_340.jpg":"267x340","pp_19441210_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4891519 Threads: 2 Questions: 173572015 Slow queries: 75128 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5068852 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/mladi-inzenjer-s-hvara-koji-sezonski-radi-na-benzinskoj-crpki-istrazuje-lijek-za-covid-imam-razloga-za-optimizam-kinezi-su-eksperimentom-vec-potvrdili-moju-ideju-1130144 [printLink] => /vijesti/hrvatska/mladi-inzenjer-s-hvara-koji-sezonski-radi-na-benzinskoj-crpki-istrazuje-lijek-za-covid-imam-razloga-za-optimizam-kinezi-su-eksperimentom-vec-potvrdili-moju-ideju-1130144?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650788 [name] => ante tomasović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-26 11:14:29 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-tomasovic [link] => /tag/ante-tomasovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650789 [name] => lijek protiv covida [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-26 11:14:29 [main_article_id] => 0 [alias] => lijek-protiv-covida [link] => /tag/lijek-protiv-covida ) [2] => stdClass Object ( [id] => 605696 [name] => koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:39:03 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus [link] => /tag/koronavirus ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Diplomirani inženjer molekularne biotehnologije Ante Tomasović živi u Hvaru i ne radi u struci. Unatoč tome, uspio je, uz pomoć dvoje profesora s fakulteta, objaviti znanstveni rad na temu koronavirusa. Priča dobiva još više na snazi nakon što su njegova ideja i znanstveni rad potvrđeni nezavisnim istraživanjem u Kini... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDNI SU PUTOVI GENIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mladi inženjer s Hvara, koji sezonski radi na benzinskoj crpki, istražuje lijek za COVID: ‘Imam razloga za optimizam, Kinezi su eksperimentom već potvrdili moju ideju!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19459736.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix, Privatni album [mainImageDesc] => Ante Tomasović [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19459736.jpg [title] => Ante Tomasović Cropix, Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19440468.jpg [title] => S-protein s označenim lancima
 
Ante Tomasović ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19440472.jpg [title] => S-protein sa simulacijom vezanog estradiola (estrogena), koji je označen žutom bojom
 
Ante Tomasović ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19440692.jpg [title] => Ante Tomasović, diplomirani inženjer molekularne biotehnologije
 
Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19440698.jpg [title] => Ante Tomasović, diplomirani inženjer molekularne biotehnologije
 
Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19440718.jpg [title] => Ante Tomasović, diplomirani inženjer molekularne biotehnologije
 
Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/13429580.jpg [title] => Tonci Plazibat/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/25/19441210.jpg [title] => Ante Tomasović
 
Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ante Tomasović diplomirani je inženjer molekularne biotehnologije. Živi u Hvaru i ne radi u struci. Nije da ne bi htio, dapače. Ali, unatoč tome, uspio je, uz pomoć dvoje profesora s fakulteta, objaviti znanstveni rad na temu koronavirusa. Već to bi bio uspjeh, ali priča dobiva još više na snazi nakon što su njegova ideja i znanstveni rad potvrđeni nezavisnim istraživanjem u Kini.

Kako je sve krenulo? Kako je došao do saznanja koja bude nadu u traženju lijeka za COVID-19 koji bi, uz cjepivo i sve epidemiološke mjere, mogao doprinijeti suzbijanju širenja i napokon prevladavanju pandemije koronavirusa?

Radi boljeg razumijevanja ove problematike, Ante Tomasović na početku našeg razgovora objašnjava kako virusi čine glavnu štetu nakon ulaska u stanicu, jer se tamo višestruko dupliciraju i zatim ubijaju stanicu te izlaze iz nje da dalje inficiraju još stanica.

---

image
Ante Tomasović, diplomirani inženjer molekularne biotehnologije
 
Privatni album
---

– S-protein (Spike protein) dugi je protein na površini koronavirusa kojim se virus hvata za ljudske stanice i zatim ulazi u njih. Zbog toga je meta za razvoj raznih lijekova, jer ako se spriječi djelovanje S-proteina, sprječava se i ulazak virusa u stanicu, a time i infekcija i širenje virusa – objašnjava Ante Tomasović.

Kad je počeo čitati znanstvene publikacije i vijesti o koronavirusu, uočio je, kaže nam, nekoliko zanimljivih statistika.

– Prva statistika bila je da virus rijetko uzrokuje bolest kod djece i u osoba mlađe dobi. Druga je statistika, koja odskače, da je smrtnost kod osoba muškog spola znatno veća nego kod žena. Zbog ovih statistika odlučio sam čitati literaturu o razlikama između fiziologije pluća mlađih osoba i starijih, i naišao sam na podatak da pluća u razvoju koriste spolne hormone koji potiču njihov rast, među kojima je najzastupljeniji ženski spolni hormon estrogen. Budući da žene i mlađe osobe imaju više tog hormona u plućnom tkivu od muškaraca i osoba starije dobi, te da je infekcija koronavirusom prvenstveno respiratorna bolest, pretpostavio sam da hormon estrogen na neki način inhibira virus – objašnjava mladi inženjer molekularne biotehnologije.

---

image
S-protein sa simulacijom vezanog estradiola (estrogena), koji je označen žutom bojom
 
Ante Tomasović
---

Potom je odlučio bioinformatičkim alatima koji su mu bili dostupni ispitati vezu između estrogena i koronavirusa.

– Podršku u tom istraživanju dali su mi prof. dr. sc. Ivan-Krešimir Svetec i doc. dr. sc. Marina Svetec Miklenić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Prvi trag koji smo otkrili uz pomoć bioinformatičkih alata bio je da su S-protein koronavirusa i ljudski receptor za estrogen slični u jednom malom dijelu, točnije S-protein je bio sličan s dijelom estrogen receptora koji veže estrogen – objašnjava Tomasović saznanja do kojih su došli.

Dodaje kako su zbog toga razvili teoriju da je moguće da se estrogen, osim na ljudske receptore, veže i na virusni S-protein i tako mu potencijalno smanjuje aktivnost i inhibira virus.

Već 27. svibnja 2020. godine, svega dva i pol mjeseca nakon proglašenja epidemije u Hrvatskoj, poslali su teorijski znanstveni rad na recenziju. No, dugo su čekali na recenziju. Rad im je odobren 8. veljače 2021. godine.

Na prijedlog dr. Marine Svetec Miklenić, u međuvremenu je Ante Tomasović, koristeći program koji simulira vezanje i interakcije molekula (tzv. docking program) obavio simulaciju vezanja estrogena na S-protein i dobio dobar rezultat (-9,4 kcal/mol), koji predviđa jako vezanje tih dviju molekula.

U ovom slučaju, objašnjava nam, što je rezultat negativniji, to se smatra boljim. U pravilu se rezultat od -10 kcal/mol smatra jako dobrim rezultatom.

– Ostalo je samo napraviti praktične eksperimente da se to i dokaže, ali tu je došlo do zastoja. Laboratorijski pokusi su dosta skupi, zahtijevaju vrijeme, organizaciju i novac. Čak i dokazani iskusni istraživači rijetko lako dolaze do tih sredstava, a budući da ja nemam poziciju na institutu niti radim u struci, to mi je dodatno otežalo stvari. Iako je moj profesor lobirao za ta sredstva, to je sve išlo sporo – govori Ante.

I tako, ni jedna se vrata nisu otvorila kako bi mogao provesti eksperimentalno istraživanje o djelovanju estrogena u suzbijanju koronavirusa.

U međuvremenu je počeo neovisno istraživati neke druge stvari i zaposlio se sezonski na benzinskoj crpki na Hvaru.

– Na sreću, dr. Marina Svetec Miklenić nastavila je istraživati druge znanstvene radove kako bi prikupila još dokaza za našu teoriju i pokrenula eksperimente. Tako je nedavno našla da su kineski znanstvenici dokazali da se derivat estrogena, estrogen-benzoat, veže na S-protein koronavirusa. Ne samo to, nego su eksperimentalno dokazali i da taj derivat estrogena inhibira djelovanje S-proteina, i da inhibira infekciju koronavirusom u laboratorijskim uvjetima – kaže nam Ante.

Koje su implikacije ovog otkrića? Na to pitanje mladi Hvaranin, s očito velikim znanstvenim potencijalom, objašnjava da su kineski istraživači radili te pokuse s estrogen-benzoatom zbog toga što su koristeći isti bioinformatički alat kao i on dobili rezultat da se estrogen-benzoat dobro veže na S-protein. Njihov rezultat bio je -8,6 kcal/mol za estrogen-benzoat, što je čak lošiji početni rezultat od onoga do kojeg je Tomasović došao za estrogen (-9,4 kcal/mol).

– Ja sam isto koristeći programe pronašao da se ne samo molekula estrogena, koja spada u grupu steroida, nego sve slične steroidne molekule relativno dobro vežu na S-protein prema predviđanju bioinformatičkih programa – ističe naš sugovornik.

To uključuje, objašnjava nadalje, estrogen-benzoat, za koji je sada dokazano da se veže na S-protein i da inhibira koronaviruse.

– A uključuje i druge steroidne molekule s dobrim predviđanjem za koje još to nije dokazano, kao što su coumestrol, koji je fitoestrogen iz soje, i drugi biljni fitoestrogen quercetin. Vrlo je vjerojatno da bi slični laboratorijski pokusi dokazali isto i za estrogen, coumestrol i quercetin i ostale steroidne molekule slične strukture za koje program predviđa dobro vezanje na S-protein – kaže Ante Tomasović.

Ima i dobru vijest za sve nas koji u prehrani konzumiramo proizvode kao što su soja, sojino mlijeko, lan i druge koji sadrže fitoestrogene ili pak dodatak prehrani quercetin (quercetin kapsule). Vrlo vjerojatno, ističe, takvi proizvodi i dodaci prehrani pomažu protiv infekcije koronavirusom, a pritom su i lako dostupni.

– U slučaju teške infekcije i liječenja u bolnici bilo bi dobro propisivati steroidne lijekove (medrol, dexamethason), koji se trenutno i koriste u medicinskoj praksi, ali njihovo se djelovanje pripisuje njihovu vezanju na estrogen receptore, a ne na virusni S-protein i inhibiciju virusa, jer su ovo nova saznanja. Kad bi se to znalo, propisivali bi se ranije i više – smatra Tomasović.

Ono što bi bilo najbitnije u praksi je, kako naglašava, kliničko ispitivanje steroidnih lijekova protiv koronavirusa, koje bi se trebalo organizirati i financirati što prije, to bolje.

– Osobno mislim da bi najlakše bilo ispitati i primijeniti fitoestrogene iz biljaka, jer su već uvelike dio svakodnevne prehrane i za neke od njih ni ne treba tražiti recept jer su s malim nuspojavama ili bez njih. Neki drugi steroidni lijekovi, pa i sam hormon estrogen, imaju više nuspojava jer se vežu na estrogen receptore, iako bi vrlo vjerojatno inhibirali i sprječavali koronavirusnu infekciju pa bi opet imali više dobrih efekata nego negativnih, barem kratkoročno – ocjenjuje Ante Tomasović.

Pitamo ga i kako je doživio to što su Kinezi eksperimentom potvrdili njegovu ideju, a on sam nije imao mogućnost istraživati u laboratoriju. Odgovara kako je važno što je to potvrđeno eksperimentom, a bilo bi još važnije kad bi se provelo kliničko istraživanje i počela primjena takvog lijeka protiv koronavirusa.

– Dr. Marina Svetec Miklenić i dr. Ivan-Krešimir Svetec aktivno rade na tome da se provede eksperiment kod nas i bilo bi dobro podržati ih u tome – ističe na kraju Ante Tomasović.

A mi možemo samo dodati: možda se skoro vrata nekog laboratorija otvore i za ovog mladog Hvaranina. Možda u nekom novom istraživanju koje ga zaokuplja. Po svemu sudeći, rezultat neće izostati.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix, Privatni album Ante Tomasović Ante Tomasović Privatni album Privatni album Privatni album Tonci Plazibat/Cropix Privatni album
Cropix, Privatni album
Ante Tomasović
Ante Tomasović
S-protein s označenim lancima
 
Ante Tomasović
S-protein sa simulacijom vezanog estradiola (estrogena), koji je označen žutom bojom
 
Privatni album
Ante Tomasović, diplomirani inženjer molekularne biotehnologije
 
Privatni album
Ante Tomasović, diplomirani inženjer molekularne biotehnologije
 
Privatni album
Ante Tomasović, diplomirani inženjer molekularne biotehnologije
 
Privatni album
Ante Tomasović
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/mladi-inzenjer-s-hvara-koji-sezonski-radi-na-benzinskoj-crpki-istrazuje-lijek-za-covid-imam-razloga-za-optimizam-kinezi-su-eksperimentom-vec-potvrdili-moju-ideju-1130144 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=97c7ab9a7b1ccd20fa0526eb3d2a0d3f586b5d1c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mladi+in%C5%BEenjer+s+Hvara%2C+koji+sezonski+radi+na+benzinskoj+crpki%2C+istra%C5%BEuje+lijek+za+COVID%3A+%E2%80%98Imam+razloga+za+optimizam%2C+Kinezi+su+eksperimentom+ve%C4%87+potvrdili+moju+ideju%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmladi-inzenjer-s-hvara-koji-sezonski-radi-na-benzinskoj-crpki-istrazuje-lijek-za-covid-imam-razloga-za-optimizam-kinezi-su-eksperimentom-vec-potvrdili-moju-ideju-1130144 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmladi-inzenjer-s-hvara-koji-sezonski-radi-na-benzinskoj-crpki-istrazuje-lijek-za-covid-imam-razloga-za-optimizam-kinezi-su-eksperimentom-vec-potvrdili-moju-ideju-1130144 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Diplomirani inženjer molekularne biotehnologije Ante Tomasović živi u Hvaru i ne radi u struci. Unatoč tome, uspio je, uz pomoć dvoje profesora s fakulteta, objaviti znanstveni rad na temu koronavirusa. Priča dobiva još više na snazi nakon što su njegova ideja i znanstveni rad potvrđeni nezavisnim istraživanjem u Kini... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDNI SU PUTOVI GENIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaČUDNI SU PUTOVI GENIJA

Mladi inženjer s Hvara, koji sezonski radi na benzinskoj crpki, istražuje lijek za COVID: ‘Imam razloga za optimizam, Kinezi su eksperimentom već potvrdili moju ideju!‘

Piše Ljubica Vuko
26. rujna 2021. - 11:14

Ante Tomasović diplomirani je inženjer molekularne biotehnologije. Živi u Hvaru i ne radi u struci. Nije da ne bi htio, dapače. Ali, unatoč tome, uspio je, uz pomoć dvoje profesora s fakulteta, objaviti znanstveni rad na temu koronavirusa. Već to bi bio uspjeh, ali priča dobiva još više na snazi nakon što su njegova ideja i znanstveni rad potvrđeni nezavisnim istraživanjem u Kini.

Kako je sve krenulo? Kako je došao do saznanja koja bude nadu u traženju lijeka za COVID-19 koji bi, uz cjepivo i sve epidemiološke mjere, mogao doprinijeti suzbijanju širenja i napokon prevladavanju pandemije koronavirusa?

Radi boljeg razumijevanja ove problematike, Ante Tomasović na početku našeg razgovora objašnjava kako virusi čine glavnu štetu nakon ulaska u stanicu, jer se tamo višestruko ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 19:13