StoryEditor
Hrvatskaberošev odgovor

Ministarstvo demantira šeficu KoHOM-a: Netočno da nema uvjeta za provedbu testiranja! Tiha većina zdravstvenih djelatnika ih provodi

Piše PSD
19. siječnja 2022. - 15:03

Ministarstvo zdravstva demantiralo je u srijedu navode predsjednice KoHOM-a Nataše Ban Toskić o nemogućnosti obiteljskih liječnika da sudjeluju u brzom antigenskom testiranju (BAT) u domovima zdravlja ustvrdivši da "tiha većina" zdravstvenih djelatnika provodi testiranja.

Ministarstvo u priopćenju ističe kako su netočne izjave Ban Toskić da obiteljski liječnici nisu bili upućeni u provedbu testiranja pacijenata BAT-om, prenosi HRT.

- Netočno je da ona kao liječnik nije zaprimila testove jer je sam Dom zdravlja Zagreb Centar to demantirao i priopćio da unazad više od mjesec dana provodi redovitu distribuciju BAT testova po ordinacijama prema dostupnim količinama i iskazanim potrebama, o čemu su redovito obavještavani svi djelatnici i zakupci u prostorima Doma zdravlja, kaže se u priopćenju.

Također je netočno da nema uvjeta za provedbu testiranja jer se domovi zdravlja kontinuirano prilagođavaju razvoju epidemiološke situacije, a tvrdnju Ban Toskić da njezin dom zdravlja nema prostora demantirali su iz samog doma zdravlja navodeći kako na više lokacija u Zagrebu imaju odgovarajuće prostore u kojima se u sigurnim uvjetima može organizirati testiranje bez opasnosti za druge pacijente.

Ministarstvo odbacuje i navode da HZZO ne plaća domovima zdravlja i liječnicima testiranje u slučaju negativnog testa, što je i HZZO demantirao napominjući kako će sva BAT testiranja biti plaćena izvan maksimalnog iznosa sredstava za provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka (limita).

- Napominjemo da su liječnici obiteljske medicine u stotinama ordinacija diljem Hrvatske, uz svoj redovni rad, cijelo vrijeme cijepili svoje pacijente, a sada provode i testiranja. No njih Ban Toskić niti ne spominje, stoji u priopćenju.

Ministarstvo kaže da želi pružiti uvid široj javnosti u stvarne činjenice te istodobno istaknuti značaj "tihe većine zdravstvenih djelatnika predanih svojoj misiji pružanja zdravstvene skrbi našim građanima".

Podsjećaju kako je predsjednica KoHOM-a, udruge koja okuplja samo trećinu liječnika obiteljske medicine, bila protiv i kada je trebalo uključiti liječnike obiteljske medicine u dijagnosticiranje bolesti COVID-19 i cijepljenje, kada je trebalo potaknuti pacijente starije životne dobi na cijepljenje, kao i sada kada se povećao broj osoba koje treba testirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2022 15:38