StoryEditorOCM
Hrvatskaiz prve ruke

Ministar Beroš za ‘Slobodnu‘ komentira optužbe da je zatajio rezultate umjetnih oplodnji: Podaci nisu usporedivi!

Piše Ivica Marković
14. listopada 2024. - 12:43
Vili Beroš: Ovo je odluka Povjerenstva za potpomognutu oplodnju, ali u njemu ne sjedi Vili BerošGoran Mehkek/Cropix

Ministarstvo zdravstva je, kako piše Jutarnji list, prvi put odbilo objaviti podatke o uspješnosti klinika ovlaštenih za provođenja postupaka medicijski pomognute oplodnje. Riječ je o podacima koje su sve klinike, bilo državne ili privatne, dužne objaviti, pod prijetnjom kazne i do 100 tisuća kuna. 

To je izazvalo negodovanje pacijenata i pacijentica koji se bore s problemom neplodnosti. A zanimljivo je i da su podaci iuz godine u godinu bili sve nepovoljniji za državne bolnice. Zato i ne čudi da su mnogi to prokomentirali riječima "Ovo je skandal!". Pogotovo ako znamo da je ministru Viliju Berošu još 2020. Visoki upravni sud naložio objavu podataka.

Logično, nameće se pitanje "Kome je to u interesu?". S obzirom na osjetljivost same teme pitanje smo uputili i ministru Berošu, a on nam je promptno odgovorio.

- Prava je istina da postoji Povjerenstvo za potpomognutu oplodnju, koje je osnovalo Ministarstvo zdravstva, ali u kojemu ne sjedi VIli Beroš. Povjerenstvo je odlučilo, opet ponavljam, ne Vili Beroš, da bi objavljivanje podataka bilo dezinformirajuće za naše pacijentice, ako bi se objavljivali podaci o pojedinim javnozdravstvenim ustanovama. Zbog čega? Pa iz jednostavnog razloga jer se neke ustanove bave jednostavnim trudnoćama, a neke vrlo kompliciranim i teškim i nisu usporedive. Ti podaci jednostavno ne bi bili komparabilni i stav je Povjerenstva, a ne Vilija Beroša da ih se ne treba objavljivati. Na kraju krajeva, što bih ja kao ministar procjenjivao i odlučivao što će se objavljivati. Osobno vidim medicinski potpomognutu oplodnju kao nešto izrazito značajno te ćemo u suradnji sa HZZO-om iznaći načina kako unaprijediti tu djelatnost u sklopu demografske revitalizacije, zaključio je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva u Vladi RH.

image

Vili Beroš: Neke ustanove se bave jednostavnim trudnoćama, a neke vrlo kompliciranim i teškim i zato podaci nisu usporedivi

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 08:26