StoryEditorOCM
HrvatskaIZ SABORA

Marijana Puljak pozvala Vladu: ‘Pomozite kapetanu Marku Bekavcu, formirajte tijelo za zaštitu naših pomoraca‘

Piše HINA
18. rujna 2024. - 18:06

Zastupnica Centra Marijana Puljak pozvala je u srijedu sa saborske govornice Vladu da na sve moguće diplomatske, konzularne i pravne načine pruži zaštitu našem kapetanu, Splićaninu Marku Bekavcu, koji je osuđen u Turskoj na 30 godina zatvora zbog optužbe za šverc narkotika. 

"Ta presuda temelji se na zapovjednoj odgovornosti, iako nema dokaza da je kapetan bio izravno povezan s drogom", kazala je zastupnica u slobodnom govoru.

Dodala je da taj slučaj, nažalost, nije prvi te da su se naši pomorci već suočavali s nepravdama u međunarodnim vodama i sudovima.

image

Kapetan Marko Bekavac

Privatni album

"Prije ulaska u luku u Kolumbiji, gdje je ukrcavao teret, kapetan Bekavac je zatražio dodatne mjere sigurnosti - instalaciju kamera i povećanje zaštite, no kompanija koja je vlasnik broda ignorirala je njegove apele. Također, prilikom dolaska u tursku luku upozorio je tamošnje vlasti na sumnju u teret broda, a umjesto podrške i razumijevanja, Bekavac je, nakon što je droga pronađena, optužen zbog zapovjedne odgovornosti", navela je Puljak. 

Pozvala je Vladu da "neprekidno pruža sve moguće diplomatske, konzularne i pravne napore u zaštiti našeg građanina" te da hitno reagira i formira posebno tijelo ili imenuje posebnog savjetnika koji će biti zadužen za zaštitu hrvatskih građana, osobito pomoraca, koji se nađu u takvim situacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 18:12