stdClass Object ( [id] => 118744 [title] => KOME SE GADI NEKA NE GLEDA Koljači i brijači odrađuju pretposljednja kolinja prije EU (FOTO) [alias] => kome-se-gadi-neka-ne-gleda-koljaci-i-brijaci-odraduju-pretposljednja-kolinja-prije-eu-foto [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jesi li tuka? Ima li išta u soli? Koliko si ih ove godine? Di sušiš, ima li mista i za moja dva? Ovakva i slična pitanja ovih dana međusobno postavljaju Sinjani i Cetinjani koji će u “prasećem mjesecu” za zimnicu pripremiti oko 12 tisuća utovljenih svinja. Tako se od mnogih može čuti izjava kako im od prošle države ponajviše nedostaje praznik koji se nazivao Dan republike.

Za taj praznik zaposleni su imali dva neradna dana, a kako se praznik redovito spajao s vikendom, prije ili poslije dobilo bi se četiri-pet slobodnih dana, mali godišnji odmor, taman da se po komodu svinje pobiju, tranširaju, stave u sol, naprave krvavice i kobasice, stopi mast... Za vrijeme toga praznika događao se pravi pomor svinja. Kažu da su se, zato, njegovu ukidanju ponajviše veselile svinje. Bez razloga. Jer, opet se došlo na isto...

Sve je isto ko i lani

Najnovija priča u sinjskom “prasećem mjesecu” odnosi se na pitanje je li ovo posljednje kolinje suprotno propisima Europske unije. Hoće li se u sinjskim domaćinstvima i nakon hrvatskog ulaska u EU svinje klati na tradicionalni način, možda tek ponešto moderniziran i prilagođen, znat ćemo do nekoliko godina ili možda već dogodine. Ove godine svinje iz sinjskih kočaka plaćaju glavom jednako kao njihovi očevi, djedovi, pradjedovi... Svjedočili smo perom i kamerom kako se to radi, a u ulozi vodiča imali smo Marija Vujevića Vegija.

– Mi iz braniteljske zajednice Patriot. Formirali smo praseći kazneni odred. U njemu su trojica koljača i osmorica brijača. Oni su prošle godine našim članovima zaklali više od 200 svinja. Na okupu su i ove godine. Taman su se počeli zagrijavati. Od ovoga vikenda počinje im špica sezone. Danas su kod Igora Ercega, poviše Hana. Kod njega će zaklati tri prasca, a kamo će dalje ovisi o tome tko će prvi nazvati mobitelom – kaže Vegi požurujući nas jer su se, veli, kod Igora već svi okupili, pa će pobiti svinje prije nego što mi stignemo. Ispostavilo se da smo k Ercegu mi došli prvi.

Dočekao nas je Igorov otac Mirko. – Kupio sam u kolovozu tri prasca od oko 100 kilograma. Sada imaju po 150. Dobri su. Sad će Igor i njegovi. Brzo će oni to obaviti – kaže Mirko. Uto se pojavio i Igor, a odmah nakon njega stigli su Luka Živalj i Daroslav Mrđen zvani Dare. Čim je zakoračio preko vrata pušnice, u koju smo se sklonili pred kišom, Luka je upitao kakvo je to kolinje kad u gazde nema rakije.

– Nemaj brige - umirivao ga je Vegi i dodao: – Ti znaš kako mi radimo. Cijena je boca orahovca, medovače ili višnjevače po jednoj svinji, s tim da preko dvije ne naplaćujemo. Čim je Luka progovorio, Igor je izišao van, odnosno u kuću donijeti piće. – Igor je modni mačak “Patriota”. Čim je ugledao kameru, otišao je napraviti frizuru – kaže Dare, kako smo se kasnije uvjerili glavni meštar kolinja.

Evo Jure, evo ture

Kada se već popilo, pitamo što se još čeka, zašto ne počinju. – Čekamo na Juru Čačiju. Bez njega ne valja, a najbolje je kad se kolje u njega. Ima po sedam-osam svinja, hladnu vodu i tupe nože. I dođe raditi u kožnom mantilu koji mu je darovao brat iz Zagreba – hvali Vegi svoga prijatelja. E, ovom prilikom Jure ga je demantirao. Došao je u radnoj uniformi, zapravo u ogrtaču s logom i natpisom “Patriota”. Da bi se izvukao, Vegi ga je dočekao s riječima: - Evo Jure, evo ture! – Jure kasni i u gostionicu, pa kad dođe, mora se iskupiti plaćanjem ture – objašnjava Luka Vegijeve riječi.

Ni Jurin dolazak nije bio dovoljan da bi se počelo raditi. – Evo, sad ćemo. Čekamo još Branka Širovića. U njega je sajla za izvlačenje prasaca i pištolj – već se pravda Igor. Tek što se popila još po jedna, stiže Širović i iza njega neočekivani Ivan Bilokapić. Širović vadi sajlu i pištolj za ubijanje svinja. U tom trenutku Igor se prisjetio: – Ajme, Tina (Igorova supruga, op.p.) je odvezla auto, a u njemu su mi ostali meci za pištolj. – Rekao sam ti da kupiš metke. Ja imam još dva. Trećega ćemo po starinsku, macom – kaže Širović.

A onda su krenuli. Glavni meštar Dare ušao je u kočak i jednom od trojice prasaca nabacio sajlu na njušku. Drugi su ga uhvatili za rep i gurali, istovremeno sprečavajući ostale dvije svinje da ne pobjegnu. Kada su prvog prasca izvukli kojih desetak metara od kočaka, na ledinu, Dare je držao nategnutu sajlu, a Branko je svinji prislonio na čelo stočni pištolj i okinuo. Svinja je pala, Vegi je dodao već pripremljeni nož, a Dare je preciznim ubodom u vrat svinju zaklao.

– Kad dođe sebi, shvatit će da je mrtav, pa se neće buniti – veli Dare nalažući da odmah ubiju još jednoga. Kada se ubili i drugog prasca, na scenu je stupila skupina brijača. Dare je opet bio glavni. Dlake su se skidale bez furenja vodom, nasuho, spaljivanjem uz pomoć plinskog brenera. Meštar za brener bio je Branko, Igor je spaljene dlake i kožu skidao grebanjem lopatom, a Dare i Luka “šerama”.

Pa opet i onda još jednom. Potom su prasci obješeni, izvađena im je utroba, a kad su sva tri bila tako obrađena, od svakog su uzeti uzorci ošita radi veterinarskog pregleda na trihinelu. Pripadnici “prasećeg kaznenog odreda” prvi dio svoje zadaće su obavili, pa su zasjeli još malo popiti. Ostali bi i duže, ali ne mogu. Dobili su poziv od jednog svog prijatelja iz Otoka.

Milovanje prije klanja

Pitamo Vegijevu ekipu za komentar zabrane klanja na ovaj način kada Hrvatska postane članicom EU-a. – Nabavljat ćemo svinje bez glasnica, pa se neće čuti kad budu skičile – kaže Vegi. – Kažu da pri klanju sa svinjama treba humano postupati. Ja sam odlučio da ću, kad na snagu stupe ti propisi, svoje svinje milovati dok ih budem klao. Kud ćeš humanije – pita se Luka.

Još će sigurno proći godine dok se u Sinju i Cetinskoj krajini svinjokolja ne bude provodila po propisima. Štoviše, tradicionalno kolinje prije će iskorijeniti sve manja sklonost uzgoju svinja za vlastite potrebe i sve manji broj pojedinaca koji znaju napraviti kolinje nego sami propisi. A dok tomu ne bude tako, svinje će i dalje u prosincu skičati posljednji put, a o gredama pušnica, na dimu od probranih drva, sušit će se pancete, pečenice, pršuti...

piše Toni Paštar
Snimio Vojko Bašić

Pozitivni pomaci - prvo maljem, tek onda nožem

Netočna je tvrdnja da će se u Hrvatskoj, kada postane članicom EU-a, zabraniti tradicionalno kolinje. Propisi EU-a ne zabranjuju te prastare običaje. I EU birokracija je, čini se, shvatila izreku da je bolje da izumre selo nego običaji. Ali ne dopuštaju da tako dobiveno meso ide na tržište, već ga vlasnici ubijenih svinja mogu koristiti samo za potrebe vlastitog domaćinstva. To je već ugrađeno u hrvatskim zakonima u kojima je na snazi i obvezni pregled svinja na zarazu trihinelom. A što se tiče humanosti pri klanju svinja, činjenica je da tu vrijeme donosi promjene nabolje. Jedan udarac maljem ili hitac iz stočnog pištolja onesvijesti svinju i tek tada se kolje nožem.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Oni su  prošle godine našim članovima zaklali više od 200 svinja. Na okupu su i ove godine. Taman su se počeli zagrijavati. Od ovoga vikenda počinje im špica sezone. Danas su kod Igora Ercega, poviše Hana. Kod njega će zaklati tri prasca, a kamo ć [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => S članovima braniteljske zajednice ‘patriot’, čiji je ‘praseći kazneni odred’ prezaposlen i ove, vjerojatno posljednje svinjokoljske sezone [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-12-05 18:10:23 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-12-06 21:55:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-12-05 22:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 27620 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2010\/12\/05\/Novosti\/KOLINJE00.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/12\/05\/Zupanija\/kolinje\/kolinje_sinj1-041210_2.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/12\/05\/Zupanija\/kolinje\/kolinje_sinj2-041210.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/12\/05\/Zupanija\/kolinje\/kolinje_sinj3-041210.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/12\/05\/Zupanija\/kolinje\/kolinje_sinj4-041210.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/12\/05\/Zupanija\/kolinje\/kolinje_sinj5-041210.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/12\/05\/Zupanija\/kolinje\/kolinje_sinj6-041210.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/12\/05\/Zupanija\/kolinje\/kolinje_sinj7-041210.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/12\/05\/Zupanija\/kolinje\/kolinje_sinj8-041210.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/12\/05\/Zupanija\/kolinje\/kolinje_sinj9-041210.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/12\/05\/Zupanija\/kolinje\/kolinje_sinj10-041210.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/12\/05\/Zupanija\/kolinje\/kolinje_sinj11-041210.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/12\/05\/Zupanija\/kolinje\/kolinje_sinj12-041210.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/12\/05\/Zupanija\/kolinje\/kolinje_sinj13-041210.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/12\/05\/Zupanija\/kolinje\/kolinje_sinj14-041210.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"350x250"},{"size0":"421x550"},{"size0":"700x520"},{"size0":"700x493"},{"size0":"539x550"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x473"},{"size0":"369x550"},{"size0":"368x550"},{"size0":"700x444"},{"size0":"700x500"},{"size0":"644x550"},{"size0":"609x550"},{"size0":"700x490"},{"size0":"700x478"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7750891 Threads: 6 Questions: 1563944991 Slow queries: 4770524 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111584224 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/kome-se-gadi-neka-ne-gleda-koljaci-i-brijaci-odraduju-pretposljednja-kolinja-prije-eu-foto-118744 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kome-se-gadi-neka-ne-gleda-koljaci-i-brijaci-odraduju-pretposljednja-kolinja-prije-eu-foto-118744?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 349631 [name] => kolinje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kolinje [link] => /tag/kolinje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 166696 [name] => svinjokolja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svinjokolja [link] => /tag/svinjokolja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Oni su  prošle godine našim članovima zaklali više od 200 svinja. Na okupu su i ove godine. Taman su se počeli zagrijavati. Od ovoga vikenda počinje im špica sezone. Danas su kod Igora Ercega, poviše Hana. Kod njega će zaklati tri prasca, a kamo ć [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => S članovima braniteljske zajednice ‘patriot’, čiji je ‘praseći kazneni odred’ prezaposlen i ove, vjerojatno posljednje svinjokoljske sezone [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => KOME SE GADI NEKA NE GLEDA Koljači i brijači odrađuju pretposljednja kolinja prije EU (FOTO) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-00-17-05-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/12/05/Novosti/KOLINJE00.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/12/05/Novosti/KOLINJE00.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/12/05/Zupanija/kolinje/kolinje_sinj1-041210_2.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/12/05/Zupanija/kolinje/kolinje_sinj2-041210.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/12/05/Zupanija/kolinje/kolinje_sinj3-041210.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/12/05/Zupanija/kolinje/kolinje_sinj4-041210.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/12/05/Zupanija/kolinje/kolinje_sinj5-041210.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/12/05/Zupanija/kolinje/kolinje_sinj6-041210.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/12/05/Zupanija/kolinje/kolinje_sinj7-041210.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/12/05/Zupanija/kolinje/kolinje_sinj8-041210.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/12/05/Zupanija/kolinje/kolinje_sinj9-041210.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/12/05/Zupanija/kolinje/kolinje_sinj10-041210.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/12/05/Zupanija/kolinje/kolinje_sinj11-041210.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/12/05/Zupanija/kolinje/kolinje_sinj12-041210.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/12/05/Zupanija/kolinje/kolinje_sinj13-041210.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/12/05/Zupanija/kolinje/kolinje_sinj14-041210.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jesi li tuka? Ima li išta u soli? Koliko si ih ove godine? Di sušiš, ima li mista i za moja dva? Ovakva i slična pitanja ovih dana međusobno postavljaju Sinjani i Cetinjani koji će u “prasećem mjesecu” za zimnicu pripremiti oko 12 tisuća utovljenih svinja. Tako se od mnogih može čuti izjava kako im od prošle države ponajviše nedostaje praznik koji se nazivao Dan republike.

Za taj praznik zaposleni su imali dva neradna dana, a kako se praznik redovito spajao s vikendom, prije ili poslije dobilo bi se četiri-pet slobodnih dana, mali godišnji odmor, taman da se po komodu svinje pobiju, tranširaju, stave u sol, naprave krvavice i kobasice, stopi mast... Za vrijeme toga praznika događao se pravi pomor svinja. Kažu da su se, zato, njegovu ukidanju ponajviše veselile svinje. Bez razloga. Jer, opet se došlo na isto...

Sve je isto ko i lani

Najnovija priča u sinjskom “prasećem mjesecu” odnosi se na pitanje je li ovo posljednje kolinje suprotno propisima Europske unije. Hoće li se u sinjskim domaćinstvima i nakon hrvatskog ulaska u EU svinje klati na tradicionalni način, možda tek ponešto moderniziran i prilagođen, znat ćemo do nekoliko godina ili možda već dogodine. Ove godine svinje iz sinjskih kočaka plaćaju glavom jednako kao njihovi očevi, djedovi, pradjedovi... Svjedočili smo perom i kamerom kako se to radi, a u ulozi vodiča imali smo Marija Vujevića Vegija.

– Mi iz braniteljske zajednice Patriot. Formirali smo praseći kazneni odred. U njemu su trojica koljača i osmorica brijača. Oni su prošle godine našim članovima zaklali više od 200 svinja. Na okupu su i ove godine. Taman su se počeli zagrijavati. Od ovoga vikenda počinje im špica sezone. Danas su kod Igora Ercega, poviše Hana. Kod njega će zaklati tri prasca, a kamo će dalje ovisi o tome tko će prvi nazvati mobitelom – kaže Vegi požurujući nas jer su se, veli, kod Igora već svi okupili, pa će pobiti svinje prije nego što mi stignemo. Ispostavilo se da smo k Ercegu mi došli prvi.

Dočekao nas je Igorov otac Mirko. – Kupio sam u kolovozu tri prasca od oko 100 kilograma. Sada imaju po 150. Dobri su. Sad će Igor i njegovi. Brzo će oni to obaviti – kaže Mirko. Uto se pojavio i Igor, a odmah nakon njega stigli su Luka Živalj i Daroslav Mrđen zvani Dare. Čim je zakoračio preko vrata pušnice, u koju smo se sklonili pred kišom, Luka je upitao kakvo je to kolinje kad u gazde nema rakije.

– Nemaj brige - umirivao ga je Vegi i dodao: – Ti znaš kako mi radimo. Cijena je boca orahovca, medovače ili višnjevače po jednoj svinji, s tim da preko dvije ne naplaćujemo. Čim je Luka progovorio, Igor je izišao van, odnosno u kuću donijeti piće. – Igor je modni mačak “Patriota”. Čim je ugledao kameru, otišao je napraviti frizuru – kaže Dare, kako smo se kasnije uvjerili glavni meštar kolinja.

Evo Jure, evo ture

Kada se već popilo, pitamo što se još čeka, zašto ne počinju. – Čekamo na Juru Čačiju. Bez njega ne valja, a najbolje je kad se kolje u njega. Ima po sedam-osam svinja, hladnu vodu i tupe nože. I dođe raditi u kožnom mantilu koji mu je darovao brat iz Zagreba – hvali Vegi svoga prijatelja. E, ovom prilikom Jure ga je demantirao. Došao je u radnoj uniformi, zapravo u ogrtaču s logom i natpisom “Patriota”. Da bi se izvukao, Vegi ga je dočekao s riječima: - Evo Jure, evo ture! – Jure kasni i u gostionicu, pa kad dođe, mora se iskupiti plaćanjem ture – objašnjava Luka Vegijeve riječi.

Ni Jurin dolazak nije bio dovoljan da bi se počelo raditi. – Evo, sad ćemo. Čekamo još Branka Širovića. U njega je sajla za izvlačenje prasaca i pištolj – već se pravda Igor. Tek što se popila još po jedna, stiže Širović i iza njega neočekivani Ivan Bilokapić. Širović vadi sajlu i pištolj za ubijanje svinja. U tom trenutku Igor se prisjetio: – Ajme, Tina (Igorova supruga, op.p.) je odvezla auto, a u njemu su mi ostali meci za pištolj. – Rekao sam ti da kupiš metke. Ja imam još dva. Trećega ćemo po starinsku, macom – kaže Širović.

A onda su krenuli. Glavni meštar Dare ušao je u kočak i jednom od trojice prasaca nabacio sajlu na njušku. Drugi su ga uhvatili za rep i gurali, istovremeno sprečavajući ostale dvije svinje da ne pobjegnu. Kada su prvog prasca izvukli kojih desetak metara od kočaka, na ledinu, Dare je držao nategnutu sajlu, a Branko je svinji prislonio na čelo stočni pištolj i okinuo. Svinja je pala, Vegi je dodao već pripremljeni nož, a Dare je preciznim ubodom u vrat svinju zaklao.

– Kad dođe sebi, shvatit će da je mrtav, pa se neće buniti – veli Dare nalažući da odmah ubiju još jednoga. Kada se ubili i drugog prasca, na scenu je stupila skupina brijača. Dare je opet bio glavni. Dlake su se skidale bez furenja vodom, nasuho, spaljivanjem uz pomoć plinskog brenera. Meštar za brener bio je Branko, Igor je spaljene dlake i kožu skidao grebanjem lopatom, a Dare i Luka “šerama”.

Pa opet i onda još jednom. Potom su prasci obješeni, izvađena im je utroba, a kad su sva tri bila tako obrađena, od svakog su uzeti uzorci ošita radi veterinarskog pregleda na trihinelu. Pripadnici “prasećeg kaznenog odreda” prvi dio svoje zadaće su obavili, pa su zasjeli još malo popiti. Ostali bi i duže, ali ne mogu. Dobili su poziv od jednog svog prijatelja iz Otoka.

Milovanje prije klanja

Pitamo Vegijevu ekipu za komentar zabrane klanja na ovaj način kada Hrvatska postane članicom EU-a. – Nabavljat ćemo svinje bez glasnica, pa se neće čuti kad budu skičile – kaže Vegi. – Kažu da pri klanju sa svinjama treba humano postupati. Ja sam odlučio da ću, kad na snagu stupe ti propisi, svoje svinje milovati dok ih budem klao. Kud ćeš humanije – pita se Luka.

Još će sigurno proći godine dok se u Sinju i Cetinskoj krajini svinjokolja ne bude provodila po propisima. Štoviše, tradicionalno kolinje prije će iskorijeniti sve manja sklonost uzgoju svinja za vlastite potrebe i sve manji broj pojedinaca koji znaju napraviti kolinje nego sami propisi. A dok tomu ne bude tako, svinje će i dalje u prosincu skičati posljednji put, a o gredama pušnica, na dimu od probranih drva, sušit će se pancete, pečenice, pršuti...

piše Toni Paštar
Snimio Vojko Bašić

Pozitivni pomaci - prvo maljem, tek onda nožem

Netočna je tvrdnja da će se u Hrvatskoj, kada postane članicom EU-a, zabraniti tradicionalno kolinje. Propisi EU-a ne zabranjuju te prastare običaje. I EU birokracija je, čini se, shvatila izreku da je bolje da izumre selo nego običaji. Ali ne dopuštaju da tako dobiveno meso ide na tržište, već ga vlasnici ubijenih svinja mogu koristiti samo za potrebe vlastitog domaćinstva. To je već ugrađeno u hrvatskim zakonima u kojima je na snazi i obvezni pregled svinja na zarazu trihinelom. A što se tiče humanosti pri klanju svinja, činjenica je da tu vrijeme donosi promjene nabolje. Jedan udarac maljem ili hitac iz stočnog pištolja onesvijesti svinju i tek tada se kolje nožem.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kome-se-gadi-neka-ne-gleda-koljaci-i-brijaci-odraduju-pretposljednja-kolinja-prije-eu-foto-118744 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a0b4eb68c30ff6bada74e7aaeff28fed310f2759 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=KOME+SE+GADI+NEKA+NE+GLEDA+Kolja%C4%8Di+i+brija%C4%8Di+odra%C4%91uju+pretposljednja+kolinja+prije+EU+%28FOTO%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkome-se-gadi-neka-ne-gleda-koljaci-i-brijaci-odraduju-pretposljednja-kolinja-prije-eu-foto-118744 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkome-se-gadi-neka-ne-gleda-koljaci-i-brijaci-odraduju-pretposljednja-kolinja-prije-eu-foto-118744 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Oni su  prošle godine našim članovima zaklali više od 200 svinja. Na okupu su i ove godine. Taman su se počeli zagrijavati. Od ovoga vikenda počinje im špica sezone. Danas su kod Igora Ercega, poviše Hana. Kod njega će zaklati tri prasca, a kamo ć [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => S članovima braniteljske zajednice ‘patriot’, čiji je ‘praseći kazneni odred’ prezaposlen i ove, vjerojatno posljednje svinjokoljske sezone [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaS članovima braniteljske zajednice ‘patriot’, čiji je ‘praseći kazneni odred’ prezaposlen i ove, vjerojatno posljednje svinjokoljske sezone

KOME SE GADI NEKA NE GLEDA Koljači i brijači odrađuju pretposljednja kolinja prije EU (FOTO)

Piše PSD.
5. prosinca 2010. - 23:15

Jesi li tuka? Ima li išta u soli? Koliko si ih ove godine? Di sušiš, ima li mista i za moja dva? Ovakva i slična pitanja ovih dana međusobno postavljaju Sinjani i Cetinjani koji će u “prasećem mjesecu” za zimnicu pripremiti oko 12 tisuća utovljenih svinja. Tako se od mnogih može čuti izjava kako im od prošle države ponajviše nedostaje praznik koji se nazivao Dan republike.

Za taj praznik zaposleni su imali dva neradna dana, a kako se praznik redovito spajao s vikendom, prije ili poslije dobilo bi se četiri-pet slobodnih dana, mali godišnji odmor, taman da se po komodu svinje pobiju, tranširaju, stave u sol, naprave krvavice i kobasice, stopi mast... Za vrijeme toga praznika događao se pravi pomor svinja. Kažu da su se, zato, njegovu ukidanju ponajviše veselile svinje. Be...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 02:17