stdClass Object ( [id] => 1341330 [title] => Kako sestrina tvrtka radi čuda u HEP-ovoj sestrinskoj firmi: nema ni e-mail, a zaradila 4,5 milijuna kuna!? Evo detalja [alias] => kako-sestrina-tvrtka-radi-cuda-u-hep-ovoj-sestrinskoj-firmi-nema-ni-e-mail-a-zaradila-4-5-milijuna-kuna-evo-detalja [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iz Hrvatskog operatera prijenosnog sustava, sestrinske tvrtke Hrvatske elektroprivrede, prema očekivanju su demantirali navode Anđelka Jeličića, bivšeg savjetnika Uprave HEP-a za nabavu i HDZ-ova zviždača, o tome kako su se godinama dijelili ili, kako kaže sam Jeličić, dodavali poslovi unutar HOPS-a i njegovih prijenosnih područja.

Sukus je tih optužbi u tome da su izvođači bili uvjetovani da dio poslova daju podizvođačima, mahom podobnim tvrtkama koje se godinama pojavljuju u poslovima s HOPS-om.

---

---

– U postupcima javne nabave ne postoji zakonska obveza prema kojoj bi ponuditelji ili zajednice ponuditelja morali imati najmanje 70 posto vlastitih resursa za realizaciju predmeta nabave, slijedom čega HOPS d.d. kao naručitelj nije ovlašten provjeravati niti provjerava ispunjenje takve obveze.

U odnosu na sklapanje aneksa ugovora s investitorom, ističemo da ugovorni odnos između izvođača i podizvođača reguliraju odredbe ugovora koji sklapaju izvođač i podizvođač. Stranka toga ugovora nije naručitelj. S druge strane, ugovor o javnoj nabavi radova naručitelj sklapa s izvođačem radova, a stranka tog ugovora nije podizvođač – dio je podužeg odgovora HOPS-a na upit koji smo poslali još prije objave prvog teksta, ali zbog poslovnih obveza njihov smo odgovor duže čekali.

Obvezni aneks

Jeličić, međutim, ne odustaje od svojih navoda i niže niz članaka iz Zakona o javnoj nabavi koji krše, počevši od toga da naručitelj ne smije zahtijevati od gospodarskih subjekata da dio ugovora o javnoj nabavi daju u podugovor ili da angažiraju određene podugovaratelje, pa do obveznog sklapanja aneksa ugovora između naručitelja i podizvođača, što u HOPS-u nije slučaj, tvrdi.

A kako je sve to izgledalo u praksi, navodi konkretan primjer iz Prijenosnog područja Split i simbioze između tvrtki Brodometalurgija, Baso, EP Inženjering, te odgovornih ljudi državnog operatera, Marija Gudelja, Zorana Sinovčića i Borisa Avramovića, bivših i sadašnjih direktora.

– Tvrtka EP Inženjering pravni je sljednik tvrtke Petrolejka d.o.o. iz Splita, Hrvatske mornarice 1C. Tvrtku je osnovala Ivona Vujčić 4. rujna 2009. godine. Sadašnji direktor Prijenosnog područja Split Zoran Sinovčić ima, gle slučajnosti, sestru istog imena i prezimena kao što je osnivačica tvrtke Petrolejka d.o.o.

U trenutku osnivanja tvrtke Zoran Sinovčić obavljao je poslove rukovoditelja Službe za upravljanje područnom mrežom. Ivona Vujčić za direktora tvrtke Petrolejka imenuje Darija Ćurlina, stalno zaposlenog u tvrtki Projektni biro Split na radnome mjestu glavnog projektanta. Tvrtka Projektni biro Split u trenutku osnivanja nalazila se u istoj zgradi kao i uredi Prijenosnog područja Split. Ivona Vujčić bila je vlasnica tvrtke 11 mjeseci. Novi vlasnik tvrtke postaje Dario Ćurlin, koji kao vlasnik i direktor tvrtku vodi do svibnja 2014. godine – navodi Jeličić u jednom dahu.

Najviše mu je upalo u oči to da je vlasništvo nad tvrtkom prepušteno novom vlasniku u trenutku donošenja Zakona o sukobu interesa, a sve zbog toga, uvjeren je, da se Zoran Sinovčić ne bi doveo u neugodnu situaciju jer je osnivačica tvrtke njegova sestra.

– U periodu od 4. rujna 2009. do 31. prosinca 2013. tvrtka Petrolejka d.o.o. ostvarila je prihod u iznosu od 4.980.258,00 kuna i dobit od 3.3270.981,00 kunu, što je čini jednom od najuspješnijih malih tvrtki sa svega dva zaposlena u Hrvatskoj. Veći dio prihoda ostvaren je izvođenjem radova kao neugovorni podizvoditelj u objektima Prijenosnog područja Split.

U periodu od 2009. do 2012. godine direktor Prijenosnog područja Split bio je Mario Gudelj, a od 2012. do 2018. godine direktor je Zlatko Visković. Sudbina je htjela da u periodu od 2012. do 2018. godine pomoćnik direktora postane Zoran Sinovčić – navodi naš sugovornik.

Selidba u Zagreb

Iako očito vrlo profitabilna, Petrolejka d.o.o., nakon što ju je od svibnja 2014. do svibnja 2016. godine preuzeo novi novi vlasnik i direktor Boro Štambak iz Zagreba, izbrisana je iz sudskog registra Trgovačkog suda u Splitu i registrirana je na Trgovačkom sudu u Zagrebu s novim nazivom, EP Inženjering d.o.o., Selska cesta 18A, Zagreb.

– Boro Štambak istovremeno je vlasnik i direktor tvrtke Eling Projekt d.o.o. s istim sjedištem kao i tvrtka EP Inženjering d.o.o. Štambak je poslovni partner i s HOPS-om. Slučajno ili ne, Boro Štambak je stric Brunu Štambaku, sadašnjem pomoćniku direktora Sektora za razvoj, priključenja, izgradnju i upravljanje u HOPS-u.

U vrijeme preuzimanja tvrtke Petrolejka od strane Bore Štambaka, Bruno Štambak bio je dugogodišnji poslovni partner u HOPS-u, radeći za više tvrtki. Kao iskusnog stručnjaka i dobrog poznavatelja odnosa s vanjskim izvođačima, bivši predsjednik Uprave HOPS-a Mario Gudelj primio je Bruna Štambaka u radni odnos u HOPS d.o.o. na radno mjesto pomoćnika direktora Sektora za razvoj, priključenja, izgradnju i upravljanje.

Zašto je ugašena uspješna tvrtka Petrolejka d.o.o., zašto je preuzima Boro Štambak, zašto se tvrtka seli iz Splita u Zagreb, iz Zagreba u Split, nije poznato, ali osnovano se sumnja da vlasnik iz sjene baca prašinu u oči svima onima koji su sumnjali u stvarno vlasništvo tvrtke – uvjeren je Jeličić.

Kao i prednica, tvrtka EP Inženjering d.o.o. dobro posluje i od 2014. do 2017. godine ostvaruje prihod od 13.000.000,00 kuna, što je 2,6 puta više u odnosu na prethodno razdoblje, te iskazuje dobit u iznosu od 7.229.00,00 kuna. Čudno, ali vlasnik unatoč takvim rezultatima podnosi ostavku i na to mjesto imenuje Nenada Bašića iz Splita.

Jeličić pretpostavlja da su shvatili da je teško daljinski upravljati iz Zagreba tvrtkom koja poslove radi u gradu pod Marjanom i okolici, i to mahom za HOPS. Bašić je vlasnik i član uprave u još dvije tvrtke, od kojih je jedna – BASO d.o.o. – učestali neugovorni podizvoditelj HOPS-a.

Tu, međutim, ne staje vlasničko loptanje kad je u pitanju EP Inženjering. Iz Jeličiću nepoznatih razloga, u svibnju 2019. godine vlasnik sada postaje Denis Čović iz Tučepa. On je u tom trenutku predsjednik Uprave tvrtke Brodometalurgija i suvlasnik Magus IT Solutiona d.o.o. iz Splita. Brodometalurgija je, inače, povremeni ugovorni izvoditelj i podizvoditelj brojnim tvrtkama koje izvode radove u objektima Prijenosnog područja Split, kao i njihov veliki dobavljač.

– Od 2018. do danas, zahvaljujući bivšem predsjedniku Uprave Mariju Gudelju, direktor Prijenosnog područja Split postaje Zoran Sinovčić, a pomoćnik direktora Boris Avramović.

Izgradnja i rekonstrukcija

Avramović je od 2009. do 2018. godine radio na poslovima rukovoditelja Službe za sekundarne sustave. U okviru Službe, pored ostalog, izrađuju se prijedlozi nabave s troškovnicima za odjele u Službi, za izradu i rekonstrukciju sekundarnih sustava u objektima Prijenosnog područja Split. Tvrtka EP Inženjering kao podizvođač isključivo je izvodila radove na izgradnji i rekonstrukciji sekundarnih sustava.

Od 2018. do 2020. godine EP Inženjering imao je ukupni prihod u iznosu od 14.485.380,00 kuna i dobit od 4.500.000,00 kuna. Prosječna plaća radnika EP Inženjeringa d.o.o. u posljednje tri godine iznosi 22.000,00 kuna bruto, što je dvostruko više nego što ostvaruju radnici HOPS-a iste stručne spreme.

Najviše od svega govori podatak da je u 2020. godini prosječna plaća za četiri radnika na elektroinstalaterskim poslovima iznosila 24.500,00 kuna, što je plaća na razini direktora prijenosnog područja HOPS-a, koji tako velikodušno dijeli poslove – navodi Anđelko Jeličić, koji je očito dobro ušao u sve poslovne pore spomenute tvrtke.

Ukazao nam je i na ovaj detalj:

– Materijalni troškovi EP Inženjeringa d.o.o. svedeni su na minimum, što se može zapaziti iz činjenice da tvrtka nema pretplatnički broj telefona, a nema ni e-mail adresu. Na internetskim stranicama navedeno je da za informacije nazovete na telefonski broj ili pišete na e-mail susjeda, tvrtke BASO d.o.o. Na zgradi na kojoj je registrirano sjedište tvrtke nema ni natpisne ploče s oznakom tvrtke, čija izrada košta nekih 500 kuna, što je obveza po Zakonu o trgovačkim društvima.

– Učestalo mijenjanje vlasnika i direktora tvrtke, promjena naziva tvrtke i promjena sjedišta tvrtke EP Inženjering d.o.o. od Splita do Zagreba i nazad u Split izvodio se isključivo iz razloga da vlasnik/vlasnici iz sjene otklone sumnju, a sumnja postoji, da oni nemaju ništa s tvrtkom EP Inženjering d.o.o.

Kada tvrtka ostvaruje ogromnu dobit u odnosu na broj zaposlenih ranika i djelatnost koju obavlja, nije nikakav problem stvarnim vlasnicima graditi kuće u rodnom kraju, kupovati stanove, apartmane na otocima, ići višekratno na zimovanja u mondenim skijalištima, školovati djecu u inozemstvu...

Zakon o javnoj nabavi

Ovakvo što moguće je ostvariti isključivo zahvaljujući bogatoj pretpostavljenoj i ugovorenoj troškovničkoj stavci između naručitelja i ugovaratelja – izravan je Jeličić, koji je sa svime upoznao istražne organe i, po informacijama koje ima, na slučaju se radi.

A je li spomenuta tvrtka EP Inženjering povezana s direktorom Prijenosnog područja Split, pitali smo Upravu HOPS-a u već spomenutom dopisu.

– Sukladno Zakonu o javnoj nabavi, HOPS d.d. poduzima prikladne mjere da učinkovito spriječi, prepozna i ukloni sukobe interesa u vezi s postupcima javne nabave koje provodi. U okviru navedenih mjera sve osobe u HOPS d.d. koje su uključene u provedbu postupaka javne nabave ili koje bi mogle utjecati na odlučivanje naručitelja u tim postupcima obvezno potpisuju izjavu o postojanju ili nepostojanju sukoba interesa, koju su dužni ažurirati bez odgađanja ako nastupe promjene. Prema potpisanim izjavama, isti nije u sukobu interesa s trgovačkim društvom EP Inženjering – glasio je odgovor, koji se očito zasniva na “časnoj riječi” prozvanog direktora. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Unutar HOPS-a poslovi su se dijelili tako da je, primjerice, u dvije godine tvrtka EP Inženjering imala ukupnu dobit od 4,5 milijuna kuna, a s druge strane ta tvrtka nema broj telefona ni e-mail adresu. Na internetskim stranicama navedeno je da za informacije pišete na e-mail susjeda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neobično poslovanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Unutar HOPS-a poslovi su se dijelili tako da je, primjerice, u dvije godine tvrtka EP Inženjering imala ukupnu dobit od 4,5 milijuna kuna, a s druge strane ta tvrtka nema broj telefona ni e-mail adresu. Na internetskim stranicama navedeno je da za informacije pišete na e-mail susjeda neobično poslovanje 2 0 9649 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-22 15:28:01 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-23 06:35:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-23 06:35:25 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Unutar HOPS-a poslovi su se dijelili tako da je, primjerice, u dvije godine tvrtka EP Inženjering imala ukupnu dobit od 4,5 milijuna kuna, a s druge strane ta tvrtka nema broj telefona ni e-mail adresu. Na internetskim stranicama navedeno je da za informacije pišete na e-mail susjeda [metadata] => robots= author= title=Kako sestrina tvrtka radi čuda u HEP-ovoj sestrinskoj firmi: nema ni e-mail, a zaradila 4,5 milijuna kuna!? Evo detalja page_title=Kako sestrina tvrtka radi čuda u HEP-ovoj sestrinskoj firmi: nema ni e-mail, a zaradila 4,5 milijuna kuna!? Evo detalja [metakey] => HOPS, ep inženjering, Anđelko Jeličić, ivona vujčić, zoran sinovčić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/22\/26101063.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/25996954.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/25996957.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/25996951.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/25997177.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107, Dragan Mati\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Dragan Mati\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Je li spomenuta tvrtka EP In\u017eenjering povezana s direktorom Prijenosnog podru\u010dja Split, pitali smo Upravu HOPS-a<\/p>","

Zgrada Hrvatskog operatera prijenosnog sustava (HOPS)<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Zgrada Hrvatskog operatera prijenosnog sustava (HOPS)<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Unutar HOPS-a poslovi su se dijelili tako da je, primjerice, u dvije godine tvrtka EP In\u017eenjering imala ukupnu dobit od 4,5 milijuna kuna<\/p>","

Sukus Jeli\u010di\u0107evih optu\u017ebi je u tome da su izvo\u0111a\u010di bili uvjetovani da dio poslova daju podizvo\u0111a\u010dima, mahom podobnim tvrtkama koje se godinama pojavljuju u poslovima s HOPS-om<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","63:56","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26101063_1920.jpg":"1920x1080","k_26101063_1280.jpg":"1280x1280","k_26101063_1024.jpg":"1024x1024","k_26101063_640.jpg":"640x640","k_26101063_480.jpg":"480x480","k_26101063_340.jpg":"340x340","k_26101063_220.jpg":"220x220","o_26101063_1280.jpg":"1280x853","o_26101063_1024.jpg":"1024x682","o_26101063_640.jpg":"640x426","o_26101063_480.jpg":"480x320","o_26101063_340.jpg":"340x226","o_26101063_220.jpg":"220x146","h_26101063_1280.jpg":"1280x854","h_26101063_1024.jpg":"1024x683","h_26101063_640.jpg":"640x427","h_26101063_480.jpg":"480x320","h_26101063_340.jpg":"340x227","h_26101063_220.jpg":"220x147","pp_26101063_1280.jpg":"1280x1628","pp_26101063_1024.jpg":"1024x1303","pp_26101063_640.jpg":"640x814","pp_26101063_480.jpg":"480x611","pp_26101063_340.jpg":"340x432","pp_26101063_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1206","hd_25996954_1920.jpg":"1920x1080","k_25996954_1280.jpg":"1280x1280","k_25996954_1024.jpg":"1024x1024","k_25996954_640.jpg":"640x640","k_25996954_480.jpg":"480x480","k_25996954_340.jpg":"340x340","k_25996954_220.jpg":"220x220","o_25996954_1280.jpg":"1280x804","o_25996954_1024.jpg":"1024x643","o_25996954_640.jpg":"640x402","o_25996954_480.jpg":"480x301","o_25996954_340.jpg":"340x213","o_25996954_220.jpg":"220x138","h_25996954_1280.jpg":"1280x854","h_25996954_1024.jpg":"1024x683","h_25996954_640.jpg":"640x427","h_25996954_480.jpg":"480x320","h_25996954_340.jpg":"340x227","h_25996954_220.jpg":"220x147","pp_25996954_1280.jpg":"1280x1628","pp_25996954_1024.jpg":"1024x1303","pp_25996954_640.jpg":"640x814","pp_25996954_480.jpg":"480x611","pp_25996954_340.jpg":"340x432","pp_25996954_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_25996957_1920.jpg":"1920x1080","k_25996957_1280.jpg":"1280x1280","k_25996957_1024.jpg":"1024x1024","k_25996957_640.jpg":"640x640","k_25996957_480.jpg":"480x480","k_25996957_340.jpg":"340x340","k_25996957_220.jpg":"220x220","o_25996957_1280.jpg":"1280x1917","o_25996957_1024.jpg":"1024x1533","o_25996957_640.jpg":"640x958","o_25996957_480.jpg":"480x719","o_25996957_340.jpg":"340x509","o_25996957_220.jpg":"220x329","h_25996957_1280.jpg":"1280x854","h_25996957_1024.jpg":"1024x683","h_25996957_640.jpg":"640x427","h_25996957_480.jpg":"480x320","h_25996957_340.jpg":"340x227","h_25996957_220.jpg":"220x147","pp_25996957_1280.jpg":"1280x1628","pp_25996957_1024.jpg":"1024x1303","pp_25996957_640.jpg":"640x814","pp_25996957_480.jpg":"480x611","pp_25996957_340.jpg":"340x432","pp_25996957_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_25996951_1920.jpg":"1920x1080","k_25996951_1280.jpg":"1280x1280","k_25996951_1024.jpg":"1024x1024","k_25996951_640.jpg":"640x640","k_25996951_480.jpg":"480x480","k_25996951_340.jpg":"340x340","k_25996951_220.jpg":"220x220","o_25996951_1280.jpg":"1280x850","o_25996951_1024.jpg":"1024x680","o_25996951_640.jpg":"640x425","o_25996951_480.jpg":"480x318","o_25996951_340.jpg":"340x225","o_25996951_220.jpg":"220x146","h_25996951_1280.jpg":"1280x854","h_25996951_1024.jpg":"1024x683","h_25996951_640.jpg":"640x427","h_25996951_480.jpg":"480x320","h_25996951_340.jpg":"340x227","h_25996951_220.jpg":"220x147","pp_25996951_1280.jpg":"1280x1628","pp_25996951_1024.jpg":"1024x1303","pp_25996951_640.jpg":"640x814","pp_25996951_480.jpg":"480x611","pp_25996951_340.jpg":"340x432","pp_25996951_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25997177_1920.jpg":"1920x1080","k_25997177_1280.jpg":"1280x1280","k_25997177_1024.jpg":"1024x1024","k_25997177_640.jpg":"640x640","k_25997177_480.jpg":"480x480","k_25997177_340.jpg":"340x340","k_25997177_220.jpg":"220x220","o_25997177_1280.jpg":"1280x853","o_25997177_1024.jpg":"1024x682","o_25997177_640.jpg":"640x426","o_25997177_480.jpg":"480x320","o_25997177_340.jpg":"340x226","o_25997177_220.jpg":"220x146","h_25997177_1280.jpg":"1280x854","h_25997177_1024.jpg":"1024x683","h_25997177_640.jpg":"640x427","h_25997177_480.jpg":"480x320","h_25997177_340.jpg":"340x227","h_25997177_220.jpg":"220x147","pp_25997177_1280.jpg":"1280x1628","pp_25997177_1024.jpg":"1024x1303","pp_25997177_640.jpg":"640x814","pp_25997177_480.jpg":"480x611","pp_25997177_340.jpg":"340x432","pp_25997177_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7575973 Threads: 3 Questions: 1613431903 Slow queries: 4789110 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110848152 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/kako-sestrina-tvrtka-radi-cuda-u-hep-ovoj-sestrinskoj-firmi-nema-ni-e-mail-a-zaradila-4-5-milijuna-kuna-evo-detalja-1341330 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kako-sestrina-tvrtka-radi-cuda-u-hep-ovoj-sestrinskoj-firmi-nema-ni-e-mail-a-zaradila-4-5-milijuna-kuna-evo-detalja-1341330?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 602980 [name] => HOPS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-03 23:25:57 [main_article_id] => 0 [alias] => hops [link] => /tag/hops ) [1] => stdClass Object ( [id] => 737726 [name] => ep inženjering [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-23 07:35:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ep-inzenjering [link] => /tag/ep-inzenjering ) [2] => stdClass Object ( [id] => 723549 [name] => Anđelko Jeličić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-16 18:34:36 [main_article_id] => 0 [alias] => andelko-jelicic [link] => /tag/andelko-jelicic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 737727 [name] => ivona vujčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-23 07:35:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ivona-vujcic [link] => /tag/ivona-vujcic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 737728 [name] => zoran sinovčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-23 07:35:41 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-sinovcic [link] => /tag/zoran-sinovcic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Unutar HOPS-a poslovi su se dijelili tako da je, primjerice, u dvije godine tvrtka EP Inženjering imala ukupnu dobit od 4,5 milijuna kuna, a s druge strane ta tvrtka nema broj telefona ni e-mail adresu. Na internetskim stranicama navedeno je da za informacije pišete na e-mail susjeda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neobično poslovanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako sestrina tvrtka radi čuda u HEP-ovoj sestrinskoj firmi: nema ni e-mail, a zaradila 4,5 milijuna kuna!? Evo detalja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26101063.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić, Dragan Matić /Cropix [mainImageDesc] =>

Je li spomenuta tvrtka EP Inženjering povezana s direktorom Prijenosnog područja Split, pitali smo Upravu HOPS-a

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26101063.jpg [title] =>

Je li spomenuta tvrtka EP Inženjering povezana s direktorom Prijenosnog područja Split, pitali smo Upravu HOPS-a

Joško Šupić, Dragan Matić /Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/25996954.jpg [title] =>

Zgrada Hrvatskog operatera prijenosnog sustava (HOPS)

 

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/25996957.jpg [title] =>

Zgrada Hrvatskog operatera prijenosnog sustava (HOPS)

 

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/25996951.jpg [title] =>

Unutar HOPS-a poslovi su se dijelili tako da je, primjerice, u dvije godine tvrtka EP Inženjering imala ukupnu dobit od 4,5 milijuna kuna

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/25997177.jpg [title] =>

Sukus Jeličićevih optužbi je u tome da su izvođači bili uvjetovani da dio poslova daju podizvođačima, mahom podobnim tvrtkama koje se godinama pojavljuju u poslovima s HOPS-om

 

Dragan Matić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iz Hrvatskog operatera prijenosnog sustava, sestrinske tvrtke Hrvatske elektroprivrede, prema očekivanju su demantirali navode Anđelka Jeličića, bivšeg savjetnika Uprave HEP-a za nabavu i HDZ-ova zviždača, o tome kako su se godinama dijelili ili, kako kaže sam Jeličić, dodavali poslovi unutar HOPS-a i njegovih prijenosnih područja.

Sukus je tih optužbi u tome da su izvođači bili uvjetovani da dio poslova daju podizvođačima, mahom podobnim tvrtkama koje se godinama pojavljuju u poslovima s HOPS-om.

---

---

– U postupcima javne nabave ne postoji zakonska obveza prema kojoj bi ponuditelji ili zajednice ponuditelja morali imati najmanje 70 posto vlastitih resursa za realizaciju predmeta nabave, slijedom čega HOPS d.d. kao naručitelj nije ovlašten provjeravati niti provjerava ispunjenje takve obveze.

U odnosu na sklapanje aneksa ugovora s investitorom, ističemo da ugovorni odnos između izvođača i podizvođača reguliraju odredbe ugovora koji sklapaju izvođač i podizvođač. Stranka toga ugovora nije naručitelj. S druge strane, ugovor o javnoj nabavi radova naručitelj sklapa s izvođačem radova, a stranka tog ugovora nije podizvođač – dio je podužeg odgovora HOPS-a na upit koji smo poslali još prije objave prvog teksta, ali zbog poslovnih obveza njihov smo odgovor duže čekali.

Obvezni aneks

Jeličić, međutim, ne odustaje od svojih navoda i niže niz članaka iz Zakona o javnoj nabavi koji krše, počevši od toga da naručitelj ne smije zahtijevati od gospodarskih subjekata da dio ugovora o javnoj nabavi daju u podugovor ili da angažiraju određene podugovaratelje, pa do obveznog sklapanja aneksa ugovora između naručitelja i podizvođača, što u HOPS-u nije slučaj, tvrdi.

A kako je sve to izgledalo u praksi, navodi konkretan primjer iz Prijenosnog područja Split i simbioze između tvrtki Brodometalurgija, Baso, EP Inženjering, te odgovornih ljudi državnog operatera, Marija Gudelja, Zorana Sinovčića i Borisa Avramovića, bivših i sadašnjih direktora.

– Tvrtka EP Inženjering pravni je sljednik tvrtke Petrolejka d.o.o. iz Splita, Hrvatske mornarice 1C. Tvrtku je osnovala Ivona Vujčić 4. rujna 2009. godine. Sadašnji direktor Prijenosnog područja Split Zoran Sinovčić ima, gle slučajnosti, sestru istog imena i prezimena kao što je osnivačica tvrtke Petrolejka d.o.o.

U trenutku osnivanja tvrtke Zoran Sinovčić obavljao je poslove rukovoditelja Službe za upravljanje područnom mrežom. Ivona Vujčić za direktora tvrtke Petrolejka imenuje Darija Ćurlina, stalno zaposlenog u tvrtki Projektni biro Split na radnome mjestu glavnog projektanta. Tvrtka Projektni biro Split u trenutku osnivanja nalazila se u istoj zgradi kao i uredi Prijenosnog područja Split. Ivona Vujčić bila je vlasnica tvrtke 11 mjeseci. Novi vlasnik tvrtke postaje Dario Ćurlin, koji kao vlasnik i direktor tvrtku vodi do svibnja 2014. godine – navodi Jeličić u jednom dahu.

Najviše mu je upalo u oči to da je vlasništvo nad tvrtkom prepušteno novom vlasniku u trenutku donošenja Zakona o sukobu interesa, a sve zbog toga, uvjeren je, da se Zoran Sinovčić ne bi doveo u neugodnu situaciju jer je osnivačica tvrtke njegova sestra.

– U periodu od 4. rujna 2009. do 31. prosinca 2013. tvrtka Petrolejka d.o.o. ostvarila je prihod u iznosu od 4.980.258,00 kuna i dobit od 3.3270.981,00 kunu, što je čini jednom od najuspješnijih malih tvrtki sa svega dva zaposlena u Hrvatskoj. Veći dio prihoda ostvaren je izvođenjem radova kao neugovorni podizvoditelj u objektima Prijenosnog područja Split.

U periodu od 2009. do 2012. godine direktor Prijenosnog područja Split bio je Mario Gudelj, a od 2012. do 2018. godine direktor je Zlatko Visković. Sudbina je htjela da u periodu od 2012. do 2018. godine pomoćnik direktora postane Zoran Sinovčić – navodi naš sugovornik.

Selidba u Zagreb

Iako očito vrlo profitabilna, Petrolejka d.o.o., nakon što ju je od svibnja 2014. do svibnja 2016. godine preuzeo novi novi vlasnik i direktor Boro Štambak iz Zagreba, izbrisana je iz sudskog registra Trgovačkog suda u Splitu i registrirana je na Trgovačkom sudu u Zagrebu s novim nazivom, EP Inženjering d.o.o., Selska cesta 18A, Zagreb.

– Boro Štambak istovremeno je vlasnik i direktor tvrtke Eling Projekt d.o.o. s istim sjedištem kao i tvrtka EP Inženjering d.o.o. Štambak je poslovni partner i s HOPS-om. Slučajno ili ne, Boro Štambak je stric Brunu Štambaku, sadašnjem pomoćniku direktora Sektora za razvoj, priključenja, izgradnju i upravljanje u HOPS-u.

U vrijeme preuzimanja tvrtke Petrolejka od strane Bore Štambaka, Bruno Štambak bio je dugogodišnji poslovni partner u HOPS-u, radeći za više tvrtki. Kao iskusnog stručnjaka i dobrog poznavatelja odnosa s vanjskim izvođačima, bivši predsjednik Uprave HOPS-a Mario Gudelj primio je Bruna Štambaka u radni odnos u HOPS d.o.o. na radno mjesto pomoćnika direktora Sektora za razvoj, priključenja, izgradnju i upravljanje.

Zašto je ugašena uspješna tvrtka Petrolejka d.o.o., zašto je preuzima Boro Štambak, zašto se tvrtka seli iz Splita u Zagreb, iz Zagreba u Split, nije poznato, ali osnovano se sumnja da vlasnik iz sjene baca prašinu u oči svima onima koji su sumnjali u stvarno vlasništvo tvrtke – uvjeren je Jeličić.

Kao i prednica, tvrtka EP Inženjering d.o.o. dobro posluje i od 2014. do 2017. godine ostvaruje prihod od 13.000.000,00 kuna, što je 2,6 puta više u odnosu na prethodno razdoblje, te iskazuje dobit u iznosu od 7.229.00,00 kuna. Čudno, ali vlasnik unatoč takvim rezultatima podnosi ostavku i na to mjesto imenuje Nenada Bašića iz Splita.

Jeličić pretpostavlja da su shvatili da je teško daljinski upravljati iz Zagreba tvrtkom koja poslove radi u gradu pod Marjanom i okolici, i to mahom za HOPS. Bašić je vlasnik i član uprave u još dvije tvrtke, od kojih je jedna – BASO d.o.o. – učestali neugovorni podizvoditelj HOPS-a.

Tu, međutim, ne staje vlasničko loptanje kad je u pitanju EP Inženjering. Iz Jeličiću nepoznatih razloga, u svibnju 2019. godine vlasnik sada postaje Denis Čović iz Tučepa. On je u tom trenutku predsjednik Uprave tvrtke Brodometalurgija i suvlasnik Magus IT Solutiona d.o.o. iz Splita. Brodometalurgija je, inače, povremeni ugovorni izvoditelj i podizvoditelj brojnim tvrtkama koje izvode radove u objektima Prijenosnog područja Split, kao i njihov veliki dobavljač.

– Od 2018. do danas, zahvaljujući bivšem predsjedniku Uprave Mariju Gudelju, direktor Prijenosnog područja Split postaje Zoran Sinovčić, a pomoćnik direktora Boris Avramović.

Izgradnja i rekonstrukcija

Avramović je od 2009. do 2018. godine radio na poslovima rukovoditelja Službe za sekundarne sustave. U okviru Službe, pored ostalog, izrađuju se prijedlozi nabave s troškovnicima za odjele u Službi, za izradu i rekonstrukciju sekundarnih sustava u objektima Prijenosnog područja Split. Tvrtka EP Inženjering kao podizvođač isključivo je izvodila radove na izgradnji i rekonstrukciji sekundarnih sustava.

Od 2018. do 2020. godine EP Inženjering imao je ukupni prihod u iznosu od 14.485.380,00 kuna i dobit od 4.500.000,00 kuna. Prosječna plaća radnika EP Inženjeringa d.o.o. u posljednje tri godine iznosi 22.000,00 kuna bruto, što je dvostruko više nego što ostvaruju radnici HOPS-a iste stručne spreme.

Najviše od svega govori podatak da je u 2020. godini prosječna plaća za četiri radnika na elektroinstalaterskim poslovima iznosila 24.500,00 kuna, što je plaća na razini direktora prijenosnog područja HOPS-a, koji tako velikodušno dijeli poslove – navodi Anđelko Jeličić, koji je očito dobro ušao u sve poslovne pore spomenute tvrtke.

Ukazao nam je i na ovaj detalj:

– Materijalni troškovi EP Inženjeringa d.o.o. svedeni su na minimum, što se može zapaziti iz činjenice da tvrtka nema pretplatnički broj telefona, a nema ni e-mail adresu. Na internetskim stranicama navedeno je da za informacije nazovete na telefonski broj ili pišete na e-mail susjeda, tvrtke BASO d.o.o. Na zgradi na kojoj je registrirano sjedište tvrtke nema ni natpisne ploče s oznakom tvrtke, čija izrada košta nekih 500 kuna, što je obveza po Zakonu o trgovačkim društvima.

– Učestalo mijenjanje vlasnika i direktora tvrtke, promjena naziva tvrtke i promjena sjedišta tvrtke EP Inženjering d.o.o. od Splita do Zagreba i nazad u Split izvodio se isključivo iz razloga da vlasnik/vlasnici iz sjene otklone sumnju, a sumnja postoji, da oni nemaju ništa s tvrtkom EP Inženjering d.o.o.

Kada tvrtka ostvaruje ogromnu dobit u odnosu na broj zaposlenih ranika i djelatnost koju obavlja, nije nikakav problem stvarnim vlasnicima graditi kuće u rodnom kraju, kupovati stanove, apartmane na otocima, ići višekratno na zimovanja u mondenim skijalištima, školovati djecu u inozemstvu...

Zakon o javnoj nabavi

Ovakvo što moguće je ostvariti isključivo zahvaljujući bogatoj pretpostavljenoj i ugovorenoj troškovničkoj stavci između naručitelja i ugovaratelja – izravan je Jeličić, koji je sa svime upoznao istražne organe i, po informacijama koje ima, na slučaju se radi.

A je li spomenuta tvrtka EP Inženjering povezana s direktorom Prijenosnog područja Split, pitali smo Upravu HOPS-a u već spomenutom dopisu.

– Sukladno Zakonu o javnoj nabavi, HOPS d.d. poduzima prikladne mjere da učinkovito spriječi, prepozna i ukloni sukobe interesa u vezi s postupcima javne nabave koje provodi. U okviru navedenih mjera sve osobe u HOPS d.d. koje su uključene u provedbu postupaka javne nabave ili koje bi mogle utjecati na odlučivanje naručitelja u tim postupcima obvezno potpisuju izjavu o postojanju ili nepostojanju sukoba interesa, koju su dužni ažurirati bez odgađanja ako nastupe promjene. Prema potpisanim izjavama, isti nije u sukobu interesa s trgovačkim društvom EP Inženjering – glasio je odgovor, koji se očito zasniva na “časnoj riječi” prozvanog direktora. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić, Dragan Matić /Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Dragan Matić/Cropix
Joško Šupić, Dragan Matić /Cropix

Je li spomenuta tvrtka EP Inženjering povezana s direktorom Prijenosnog područja Split, pitali smo Upravu HOPS-a

Joško Šupić/Cropix

Zgrada Hrvatskog operatera prijenosnog sustava (HOPS)

 

Joško Šupić/Cropix

Zgrada Hrvatskog operatera prijenosnog sustava (HOPS)

 

Joško Šupić/Cropix

Unutar HOPS-a poslovi su se dijelili tako da je, primjerice, u dvije godine tvrtka EP Inženjering imala ukupnu dobit od 4,5 milijuna kuna

Dragan Matić/Cropix

Sukus Jeličićevih optužbi je u tome da su izvođači bili uvjetovani da dio poslova daju podizvođačima, mahom podobnim tvrtkama koje se godinama pojavljuju u poslovima s HOPS-om

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kako-sestrina-tvrtka-radi-cuda-u-hep-ovoj-sestrinskoj-firmi-nema-ni-e-mail-a-zaradila-4-5-milijuna-kuna-evo-detalja-1341330 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=188c9fbcbdbc311f1d5f0f013ccff0c6d946e6d1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+sestrina+tvrtka+radi+%C4%8Duda+u+HEP-ovoj+sestrinskoj+firmi%3A+nema+ni+e-mail%2C+a+zaradila+4%2C5+milijuna+kuna%21%3F+Evo+detalja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkako-sestrina-tvrtka-radi-cuda-u-hep-ovoj-sestrinskoj-firmi-nema-ni-e-mail-a-zaradila-4-5-milijuna-kuna-evo-detalja-1341330 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkako-sestrina-tvrtka-radi-cuda-u-hep-ovoj-sestrinskoj-firmi-nema-ni-e-mail-a-zaradila-4-5-milijuna-kuna-evo-detalja-1341330 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Unutar HOPS-a poslovi su se dijelili tako da je, primjerice, u dvije godine tvrtka EP Inženjering imala ukupnu dobit od 4,5 milijuna kuna, a s druge strane ta tvrtka nema broj telefona ni e-mail adresu. Na internetskim stranicama navedeno je da za informacije pišete na e-mail susjeda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neobično poslovanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaneobično poslovanje

Kako sestrina tvrtka radi čuda u HEP-ovoj sestrinskoj firmi: nema ni e-mail, a zaradila 4,5 milijuna kuna!? Evo detalja

Piše Zoran Šagolj
23. studenog 2023. - 07:35
Je li spomenuta tvrtka EP Inženjering povezana s direktorom Prijenosnog područja Split, pitali smo Upravu HOPS-aJoško Šupić, Dragan Matić /Cropix

Iz Hrvatskog operatera prijenosnog sustava, sestrinske tvrtke Hrvatske elektroprivrede, prema očekivanju su demantirali navode Anđelka Jeličića, bivšeg savjetnika Uprave HEP-a za nabavu i HDZ-ova zviždača, o tome kako su se godinama dijelili ili, kako kaže sam Jeličić, dodavali poslovi unutar HOPS-a i njegovih prijenosnih područja.

Sukus je tih optužbi u tome da su izvođači bili uvjetovani da dio poslova daju podizvođačima, mahom podobnim tvrtkama koje se godinama pojavljuju u poslovima s HOPS-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:16