StoryEditorOCM
Hrvatskasporna rezolucija

Jesmo li pred novim velikim sukobom Vlade i predsjednika? Ustavni stručnjak: ‘U Banskim dvorima su jedno ipak mogli...‘

Piše vijesti sd
29. listopada 2023. - 21:17

Nakon što je Hrvatska bila jedna od samo četiri države Europske unije koje su glasovale protiv UN-ove rezolucije o primirju u Gazi, nazire se nova unutarnjopolitička kriza.

Još jučer su iz Ureda predsjednika naglašavali da o takvoj odluci nisu bili konzultirani, te da je Vlada time prekršila Ustav. U obranu Vlade danas staje - predsjednik Sabora.

Obilježavanje 700. obljetnice Bratovštine sv. Ivana Krstitelja-Kapara u Vrbniku nije prošlo bez predsjednika Sabora. On pak nije prošao bez pitanja o tome kako je Hrvatska glasovala u UN-u, na što je - okrenuo ploču.

"Vidim da se sad digla velika prašina oko stava Hrvatske, međutim mislim da bi puno više pozornosti trebalo obratiti na izjave Milorada Dodika, koji ponovo govori o uspostavi nekog oblika Velike Srbije", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, prenosi Nova TV.

Iz njegove perspektive nema nikakvog pitanja je li Vlada zaobišla Ustav kada je zaobišla savjetovanje s predsjednikom oko glasovanja u UN-u, a jedina ugroza za Hrvatsku je, kaže, Zoran Milanović.

"Predsjednik Republike davao je brojne izjave koje su naštetile položaju Hrvatske u svijetu, od njegovih proruskih stavova, isto tako snažnog povezivanja upravo s Dodikom, tako da ni koji način ne vidim da je točno što govori predsjednik Republike", rekao je.

A osim što tvrde da je Ustav prekršen, a nacionalna sigurnost ugrožena, iz Ureda predsjednika objasnili su da glasanje u UN-u jasno pokazuje zbog čega Andrej Plenković već godinama ne želi dogovor oko imenovanja novih veleposlanika.

"Andrej Plenković želi zadržati postojeće diplomate koji bespogovorno izvršavaju njegove političke naloge. Glasanje veleposlanika u UN-u, bez prethodnih konzultacija i usuglašavanja s Predsjednikom Republike, dokazalo je kako je Andrej Plenković hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika."

Jesu li u Vladi uopće pokušali kontaktirati Ured predsjednika te - ako nisu - zašto nisu, danas ni na pismeni upit nisu željeli odgovoriti. Ustavni stručnjaci koji su se i prije javno sporili s predsjednikom Republike i danas daju za pravo Vladi.

"U javnosti se spominje odredba Ustava koja govori o suradnji između Vlade i Ureda predsjednika u oblikovanju i provođenju vanjske politike, međutim postoje i druge ustavne norme koje su bitne, jedna od tih je da Vlada vodi vanjsku politiku", rekao je Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku. 

Smatra da nikakva procedura nije prekršena, pogotovo ne od strane stalnog predstavništva Hrvatske pri UN-u.

"Oni bi mogli, ako je predsjednik baš jako povrijeđen, poslati mu nekakvo pisano izvješće, rekao je Mato Palić za Novu TV,

image

Mato Palić

Dragan Matic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 16:06