StoryEditor

Javnoj ustanovi RERA S.D. odobreni novi EU projekti

Piše EP
3. srpnja 2020. - 08:00
Pustinja Blaca, foto MARIO JAKELIĆ

Kroz poziv za strateške projekte iz programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska odobreni su novi projekti u kojima je Javna ustanova RERA S.D. jedan od partnera. Riječ je o četiri projekta u kojima RERA sudjeluje s proračunom od 11 milijuna kuna.

Strateški projekti iz programa prekogranične suradnje

Projekti su vezani uz različita tematska područja pa je tako projekt ARGOS vezan uz zajedničko upravljanje održivim ribarstvom i akvakulturom s ciljem zaštite maritimnih resursa Jadranskog mora Nositelj projekta je Regija Friuli-Venezia Giulia, a  ukupan budžet za 14 partnera iznosi  42 milijuna kuna dok je dio koji se odnosi na aktivnosti u Splitsko – dalmatinskoj županiji oko 2 milijuna kuna.  Projekt ADRIACLIM bavi se temom klimatskih promjena, informacijama, nadzorom i upravljačkim alatima za prilagodbe u Jadranskim obalnim područjima. Nositelj projekta je Agencija za zaštitu okoliša regije Friuli Venezia Giulia (ARPA FVG), a  ukupan budžet za 17 partnera iznosi  65 milijuna kuna dok je dio koji se odnosi na aktivnosti u Splitsko – dalmatinskoj županiji oko 3 milijuna kuna. Upravljanje rizikom od poplava tema je projekta STREAM. Nositelj je Zadarska županija, a ukupan proračun iznosi  69 milijuna kuna, dok je dio koji se odnosi na aktivnosti u našoj županiji  3,3 milijuna kuna. Projekt TAKE IT SLOW, u kojem je, također, RERA jedan od 12 partnera, odnosi se aktivnosti vezane za održivi turizam te obuhvaća jedan segment šireg projekta revitalizacije Pustinje Blaca kao eko-muzeja. Ukupan proračun iznosi  28 milijuna kuna dok dio koji RERA provodi iznosi 2,9 milijuna.

65 milijuna kuna za opremanje i obuku hitnih službi

Iz istog programa, očekuje se skoro ugovaranje projekta pod nazivom FIRESPILL, kojeg je JU RERA S.D. nositelj i vodeći partner i koji okuplja 14 partnera, uključujući Splitsko – dalmatinsku županiju, a osnovni je cilj povećanje kapaciteta organizacija za hitne službe u svrhu poboljšanja učinkovitosti u rješavanju prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim faktorom. Unapređenje operativnih sposobnosti hitnih službi osigurat će se nabavkom sigurnosne opreme, hitnih vozila na kopnu i moru, mobilnih zapovjednih i upravljačkih jedinica, komunikacijskih sustava i uspostave centra za naprednu obuku. Predviđeni proračun projekta je 120 milijuna kuna, od toga oko 65 milijuna kuna odnosi se na aktivnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Do sada ugovoreno 5.6 milijardi kuna

Javna ustanova RERA S.D., osnovana je od strane Splitsko-dalmatinske županije s ciljem koordinacije i ravnomjernog razvoja županije te je akreditirani regionalni koordinator. U tom svojstvu RERA pruža tehničku pomoć i savjetovanje Županiji, jedinicama lokalne samouprave te svim ostalim javno-pravnim tijelima na području županije s ciljem što uspješnije prijave i provedbe EU projekata. U Splitsko – dalmatinskoj županiji, u posljednje 4 godine, ugovoreni su projekti vrijednosti oko 5,6 milijardi kuna. Prijavljeni i odobreni projekti vezani su za različite sektore te za različite programe i pozive za dodjelu bespovratnih sredstava. JU RERA, zajedno s osnivačem, Splitsko – dalmatinskom županijom, trenutno je uključena u pripremu i provedbu projekata vrijednosti preko 500 milijuna kuna. Uz navedene projekte iz programa prekogranične suradnje, od značajnijih su i Uspostava regionalnog centra kompetentnosti (RCK) u turizmu i ugostiteljstvu Split, vrijednosti oko 75 milijuna kuna, Projekt uspostave centra  kompetencija CEKOM 3LJ, vrijednosti 74 milijuna kuna, priprema Intervencijskog plana za Grad Imotski i osam općina (Zagvozd, Lokvičići, Runovići, Lovreć, Podbablje, Cista Provo, Proložac, Zmijavci) koji je podloga za uspješnu prijavu na Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Iznos predviđen za provedbu Intervencijskog plana je 150 milijuna kuna. Osim navedenih, RERA trenutno provodi projekte vrijednosti preko 100 milijuna kuna, djelom projekte u kojima je RERA partner i djelom kao potpora županiji i jedinicama lokalne samouprave, a troškovi radnih mjesta svih djelatnika Ustanove u potpunosti su pokriveni iz EU projekata.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 14:03