StoryEditorOCM
HrvatskaCrni jastrebovi

Hrvatska kompletira zračnu flotu, uz Rafale, uskoro stižu i Black Hawksi. Povezao nas je slavni pilot iz Mogadishua

27. siječnja 2024. - 17:18

Američki State Department odobrio je prodaju američkih helikoptera Black Hawk (Crni jastreb) te s tim povezane opreme i usluga Hrvatskoj u okviru ugovora vrijednog oko 500 milijuna dolara, objavio je Pentagon. U priopćenju Agencije za sigurnosnu suradnju američkog ministarstva obrane piše da je Hrvatska zatražila dozvolu za kupnju još osam američkih helikoptera Black Hawk, slavnih po sudjelovanju u brojnim ratovima, ali i po filmu Ridleyja Scotta iz 2001. godine.

Bivši ministar obrane Mario Banožić najavio je svojedobno kako će u procesu postupnog prelaska na zapadnu tehnologiju i zamjenu cjelokupne opreme sovjetske proizvodnje, a prvenstveno helikoptera Mi-8 i Mi-171 Sh koji Hrvatskoj postaju problematični zbog održavanja i nabave rezervnih dijelova, Hrvatska vojska u potpunosti nastojati prijeći na američke helikopterske letjelice. Uz već 16 davno nam doniranih lakojurišnih Kiowa Warriorsa (od kojih smo jednog izgubili), Crni jastrebovi zaokružili bi sve hrvatske potrebe.

image

Hrvatski vojnici dočekuju prvog Crnog jastreba doniranog iz SAD-a

Afp

MORH je još prije dvije godine najavio planiranu nabavku osam Jastrebova, u tranšama do kraja 2024., 2026. i 2027. godine. Idealan broj helikoptera za Oružane snage RH procijenjen je svojedobno na eskadrilu od 12 letjelica ovoga tipa, pa bi s dva prije donirana i dva već kupljena Crna jastreba odobrena kupnja još osam helikoptera ispunila zadanu kvotu.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo imat će u operativnoj uporabi Black Hawkov model UH-60M Mike – najmodernije i najnaprednije osnovne verzije ovog vrtoleta. Helikopteri Black Hawk već su kod nas podržani obučenim ljudima i potrebnom infrastrukturom u Zračnoj luci Lučko. U skladu s ugovorom svojedobno sklopljenim sa Sjedinjenim Američkim Državama, američki stručnjaci pomažu u hrvatskom prelasku na novu letačku platformu u prve dvije godine, a aranžman obuke naših pilota provodi se u suradnji s Nacionalnom gardom Minnesote.

image

Black Hawk u operaciji spašavanja

Afp

Black Hawk je danas najbrojniji i najznačajniji vojni višenamjenski helikopter zapadnog podrijetla. Koristi se u vojskama gotovo 40-ak svjetskih država, a jedini mu je pandan sovjetski/ruski Mil Mi-8/17. Put do uspjeha Crnih jastrebova proizvođačke tvrtke "Sikorsky" iz Connecticuta počeo je 1972., kad je Američka kopnena vojska raspisala natječaj za novi višenamjenski taktičko-transportni zrakoplovni sustav.

Odabrani projekt nazvan je po slavnom ratnom vođi iz indijanskog plemena Sauk, Blacku Hawku. Od 1979. je novi helikopter ušao u službu američke vojske i zamijenio Bell UH-1 Iroquois koji se proslavio u Vijetnamskom ratu.

Modificirane verzije Black Hawka kasnije su razvijene za američku mornaricu, zračne snage i obalnu stražu. Crni jastrebovi ubrzo su sudjelovali u brojnim borbama diljem svijeta: od Grenade, Paname, Iraka, Somalije i Afganistana pa do Balkana devedesetih i brojnih kriznih zona na Bliskom istoku. Danas se Jastrebovi masovno proizvode i izvan SAD-a: među ostalim, u Poljskoj i u Turskoj.

image

Black Hawk u Mogadishuu, Somalija

Afp

Zanimljivost vezana za Hrvatsku je da nas je s Crnim jastrebovima svojedobno povezao čovjek direktno uključen u nesretni događaj koji je ovaj helikopter najviše proslavio. Jedan od najslavnijih američkih pilota i danas je Mike Durant, čovjek koji je pilotirao jednom od letjelica koje su srušene u Somaliji, tijekom bitke za Mogadishu u listopadu 1993. godine. Događaj je najprije opisan u knjizi "Pad Crnog jastreba", a potom je Ridley Scott 2001. snimio istoimeni film.

image

Black Hawk Mike - model koji će kupiti Hrvatska

Afp

Mike Durant posjetio je Hrvatsku 2017. u sklopu američkog izaslanstva koje je s čelnim ljudima MORH-a razgovaralo o kupnji američkih helikoptera.

Tom je prilikom u intervjuu Hrvatskom vojniku prepričao svoje slavno iskustvo iz Mogadishua. Dok je pilotirao, pogođen je RPG-om u predjelu repa, baš kao i njegov kolega u drugom srušenom Crnom jastrebu. Helikopter nije odmah eksplodirao, svi instrumenti su neko vrijeme normalno radili, no somalska granata oštetila je dio repnog induktora i za desetak sekundi iscurilo je ulje i cijeli se reduktor raspao.

Bez repnog rotora, letjelica se počela vrtjeti oko svoje osi i ubrzo je s tridesetak metara visine pala na ulicu. Nakon rušenja Crnog jastreba Mike Durant je proveo 11 dana u somalskom zarobljeništvu prije nego što je razmijenjen. Ostao je u vojnoj službi još osam godina nakon Somalije, te se nakon umirovljenja posvetio pisanju, predavanjima i novoj poslovnoj karijeri.

image

Eskadrila saudijskih Crnih jastrebova

Afp

Upitan o svom stručnom mišljenju o Black Hawku, stroju u kojem je svojedobno srušen usred Mogadishua, Mike Durant je rekao:

"To je sjajan stroj. Ta letjelica i ja imamo ljubavnu vezu i letio sam na mnogima, ali Crni jastreb je najbolji višenamjenski helikopter ikad napravljen. Ako vam treba mala flota i morate odabrati jedan tip helikoptera, teško je naći neki koji može učiniti toliko stvari kao on. Od zračnih desanta i prevoženja ljudstva i terenskih vozila na bojišnice, do specijalnih operacija na brodovima, u džungli, pustinji i planinama. A ako su održavani kako treba, mogu trajati i po dvadeset, trideset godina bez ikakvih problema."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:39