StoryEditorOCM
Hrvatska‘Shrvani smo‘

Hrvatica naslijedila garažu, odlučila je pretvoriti u dom, ali ostala je bez svega... Samohrana majka našla se na ulici

Piše Vijesti SD
18. listopada 2024. - 23:21

Samohrana majka Ena Sinčić iz Umaga traži pomoć jer je ostala bez krova nad glavom. Država je naredila rušenje zbog bespravne gradnje. Majka priznaje da nije sve bilo prema zakonu, ali čudi se kako su institucije brze - samo kada je ‘mali čovjek‘ u pitanju, piše Dnevnik.hr.

Samohrana majka iz Umaga s dvoje djece našla se na ulici. U prilogu Nove TV otkrila je da je sama srušila kuću, jer da nije - država bi to učinila.

Od djeda je naslijedila objekt koji je bio legaliziran i koji je on povremeno koristio kao garažu. Odučila je to pretvoriti u dom za svoju obitelj. Podigla je kredit i krenula u rekonstrukciju. Sada je, kaže, svjesna da nije sve bilo prema zakonu.

"Zatvorila sam terasu koju nisam smjela zatvoriti i neki gabarit sam prekršila i po rješenju državnog inspektorata ono glasi da nisam smjela nikakvu rekonstrukciju raditi, međutim ja to nisam znala niti me itko obavijesti i upozorio na to", objasnila je shrvana majka.

Uvela je struju, vodu, upisala se u građevinski katastar, a onda je stiglo rješenje Državnog inspektorata da kuću treba rušiti. Odlučila ju je sama srušiti uz pomoć prijatelja i obitelji jer je to jeftinije.

"Jako nas je šokiralo da procedura može biti tako brza i nehumana i ne uzimati u obzir to da je samohrana majka da će ostati na ulici dok u Umagu i u Dalmaciji ima toliko ilegalnih objekata, ona baš mora biti prva", rekli su Rino i Irena Sinčić, Enini brat i majka.

Iz Državnog inspektorata odgovaraju da je podnesena i kaznena prijava zbog bespravne gradnje. Enin odvjetnik kaže da su tražili odgodu rušenja, ali je odbijena. Pozivaju se na pravo na dom s obzirom na to da je riječ o samohranoj majci.

"Tražili smo da se uzme u obzir također da je ipak doneseno rješenje o izvedenom stanju. Znači da je dio kuće zasigurno legalan, a kao rješenje je naloženo uklanjanje cijelog objekta", potvrdio je Enin odvjetnik Tomislav Bilobrk Novoj.

Trenutačno, kaže, živi kod oca u skučenom prostoru, od grada je tražila privremeni smještaj.

"Djeci još nisam uspjela to ni pojasniti. Bit će još teže kad oni isto budu svjesni toga da više nemaju svoju kuću", rekla je Ena.

Do zaključenja priloga redakcija Nove TV od grada nije dobila odgovor. Za pomoć se obratila i Pučkom pravobranitelju koji je poslao apel nadležnima da ovu situaciju ipak malo bolje razmotre.

Prilog pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 23:56