StoryEditor
Hrvatskanemoguća situacija

Hrvat već dva tjedna ‘zaglavljen‘ u izolaciji - na parkingu u Španjolskoj: Nemam wc ni grijanja, ostao sam bez vode... Pomozite, što da radim?!

Piše Mirela Goreta
30. ožujka 2020. - 22:35
privatni album/Facebook

Varaždinac Alen Kuščar zamolio je putem Facebooka za savjet je li mu pametno krenuti kući, u Hrvatsku, ili nastaviti život u automobilu na parkingu u španjolskoj Malagi, u kojemu 0-24 živi posljednja dva tjedna. Iz njegova mu je kampera zabranjeno svako izlaženje - osim u trgovinu! 

“Zaglavljen u Španjolskoj – potrebna mi je vaša pomoć u donošenju odluke”, javno je zamolio Kuščar uz napomenu "bez panike, ali šeraj!”. Da je zaglavio u Španjolskoj u, za mnoge, nezamislivoj izolaciji, obznanio je u podužem postu uzdajući se u strpljenje onih koji će ga pročitati. I naglasio kako mu nije u interesu širiti bespotrebnu paniku.

"Nalazim se u Španjolskoj, ne znam da li da krenem prema Hrvatskoj ili da ostanem ovdje i pričekam razvoj situacije. Da je jednostavno, ne bi postavljao pitanje. Puno je faktora u igri, a volio bih donijeti najbolju odluku jer se može dosta zakomplicirati, od materijalnih troškova do toga da ostanem negdje u karanteni na granici s ostalima, kaj mi nije uopće u interesu; pa da zarazim sebe - što me toliko ne bedira, al' da prenesem na nekoga dalje je već stvar o kojoj treba razmišljat'”, piše Varažinac pustolovnog duha otkrivajući kako u Španjolskoj boravi posljednja četiri mjeseca.

"Kad je počela situacija nije izgledalo tak strašno i maknuo sam se u prirodu u samoizolaciju da to prođe, ali su me od tamo istjerali. Završio sam na parkingu kraj plaže sa zabranom izlaska iz auta osim odlaska u dućan ili apoteku. Ispočetka je bilo sve nekako podnošljivo, ali kako je vrijeme prolazilo tako su se i problemi gomilali - ostao sam bez plina za kuhanje, ponestalo mi je vode za održavanje higijene i na kraju sama činjenica da sam u autu već par tjedana izluđuje čovjeka, jer nemam mogućnost kretanja ni druženja, a u mom malom prostoru od pola kvadrata je to zaj...", opisuje Kuščar.

"Odlučio sam krenuti kući neki dan, dobio sam propusnicu od veleposlanstva, raspitao se malo okolo... i u komunikaciji s njima shvatio da to nije sto posto garancija da ću bezbrižno proći granice. Negdje je moguće zadržavanje i po par sati ili dana, ili čak karantena jer dolazim iz druge najugroženije države u EU.

image
Zaglavljen u Španjolskoj
Alen Kuscar

Dakle, počeo sam postavljati pitanja kojim putem krenuti, koliko će me zadržati, koliko je sigurno? Rekli su da krenem i da će mi pružiti podršku, pa ako bude kakvih problema mogu ih uvijek nazvati... Oni su dežurni 24 sata i budu pokušali riješiti, ali ne obećavaju", zabrinuto će Kuščar ne skrivajući bojazan od onoga što bi ga moglo snaći na dugom putu kući. Ruta kroz nekoliko država, Alpe i snijeg što baš i nije, priznaje, najprikladnije za njegovo vozilo.

Ipak, najviše od svega varaždinskog avanturista muči situacija na granicama. Uz to, da stvar bude gora, sa svojim kamperom mora na registraciju u svibnju, a nitko ne zna procijeniti koliko će opasnost od koronavirusa trajati. Zato je odlučio obratiti se javnosti... 

"Lako je izaći iz jedne države, ali pitanje je ući u drugu i koliko će to zadržavanje trajati. Iako ja vjerujem da sam potpuno OK, kako sam već tri tjedna u samoizolaciji i nisam u kontaktu s ljudima. Ako pak odlučim ostati ovdje, izložen sam pitanjima... Koliko će to dugo trajati, koliko ja dugo mogu izdržati u autu, a da ne poludim? Kako ću se snaći s hranom i sanitarnim potrepštinama? Grijanje, kretanje... E da, nemam ni WC u autu tako da se za sad nekako snalazim. Što će biti ako se to još dodatno zakomplicira u ne znam kojem smjeru”, piše Kuščar moleći za savjet je li mu uopće pametno kretati na put ili ostati u Španjolskoj.

"Da ne izgleda sve tako crno, dobro se nosim s cjelokupnom situacijom i mogu podnijeti još više izazova, ali nisam pametan je li to potrebno. Razmišljao sam i o opciji da se snimam svaki dan, pa da to objavljujem na netu, neka svoja iskustva, pa da ih podijelim s vama jer ih ima puno u ovo vrijeme kad su ljudi zatočeni doma i primorani nekako pratiti što se događa. Mogla bi biti zanimljiva razonoda. Naravno, to bi odradio na svoj način da bude zanimljivo...”, razmišlja Alen Kuščar, na parkingu u dalekoj Malagi.

‘Nema čovjeka na ulici‘

"Tu je sve zatvoreno... Nema čovjeka na ulici u gradu s milijun i pol stanovnika. Ovdje je situacija drugačija i bojim se da bi se taj scenarij mogao proširiti na ostale zemlje. Granice uopće ne funkcioniraju. To su stare informacije... Sve je zatvoreno. Ja imam propusnicu, ali pitanje je koje ću komplikacije imati na putu. Vjerujte mi, vi u Hrvatskoj nemate pojma kaj se ovdje događa". 


 

#ALEN KUŠČAR#IZOLACIJA#KORONAVIRUS#ŠPANJOLSKA

Izdvojeno

23. svibanj 2020 02:17