StoryEditorOCM
HrvatskaGDJE MU JE PAMET?

Hrvat Slovaku ukrao snimku medvjeda koji ubija jelena, pa je podvalio kao svoju i uznemirio stanovnike Gorskog kotara

Piše vijesti sd
1. siječnja 2024. - 17:08

Na Facebook stranici Selo Podhum objavljen je uznemirujući video za koji se tvrdi da je snimljen u Vrbovskom u Gorskom kotaru, a prikazuje medvjeda koji je napao jelena i zubima povlači napadnutog jelena po cesti. Uz video se navodi samo "️Vrbovsko [uznemirujuci sadrzaj]".

Snimka je objavljena 20. prosinca, a prikupila je 1,3 milijuna pregleda, 2.100 komentara i više od 6700 ostalih reakcija.

No, video je snimljen u Slovačkoj, a ne u Gorskom kotaru, navodi Faktograf.

Snimku pogledajte OVDJE.

Video u kojem medvjed napada jelena, međutim, nije snimljen u gradiću Vrbovsko u Gorskom kotaru već u Slovačkoj u mjestu Brezno. Pretragom interneta, pronašli smo ga na TikTok profilu This is Slovakia, gdje je objavljen prije pet dana, a u opisu se navodi sljedeće: "Medvjedi u Slovačkoj ovih dana još uvijek ne spavaju zimski san. Dokaz tome je i događaj od petka ujutro, koji je snimio jedan čovjek iz Breznog. Direktno na cesti pred njegovim očima medvjed je napao jelena i odvukao ga u šumu".

O videu je 18. prosinca pisao i austrijski Kurier, s obzirom na to da se širila dezinformacija da je video snimljen u skijaškom odmorištu u Salzburgu. Državni predstavnik Salzburga Hubert Stock, koji je zadužen za brigu o vukovima i medvjedima, kazao je Kurieru da medvjed nije snimljen u Austriji već video dolazi iz Slovačke, što su potvrdile i slovačke vlasti.

Snimka stanovnika Brezna Milana Palovca

Portal BNN Breaking također je pisao o napadu medvjeda na jelena u slovačkom Breznu. U tekstu se navodi da je video snimio stanovnik Brezna Milan Palovc te da je snimljen u planinskom lancu Niske Tatre.

Postavlja se i pitanje kako to da medvjedi ne hiberniraju odnosno ne spavaju zimski san sredinom prosinca. Naime, klimatske promjene i zatopljenje utjecale su i na proces hibernacije kod medvjeda u Slovačkoj.

"Zanimljivo je da medvjedi u Slovačkoj sve više propuštaju svoje razdoblje hibernacije zbog toplijeg vremena, što je fenomen o kojem je nekoliko europskih medija izvještavalo tijekom godina. Ovaj incident, osim što naglašava sirovu snagu prirode, također ukazuje na neizravne učinke klimatskih promjena na divlje životinje u regiji", piše BNN Breaking.

Da video nije mogao biti snimljen u Hrvatskoj može se zaključiti i iz toga što u Gorskom kotaru u to vrijeme snijega uopće nije bilo, što je vidljivo i iz podataka o visinama snijega koje redovito ažurira Državni hidrometeorološki zavod. Naime, na snimci je uz cestu vidljiv deblji snježni pokrivač što ne odgovara situaciji proteklih dana u Gorskom kotaru.

Zaključno, video u kojem medvjed napada jelena nije snimljen u Vrbovskom u Gorskom kotaru već u planinskom lancu Niske Tatre u Slovačkoj. Video je snimio Slovak iz mjesta Brezno dok se vozio automobilom, a autentičnost videa potvrdile su i slovačke vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:28