StoryEditor
Hrvatskaoštra polemika

Grmoja: Izazvat ćemo pravni kaos; Jakšić: Jedan bjegunac u BiH reformira hrvatsko pravosuđe, a drugi raščišćava odnose na hrvatskoj medijskoj sceni

Piše PSD
25. listopada 2021. - 10:10

Hrvatska je među najlošijim državama članicama Europske unije kada je riječ o percepciji korupcije. Može li nešto promijeniti nova antikorupcijska strategija za razdoblje do 2030.? Nikola Grmoja, saborski zastupnik iz redova Mosta kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako ne može reći ništa dobro za samu antikorupcijsku strategiju, jer je Hrvatskoj potreban snažniji obračun s korupcijom.

"Izazvat ćemo pravni kaos"

- Mi u samoj strategiji govorimo i o jačanju samog Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a s druge strane imamo da se Povjerenstvu oduzima pravo da odlučuje o načelu povrede obnašanja dužnosti i tu ćemo izazvati jedan pravni kaos, poručio je Grmoja.

Osvrnuo se i na Zakon o sprječavanju sukoba interesa, te o kaznama za dužnosnike koji ne dostavljaju podatke Povjerenstvu.

"Povjerenstvo dobiva jače ovlasti"

Saborski zastupnik Damir Habijan iz HDZ-a naglasio je kako je zakon još uvijek na e-savjetovanju do 5. studenog, a do kraja godine bit će i u saborskim klupama. Demantirao je Grmojine konstatacije da Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa gubi svoje ovlasti.

Poručio je kako Povjerenstvo zapravo dobiva jače ovlasti i kazne će biti veće za one osobe koje krše taj zakon.

"Mini udar na medijsku scenu"

Saborski zastupnik Mišel Jakšić iz SDP-a komentirao je stanje s korupcijom u Hrvatskoj. Dodao je kako mnogi predmeti koji su na sudu, a vezani su za korupciju još uvijek nemaju pravomoćne presude, te da se samim time i postavlja pitanje - kako i u što ljudi u Hrvatskoj trebaju vjerovati, a tiče se korupcije.

Jakšić je poručio kako je zanimljiv "tajming" u kojem se priča o borbi protiv korupcije.

- Jer s jedne strane imate presudu Vrhovnog suda prema odgovornim osobama tadašnjeg HDZ-a, s druge strane u tom periodu se događa i jedan mini udar na medijsku scenu, od Radija 101 do Ivana Jurića Kačunića i svega onoga što je isplivalo od te priče van. Zanimljivo je da imate jednog bjegunca u BiH Zdravka Mamića, koji se nametnuo kao reformator hrvatskog pravosuđa i drugog bjegunca Miroslava Kutlu koji se nametnuo da raščišćava odnose na hrvatskoj medijskoj sceni, poručio je Jakšić.

- Postavlja se pitanje što će ta strategija borbe protiv korupcije predstavljati Hrvatskoj, dodao je.

item - id = 1137717
related id = 0 -> 1145665
related id = 1 -> 1126256
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2021 15:14