StoryEditorOCM
Hrvatskaopečeno ždrijelo

Gastroenterolog Podrug: Žestoka reakcija nije moguća od sredstva za pranje, u pitanju je nešto daleko agresivnije

Piše Ivica Marković
9. studenog 2023. - 23:51

Kako neslužbeno doznajemo, najvjerojatnije je slučajna ljudska pogreška dovela do nemilog događaja u Rijeci, u kojemu je prije nekoliko dana lužinom koja se nekako našla u boci pića/mineralne vode Romerquelle opečeno ždrijelo gosta koji je naručio tu mineralnu vodu.

Zbog toga je mladić hospitaliziran u KBC-u Rijeka.

Neslužbena priča kaže da je lužnata tvar, najvjerojatnije za odmašćivanje ili iz sredstva za pranje, u ugostiteljskom objektu bila ulivena u bocu vode Romerquelle i čuvana kako bi se njome čistile ili odmašćivale površine. A onda je, kažu te priče nadalje, netko tu spornu bocu pogreškom poslužio gostu.

Naravno, da bi se sve to potvrdilo ili opovrgnulo, potrebno je provesti detaljnu policijsku istragu (razgovor s očevicima, s djelatnicima ugostiteljskog objekta i, ako postoje, pregledati nadzorne kamere...).

Lužina u boci

Kako je prije utvrđeno laboratorijskom analizom, u boci iz koje je u Rijeci pio otrovani mladić bila je jaka lužina.

Ministar zdravstva Vili Beroš održao je konferenciju za medije na kojoj je komentirao nalaze.

“Čini se da se radi o samo jednom dokazanom slučaju. Riječ je o sredstvu za pranje ili odmašćivanje. Ova koncentracija lužnate tvari uzrokovala bi oštećenja kao u Rijeci, ne bi mogla biti blaža. To u Rijeci može se gledati kao podmetanje ili nenamjerna pogreška. Dakle, kod dijela oboljelih došlo je zbog panike ili nečega drugoga”, rekao je Beroš.

Dodao je da se nijedan od prijavljenih slučajeva ne podudara s onim riječkim.

“Neupitno je da je došlo do određene pogreške. Kako je do toga došlo, teško je reći. Možemo pretpostaviti da se radilo o pogrešci kakve su se već ranije događale”, kazao je.

“Od 45 ljudi, koliko ih se javilo na pregled, samo četvero ih je imalo promjene na sluznici, koje mogu, ali ne moraju biti povezane s koncentracijom lužnate tvari”, rekao je Beroš.

image

Vili Beroš

Ranko Suvar/Cropix

Dodao je da je reakcija građana dovela do panike, kao i da je za slučaj doznao u subotu.

“Država je radila sve što je potrebno. S obzirom da nije bilo naznaka da se radi o trovanju pićem koje se može širiti, nije se ništa objavljivalo”, rekao je Beroš.

“Kad su se pojavili novi slučajevi, onda sam reagirao. Jedan slučaj trovanja ne predstavlja javnozdravstvenu ugrozu. Možemo proširiti priču što je bilo u svibnju u Puli. Vjerujem da ne postoji korelacija. Što se tiče tog slučaja iz Pule, Odvjetništvo postupa”, kazao je.

Podsjetimo, hrvatsku javnost uznemirili su slučajevi sumnje u trovanje gaziranim pićima širom zemlje. Zbog njih je Državni inspektorat naredio povlačenje dijela proizvoda kompanije Coca-Cola i toj tvrtki zabranio puštanje u prodaju novih proizvoda dok se ne utvrdi da su sigurni za konzumaciju.

I trgovački lanci i ugostiteljski objekti počeli su uklanjati dio asortimana povezanog s tom kompanijom.

Nakon vještačenja Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je priopćenje iz kojeg se iščitava da je mladić iz Rijeke popio odmašćivač ili sredstvo za pranje.

Daljnja policijska istraga trebala bi utvrditi odakle se jaka lužina stvorila u boci iz koje je u Rijeci mladić pio, odnosno iz koje je tekućinu ulijevao u čašu iz koje je pio.

Nazvali smo i dr. Kristiana Podruga, gastroenterologa iz Splita.

– Iskreno ne vjerujem da bi se od nekog blagog sredstva za pranje posuđa mogla dogoditi takva reakcija, pogotovo ako je to sredstvo u čaši ostalo u tragovima. Takva reakcija može se dogoditi nekim drugim agresivnijim sredstvom, recimo za odmašćivanje ili čišćenje sanitarnih čvorova.

image

Kristian Podrug

privatni album

Promjene na jednjaku

Istodobno, ako je osoba prije imala erozivne promjene na jednjaku, i sama nagla konzumacija gaziranog pića izaziva efekt žarenja, peckanja, koji mogu biti jako neugodni. Naime, svatko tko ima erozivne promjene u jednjaku i tko konzumira gazirano piće, žestoku hranu ili alkohol, imat će grub osjećaj žarenja ili peckanja u jednjaku – kazuje nam dr. Kristian Podrug, gastroenterolog iz Splita.

Mora li gastroenterolog znati razlikovati nove erozije tkiva od kemijskih supstancija (kiselina, lužina) i onih koje je pacijent eventualno imao prije konzumacije takve tekućine?

– Promjene koje nastaju u jednjaku ili na sluznici djelovanjem kiseline ili lužine su specifične i gastroenterolog bi ih svakako morao znati razlikovati od onih koje su nastale zbog refluksne bolesti, koje su također specifične. Takve promjene na sluznici ne bi se smjele zamijeniti – kaže dr. Podrug.

Na kraju, trebamo se zapitati jesu li strah i psihoza koji su se pojavili zbog slučaja u Rijeci uvjetovali da se u posljednjih nekoliko dana sa sličnim “simptomima” žurno obratio za pomoć veći broj ljudi, koji su bili u strahu da bi se i kod njih moglo raditi o “trovanju” ako su osjetili određene gastroenterološke simptome.

Istraga ide dalje.

image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 03:19