stdClass Object ( [id] => 1197807 [title] => Energetski stručnjak za ‘Slobodnu‘ o zabrani uvoza ruske nafte, otkriva kako bi se Hrvatska time moglo ‘pošteno‘ okoristiti: ‘Možemo zaraditi lijep novac, a evo i čime Orban neće biti zadovoljan‘ [alias] => energetski-strucnjak-za-slobodnu-o-zabrani-uvoza-ruske-nafte-otkriva-kako-bi-se-hrvatska-time-moglo-posteno-okoristiti-mozemo-zaraditi-lijep-novac-a-evo-i-cime-orban-nece-biti-zadovoljan [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U noći s nedjelje na ponedjeljak čelnici država članica Europske unije postigli su u Bruxellesu načelni dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.

Dogovor se odnosi na količine koje se dopremaju morskim putem, dok će Mađarska, koja je do sada bila najveći kočničar novog, šestog kruga sankcija Moskvi, te Slovačka naftu do daljnjega moći dopremati preko naftovoda Družba.

---

image

Ursula von der Leyen i Charles Michel uspjeli su dogovoriti sankcije

John Thys/AFP
---

Dobitnik Orban

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare nakon što je objavljen dogovor u noći na utorak odbacila je spekulacije da bi Mađarska mogla još godinama biti ovisna o ruskoj nafti. Tu je kao rješenje navela Jadranski naftovod i vezu s hrvatskim lukama, procijenivši da bi se kapaciteti tog toka mogli povećati za 45 do 60 dana.

Prema agencijskim izvještajima, hrvatski premijer Andrej Plenković bio je još optimističniji te je obećao Uniji i samom Viktoru Orbanu da Janaf svoje kapacitete može povećati u još kraćem roku, i to za 20 do 30 dana. Sve bi to koštalo oko osam milijuna eura.

– Janaf godišnje prevozi 11,4 milijuna tona sirove nafte godišnje, a s povećanjem od 30 posto kapacitet bi narastao na više od 15 milijuna tona i tako bi se Mađarska i Slovačka mogle normalno opskrbljivati – iznio je Plenković.

Iako je Orban odustao od veta mjesec dana otkada je Komisija izišla s prijedlogom da se do kraja godine zabrani uvoz ruske nafte u EU, njega se navodi kao najvećeg dobitnika noćnog dogovora u sjedištu Unije.

– Nije jasno koliko će dugo izuzeće trajati, ali to je pobjeda za mađarskog premijera Viktora Orbana – čovjeka za kojega se zna da ima relativno tople odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Čini se da je ispunjen još jedan Orbanov zahtjev, da bi Mađarska ipak mogla pristupiti ruskoj nafti na druge načine ako se nešto dogodi s naftovodom. Planove sada trebaju potpisati veleposlanici kako bi bili službeno usvojeni – objavio je BBC u svojem prvom komentaru, a isto ili slično mišljenje imali su i drugi relevantni izvori.

Sam Orban odmah se oglasio preko Facebooka i slavodobitno objavio da je dogovor postignut.

– Mađarska je izuzeta od naftnog embarga! Mađarske obitelji mogu noćas mirno spavati, spriječili smo ideju od koje se diže kosa na glavi – rekao je Orban.

Inače, objavu dogovora pratilo je razilaženje u konkretnim brojkama koje je iznosilo dvoje čelnih ljudi Europske unije. I dok je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen baratala podatkom o 90 posto dosadašnje ruske nafte kojoj će se na ovaj način presjeći putevi prema članicama EU-a, Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, objavio je informaciju o embargu na dvije trećine količina koje su se prethodno uvozile tankerima.

Kasnije će se pokazati da su Poljska i Njemačka pristale svaka za sebe do kraja godine zaustaviti korištenje istog kraka naftovoda, pa će onda ostati još 10 posto koje se odnose na Mađarsku i Slovačku. Ursula von der Leyen rekla je da će se o tih 10 posto vrlo skoro razgovarati, pri čemu navodno postoji sedam detaljnih planova kako to konkretno izvesti.

Isključen Sberbank

Službeni podaci govore da EU trenutačno plaća 400 milijardi eura Moskvi za naftu i plin. Rusija isporučuje Uniji 27 posto nafte i 40 posto potrebnog plina, što je više od milijardu eura dnevno. Za razliku od nafte, do sada nisu uvedene nikakve sankcije na izvoz ruskog plina u Uniju. Jedino su zamrznuti planovi za otvaranje novog plinovoda od Rusije do Njemačke.

Osim naftnog embarga, ovaj krug sankcija Putinovu režimu predviđa i isključivanje najveće ruske banke, Sberbanka, iz sustava za međunarodne transakcije novca – SWIFT. Zabranjeno je i emitiranje ruskih državnih medija Rosija 24, RTR Planeta i TV Centre.

Prvi se s ruske strane jučer oglasio njihov stalni predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov.

– Kako je jučer (Von der Leyen) ispravno rekla, Rusija će naći druge uvoznike – poručio je preko Twittera, a slučajno ili ne, istog dana tamošnji državni energetski div Gazprom potvrdio je da je potpuno obustavio isporuku plina nizozemskoj tvrtki GasTerra zbog neplaćanja u rubljima. Objasnili su da nisu primili uplatu do kraja radnog dana u ponedjeljak te su stopirali isporuku. Iz GasTerre su na to odgovorili da su očekivali ovakav potez nakon što su odbili platiti plin u ruskoj valuti, te da sada kupuju plin iz drugih izvora kako bi pokrili gubitak.

Svi se sada pitaju koliko će nove sankcije imati utjecaja. Austrijski kancelar Karl Nehammer, recimo, misli da će biti bolne za Rusiju, ali i za države članice EU-a.

– Ali moramo biti realni, ovo što trpimo nije ništa u usporedbi s onim što ukrajinski narod mora podnijeti – dodao je.

Mi smo u ponedjeljak razgovarali s Ivanom Brodićem, našim energetskim analitičarom i glavnim urednikom portala Energypress. On kaže da se radi o političkoj odluci uzrokovanoj ruskom agresijom na Ukrajinu, a koja je za posljedicu imala ekonomski rat, pri čemu se želi zadati udarac ruskom izvozu, u kojemu su ugljikovodici vrlo bitna stavka.

– Iako je – kaže Brodić – od 2014. godine naovamo uvoz iz Rusije smanjen za nekih 30 posto, Uniji se spočitava zašto se nije pripremila za ovakav scenarij iako je imala na raspolaganju dobrih osam godina. Stvar je, osim u infrastrukturi, i u tome da su ugljikovodici na ruskim bušotinama jeftiniji nego drugdje. Pogotovo se to odnosi na naftu, po onda ovakav razvoj događanja i ne čudi.

---

image

Tankeri s naftom čekat će u redovima na iskrcaj u Omišlju




 

Damir Škomrlj/HANZA MEDIA
---

Sporazum s Iranom

Kasni i potpisivanje nuklearnog sporazuma Amerike i EU-a s Iranom, pa je tamošnja nafta još pod izvoznim sankcijama, ali i pitanje je kako onda nadoknaditi rusku naftu, koja čini 10 do 11 posto ukupne svjetske potrošnje, od čega u SAD-u četiri posto, u EU-u 11 do 12 posto, a u Mađarskoj čak 60 do 70 posto.

I Brodić vidi sada dobru priliku za Hrvatsku i Janaf kao alternativu Mađarskoj, ali napominje kako je bitan preduvjet preinaka njihovih rafinerija jer su one do sada prerađivale rusku naftu, koja je dosta teža u svojem sastavu.

Što se tiče preinaka naftovoda unutar hrvatskih granica, nije mu jasno na što je točno ciljao premijer Plenković. Ipak ne misli da se radi o nečemu bitnijem, jer interkonekcija i danas postoji.

– To znači da se nafta tankerima dovozi u Omišalj, upumpava se u naftovod i tako se transportira do Srbije i Mađarske. Na tome se može zaraditi lijep novac. Pitanje je u kojem će se roku moći preinačiti mađarske rafinerije.

Postoji tu i sigurnosni faktor, jer u bilo kojem trenutku bilo koja od strana u Ukrajini može “torpedirati” Družbu, naftovod koji vodi kroz Ukrajinu. Orban na to sigurno neće blagonaklono gledati – rekao je analitičar Brodić. 

---

image

Tankeri s naftom čekat će u redovima na iskrcaj u Omišlju
 

Damir Škomrlj/HANZA MEDIA
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nafta se tankerima dovozi u Omišalj, upumpava se u naftovod i tako se transportira do Srbije i Mađarske. Na tome se može zaraditi lijep novac. Pitanje je u kojem će se roku moći preinačiti mađarske rafinerije, koje su dosad prerađivale težu rusku naftu, smatra energetski stručnjak Ivan Brodić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ivan brodić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Nafta se tankerima dovozi u Omišalj, upumpava se u naftovod i tako se transportira do Srbije i Mađarske. Na tome se može zaraditi lijep novac. Pitanje je u kojem će se roku moći preinačiti mađarske rafinerije, koje su dosad prerađivale težu rusku naftu, smatra energetski stručnjak Ivan Brodić Ivan brodić 2 0 6614 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-31 10:12:34 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-02 21:10:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-06-02 21:10:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3129 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/31\/21994990.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/21961776.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/21961766.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/31\/22233524.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Osobni Album\/","Damir \u0160komrlj\/HANZA MEDIA","Damir \u0160komrlj\/HANZA MEDIA","John Thys\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivan Brodi\u0107 vidi sada dobru priliku za Hrvatsku i Janaf
\nPrivatni album<\/p>","

Tankeri s naftom \u010dekat \u0107e u redovima na iskrcaj u Omi\u0161lju<\/p>\n\n


\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Tankeri s naftom \u010dekat \u0107e u redovima na iskrcaj u Omi\u0161lju
\n\u00a0<\/p>","

Ursula von der Leyen i Charles Michel uspjeli su dogovoriti sankcije<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x460","hd_21994990_1920.jpg":"1920x1080","k_21994990_1280.jpg":"1280x1280","k_21994990_1024.jpg":"1024x1024","k_21994990_640.jpg":"640x640","k_21994990_480.jpg":"480x480","k_21994990_340.jpg":"340x340","k_21994990_220.jpg":"220x220","o_21994990_1280.jpg":"1280x736","o_21994990_1024.jpg":"1024x588","o_21994990_640.jpg":"640x368","o_21994990_480.jpg":"480x276","o_21994990_340.jpg":"340x195","o_21994990_220.jpg":"220x126","h_21994990_1280.jpg":"1280x854","h_21994990_1024.jpg":"1024x683","h_21994990_640.jpg":"640x427","h_21994990_480.jpg":"480x320","h_21994990_340.jpg":"340x227","h_21994990_220.jpg":"220x147","pp_21994990_1280.jpg":"1006x1280","pp_21994990_1024.jpg":"805x1024","pp_21994990_640.jpg":"503x640","pp_21994990_480.jpg":"377x480","pp_21994990_340.jpg":"267x340","pp_21994990_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1879","hd_21961776_1920.jpg":"1920x1080","k_21961776_1280.jpg":"1280x1280","k_21961776_1024.jpg":"1024x1024","k_21961776_640.jpg":"640x640","k_21961776_480.jpg":"480x480","k_21961776_340.jpg":"340x340","k_21961776_220.jpg":"220x220","o_21961776_1280.jpg":"1280x1252","o_21961776_1024.jpg":"1024x1002","o_21961776_640.jpg":"640x626","o_21961776_480.jpg":"480x469","o_21961776_340.jpg":"340x332","o_21961776_220.jpg":"220x215","h_21961776_1280.jpg":"1280x854","h_21961776_1024.jpg":"1024x683","h_21961776_640.jpg":"640x427","h_21961776_480.jpg":"480x320","h_21961776_340.jpg":"340x227","h_21961776_220.jpg":"220x147","pp_21961776_1280.jpg":"1006x1280","pp_21961776_1024.jpg":"805x1024","pp_21961776_640.jpg":"503x640","pp_21961776_480.jpg":"377x480","pp_21961776_340.jpg":"267x340","pp_21961776_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x754","hd_21961766_1920.jpg":"1920x1080","k_21961766_1280.jpg":"1280x1280","k_21961766_1024.jpg":"1024x1024","k_21961766_640.jpg":"640x640","k_21961766_480.jpg":"480x480","k_21961766_340.jpg":"340x340","k_21961766_220.jpg":"220x220","o_21961766_1280.jpg":"1280x502","o_21961766_1024.jpg":"1024x402","o_21961766_640.jpg":"640x251","o_21961766_480.jpg":"480x188","o_21961766_340.jpg":"340x133","o_21961766_220.jpg":"220x86","h_21961766_1280.jpg":"1280x854","h_21961766_1024.jpg":"1024x683","h_21961766_640.jpg":"640x427","h_21961766_480.jpg":"480x320","h_21961766_340.jpg":"340x227","h_21961766_220.jpg":"220x147","pp_21961766_1280.jpg":"1006x1280","pp_21961766_1024.jpg":"805x1024","pp_21961766_640.jpg":"503x640","pp_21961766_480.jpg":"377x480","pp_21961766_340.jpg":"267x340","pp_21961766_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1450","hd_22233524_1920.jpg":"1920x1080","k_22233524_1280.jpg":"1280x1280","k_22233524_1024.jpg":"1024x1024","k_22233524_640.jpg":"640x640","k_22233524_480.jpg":"480x480","k_22233524_340.jpg":"340x340","k_22233524_220.jpg":"220x220","o_22233524_1280.jpg":"1280x966","o_22233524_1024.jpg":"1024x773","o_22233524_640.jpg":"640x483","o_22233524_480.jpg":"480x362","o_22233524_340.jpg":"340x256","o_22233524_220.jpg":"220x166","h_22233524_1280.jpg":"1280x854","h_22233524_1024.jpg":"1024x683","h_22233524_640.jpg":"640x427","h_22233524_480.jpg":"480x320","h_22233524_340.jpg":"340x227","h_22233524_220.jpg":"220x147","pp_22233524_1280.jpg":"1006x1280","pp_22233524_1024.jpg":"805x1024","pp_22233524_640.jpg":"503x640","pp_22233524_480.jpg":"377x480","pp_22233524_340.jpg":"267x340","pp_22233524_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15616728 Threads: 1 Questions: 3219182832 Slow queries: 7273267 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236333243 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/energetski-strucnjak-za-slobodnu-o-zabrani-uvoza-ruske-nafte-otkriva-kako-bi-se-hrvatska-time-moglo-posteno-okoristiti-mozemo-zaraditi-lijep-novac-a-evo-i-cime-orban-nece-biti-zadovoljan-1197807 [printLink] => /vijesti/hrvatska/energetski-strucnjak-za-slobodnu-o-zabrani-uvoza-ruske-nafte-otkriva-kako-bi-se-hrvatska-time-moglo-posteno-okoristiti-mozemo-zaraditi-lijep-novac-a-evo-i-cime-orban-nece-biti-zadovoljan-1197807?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 623144 [name] => ivan brodić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-16 10:53:14 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-brodic [link] => /tag/ivan-brodic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 385752 [name] => nafta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nafta [link] => /tag/nafta ) [2] => stdClass Object ( [id] => 243667 [name] => embargo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => embargo [link] => /tag/embargo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nafta se tankerima dovozi u Omišalj, upumpava se u naftovod i tako se transportira do Srbije i Mađarske. Na tome se može zaraditi lijep novac. Pitanje je u kojem će se roku moći preinačiti mađarske rafinerije, koje su dosad prerađivale težu rusku naftu, smatra energetski stručnjak Ivan Brodić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ivan brodić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Energetski stručnjak za ‘Slobodnu‘ o zabrani uvoza ruske nafte, otkriva kako bi se Hrvatska time moglo ‘pošteno‘ okoristiti: ‘Možemo zaraditi lijep novac, a evo i čime Orban neće biti zadovoljan‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/21994990.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Osobni Album/ [mainImageDesc] =>

Ivan Brodić vidi sada dobru priliku za Hrvatsku i Janaf
Privatni album

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/21994990.jpg [title] => Osobni Album/

Ivan Brodić vidi sada dobru priliku za Hrvatsku i Janaf
Privatni album

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/21961776.jpg [title] => Damir Škomrlj/HANZA MEDIA

Tankeri s naftom čekat će u redovima na iskrcaj u Omišlju




 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/21961766.jpg [title] => Damir Škomrlj/HANZA MEDIA

Tankeri s naftom čekat će u redovima na iskrcaj u Omišlju
 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/31/22233524.jpg [title] => John Thys/AFP

Ursula von der Leyen i Charles Michel uspjeli su dogovoriti sankcije

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U noći s nedjelje na ponedjeljak čelnici država članica Europske unije postigli su u Bruxellesu načelni dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.

Dogovor se odnosi na količine koje se dopremaju morskim putem, dok će Mađarska, koja je do sada bila najveći kočničar novog, šestog kruga sankcija Moskvi, te Slovačka naftu do daljnjega moći dopremati preko naftovoda Družba.

---

image

Ursula von der Leyen i Charles Michel uspjeli su dogovoriti sankcije

John Thys/AFP
---

Dobitnik Orban

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare nakon što je objavljen dogovor u noći na utorak odbacila je spekulacije da bi Mađarska mogla još godinama biti ovisna o ruskoj nafti. Tu je kao rješenje navela Jadranski naftovod i vezu s hrvatskim lukama, procijenivši da bi se kapaciteti tog toka mogli povećati za 45 do 60 dana.

Prema agencijskim izvještajima, hrvatski premijer Andrej Plenković bio je još optimističniji te je obećao Uniji i samom Viktoru Orbanu da Janaf svoje kapacitete može povećati u još kraćem roku, i to za 20 do 30 dana. Sve bi to koštalo oko osam milijuna eura.

– Janaf godišnje prevozi 11,4 milijuna tona sirove nafte godišnje, a s povećanjem od 30 posto kapacitet bi narastao na više od 15 milijuna tona i tako bi se Mađarska i Slovačka mogle normalno opskrbljivati – iznio je Plenković.

Iako je Orban odustao od veta mjesec dana otkada je Komisija izišla s prijedlogom da se do kraja godine zabrani uvoz ruske nafte u EU, njega se navodi kao najvećeg dobitnika noćnog dogovora u sjedištu Unije.

– Nije jasno koliko će dugo izuzeće trajati, ali to je pobjeda za mađarskog premijera Viktora Orbana – čovjeka za kojega se zna da ima relativno tople odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Čini se da je ispunjen još jedan Orbanov zahtjev, da bi Mađarska ipak mogla pristupiti ruskoj nafti na druge načine ako se nešto dogodi s naftovodom. Planove sada trebaju potpisati veleposlanici kako bi bili službeno usvojeni – objavio je BBC u svojem prvom komentaru, a isto ili slično mišljenje imali su i drugi relevantni izvori.

Sam Orban odmah se oglasio preko Facebooka i slavodobitno objavio da je dogovor postignut.

– Mađarska je izuzeta od naftnog embarga! Mađarske obitelji mogu noćas mirno spavati, spriječili smo ideju od koje se diže kosa na glavi – rekao je Orban.

Inače, objavu dogovora pratilo je razilaženje u konkretnim brojkama koje je iznosilo dvoje čelnih ljudi Europske unije. I dok je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen baratala podatkom o 90 posto dosadašnje ruske nafte kojoj će se na ovaj način presjeći putevi prema članicama EU-a, Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, objavio je informaciju o embargu na dvije trećine količina koje su se prethodno uvozile tankerima.

Kasnije će se pokazati da su Poljska i Njemačka pristale svaka za sebe do kraja godine zaustaviti korištenje istog kraka naftovoda, pa će onda ostati još 10 posto koje se odnose na Mađarsku i Slovačku. Ursula von der Leyen rekla je da će se o tih 10 posto vrlo skoro razgovarati, pri čemu navodno postoji sedam detaljnih planova kako to konkretno izvesti.

Isključen Sberbank

Službeni podaci govore da EU trenutačno plaća 400 milijardi eura Moskvi za naftu i plin. Rusija isporučuje Uniji 27 posto nafte i 40 posto potrebnog plina, što je više od milijardu eura dnevno. Za razliku od nafte, do sada nisu uvedene nikakve sankcije na izvoz ruskog plina u Uniju. Jedino su zamrznuti planovi za otvaranje novog plinovoda od Rusije do Njemačke.

Osim naftnog embarga, ovaj krug sankcija Putinovu režimu predviđa i isključivanje najveće ruske banke, Sberbanka, iz sustava za međunarodne transakcije novca – SWIFT. Zabranjeno je i emitiranje ruskih državnih medija Rosija 24, RTR Planeta i TV Centre.

Prvi se s ruske strane jučer oglasio njihov stalni predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov.

– Kako je jučer (Von der Leyen) ispravno rekla, Rusija će naći druge uvoznike – poručio je preko Twittera, a slučajno ili ne, istog dana tamošnji državni energetski div Gazprom potvrdio je da je potpuno obustavio isporuku plina nizozemskoj tvrtki GasTerra zbog neplaćanja u rubljima. Objasnili su da nisu primili uplatu do kraja radnog dana u ponedjeljak te su stopirali isporuku. Iz GasTerre su na to odgovorili da su očekivali ovakav potez nakon što su odbili platiti plin u ruskoj valuti, te da sada kupuju plin iz drugih izvora kako bi pokrili gubitak.

Svi se sada pitaju koliko će nove sankcije imati utjecaja. Austrijski kancelar Karl Nehammer, recimo, misli da će biti bolne za Rusiju, ali i za države članice EU-a.

– Ali moramo biti realni, ovo što trpimo nije ništa u usporedbi s onim što ukrajinski narod mora podnijeti – dodao je.

Mi smo u ponedjeljak razgovarali s Ivanom Brodićem, našim energetskim analitičarom i glavnim urednikom portala Energypress. On kaže da se radi o političkoj odluci uzrokovanoj ruskom agresijom na Ukrajinu, a koja je za posljedicu imala ekonomski rat, pri čemu se želi zadati udarac ruskom izvozu, u kojemu su ugljikovodici vrlo bitna stavka.

– Iako je – kaže Brodić – od 2014. godine naovamo uvoz iz Rusije smanjen za nekih 30 posto, Uniji se spočitava zašto se nije pripremila za ovakav scenarij iako je imala na raspolaganju dobrih osam godina. Stvar je, osim u infrastrukturi, i u tome da su ugljikovodici na ruskim bušotinama jeftiniji nego drugdje. Pogotovo se to odnosi na naftu, po onda ovakav razvoj događanja i ne čudi.

---

image

Tankeri s naftom čekat će u redovima na iskrcaj u Omišlju




 

Damir Škomrlj/HANZA MEDIA
---

Sporazum s Iranom

Kasni i potpisivanje nuklearnog sporazuma Amerike i EU-a s Iranom, pa je tamošnja nafta još pod izvoznim sankcijama, ali i pitanje je kako onda nadoknaditi rusku naftu, koja čini 10 do 11 posto ukupne svjetske potrošnje, od čega u SAD-u četiri posto, u EU-u 11 do 12 posto, a u Mađarskoj čak 60 do 70 posto.

I Brodić vidi sada dobru priliku za Hrvatsku i Janaf kao alternativu Mađarskoj, ali napominje kako je bitan preduvjet preinaka njihovih rafinerija jer su one do sada prerađivale rusku naftu, koja je dosta teža u svojem sastavu.

Što se tiče preinaka naftovoda unutar hrvatskih granica, nije mu jasno na što je točno ciljao premijer Plenković. Ipak ne misli da se radi o nečemu bitnijem, jer interkonekcija i danas postoji.

– To znači da se nafta tankerima dovozi u Omišalj, upumpava se u naftovod i tako se transportira do Srbije i Mađarske. Na tome se može zaraditi lijep novac. Pitanje je u kojem će se roku moći preinačiti mađarske rafinerije.

Postoji tu i sigurnosni faktor, jer u bilo kojem trenutku bilo koja od strana u Ukrajini može “torpedirati” Družbu, naftovod koji vodi kroz Ukrajinu. Orban na to sigurno neće blagonaklono gledati – rekao je analitičar Brodić. 

---

image

Tankeri s naftom čekat će u redovima na iskrcaj u Omišlju
 

Damir Škomrlj/HANZA MEDIA
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Osobni Album/ Damir Škomrlj/HANZA MEDIA Damir Škomrlj/HANZA MEDIA John Thys/AFP
Osobni Album/

Ivan Brodić vidi sada dobru priliku za Hrvatsku i Janaf
Privatni album

Damir Škomrlj/HANZA MEDIA

Tankeri s naftom čekat će u redovima na iskrcaj u Omišlju




 

Damir Škomrlj/HANZA MEDIA

Tankeri s naftom čekat će u redovima na iskrcaj u Omišlju
 

John Thys/AFP

Ursula von der Leyen i Charles Michel uspjeli su dogovoriti sankcije

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/energetski-strucnjak-za-slobodnu-o-zabrani-uvoza-ruske-nafte-otkriva-kako-bi-se-hrvatska-time-moglo-posteno-okoristiti-mozemo-zaraditi-lijep-novac-a-evo-i-cime-orban-nece-biti-zadovoljan-1197807 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f6a2269bb9edafbfcfef65106455383d6466e16a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Energetski+stru%C4%8Dnjak+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+o+zabrani+uvoza+ruske+nafte%2C+otkriva+kako+bi+se+Hrvatska+time+moglo+%E2%80%98po%C5%A1teno%E2%80%98+okoristiti%3A+%E2%80%98Mo%C5%BEemo+zaraditi+lijep+novac%2C+a+evo+i+%C4%8Dime+Orban+ne%C4%87e+biti+zadovoljan%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fenergetski-strucnjak-za-slobodnu-o-zabrani-uvoza-ruske-nafte-otkriva-kako-bi-se-hrvatska-time-moglo-posteno-okoristiti-mozemo-zaraditi-lijep-novac-a-evo-i-cime-orban-nece-biti-zadovoljan-1197807 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fenergetski-strucnjak-za-slobodnu-o-zabrani-uvoza-ruske-nafte-otkriva-kako-bi-se-hrvatska-time-moglo-posteno-okoristiti-mozemo-zaraditi-lijep-novac-a-evo-i-cime-orban-nece-biti-zadovoljan-1197807 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nafta se tankerima dovozi u Omišalj, upumpava se u naftovod i tako se transportira do Srbije i Mađarske. Na tome se može zaraditi lijep novac. Pitanje je u kojem će se roku moći preinačiti mađarske rafinerije, koje su dosad prerađivale težu rusku naftu, smatra energetski stručnjak Ivan Brodić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ivan brodić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaIvan brodić

Energetski stručnjak za ‘Slobodnu‘ o zabrani uvoza ruske nafte, otkriva kako bi se Hrvatska time moglo ‘pošteno‘ okoristiti: ‘Možemo zaraditi lijep novac, a evo i čime Orban neće biti zadovoljan‘

Piše Zoran Šagolj
2. lipnja 2022. - 23:10

U noći s nedjelje na ponedjeljak čelnici država članica Europske unije postigli su u Bruxellesu načelni dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.

Dogovor se odnosi na količine koje se dopremaju morskim putem, dok će Mađarska, koja je do sada bila najveći kočničar novog, šestog kruga sankcija Moskvi, te Slovačka naftu do daljnjega moći dopremati preko naftovoda Družba.

Dobitnik Orban

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare nakon što je objavljen dogovor u noći na utorak odbacila je spekulacije da bi Mađarska mogla još godinama biti ovisna o ruskoj nafti. Tu je kao rješenje navela Jadranski naftovod i vezu s hrvatskim lukama, procijenivši da bi se kapaciteti tog toka mogli povećati za 45 do 60 dana.

Prema...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 05:09