StoryEditorOCM
HrvatskaRECIDIV BOLESTI

Djevojčici Riti se vratila leukemija, njeni liječnici i obitelj su poslali potresni apel cijeloj Hrvatskoj

Piše VIJESTI SD
22. lipnja 2023. - 13:19

Na mail naše redakcije stigla je jedna zamolba koju prenosimo u cijelosti:

Pomozimo pronaći podudarnog darivatelja bolesnoj djevojčici Riti! Zaklada Ana Rukavina poziva sve zdrave građane od 18 do 40 godina, plemenite duše i velikog srca diljem Hrvatske, da se odazovu Akciji prikupljanja uzoraka za Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i upišu se u Hrvatski registar u jednom od osam transfuzijskih centara Zagreb, Osijek, Rijeka, Pula, Split, Zadar, Varaždin i Dubrovnik te samom Registru kako bi što prije pronašli darivatelja matičnih stanica za djevojčicu Ritu od 12 godina koja se liječi na KBC Rijeka zbog recidiva leukemije (ALL). Na žalost, roditelji i bliža obitelj nisu podudarni darivatelji.

Na kraju teksta pročitajte što je akutna limfoblastična leukemija, a uzorke za tipizaciju i upis u Registar možete dati u:

KBC Rijeka

Klinički zavod za transfuzijsku medicinu

Krešimirova 42 – Rijeka

ponedjeljkom, utorkom i petkom od 8,00-15,00 sati te srijedom i četvrtkom od 8,00 do 19,00 sati.

GDCK PULA

Gradsko društvo Crvenog križa Pula

Trg 1. istarske brigade 15 – Pula

četvrtkom od 09:00-17:00 sati (pauza od 13:30 do 14:30 sati)

KBC OSIJEK

Klinički zavod za transfuzijsku medicinu

Huttlerova 4 – Osijek

utorkom i četvrtkom od 12,00-19,00 sati, ponedjeljkom i petkom od 07,30-14,30 sati, te srijedom od 07,30-18,30 sati

KBC Split

Centar za transfuzijsku medicinu

Spinčićeva 1 – Split

utorkom od 12,00-15,00 sati

OB Zadar

Služba za transfuzijsku medicinu

B. Peričića 5 – Zadar

radnim danom od 7,30-13,00 sati

OB Varaždin

Odjel za transfuzijsku medicinu

I. Meštrovića bb – Varaždin

ponedjeljkom, utorkom i petkom od 7,30-11,00 sati te srijedom i četvrtkom od 7,30 do 13,00 sti

OB Dubrovnik

Odjel transfuzijske medicine

Roka Mišetića bb – Dubrovnik

ponedjeljkom i četvrtkom od 8,00-10,00 sati

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

Petrova 3 – Zagreb

radnim danom od 7,30-19,00 sati i subotom od 7,30-15,00 sati

KBC-u Zagreb

(Rebro), Kišpatićeva 12 na Zavodu za tipizaciju tkiva (zelena zgrada, suteren, soba br. 9) svakim radnim danom od 8 do 14 sati.

Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije, aplastične anemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Pozivamo sve građane da se odazovu u što većem broju kako bi pomogli malenoj Riti ili nekom drugom oboljelom i time im pružili nadu za život i ozdravljenje.

Što kada se bolest vrati?

Novinari portala Cybermed razgovarali su sa doc. dr. sc. Ernestom Bilićem, s Klinke za pedijatriju KBC-a Zagreb, razovarali o akutnoj limfoblastičnoj leukemiji (ALL), najčešćoj zloćudnoj bolesti dječje dobi.

Što je akutna limfoblastična leukemija?

Akutna limfoblastična leukemija najčešća je zloćudna bolest dječje dobi. U Hrvatskoj se javlja u otprilike 30 do 40 djece godišnje. To je zloćudna bolest krvotvornog tkiva, a karakterizira je nakupljanje i bujanje zloćudno promijenjenih limfocita - bijelih krvnih stanica - u koštanoj srži, perifernoj krvi, te u završnoj fazi nakupljanje limfocita u svim tkivima organizma.

Koliko je akutna limfoblastična leukemija opasna?

Ovo je maligna (zloćudna) bolest, koja je klonalni poremećaj u maturaciji (sazrijevanju), diferencijaciji (usmjeravanju) i proliferaciji (izrastanju) bijelih krvnih stanica. Od petero oboljele djece uspjevamo izliječiti u prosjeku njih četvoro. Oboljele dijelimo u tri rizične skupine. U nisko rizičnoj skupini je postotak preživljavanja 90% i više. U srednje rizičnoj skupini preživljenje je 75 do 80 %, a u visoko rizičnoj skupini preživljenje je tek nešto više od 50%. Kada sve zajedno gledamo postotak preživljenja je oko 75 do 80%.

U kojoj dobi se najčešće javlja?

Akutna limfoblastična leukemija najčešće se javlja u dobi od tri do šest godina a nešto češće oboljevaju dječaci.

Postoje li znakovi ili simptomi kojima roditelji mogu prepoznati akutnu limfoblastičnu leukemiju?

Akutna limfoblastična leukemija je vrlo podmukla bolest i u početku se vrlo oskudno izražava nekim određenim simptomima. Također, simptomi su jako nespecifični te mogu biti i znakovi mnogih drugih bolesti, a ne samo akutne limfoblastične leukemije, poput manjka apetita, nezainteresiranosti za igru, pojačan umor, sklonost infekcijama. Međutim, ako dijete postane jako umorno, bezvoljno, blijedo, izgubi apetit i tjelesnu težinu te po koži dobije brojna točkasta krvarenja ili modrice, treba posumnjati na akutnu limfoblastičnu leukemiju. Nakon nekog vremena djeca postaju sklona infekcijama a često se javljaju i boli u kostima.

Nakon postavljene dijagnoze kako izgleda liječenje akutne limfoblastične leukemije?

Djecu oboljelu od akutne limfoblastične leukemije liječimo po jasnim kriterijima i protokolu ALL-BFM (Berlin-Frankfurt-Munster) koje su razvili njemački pedijatri, hematolozi. To je kemoterapijski protokol kojeg upotrebljava veći dio Europe, Južne Amerike, Azije itd. Sve je standardizirno i precizno što znači da mi imamo jasan plan prema kojem je određeno koji dan koju kombinaciju lijekova, u kojoj količini i u kojim otopinama dajemo. Citostatici i kortikosteroidi su osnova za liječenje akutne limfoblastične leukemije i cilj im je ubiti maligne stanice...

Koliko dugo traje liječenje djece oboljele od akutne limfatične leukemije?

Prvi dio liječenja traje oko 2 do 3 mjeseca i dijete je čitavo vrijeme u bolnici. Kada završi prvi dio liječenja pred nama je još nekoliko mjeseci intenzivnog liječenja, a u tom razdoblju djeca povremeno borave i kod kuće. Djecu iz nisko rizične skupine liječimo intenzivno (uglavnom u bolnici) oko 6 do 7 mjeseci a djecu iz visoko rizične skupine liječimo 9 do 12 mjeseci. Još godinu, godinu i pol nakon toga djeci kod kuće dajemo citostatike u obliku tableta. Sveukupno gledano, liječenje traje dvije godine.

Koliko često se bolest vraća?

Nažalost, 20 do 30 % bolesnika dobije povrat bolesti. Najčešće se bolest povrati u koštanu srž što nazivamo hematološkim relapsom, zatim se može vratiti u središnji živčani sustav što nazivamo meningealni relaps, a kod dječaka ponekad je moguć relaps u sjemenike - testikularni relaps.

Što kada dođe do relapsa bolesti poslije početnog liječenja?

Kao što je već spomenuto, imamo jasne kriterije prema kojima liječimo oboljelu djecu pa je tako i kada dođe do relapsa bolesti. Kada se pojavi rani relaps, odnosno povrat bolesti, u prvih 18 mjeseci od početka liječenja to je jako loše te je to znak da moramo odmah ići u pretraživanje potencijalnih davatelja koštane srži (matičnih krvotvornih stanica). Najprije analiziramo podudarnost tkiva srodnika, kako bi mogli presaditi koštanu srž. Ako ne nađemo podudarnog srodnika, pretražujemo registre dobrovoljnih darovatelja. Pretražujemo domaće zatim i svjetske registre, tražeći postoji li neki nesrodni, genetski odgovarajući pojedinac koji bi mogao biti davatelj koštane srži. Ako se radi o kasnom relapsu, tj. povratu bolesti nakon 30 i više mjeseci od početka liječenja, prognoza je bolja i u tom slučaju bolesnika osim transplantacijom koštane srži možemo liječiti i standardiziranim protokolima za relaps bolesti. Tada upotrebljavamo neke druge citostatike (ifosfamid, etopozid,...) i drugačije kombinacije i veće doze citostatika nego šta smo to radili na početku liječenja. Treba međutim naglasiti i da kada je riječ o kasnom relapsu tražimo potencijalnog darivatelja koštane srži jer vodimo brigu kako će bolesnik odgovorii na datu terapiju. Naravno, najidealnije bi bilo da do relapse uopće ne dođe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:13