StoryEditorOCM
Hrvatskanesnosne vrućine

Danas vrhunac toplinskog vala: DHMZ izdao upozorenje, u ova tri grada će ‘gorjeti‘

Piše JL
16. srpnja 2024. - 00:14

Novi tjedan je stigao, ali kada su u pitanju visoke temperature s kojima se borimo već neko vrijeme, čini nam se kao da je vrijeme stalo. Temperature i danas idu do 37 stupnjeva, na snazi su crvena upozorenja za Osijek, Rijeku, Split i Dubrovnik, a ono što nas čeka u utorak bit će još gore nego prijašnjih dana.

Nabrojanim gradovima u utorak će se, dakle, s crvenim upozorenjem priključiti još Zagreb, Karlovac i Knin, dok je za gospićko područje najavljeno narančasto upozorenje.

image
Nikša Stipaničev/Ilustracija/Cropix

- Pretežno sunčano, vruće, ponegdje i vrlo vruće. Od sredine dana u unutrašnjosti lokalno pljuskovi s grmljavinom, ponajprije u istočnim krajevima mogu biti izraženiji. Vjetar većinom slab, na Jadranu do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Najniža temperatura od 18 do 23, u Gorskoj Hrvatskoj niža, a na Jadranu između 23 i 28 °C. Najviša dnevna uglavnom između 33 i 38 °C.

Situacija će se u nekim regijama malo popraviti s protekom tjedna pa ćemo umjesto crvenog upozorenja u srijedu, četvrtak i petak u osječkoj, zagrebačkoj, karlovačkoj i kninskoj regiji na snazi imati narančasto, ali u splitskom, riječkom i dubrovačkom području promjena neće biti. Kod njih na snazi ostaje crveno upozorenje pa će se stanovnici tih krajeva i dalje morati nositi s nesnosnim vrućinama.

Do prekida toplinskog vala, uz hladan prodor moglo bi doći za 10 dana, javlja N1. Do tada nam ne preostaje ništa drugo nego izdržati ovakve vremenske prilike i nadati se da ćemo u ostatku ljetnog razdoblja ipak malo lakše disati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2024 22:09