StoryEditor
Hrvatska29. godišnjica

Danas je obljetnica pokolja pokraj Blidinja: Armija BiH i mudžahedini počinili su stravične zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima, rezali su im genitalije, vadili oči... Za masakr nitko nije odgovarao

Piše PSD
28. srpnja 2022. - 14:09

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, u blizini Parka prirode Blidinje, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatska vojnika i šest civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH i mudžahedini.

Tog jutra pripadnici 44. brdske brigade 4. Korpusa Armije BiH ojačani pripadnicima MUP-a i postrojbe za posebne namjere Zulfikar počinili su stravičan zločin nad Hrvatima u Doljanima, podsjeća Jabuka.tv.

Oko 10:00 sati spomenute združene oružane snage, predvođene Behremom Bećirom Bećom, Ismetom Eglenovićem, zvanim Pegla, Amirom Halihodžićem s nadimkom Prpa, Jusufom Kevrićem i drugima, počele su oružani napad na hrvatsko stanovništvo i njihovu imovinu.

Zločin je otkriven četiri dana poslije kada su selo oslobodili pripadnici HVO-a. Očevici su zatekli tijela masakriranih vojnika nad kojima su se vojnici Armije BiH iživljavali. Većina lubanja bila je smrskana, vađene su im oči, rezane genitalije, sječeni udovi, a neka tijela bila su nagorjela, podsjeća Jabuka.tv.

Osim toga, leševi su bili minirani kako bi nastradali oni koji ih budu sakupljali i pokapali. Nakon oslobađanja sela, kamerom su zabilježene snimke nemilosrdnih egzekucija pa i ritualnog iživljavanja nad tijelima.

Za razliku od zločina koje su u muslimansko-hrvatskom sukobu počinili pripadnici HVO-a, zločin u Doljanima, kao i neki drugi koje je počinila bošnjačka strana, nikada nije dobio medijsku pozornost ni pažnju međunarodnih humanitarnih organizacija.

Za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao.

Hrvatski narod, ističe Jabuka.tv, uvijek će se sjećati muka svojih sunarodnjaka u jablaničkom logoru Muzej i stravičnog zločina koji su počinili pripadnici Armije BiH nad žiteljima Doljana.

U logoru Muzej u Jablanici bilo je zatočeno 69-ero djece, broj zatočenih civila bio je 623, osam je Hrvata umrlo. U logoru su bili do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2022 20:30